Fiberrig kost er med til at beskytte dine tarme og forebygge
tarmbetændelse
En ny undersøgelse viser, at når tarmbakterier ikke får kostfibre,
begynder de at gnaske på det naturlige lag af slim, som dækker tarmens
inderside, til et punkt, hvor farlige invaderende bakterier kan inficere
tyktarmens væg.
Mus, der blev fodret med en fiberrig kost, opretholdt et normalt tykt
slimlag på indersiden af tyktarmen.
Hos de mus, der fik foder uden kostfibre, blev slimlaget tyndere,
efterhånden som de tarmbakterier, der kunne fordøje slimen, formerede
sig.
Celler i tyktarmens væg producerer ganske vist hele tiden slim, men
dette lag af slim blev tyndere jo mindre kostfibre, musene fik i kosten,
fordi tyktarmen ikke kunne følge med i produktionen af nyt slim.
I en del af forsøget smittede forskerne nogle af musene med en
bakteriestamme, der blandt andet fører til irritation, inflammation og
diarré. Slimlaget forblev tykt og infektionen kunne ikke få fodfæste i
de mus, som fik en kost, der indeholdt omkring 15 % fibre fra minimalt
forarbejdede kerner og planter. Men når forskerne gav musene en kost
uden fibre -- selv i blot et par dage -- begyndte nogle af mikroberne i
deres tarme at spise slim på indersiden af tyktarmen.
Når dette lag af slim blev tyndere, fik sygdomsfremkaldende bakterier
adgang til cellerne i tyktarmsvæggen.
Forskerne forsøgte at give musene et foder, der var rig på
prebiotiske fibre - en renset form for opløselige fibre, der ofte
anvendes i forarbejdede fødevarer og kosttilskud. Men det hjalp ikke.
Der forekom den samme erosion af slimlaget, som blev observeret, når
kosten manglede fibre.
Forskerne så også, at sammensætningen af bakterier ændrede sig alt
efter, hvad musene blev fodret med -- endda fra dag til dag.
De fire bakteriestammer, der formerede sig mest i et miljø uden eller
med et lavt indhold af kostfibre, var de eneste, der fremstillede
enzymer, som var i stand til at nedbryde de lange molekyler kaldet
glycoproteiner, der udgør slimlaget.
På samme måde som sammensætningen af bakterier ændrede sig efter,
hvilket foder musene fik, ændrede sammensætningen af enzymer sig også
efter, hvad musene blev fodret med. Selv lejlighedsvis mangel på
kostfibre førte til øget produktion af slim-nedbrydende enzymer.
Når forskerne efterfølgende inficerede mus med en farlig bakterie,
formerede bakterien sig mere i tarmen hos mus, der blev fodret med foder
uden kostfibre. Prøver af musenes tarmvæv viste ikke kun et meget
tyndere lag af slim, men også inflammation over et bredt område. Mus,
som havde modtaget en fiberrig kost, før de blev inficeret, havde også
noget inflammation men over et meget mindre område.
Kilde: Mahesh S. Desai, Eric C. Martens m.fl. A Dietary
Fiber-Deprived Gut Microbiota Degrades the Colonic Mucus Barrier and
Enhances Pathogen Susceptibility. Cell. Volume 167, Issue 5,
p1339–1353.e21, 17 November 2016.
DOI:
http://dx.doi.org/10.1016/j.cell.2016.10.043.
Pressemeddelelse om undersøgelsen fra universitetet
Kommentar:
Hvis det samme gør sig gældende hos mennesker -- og det samme eller
noget lignende sker givetvis hos mennesker -- betyder det, at medmindre
du fodrer dine tarmbakterier med det, de lever af (kostfibre), kan de
begynde at spise af belægningen på din tyktarms inderside.
En fiberfattig kost øger forekomsten og aktiviteten af
slim-nedbrydende bakterier i tyktarmen, og det fremmer forekomsten af
betændelse i tyktarmen.
Kostfibre, der normalt er tilsat kosttilskud eller fødevarer,
forhindrede ikke nedbrydningen af slimlaget. Det skal være naturlige
kostfibre i maden.
Det er heldigvis let at forhindre de problemer, der kan opstå fra en
fiberfattig kost. Du behøver blot at få nok kostfibre fra den mad, du
spiser -- altså uraffinerede vegetabilske fødevarer som frugt,
grøntsager, bælgfrugter, korn og nødder.
Personer, der allerede har tyktarmsbetændelse og andre sygdomme, hvor
en meget fiberrig kost kan give problemer, hvis de ikke passer på, kan
som regel begynde med at spise store mængder bladgrønt. Bladgrønt
er en type af grøntsager, som næsten alle tåler i store mængder, og de
er især velegnede til at opbygge og vedligeholde en sund mikrobiota.
Læs også artiklen:
Bladgrønt styrker de gavnlige bakterier i tarmen
Nogle af de helbredsmæssige værste slankekure er de kulhydratfattige
kure (såkaldte low-carb).
Der er desværre stadig "eksperter", der anbefaler færre kulhydrater
og flere animalske proteiner til overvægtige. Det kan på længere sigt
blive til en sundhedsmæssig katastrofe for de overvægtige, der følger
anbefalingerne.
Jeg har ændret på fremgangsmåden og slankeprogrammet på slankeklub.dk
for i endnu højere grad at få overvægtige til at fokusere på de
kostændringer, der betyder noget.
Læs mere her
Lidt af hvert
Hvis fluor er gift hvad laver det så i vores tandpasta?
Mange danskere fravælger fluor i tandpasta, fordi de er bekymrede
over den tilsatte fluor. Politiken har fået forsker til at skære ud i
pap, hvad der er op og ned.
Læs
mere på politiken.dk
Lynguide: Bliv ekspert på GMO-diskussionen
Er GMO metoden, der kan frelse verden ved at udrydde hungersnød og
sænke udledningen af giftstoffer? Eller er der tale om ukontrollable
eksperimenter, der kan ende i den rene katastrofe? Et lynoverblik over
stridspunkterne
på videnskab.dk
Pressenævnet frikender Videnskab.dk i sag om borrelia-artikel
Videnskab.dk har på ingen punkter tilsidesat god presseskik i
artiklen 'Danskere snydes af dårlige borrelia-test i udlandet'. Læs
mere på videnskab.dk
Kommentar: Det var i øvrigt en rigtig god artikel på videnskab.dk om,
hvordan danskere snydes af dårlige borrelia-test.
Læs den her
Overlæge: Vores tommelfingerregler om måltider bygger ofte på
myter
Det betyder kort sagt ikke noget for din sundhed, hvor mange gange
om dagen du spiser, og hvornår du placerer dine måltider. Det betyder
noget, hvad du putter i munden, og hvor meget du spiser.
Man skal spise, når man er sulten. Man kan ikke sige, at måltidets
tidspunkt eller antallet af måltider er væsentligt, når det gælder
menneskers sundhed, siger Bente Klarlund.
Læs
mere på jyllands-posten.dk
Dansk frugt og grønt indeholder færrest sprøjterester
Ved at gå efter varer med danske flag i frugt og grøntafdelingen kan
forbrugerne sikre sig en kost med færre sprøjterester. Danske afgrøder
indeholder nemlig fortsat generelt færre sprøjterester end udenlandske.
Læs
mere på food.dtu.dk
Seruminstituttet om nye tal: Antibiotikaforbruget til mennesker er
bekymrende
Selv om mængden af antibiotika til mennesker stagnerede i 2015, så
bruges der uhensigtsmæssige typer, advarer seruminstituttet.
Læs
mere på ing.dk
Stærk stigning i brug af antibiotika til fjerkræ
Brugen af antibiotika til fjerkræ er steget med 84 procent på et år,
og mink har fået 23 procent mere. Til gengæld er det store forbrug i
svinestaldene faldet.
Læs
mere på ing.dk
Multiresistente bakterier findes oftere hos danske patienter
I 2015 er der igen registreret en stigning i antallet af prøver med
multiresistente bakterier fra patienter i Danmark.
Læs
mere på food.dtu.dk