Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 47, 2020
- Kan D-vitamin hjælpe mod
covid-19?
- Sådan skaber du et depot af
D-vitamin til vinterhalvåret
- »Kom ud i lyset!« og andre råd
mod vinterdepression: Sådan hjælper du din hjerne gennem den mørke
tid
- Indtagelse af æg forbundet med
øget risiko for diabetes
- Over 800.000 danskere drikker for
meget: Sådan dropper du de ligegyldige genstande
- Professor: Sort lakrids er ikke
hverdagsspise.
|
UGENS CITAT
"Husk altid,
at du er helt unik. Ligesom alle andre."
— Margaret Mead
Kan D-vitamin hjælpe mod covid-19?
Undersøgelser viser, at covid-ramte oftere har lavere niveauer af D
vitamin, men det betyder ikke nødvendigvis, at kosttilskud med D-vitamin
kan forebygge smitte eller forhindre et alvorligt forløb.
Det er ikke helt så ligetil, skriver Christian Heibøll-Nielsen i en
artikel på sundhedspolitisktidsskrift.dk
Ifølge artiklen er problemet, at der er et stort overlap mellem dem,
der har et lavt niveau af D-vitamin i blodet, og dem, der er i den
såkaldte risikogruppe for alvorlig covid. Når vi skal forklare, hvorfor
de er i risikogruppen, er det ikke deres vitamin D niveau, vi hiver
frem, men alle de andre sygdomme, de er plaget af. Dårligt hjerte,
diabetes, svær overvægt, osv. Og der er formentlig en sammenhæng mellem
disse sygdomme og det lave niveau af vitamin D. Man kunne forestille
sig, at sygdom begrænser aktivitetsniveauet, og dermed også, hvor meget
man kommer ud og får sol.
Læs
mere på sundhedspolitisktidsskrift.dk
Kommentar:
En sund livsstil — inkl. motion, frisk luft, at komme ud i solen,
sund kost, god søvn mv. — har en vigtig og positiv indvirkning på hele
kroppen, inkl. immunsystemet.
Selv om alle er enige om, at D-vitamin er uhyre vigtigt for et
velfungerende immunsystem, er der usikkerhed om, i hvilken udstrækning
kosttilskud med D-vitamin evt. gavner.
Det er også usikkert i hvilken udstrækning kosttilskud med D-vitamin
kan være med til at forhindre smitte eller et alvorligt forløb med
covid-19. Vi får se. Flere undersøgelser, der har til formål at
klarlægge det, er på vej!
Sådan skaber du et depot af D-vitamin til vinterhalvåret
Fra oktober til marts er solen for svag til, at vi kan danne
D-vitamin. Det handler derfor om at sætte i banken henover sommeren,
påpeger professor Børge Nordestgaard, ifølge en artikel på
jyllandsposten.dk.
I Danmark kan man næsten ikke danne D-vitamin fra oktober til marts,
fordi solens UV-stråler ikke når jordens overflade i de måneder, men 30
minutters sol om ugen i sommerhalvåret er nok til at lave et lille depot
af D-vitamin.
Læs
mere på jyllands-posten.dk
»Kom ud i lyset!« og andre råd mod vinterdepression: Sådan hjælper
du din hjerne gennem den mørke tid
Selv på en kold og grå vinterdag er der faktisk lys nok til at stille
vores behov.
Vinterdepressioner rammer mest os, der lever på den nordlige
halvkugle, og er du kvinde og ung, så er der lidt større risiko for en
vinterdepression.
Viden om vinterdepression i
et afsnit af Brainstorm på videnskab.dk
Indtagelse af æg forbundet med øget risiko for diabetes
En
undersøgelse, der inkl. 8545 voksne (gennemsnitsalder 50 år) fra the
China Health and Nutrition Survey, fandt, at et langvarigt indtag af æg
på i gennemsnit 38 gram dagligt, var forbundet med 25 % øget risiko for
diabetes.
Et langvarigt indtag på ca. 50 gram (eller svarende til et æg om
dagen) var forbundet med en 60 % øget risiko for diabetes.
Der skal flere undersøgelser til for at klarlægge årsagssammenhænge,
men det er endnu en undersøgelse, der tyder på sundhedsmæssige fordele
ved at begrænse indtagelsen af æg.
Det er ikke den første undersøgelse, der har vist en sammenhæng
mellem æg og risiko for diabetes.
En
tidligere undersøgelse viste, at kvinder, der indtog syv eller flere
æg om ugen, havde væsentlig øget risiko for graviditetsdiabetes.
Over 800.000 danskere drikker for meget: Sådan dropper du de
ligegyldige genstande
Alkohol øger risikoen for en lang række sygdomme, herunder kræft.
Alligevel drikker over 800.000 danskere mere end Sundhedsstyrelsens
anbefalinger. Kræftens Bekæmpelse har lavet nogle tips til dig, der
gerne vil skære ned på alkoholindtaget og ’droppe de ligegyldige
genstande’.
Læs
mere på cancer.dk
Professor: Sort lakrids er ikke hverdagsspise
De alvorlige tilfælde er sjældne, men sort lakrids kan forstyrre
salt- og væskebalancen i kroppen, advarer amerikansk professor.
Det er aromastoffet glycyrrhizinsyre, som er udvundet af
lakridsplanten, der kan give problemer i form af for højt blodtryk og
forstyrret hjerterytme.
Andre symptomer på overdreven lakridsindtagelse inkluderer hævelser,
muskelsmerter, følelsesløshed og hovedpine.
Læs
mere på videnskab.dk