Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 47, 2021
- Kaffe og te kan måske reducerede
forekomster af slagtilfælde og demens
- Naturbaserede aktiviteter kan
forbedre humøret og reducere angst
- Stort studie peger på, hvornår
det er sundest for hjertet at gå i seng
- Luftforurening kan være grund til
genopblusning af inflammation
- Fuldkorn sænker risikoen for
bugspytkirtelkræft
- Nyt studie: Danmark i top-10 over
dødsfald på grund af kød.
|
UGENS CITAT
"Ikke alle
problemer skal klares, kun dem der forhindrer dig i at nå derhen, hvor
du gerne vil være."
— Ann Hill
Kaffe og te kan måske reducerede forekomster af slagtilfælde og demens
Ifølge en undersøgelse, der analyserede data om 365.682 raske
personer i alderen 50-74, var det at drikke kaffe eller te forbundet med
en lavere risiko for slagtilfælde og demens.
Indtagelse af 4-6 kopper i alt dagligt var forbundet med den laveste
risiko.
Folk, der drak 2-3 kopper kaffe eller 3-5 kopper te om dagen, eller
en kombination af 4-6 kopper kaffe og te, havde den laveste forekomst af
slagtilfælde eller demens. Personer, der drak 2-3 kopper kaffe og 2-3
kopper te dagligt, havde en 32 % lavere risiko for slagtilfælde og en 28
% lavere risiko for demens sammenlignet med dem, der hverken drak kaffe
eller te. Indtagelse af kaffe alene eller i kombination med te var også
forbundet med lavere risiko for demens efter slagtilfælde.
Selv om forskerne så en forbindelse mellem lavere forekomst af demens
og slagtilfælde og det at drikke kaffe/te, betyder det ikke
nødvendigvis, at kaffe og te i sig selv mindsker forekomsten af disse
sygdomme. Det er fx muligt, at noget andet i netop kaffe- og
tedrikkernes livsstil mindsker risikoen. Det viser undersøgelsen ikke
noget om, men forskerne skriver blandt andet, at deres undersøgelse
tyder på, at moderat forbrug af kaffe og te er forbundet med lavere
risiko for slagtilfælde og demens.
PLOS. "Coffee and tea drinking may be associated with reduced rates
of stroke and dementia: Intake of 4-6 total cups daily was associated
with lowest risks." ScienceDaily. ScienceDaily, 16 November 2021. <www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211116144813.htm>.
Naturbaserede aktiviteter kan forbedre humøret og reducere angst
En ny undersøgelse har fundet, at udendørs naturbaserede aktiviteter
er effektive til at forbedre mental sundhed hos voksne, inklusive dem
med allerede eksisterende psykiske problemer.
Deltagelse i udendørs, naturbaserede aktiviteter førte til forbedret
humør, mindre angst og flere positive følelser.
Læs
mere på sciencedaily
Stort studie peger på, hvornår det er sundest for hjertet at gå i
seng
Forskere undersøgte 103.712 personers søvnmønstre over en seks år
lang periode og fandt en sammenhæng mellem deres sengetider og hjerters
helbred.
Undersøgelsen peger på, at der er et lille vindue mellem klokken
22:00 og 23:00, som skulle være koblet til den laveste risiko for
hjerteproblemer.
Læs
mere på videnskab.dk
Luftforurening kan være grund til genopblusning af inflammation
Et nyt studie viser, at der er en sammenhæng mellem miljømæssig
luftforurening og opblusning af inflammation blandt leddegigtpatienter.
Risikoen var signifikant selv ved meget lave eksponeringsniveauer.
Også tidligere studier har påvist en sammenhæng mellem luftforurening
og leddegigtpatienter, hvor forskere har fundet en øget risiko for at
udvikle den autoimmune gigtsygdom, når patienter var udsat for højere
niveauer af luftforurening.
Læs
mere på sundhedspolitisktidsskrift.dk
Fuldkorn sænker risikoen for bugspytkirtelkræft
Det er veldokumenteret, at fuldkorn forebygger en lang række sygdomme
som f.eks. hjertekarsygdom, type 2 diabetes og tyktarmskræft. Nu viser
en undersøgelse, at jo mere fuldkorn du spiser, jo lavere er risikoen
for at udvikle bugspytkirtelkræft.
Det er dog nødvendigt med flere undersøgelsen, før bugspytkirtelkræft
kan føjes til listen af sygdomme, vi med sikkerhed ved fuldkorn
forebygger.
Læs
mere på cancer.dk
Nyt studie: Danmark i top-10 over dødsfald på grund af kød
Fra 2016 til 2018 lå Danmark ifølge et studie i top-10 over lande med
den højeste andel af dødsfald som følge af sygdomme, der lader til at
skyldes rødt og forarbejdet kød - især tarmkræft, diabetes og
hjertekarsygdom.
Kødproducerende lande som Danmark bør tage sin del af ansvaret for
den globale folkesundhed på sig, mener Michael Søgaard Jørgensen, lektor
på Institut for Planlægning ved Aalborg Universitet, ifølge artiklen på
videnskab.dk
For rødt og forarbejdet kød fører ikke bare muligvis til
kostrelaterede sygdomme. Produktionen går også ud over klima og miljø.
Læs
mere på videnskab.dk