Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 47, 2014
- Mælk — godt eller skidt?
- Laktoseintolerante har lavere risiko for kræft
- Mine konklusioner vedr. mælk
- Kost & kostvaner
- Miljø & klima
- Motion
- Depression | humør
|
|
|
Se dine
mangler i øjnene og anerkend dem; men lad dem ikke styre dig. Lad dem
lære dig tålmodighed, venlighed, indsigt.
— Helen
Keller (1880-1968). Amerikansk forfatter
Mælk — godt eller skidt?
Som beskrevet i sidste uge har en stor svensk undersøgelse fundet en
sammenhæng mellem stort indtag af mælk (3 glas eller over en halv liter
dagligt) og øget risiko for knoglebrud samt dobbelt så stor
tilbøjelighed til at dø for tidligt.
Læs evt. artiklen:
Ny
undersøgelse sår igen tvivl om mælk
DTU (Danmarks Tekniske Universitet) kiggede på sagen om kom med deres
vurdering:
DTU: Vi anbefaler en halv liter mælk om dagen
Skiftende rapporter fortæller det ene øjeblik at mælk er sundt, i næste
øjeblik at mælk ikke er. Men ifølge DTU Fødevareinstituttet bør danske
forbrugere stole på kostrådene, der anbefaler en halv liter mælk om
dagen. (voresmad.dk 18.11.2014)
Der er dog — som jeg ser det — ved at være en større usikkerhed hos
myndighederne vedr. mælk.
Som tidligere nævnt peger undersøgelser i forskellige retninger vedr.
mælk, og der er mange meninger.
Og netop som DTU kommer med deres umiddelbare konklusion har endnu en
undersøgelse givet stof til eftertanke.
Det har nemlig vist sig at ....
Laktoseintolerante har lavere risiko for kræft
I en ny undersøgelse sammenlignede forskere 22.778 personer, der var
laktoseintolerante, med den generelle befolkning, og fandt, at personer,
der ikke kan tåle laktose (mælkesukker) og derfor ikke indtager
mælkeprodukter, har en væsentlig lavere forekomst af kræft i lungerne,
brysterne og æggestokkene.
Tidligere undersøgelser har vist, at der er store forskelle i
forekomsten af bryst- og æggestokkræft på tværs af forskellige områder
af kloden. Eksperter ved fx, at den højeste forekomst af bryst- og
æggestokkræft er i Nordamerika, Vesteuropa og Skandinavien, mens
forekomsten er lavest i Øst- og Centralafrika.
Nogle forskere har derfor mistanke om, at det høje forbrug af
mejeriprodukter i Nordamerika og Vesteuropa bidrager til disse regioners
højere forekomst af kræft.
Kilde: J Ji, J Sundquist og K Sundquist. Lactose intolerance and risk
of lung, breast and ovarian cancers: aetiological clues from a
population-based study in Sweden. British Journal of Cancer , (14
October 2014) | doi:10.1038/bjc.2014.544.
Abstract
Laktoseintolerante har lavere risiko for kræft (videnskab.dk
10.11.2014)
Læs også:
Lactose-intolerant people have lower risk of certain cancers - but why?
Kommentar:
Forskerne er ikke sikker på, at det er fordi de laktoseintolerante
holder sig fra mælk, at de har lavere forekomst af kræft. En anden årsag
kunne fx være, at mælkeerstatninger i form af soja- ris-, havremælk e.l.
indeholder gavnlige stoffer, som er med til at forebygge disse
kræftformer.
Men uanset, hvad grunden er, tyder det kraftigt på, at det er en
rigtig god idé at erstatte komælk med plantemælk.
Når risikoen for kræft i æggestokke, lunger og bryster er væsentlig
mindre blandt personer, der udelukker mælk og mælkeprodukter (pga.
laktoseintolerance), er det vel under alle omstændigheder værd at
overveje at udelukke eller væsentligt mindske indtagelsen af mælk og
mejeriprodukter.
Mine konklusioner vedr. mælk
- Mælk ser ikke ud til at kunne forebygge knogleskørhed eller
styrke knoglerne (undtagen, hvis kalkindtagelsen i forvejen er
meget lav).
- Mælk er meget næringsrig. Komælk er jo det eneste kalven
skal leve af i en længere periode (når tingene får lov til at
fungere, som naturen har tiltænkt, og kalvene får lov at beholde
deres mælk). Fordi mælk indeholder så mange næringsstoffer kan
mennesker, der mangler et eller flere af disse næringsstoffer, have
gavn af mælk. Men det er både sundere og mere miljøvenligt at
udelukke mælk fra kosten forudsat:
1) at du ikke drikker cola eller noget andet usundt i stedet for
mælken
2) at du på anden måde får de næringsstoffer, som mælk indeholder.
- Mælk indeholder også en række skadelige stoffer og indtagelse af
mælk fremmer mængden af væksthormonet IGF-1 i blodet. Nogle studier
har vist en sammenhæng mellem øget blodniveauer af IGF-1 og kræft —
blandt andet brystkræft, tyktarmskræft og prostatakræft.
- En økonomisk stærk industri gør et stort og effektivt stykke
arbejde for at fremme salget af deres produkter, blandt andet ved at
hyre eksperter til at tale deres sag.
Mejerigiganterne sponsorerer også mange af de undersøgelser, der
foretages af mælk og mælkeprodukter (og disse undersøgelser er
næsten altid væsentlig mere positive end de undersøgelser, som
industrien ikke sponsorerer).
Tag derfor de undersøgelser, som mejeriindustrien står bag — og
udtalelser fra eksperter, der arbejder for mejeriindustrien — med et
gran salt.
- Hvis du ønsker at indtage mælk/mejeriprodukter, så vælg de
fedtfattige økologiske varianter, og hold dig et godt stykke under 3
glas dagligt.
Hold dig til et enkelt glas eller mindre dagligt.
Vælg evt. fedtfattig, økologisk yoghurt med probiotika uden sukker,
hvis du ønsker næringsstoffer fra mælk på den bedste og mest sikre
måde.
Kost & kostvaner
Forbindelse mellem kost og mental sundhed hos børn og unge
Ny metaanalyse offentliggjort i American Journal of Public Health,
viser bedre mental sundhed hos børn og unge, der spiser mere frugt,
grøntsager og fiber og mindre rødt kød, ikke-fedtreducerede
mejeriprodukter og simple kulhydrater som sukker og hvidt mel.
Kilde: Relationship Between Diet and Mental Health in Children and
Adolescents: A Systematic Review >>
http://ajph.aphapublications.org/doi/abs/10.2105/AJPH.2014.302110
(American Journal of Public Health 31.5.2014)
Ny forskning dokumenterer: Campylobactersmitte er vildt
under-diagnosticeret
Hvert år bliver over 40.000 danskere, fortrinsvis mænd mellem 18 og 50
år, smittet af campylobacter. Det er flere end ti gange så mange, som
myndighederne hidtil har vurderet. Kyllinger den største kilde.
(Ingeniøren 13.11.2014)
Kakao forbedrer ældres hukommelse
Et særligt stof, som især findes i kakao, forbedrer ældres hukommelse og
giver dem mere blod i hjernen, viser ny forskning. Det kan muligvis åbne
op for en forebyggelse af demens, mener forsker. (videnskab.dk)
B-vitaminer mindsker formentlig ikke risikoen for hukommelsestab
Nu viser et hollandsk studie, at det ikke ser ud til, at et større
indtag af B-vitaminer kan mindske risikoen for hukommelsestab. (videnskab.dk
13.11.2014)
Miljø & klima
Vi smadrer dyrene og jorden — og snart også os selv
Landbruget producerer elendige fødevarer på den mest profitable måde med
myndighedernes velsignelse. Vi burde skamme os over den måde, vi
behandler dyr og natur på, og se i øjnene, at vi er ved at sætte vores
eget livsgrundlag over styr. Sådan lyder det fra landmanden Lone Vitus,
der har skrevet en ny bog om fødevarer. (Politiken 15.11.2014)
Hør
Lone Vitus præsentere sin nye bog her
Spol frem til 04:25 (tv2oj.dk)
Luk dansk
landbrug
Der var så dejligt ude på landet … engang. I dag plages natur, dyr og
økonomi af det industrielle landbrug.
Overforbruget af antibiotika i det industrialiserede landbrug
afstedkommer en stærkt øget udbredelse af superresistente bakterier —
herunder især den frygtede og smitsomme MRSA CC398 stafylokok, som
allerede har kostet flere danskere livet. (information)
Kommentar: Vi skal naturligvis ikke lukke landbruget, tom titlen på
artiklen i Information siger, men omlægge landbruget, så produktionen er
dyrevenlig, miljøvenlig og giver os de bedste og sundeste fødevarer.
Hvor svært kan det være?
Motion
Klarlund: Så lidt motion kan man nøjes med
Bente Klarlund hjælper en læser med spørgsmålet om, hvor lidt motion man
egentlig kan nøjes med at dyrke. (Politiken 13.11.2014)
VIDEO Blot fem minutters motion gør dig sundere
Mange tror fejlagtigt, at motion skal være hårdt og tidskrævende. (dr.dk
15.11.2014)
Depression | humør
Danske forskere finder mulig forklaring på vinterdepression
Efterår og vinter kan for nogen være lig med vinterdepression. Nu har
danske forskere fundet en mekanisme i hjernen, der kan stå bag. (videnskab.dk
22.10.2014)
Læs evt. mere på
depressioner.dk
Din gang kan påvirke dit humør
Ifølge forskere kan man blive i bedre humør, hvis man går som en glad
person. (videnskab.dk 23.12.2014)
Jeg kan godt
lide en person, der forsøger det umulige.
— J.P.
Morgan.