Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 47, 2011


  1. For lidt motion og for meget tv sat i forbindelse med depression
  2. Sædceller påvirkes af mandens kost
  3. Mail: Hvorfor reklame for Bente Klarlunds bog?
  4. Mail: Uren hud
 

De, der kan få dig til at tro på absurditeter, kan få dig til at begå grusomheder

— Voltaire


For lidt motion og for meget tv sat i forbindelse med depression

Kvinder, der ofte motionerer og ikke ser meget tv, har mindst risiko for at blive diagnosticeret med depression. Det viser en ny undersøgelse af midaldrende amerikanere.

Det viste sig også, at jo flere timer de tilbragte med at se tv hver uge, desto større risiko for depression — men effekten var mindre, end den var for fysisk aktivitet.

Undersøgelsen, der omfattede 49.821 kvinder, beviser ikke, at for meget tv og for lidt motion forårsager depression, men viser en tydelig sammenhæng.

Efter forskerne havde taget andre faktorer, som er forbundet med depression, med i betragtning — herunder vægt, rygning og en række sygdomme — var dem, der motionerede 90 minutter eller mere dagligt, 20 procent mindre tilbøjelige til at få diagnosen depression sammenlignet med dem, der motionerede 10 minutter eller mindre dagligt.

Og intensiteten af fysisk aktivitet var også vigtig. Gåture var den mest almindelige form for motion, men kun kvinder, som sagde, at de gik i et raskt eller meget raskt tempo havde lavere forekomst af depression.

Kvinder, der så tre timers tv om dagen eller mere havde 13 procent større risiko for at blive diagnosticeret med depression end dem, der næsten aldrig så tv, men forskerne kunne ikke være sikker på, at konklusionen ikke skyldes tilfældigheder.

En naturlig alternativ forklaring, som forskerne nævner, er, at kvinder kunne have haft nogle symptomer på depression, før de blev diagnosticeret, som fik dem til at motionere mindre og se mere tv.

Kilde: Michel Lucas m.fl.
Relation Between Clinical Depression Risk and Physical Activity and Time Spent Watching Television in Older Women: A 10-Year Prospective Follow-up Study Am. J. Epidemiol. (2011) 174(9): 1017-1027 first published online October 7, 2011 doi:10.1093/aje/kwr218

Læs evt. mere om mulige naturlige løsninger på depression.


Sædceller påvirkes af mandens kost

Mænds kost har stor indflydelse på kvaliteten af deres sæd, og chancerne for at gøre deres partner gravid. Det viser en ny undersøgelse.

En fertilitet-venlig kost har et højt indhold af frugt og kornprodukter og et lavt indhold af rødt kød, alkohol og kaffe.

Den nye undersøgelse involverede 250 mand, som sammen med deres partnere var i gang med fertilitetsbehandling i et center. Forskerne spurgte mændene, hvor ofte de spiste en række fødevarer, herunder frugt og grøntsager, bønner, korn, kød og fisk, samt hvor meget de drak og røg.

De fik også sædprøver fra mændene for at analysere, hvor sund og koncentreret deres sæd var.

Overvægt og indtagelse af alkohol var forbundet med lavere koncentrationen af sædceller og sædcellerne svømmede dårligere.

Rygning fik sædcellerne til at svømme dårligere.

Chancerne for en graviditet var betydeligt lavere, når mændene spiste meget rødt kød (altså svinekød, oksekød og kød fra andre firbenede dyr).

Alkohol og kaffe var også forbundet med en lavere chance for befrugtning.

På den anden side var det at spise mere kornprodukter (såsom hvede, havre og byg) forbundet med forbedret koncentrationen af sædceller og bedre evne til at svømme. Frugt var også forbundet med øget hastighed og smidighed hos sædceller.

Forskerne konkluderede, at par i fertilitetsbehandling, bør vide, at både mandens og kvindens kostvaner og livsstil har stor indflydelse på deres chancer for at få en vellykket graviditet.

Kilde: Daniela Paes de Almeida Ferreira Braga, Gabriela Halpern m.fl.
Food intake and social habits in male patients and its relationship to intracytoplasmic sperm injection outcomes
Fertility and Sterility Online 10.11.2011
doi:10.1016/j.fertnstert.2011.10.011
Abstract


3) Mail: Hvorfor reklame for Bente Klarlunds bog?

Undrer mig lidt over I anbefaler Bente Klarlunds bog. Læser med beklagelse hver søndag hendes brevkasse i Politikken og forrige weekend skrev hun igen at det var spild at spise vitaminer og endnu engang kom det fra hende som læge at det var farligt for rygere at spise betacaroten — jeg tror nu stadig det er farligere at ryge.

Mvh B.G.

Hej B.G.

Jeg synes nu, at det meste Klarlund skriver er meget fornuftigt, og hun især gør en stor indsats for, at vi dyrker mere motion.

Hatten af for det!

Jeg har ikke læst, hvad hun skriver om betakaroten, men hvis hun advarer rygere mod at tage tilskud af betakaroten (og det gør hun nok), har hun ret. Og hun er helt sikkert enig med dig i, at rygning er farligere end at tage betakaroten.

Betakaroten som kosttilskud er en rigtig dårlig idé for rygere, da undersøgelser har vist, at det øger forekomsten af lungekræft hos rygere.

Det undrede mange forskere i starten, og der har været flere teorier om, hvorfor betakaroten som kosttilskud kan have en negativ virkning, når det samtidig har gavnlig virkning, hvis vi får det fra kosten.

Nogle argumenterer, at tabletter med betakaroten som regel ikke indeholder naturlig betakaroten, men syntetisk betakaroten fremstillet i et laboratorium. En anden og mere logisk forklaring er, at større mængder betakaroten i tabletter skaber en ubalance og måske forhindrer ordentlig udnyttelse af andre karotenoider fra maden.

Betakaroten fra kosttilskud i stedet for fødevarer påvirker altså sandsynligvis optagelsen af andre vigtige karotenoider (fx lutein og lycopen), og kan dermed potentielt set gøre skade.

Sunde fødevarer indeholder masser af gavnlige karotenoider. Det er derfor unødvendigt at tage kosttilskud med betakaroten.

Karotenoider er en gruppe på omkring 500 organiske stoffer, der er normalt forekommende i planter. Karotenoider er pigmenter med farverne gul, orange, rød eller violet. Især et af dem — betakaroten — kan kroppen efter behov omdanne til A-vitamin.

Med venlig hilsen
John Buhl


4) Mail: Uren hud

I dit sidst afsendte nyhedsbrev omtales problemet "bumser". Dette får mig til at tænke på mine egne oplevelser desangående, og som jeg har indsendt til dig tidligere. Jeg synes stadigvæk, at det var fantastisk med min egen helbredelse vedr. bumser, og måske A.T. kunne inspireres af mine skriblerier.

Venlig hilsen
Grethe Bergstrøm


Rigtige handlinger fremover er de bedste undskyldninger for forkerte i fortiden.

— Tyron Edwards

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.