Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 46, 2020
- Lavere risiko for
hjerte-kar-sygdomme blandt personer, der overvejende spiser en
anti-inflammatorisk kost
- Pandemier har samme kilde som
klima- og naturkrisen
- Sukkerrig kost kan sandsynligvis
skade tarmfloraen og øge risikoen for tyktarmsbetændelse
- Regeringen i England forsøger at
forebygge corona med D-vitamin
|
UGENS CITAT
"Det er muligt at
lagre millioner af fakta i hjernen og stadig være fuldstændig
uuddannet."
— Alec Bourne
Lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme blandt personer, der
overvejende spiser en anti-inflammatorisk kost
En undersøgelse, der omfattede 210.145 amerikanske mænd og kvinder,
fandt, at de deltagere, der indtog den største mængde
pro-inflammatoriske fødevarer (fødevarer, der fremmer inflammation),
havde en 38% øget risiko for hjerte-kar-sygdomme sammenlignet med dem,
der spise mest anti-inflammatorisk.
Fødevarer, der har en PRO-inflammatorisk virkning er blandt andet
rødt kød, forarbejdet kød, indmad, raffinerede kulhydrater og sødede
drikkevarer.
Fødevarer med en ANTI-inflammatorisk virkning er blandt andet
bladgrønt, mørkegule grøntsager, fuldkorn, frugt, te, kaffe og vin (med
måde).
Jun Li, Frank B. Hu m.fl. Dietary Inflammatory Potential and Risk of
Cardiovascular Disease Among Men and Women in the U.S. J Am Coll Cardiol.
2020 Nov, 76 (19) 2181–2193.
https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2020.09.535
Selv om forskerne gjorde, hvad de kunne, for at tage højde for andre
faktorer, dokumenterer undersøgelsen ikke en årsagssammenhæng. Det skal
nærmere undersøges og bekræftes i fremtidige studier. Det er fx ikke
sikkert, at det er (eller kun er) fødevarernes pro- eller
anti-inflammatoriske egenskaber, der forklarer, hvorfor de har
indflydelse på forekomsten af hjerte-kar-sygdomme.
Det, vi kan konkludere, er, at denne og mange andre undersøgelser
peger på, at en sund plantebaseret kost er med til at forebygge
hjerte-kar-sygdomme.
Det er ikke kun en sund kost men også andre livsstilsfaktorer, der
har en antiinflammatorisk virkning, ikke mindst god søvn og nok motion.
Pandemier har samme kilde som klima- og naturkrisen
Vi vil opleve mere alvorlige pandemier, hvis ikke vi tager bedre
hensyn til naturen, konkluderer ny FN-rapport.
Vi har formentlig ikke set det værste endnu inden for pandemier med
Covid-19, som har lukket samfund ned over hele kloden. Det er advarslen
i en ny rapport af IPBES, den videnskabelige platform for FN’s
Konvention om biodiversitet.
Hvis vi ikke passer på, vil pandemier i fremtiden opstå hyppigere,
være mere dødelige og skade økonomierne endnu mere, lyder de dystre
meldinger. Det skyldes ifølge undersøgelsen vores omgang med naturen.
Vi bør blandt andet ændre forbrugsvaner og reducere det intensive
landbrug.
Læs
mere på globalnyt.dk
Sukkerrig kost kan sandsynligvis skade tarmfloraen og øge risikoen
for tyktarmsbetændelse
Som del af deres normale foder, gav forskere mus en opløsning af vand
med en 10 procent koncentration af forskellige sukkerarter - glukose,
fruktose og sakkarose - i syv dage. De fandt, at mus, der enten var
genetisk disponeret for at udvikle tyktarmsbetændelse (colitis), eller
de mus, der fik et kemikalie, der inducerer tyktarmsbetændelse,
udviklede mere alvorlige symptomer, hvis de også havde fået sukkervand i
syv dage.
Efter at have fået vand med sukker i syv dage kunne forskerne
observere, at de mus, der blev fodret med sakkarose, fruktose og især
glukose, havde en ændret tarmflora.
Bakterier, der producerer slimnedbrydende enzymer, blev fundet i
større antal samtidig med, at der var færre af de såkaldte gode
bakterier i tarmen.
Forskerne så tegn på en udtynding af det slimlag, der beskytter
slimhinden i tyktarmen, og de så tegn på infektion med andre bakterier.
Dette slimlag beskytter tarmens slimhindevæv, og efterhånden som
slimlaget nedbrydes, kommer tarmbakterier tættere på epitelaget i
tyktarmen, og brud på epitelbarrieren er det første vigtige trin i
udviklingen af betændelse i tarmen.
Kilde: UT Southwestern Medical Center. "High-sugar diet can damage
the gut, intensifying risk for colitis." ScienceDaily. ScienceDaily, 29
October 2020. <www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201029142042.htm>.
Pressemeddelelse om undersøgelsen
Regeringen i England forsøger at forebygge corona med D-vitamin
I et forsøg på at øge forebyggelsen af covid-19, skal 2,2 millioner
sårbare englændere igennem fire måneder i vinter have gratis D-vitamin.
Det gælder beboere på plejehjem, patienter i kræftbehandling, patienter
i immundæmpende behandling eller patienter, der har sygdomme som f.eks.
cystisk fibrose.
De britiske myndigheder ventes samtidig at sætte gang i kliniske
forsøg, som skal vise sammenhængen mellem D-vitamin og covid-19.
Den skotske regering besluttede allerede i slutningen af oktober at
give gratis D-vitamin til sårbare grupper.
Læs
mere på sundhedspolitisktidsskrift.dk
Kommentar:
Der er god dokumentation for en sammenhæng mellem et lavt niveau af
D-vitamin i blodet og øget risiko for smitte og et alvorligt
sygdomsforløb, men der er endnu ingen evidens for, at kosttilskud med
D-vitamin har en forebyggende effekt, selv om flere undersøgelser peger
i den retning.
Flere videnskabelige undersøgelser er allerede sat i værk, for mere
prævist at afgøre om og evt. i hvilken udtrækning kosttilskud med
D-vitamin kan forebygge smitte samt forhindre et alvorligt forløb ved
smitte. Vi ved snart meget mere!