Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 47, 2008


  1. Øget fedt i blodet øger risiko for slagtilfælde
  2. Mail: Stress og udbrændthed
  3. Mail: Vedr. ADHD
  4. Voldelige videospil forbundet med flere aggressioner
  5. Mail: Vitaminer
  6. Forholdsvis høje doser af C- og E-vitaminer forebygger ikke hjertesygdom
  7. Lidt af hvert

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”Bare fordi noget ikke opfører sig, som du planlagde det, betyder det ikke, at det er nytteløst.”

-- Thomas A. Edison


1) Øget fedt i blodet øger risiko for slagtilfælde

Ny dansk forskning viser en klar sammenhæng mellem mængden af fedt i blodet (triglycerider) og risiko for slagtilfælde.

Et slagtilfælde er enten en hjerneblødning eller en blodprop i hjernen, som forhindrer ilttilførslen og giver neurologisk skade.

Det er forskere på Herlev Hospital, der har opdaget en sammenhæng mellem et for højt indhold af triglycerider i blodet og slagtilfælde.

Det er veldokumenteret, at forhøjet kolesterol i blodet øger risikoen for bl.a. hjerte-kar-sygdomme -- altså også slagtilfælde -- men den nye undersøgelse viser, at der også er en klar sammenhæng mellem et for højt indhold af triglycerider og øget risiko for slagtilfælde.

De danske læger bag undersøgelsen har analyseret data fra den store Østerbro-undersøgelse, hvor 13.956 raske personer mellem 20 og 93 år er blevet fulgt i 31 år.

Analysen af sammenhængen med ikke-fastende triglycerider viser, at hvis tallet er over 5 mmol/L er risikoen for slagtilfælde 3-4 gange højere end for personer med en normalt indhold i blodet (1 mmol/L og derunder).

Triglyceridværdi under 1 = ingen øget risiko

Triglyceridværdi mellem 1 og 4 = øget risiko

Triglyceridværdi over 4 = væsentlig øget risiko

Kilde: Nonfasting Triglycerides and Risk of Ischemic Stroke in the General Population. Jacob J. Freiberg, MD; Anne Tybjærg-Hansen, MD, DMSc; Jan Skov Jensen, MD, DMSc; Børge G. Nordestgaard, MD, DMSc
Journal of the American Medical Association 2008;300(18):2142-2152.

Kommentar:

For meget fedt i blodet (herunder kolesterol) kan som regel klares med kostændringer og sundere livsstil.

En forholdsvis fedtfattig kost -- eller i hvert fald en kost fattig på mættet fedt -- er bedst.

Mere om mit bud på de bedste kostvaner her


Verden på hovedet & Jonathan havmåge ...

To film, som på hver deres måde giver lidt at tænke over!

Normalpris kr. 324,- Køb dem nu samlet til kun kr. 249,- SPAR 75,-


2) Mail: Stress og udbrændthed

Sidste uge spurgte en læser om stress og udbrændthed. Det gav anledning til respons fra flere læsere ... blandt andet nedenstående mails:

Kære John!

Det er bare ikke nok at prøve tage det roligt, være godt med sig selv og prøve at sove mørkt og et roligt sted!

Medicin er heller ikke svar på det problem, som jeg kan genkende: KRONISK STRESS.

Det lyder MEGET MERE ALVORLIGT, når man ikke kan sove om natten!

Jeg kæmper (svært) med det og ANDRE alvorlige problemer i 12 år, prøvede ALLE MULIGE behandlinger (psykolog, sove- og antidepressiv medicin, som har gjort det endnu værre! ... ALT, og til sidst jeg måtte give op, havde fået førtidspension).

Jeg vil anbefale, at han/hun skal tage de symptomer MEGET ALVORLIGT, prøv først at holde en LANG PAUSE fra det job, rejse væk for 3 måneder på et smukt sted, forkælelsestur, sol, massage ...

Håber virkeligt det vil lykkes for nogen :O))) jeg sover stadigt ikke :O(

Med venlige hilsner
fra EN SØVNLØS

Kære "søvnløs"

For det første var det ikke det eneste, hun gjorde/gør. For det andet sover hun jo allerede bedre og er godt i gang med at få styr på tingene! ... så det er nok slet ikke så ringe endda, det hun gør :-)

Men ellers har du naturligvis ret i, at det er vigtigt, at tage den slags symptomer alvorligt!

Det er sjældent, at behandling og kure er den bedste fremgangsmåde. Læs evt. mere i min bog Hvordan Rask?

Det er næsten altid vigtigt FØRST OG FREMMEST at sikre god søvn og nok søvn. Det er ikke altid let, og der er mange individuelle faktorer, der kan spille ind.

Der er dog en udpræget tendens til, at mennesker med søvnproblemer ganske enkelt ikke indfører de vaner og afprøver de tips, der med stor sandsynlighed vil gøre søvnen bedre, og måske endda helt løse søvnproblemerne.

Gjort rigtigt er det ofte ikke så svært endda, at få styr på det med søvnen (medmindre man allerede er blevet afhængig af fx sovepiller).

Bedre søvn håndterer naturligvis ikke de faktorer, der giver stress og udbrændthed (men hjælper kroppen med at komme sig over stress og mindsker i stor stil de negative virkninger fra stress). Bedre søvn giver ofte det overskud der skal til, for at gennemføre andre nødvendige ændringer (fx sundere kost, motion, gennemføre nødvendige ændringer i livet osv.).

En sygemelding, meditation, bedre vilkår på jobbet og meget andet, kan naturligvis også være aktuelt. Min erfaring er dog, at mange overser eller undervurderer de mest "banale" og oplagte ændringer, og i stedet kaster sig ud i forskellige kure (fx sovepiller, energitilskud o.l.).

Med venlig hilsen
John Buhl

- -

Nåede lige til næste punkt i nyhedsbrevet. Kunne se en ”lykkelig” historie tage sin start og være godt i gang.

Anbefaler du ikke brugen af Melatonin? Det er jo et mirakelmiddel ved søvn problemer, giver den bedste søvn og er ganske naturligt forekommende.
...

Mvh
Mads Wedel-Ibsen

Hej Mads

Jeg anbefaler afgjort ikke melatonin.

Der kan være sjældne -- MEGET sjældne -- tilfælde, hvor melatonin kunne være en mulighed, men så kun hvis alt andet kikser OG det bliver ordineret af en læge.

Melatonin er et hormon og er efter min mening noget, man skal være meget varsom med at bruge.

Med venlig hilsen
John Buhl

- -

Jeg vil gerne give M i 3. mail et godt råd, som jeg selv benytter mig af. Jeg er ikke udbrændt eller har stress på et niveau, hvor det er et problem. Men jeg har en søn som har Aspergers syndrom, det sammen med livets almindelige besværligheder, er det godt at kunne få afslapning, når det er nødvendig - uden at sove. Det skal man kun gøre om natten.

Jeg anbefaler at meditere, og få energigivende healing. Det er ikke spor underligt eller mærkeligt at meditere. Jeg bruger ikke levende lys, alter og røgelse, når jeg mediterer. Jeg ligger på min seng i det lys, der nu er naturligt på det tidspunkt af dagen, hvor jeg vælger at meditere. Altså ikke elektrisk lys, det har sikkert ingen betydning, med lyset, det er nok mest hvad man er til. Jeg har valgt at gør det på den måde, for af afmystificere det at meditere overfor familie og venner.

Jeg er selv healer og bevæger mig derfor i den alternative verden, hvor der er meget at hente, bl.a. velvære og komme i kontakt med den indre skønhed, som ikke kan købes på flaske eller tube.

Køb en meditations CD. Hvis du kender nogen der mediterer, så spørg hvad de bruger. Det du skal gå efter i starten er korte meditationer, de lange kan man godt falde i søvn til, hvis man ikke er øvet i at meditere. Du kan få guidede meditationer, til hvilket som helst formål. Skal du have energi, eller have ro i hovedet, eller skal du have hjælp til at falde i søvn til natten, eller trænger din selvsikkerhed til et lille løft, så kan du finde det hele der.

Med venlig hilsen
Melene


NYHED ... bogen 303 Slankeopskrifter er tilbage :-)

303 sunde og slankende opskrifter inkl. udvidet kalorietabel. Dette er en e-bog (elektronisk bog), som du læses på din computer. E-bogen bliver sendt til dig som en vedhæftet fil til en e-mail.

Der er fordele og ulemper ved bogen som e-bog. Fordelene er bl.a., at det er hurtigt og nemt at søge og finde opskrifter (og evt. printe dem ud), og selv om e-bogen er på hele 445 sider, koster den kun kr. 99,- (samme bog trykt på papir ville koste 3-4 gange så meget).

Køb evt. bogen sammen med bogen Vegetar Light, der inderholder 114 fedtfattige vegetaropskrifter til kun kr. 199,-


3) Mail: Vedr. adhd

Efter sidste uges mail om ADHD modtog jeg følgende mail ...

Hej John.

Hold da helt op, jeg er lige så rasende som den anden Jette ...

Min datter fik diagnosen adhd, som 3 åring, og med lange gode psykolog samtaler med Peter Kure, fik vi hold på hendes liv med simple regler, ensformige hverdage, struktur og vilje, men hvor har jeg dog grædt mange tårer, når jeg om aftenen gik i seng.

Vi har også været og er en familie, der har levet efter faste leveregler, med megen opmuntring og kærlighed, til vores datter, og nu bliver vi svinet til af eksperter? Ja jeg tvivler lidt på de har prøvet at bo i et kaos, som det min datter har oplevet i hendes hoved...

Jeg kan yderlig oplyse at vores datter som 12 årig, lander i en depression, og først der bliver hun medicineret med rhitalin, dette produkt kan hun desværre ikke tåle, men med mortiron går det fint, så nu i en alder af 17 år, tager hun 3 piller i de timer hun er i skole, og holder sig så medicinfri resten af dagen, i weekender, og i ferier. Man tager ikke disse produkter for sjov.

Med venlig hilsen
Jette Jensen

Kommentar:

Jeg mener nu ikke, at forfatterne på nogen måde sviner forældre til ADHD ramte til! De kritiserer heller ikke forældrene (men bl.a. den medicinske behandling og sygeliggørelsen af børn med ADHD problemer).

Jeg hører gerne flere kommentarer om emnet og gerne flere forældres erfaringer med ADHD (eller lignende diagnoser)!


4) Voldelige videospil forbundet med flere aggressioner

Forskere fra USA og Japan fandt, at blandt tre grupper af 9 til 19-årige, der blev fulgt i op til 6 måneder, var de børn og teenagere, der regelmæssigt spillede voldelige computerspil, mere tilbøjelige til at blive involveret i slagsmål.

Det tyder altså på, at voldelige videospil på længere sigt kan fremme aggressiv opførsel.

Konklusionen er baseret på to grupper teenagere i Japan -- i alt 1.231 teenagere -- og 364 9-12-årige fra USA.

Kilde: Longitudinal Effects of Violent Video Games on Aggression in Japan and the United States.
PEDIATRICS Vol. 122 No. 5 November 2008, pp. e1067-e1072 (doi:10.1542/peds.2008-1425)


Ny dvd ...

Peaceful Warrior

En film baseret på bestsellerbogen med samme navn

'Mange film lover lykke, men for det meste i en flygtig form, som en rutsjebanetur, der ender i en tom fornemmelse. Så søger man videre efter det næste gys. Kun få film sætter spørgsmålstegn ved, hvad lykken egentlig går ud på, eller foreslår metoder til at holde den ved lige. Peaceful Warrior stiller dette spørgsmål, og dermed løfter den en ud af sindets verden. En vigtig og inspirerende film, som kan forandre folks liv.'
- Sting

Læs mere her


5) Mail: Vitaminer

Hej John.

... Kan du give mig ret i, at vitaminpiller fra apoteket og helseforretninger er lavet på basis af kemiske ingredienser, der minder om naturen, men absolut intet har med naturens vitaminer at gøre?

Venlig hilsen
Keld Eliasen

Hej Keld

Kemisk set er der ingen forskel på de vitaminer, du finder i tabletter, og de vitaminer du finder i naturen. Askorbinsyre (C-vitamin) er askorbinsyre, uanset om den kommer fra en tablet eller en appelsin.

For at gøre en ellers ret kompliceret snak enkel, så er vitaminerne normalt de samme, uanset om de kommer fra tabletter eller naturen.

Den store forskel er, at vitaminerne i naturen (i maden) findes sammen med en lang række andre stoffer (flere tusinde), hvoraf nogle givetvis arbejder sammen med vitaminerne, så de optages og udnyttes bedre og mere sikkert, end når du får dine vitaminer fra tabletter.

Med venlig hilsen
John Buhl


6) Forholdsvis høje doser af C- og E-vitaminer forebygger ikke hjertesygdom

Risikoen for at få en hjertesygdom bliver ikke mindre, fordi du tager kosttilskud med forholdsvis høje doser af C- og E-vitaminer.

Selv om både C- og E-vitamin er vigtige antioxidanter, der bekæmper frie radikaler som ellers kan skade celler, forebygger kosttilskud med relativt høje doser altså ikke hjertesygdomme.

Studiet der er foretaget af dr. Howard Sesso og J. Michael Gaziano fra Harvard-affiliated Brigham and Women's Hospital i Boston, begyndte i 1997 og involverede 14.641 mennesker, der var 50 år eller ældre, som blev delt op i fire grupper, der fik vitamin E, vitamin C, begge dele eller placeboer.

Efter en periode på otte år kunne forskerne ikke observere nogen forskel på, hvor mange der var blevet ramt af hjerteanfald, slagtilfælde eller hjerterelaterede sygdomme i de fire grupper.

Forskerne konkluderede efter dette omfattende og langsigtede studie, at hverken E-vitamin eller C-vitamin som kosttilskud mindsker forekomsten af hjertesygdom.

Den gruppe deltagere, der fik vitamintilskud, tog 400 i.u. (ca. 300 mg) E-vitamin hver anden dag og 500 mg C-vitamin hver dag.

Kilde: The Physicians' Health Study II Randomized Controlled Trial
Howard D. Sesso, ScD, MPH; Julie E. Buring, ScD; William G. Christen, ScD; Tobias Kurth, MD, ScD; Charlene Belanger, MA; Jean MacFadyen, BA; Vadim Bubes, PhD; JoAnn E. Manson, MD, DrPH; Robert J. Glynn, ScD; J. Michael Gaziano, MD, MPH
JAMA. 2008;300(18):2123-2133.
http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/300/18/2123

Kommentar:

Det er bl.a. for meget kolesterol i blodet og usund kost, der giver hjerteproblemer, og her hjælper det naturligvis ikke at tage vitaminpiller.

Sunde kostvaner, god søvn og nok motion forebygger de fleste hjerte-kar-sygdomme. Sunde kostvaner vil bl.a. sige ikke for meget kød (væsentlig mindre end de fleste danskere spiser), mindre fedt og især mindre animalsk/mættet fedt i kosten.

Frugt og grøntsager er både rige på C- og E-vitaminer, og det er veldokumenteret, at mennesker der spiser rigelig med planteføde har en lavere risiko for at få hjertesygdom, kræft og andre lidelser.


7) Lidt af hvert

Vi bliver mere og mere syge

Danskerne bliver mere og mere syge med nye og stadig mere diffuse diagnoser.

Flere end hver tredje dansker har en eller flere kroniske sygdomme.

Medicinudgifterne vokser år for år, og sygehusene opererer flere end nogensinde før.

En række fremtrædende læger og forskere advarer mod en voksende sygeliggørelse i vores samfund.

Berlingske 16-11-2008

Økologisk dyrkning ændrer gulerodens stofskifte

Indholdet af sunde stoffer og smagen i grøntsager ændrer sig med dyrkningsmetoden, viser dansk projekt.
Ingeniøren 15-11-2008

Forbrugerråd: Stop usunde reklamer

Børn, der starter dagen med morgenmadsprodukter fra Kellogg's eller Nestlé, kunne lige så godt spise kartoffelchips eller en glasurbelagt kage til morgenmad. En undersøgelse viser, at morgenmadsprodukter er fyldt med salt og sukker.
Politiken 13-11-2009

Amning giver gode lunger

Det er noget af en kraftanstrengelse for babyer at suge mælk ud af mors bryster. Men udover modermælken er sund, så gavner den fysiske anstrengelse børnenes lunger

Børn, der er blevet ammet i mindst fire måneder, har en bedre lungefunktion end flaskebørn.
Ekstra bladet 13-11-2009

Tykke børn har blodårer som 45-årige

Et amerikansk studie viser, at overvægtige børn og teenageres blodårer er i den samme tilstand som en midaldrende persons blodårer.
Jyllands-Posten 13-11-2009

Allergi beskytter mod kræft

Det er sandsynligvis den overdrevne immunforsvars-reaktion blandt allergikere, der gør dem mindre modtagelige over for kræftformer, der rammer slimhinder og andet væv, som er i direkte kontakt med stoffer fra miljøet.
Berlingske 13-11-2009


”At vente er en fælde. Der vil altid være grunde til at vente. Sandheden er, at der kun er to ting i livet, grunde og resultater, og grunde tæller simpelthen ikke.”

-- Dr. Robert Anthony


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.