Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 46, 2020


  • Lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme blandt personer, der overvejende spiser en anti-inflammatorisk kost
  • Pandemier har samme kilde som klima- og naturkrisen
  • Sukkerrig kost kan sandsynligvis skade tarmfloraen og øge risikoen for tyktarmsbetændelse
  • Regeringen i England forsøger at forebygge corona med D-vitamin

UGENS CITAT

"Det er muligt at lagre millioner af fakta i hjernen og stadig være fuldstændig uuddannet."

— Alec Bourne


Lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme blandt personer, der overvejende spiser en anti-inflammatorisk kost

En undersøgelse, der omfattede 210.145 amerikanske mænd og kvinder, fandt, at de deltagere, der indtog den største mængde pro-inflammatoriske fødevarer (fødevarer, der fremmer inflammation), havde en 38% øget risiko for hjerte-kar-sygdomme sammenlignet med dem, der spise mest anti-inflammatorisk.

Fødevarer, der har en PRO-inflammatorisk virkning er blandt andet rødt kød, forarbejdet kød, indmad, raffinerede kulhydrater og sødede drikkevarer.

Fødevarer med en ANTI-inflammatorisk virkning er blandt andet bladgrønt, mørkegule grøntsager, fuldkorn, frugt, te, kaffe og vin (med måde).

Jun Li, Frank B. Hu m.fl. Dietary Inflammatory Potential and Risk of Cardiovascular Disease Among Men and Women in the U.S. J Am Coll Cardiol. 2020 Nov, 76 (19) 2181–2193. https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2020.09.535

Selv om forskerne gjorde, hvad de kunne, for at tage højde for andre faktorer, dokumenterer undersøgelsen ikke en årsagssammenhæng. Det skal nærmere undersøges og bekræftes i fremtidige studier. Det er fx ikke sikkert, at det er (eller kun er) fødevarernes pro- eller anti-inflammatoriske egenskaber, der forklarer, hvorfor de har indflydelse på forekomsten af hjerte-kar-sygdomme.

Det, vi kan konkludere, er, at denne og mange andre undersøgelser peger på, at en sund plantebaseret kost er med til at forebygge hjerte-kar-sygdomme.

Det er ikke kun en sund kost men også andre livsstilsfaktorer, der har en antiinflammatorisk virkning, ikke mindst god søvn og nok motion.


Pandemier har samme kilde som klima- og naturkrisen

Vi vil opleve mere alvorlige pandemier, hvis ikke vi tager bedre hensyn til naturen, konkluderer ny FN-rapport.

Vi har formentlig ikke set det værste endnu inden for pandemier med Covid-19, som har lukket samfund ned over hele kloden. Det er advarslen i en ny rapport af IPBES, den videnskabelige platform for FN’s Konvention om biodiversitet.

Hvis vi ikke passer på, vil pandemier i fremtiden opstå hyppigere, være mere dødelige og skade økonomierne endnu mere, lyder de dystre meldinger. Det skyldes ifølge undersøgelsen vores omgang med naturen.

Vi bør blandt andet ændre forbrugsvaner og reducere det intensive landbrug.

Læs mere på globalnyt.dk


Sukkerrig kost kan sandsynligvis skade tarmfloraen og øge risikoen for tyktarmsbetændelse

Som del af deres normale foder, gav forskere mus en opløsning af vand med en 10 procent koncentration af forskellige sukkerarter - glukose, fruktose og sakkarose - i syv dage. De fandt, at mus, der enten var genetisk disponeret for at udvikle tyktarmsbetændelse (colitis), eller de mus, der fik et kemikalie, der inducerer tyktarmsbetændelse, udviklede mere alvorlige symptomer, hvis de også havde fået sukkervand i syv dage.

Efter at have fået vand med sukker i syv dage kunne forskerne observere, at de mus, der blev fodret med sakkarose, fruktose og især glukose, havde en ændret tarmflora.

Bakterier, der producerer slimnedbrydende enzymer, blev fundet i større antal samtidig med, at der var færre af de såkaldte gode bakterier i tarmen.

Forskerne så tegn på en udtynding af det slimlag, der beskytter slimhinden i tyktarmen, og de så tegn på infektion med andre bakterier.

Dette slimlag beskytter tarmens slimhindevæv, og efterhånden som slimlaget nedbrydes, kommer tarmbakterier tættere på epitelaget i tyktarmen, og brud på epitelbarrieren er det første vigtige trin i udviklingen af betændelse i tarmen.

Kilde: UT Southwestern Medical Center. "High-sugar diet can damage the gut, intensifying risk for colitis." ScienceDaily. ScienceDaily, 29 October 2020. <www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201029142042.htm>.
Pressemeddelelse om undersøgelsen


Regeringen i England forsøger at forebygge corona med D-vitamin

I et forsøg på at øge forebyggelsen af covid-19, skal 2,2 millioner sårbare englændere igennem fire måneder i vinter have gratis D-vitamin. Det gælder beboere på plejehjem, patienter i kræftbehandling, patienter i immundæmpende behandling eller patienter, der har sygdomme som f.eks. cystisk fibrose.

De britiske myndigheder ventes samtidig at sætte gang i kliniske forsøg, som skal vise sammenhængen mellem D-vitamin og covid-19.

Den skotske regering besluttede allerede i slutningen af oktober at give gratis D-vitamin til sårbare grupper.

Læs mere på sundhedspolitisktidsskrift.dk

Kommentar:

Der er god dokumentation for en sammenhæng mellem et lavt niveau af D-vitamin i blodet og øget risiko for smitte og et alvorligt sygdomsforløb, men der er endnu ingen evidens for, at kosttilskud med D-vitamin har en forebyggende effekt, selv om flere undersøgelser peger i den retning.

Flere videnskabelige undersøgelser er allerede sat i værk, for mere prævist at afgøre om og evt. i hvilken udtrækning kosttilskud med D-vitamin kan forebygge smitte samt forhindre et alvorligt forløb ved smitte. Vi ved snart meget mere!


 

   
Søg efter indhold på nomedica.dk og slankenyt.dk:

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>

Bemærk: Vi opbevarer naturligvis informationer om din e-mail sikkert og fortroligt, og du kan let framelde dig igen.


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver på en letforståelig måde de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Hvor svært kan det være?
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.