Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 48, 2006


  1. Mail: Økologisk kød er i orden

  2. Mail: Ny kost hjalp bedre end medicin

  3. Inspiration til vegetarkost

  4. Kønshormoner fra svin forurener

  5. Glade mennesker mindre forkølede

  6. Mail: Magnesium til børn med ADHD?

  7. Mail: Hvad er der galt med olie?

  8. 100.000 danskere fyrer forkert i deres brændeovne

  9. Forureningen fra brændeovne eksploderer

  10. Test af program til lindring af stress


Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer eller opskrifter/tips til nyhedsbrevet!

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl

PS: Når du køber vitaminer og bøger på www.helseonline.dk er du med til at støtte dette nyhedsbrev.


”Accepter fuldstændig ansvar både for forståelse og for at blive forstået.”

Brian Tracy


1) Mail: Økologisk kød er i orden

Efter sidste uges artikel om undersøgelsen der viste, at kød giver øget risiko for brystkræft, modtog jeg følgende mail ...

Hej John

Det kan du da ikke påstå igen! Statistik er meget taknemmelig. Vidste du at der er en direkte sammenhæng mellem utroskab og antal biluheld i trafikken? Altså giver utroskab dig øget risiko for at ende i et trafikuheld – tænk over det her til julefrokosten, (den store synder her er vel alkohol, men det kom aldrig frem!). Jeg anbefaler ingen af delene, men min pointe er at det ikke er kødet der er kræftfremkaldende men de vækstfremmere og hormoner som bruges i opdræt af kvæg.

Så 40.000,- spørgsmålet er om du har været nede i undersøgelsen og kigge efter om der er skelnet mellem økologisk/biodynamisk kød og ikke økologisk kød. Det er der ikke! Informationer som disse er vildledende og skaber ikke andet end panik.

Du fremmer selvfølgelig vegeanerideologien – som kan være god, men ikke direkte folks indsats overfor sundere råvarer etc. Der er her vi skal sætte ind.

Det var lidt til de små grå, jeg forventer ikke en videnskabelig redegørelse retur, bare at jeg har provokeret dig lidt på en ærlig og kærlig måde. Ellers er det rigtig godt!

Venlig hilsen
Karsten

Hej Karsten

Det er nu ikke noget jeg påstår, men resultatet af en videnskabelig undersøgelse. (Det er da muligt at fremtidige undersøgelser vil justere på resultatet, da det er den første af sin art).

Der er heldigvis, så vidt muligt, taget højde for den slags statistiske faldgruber, som du nævner.

Der er ikke noget, der tyder på, at det er vækstfremmere og hormoner i kød, der giver øget risiko for brystkræft, tyktarmskræft eller de andre problemer, der kan følge med indtagelse af kød ... eller indtagelse af for meget kød.

Det er desværre ikke muligt at skelne mellem økologisk og almindeligt kød i den slags undersøgelser, da alt for få mennesker udelukkende vælger økologisk kød, til at der kan laves fornuftige sammenligninger. På samme måde som for få mennesker er veganere/vegetarer til at der (endnu) er lavet undersøgelser der sammenligner veganere med de der fx spiser økologisk kød.

Undersøgelsen fremmer ikke nødvendigvis vegeanerideologien, da den ikke sammenligner kødspisere med veganere (så tror jeg at forskellen ville være langt større!), men blot dem der spiser meget kød med dem der spiser mindre/lidt kød, og der er i denne undersøgelse ingen sammenligning med vegetarer/veganere og kødspisere.

Jeg kan kun være enig med dig i, at det gælder om at vælge de bedste råvarer. HVIS man spiser kød, er det klogt at vælge den bedste kvalitet og økologisk. Jeg ved ikke om det gør nogen forskel om kødet er økologisk, men det gør det måske.

Det bedste, efter min mening, er helt at udelukke kød fra kosten.

Med venlig hilsen
John Buhl


2) Mail: Ny kost hjalp bedre end medicin

Hej John

Jeg er en ung kvinde på 20, der er født med oesophagusatresi; en misdannelse, der gør at spiserøret ved fødslen ikke hænger sammen med mavesækken. Denne misdannelse medfører som oftest det man på fagsprog kalder "reflux". For at sige det på godt dansk løber mavesyren op i spiserøret, når man ligger ned. På denne måde er jeg vågnet op mange gange på en utrolig ubehagelig måde, med mavesyre i halsen og en frygtelig hoste.

Lægerne har fulgt mig tæt gennem hele mit liv. Jeg går til kontrol hvert år, og de har givet mig forskellig medicin for min "reflux", som jeg i perioder har taget, men som jeg har erfaret slet ikke virker.

Tværtimod har den tit gjort det værre.

På egen hånd (uden lægernes vejledning) fandt jeg tidligt ud af, at fed og stærk mad var dårligt for mig, især efter kl. 5-6 om aftenen, så det har jeg så vidt muligt undgået, men bare en smule flødesovs eller et par stykker pizza kunne give min hals en ubehagelig nat. Jeg oplevede "reflux"'en adskillige gange om måneden, og jeg har tit vækket min kæreste med min hosten og harken.

Men for ca. to måneder siden blev jeg vegetar.

Siden da har jeg haft "reflux" en enkelt gang, og det var da jeg ikke tænkte mig om og spiste en masse chili til min aftensmad. Udover generelt bedre velvære har min mave det bedre, og jeg får ikke længere sure opstød, som før også kunne være et problem.
Det bedste af det hele er, at jeg slipper for at vågne op med mavesyren på retur i min hals. Det er helt fantastisk. Det, medicinen ikke kunne kurere, kunne afhjælpes ved at undgå kød og ved at tilrettelægge sin kost lidt anderledes.

Det, der undrer mig, er, at lægerne aldrig har fortalt mig, at kosten kunne spille ind. Jeg har selv skulle gøre mig mine egne erfaringer. Lægerne har kun anbefalet piller. Jeg læste her til aften en artikel fra et hospitals hjemmeside, der skrev noget med, at hvis medicin ikke virkede mod "reflux", måtte man overveje en operation. Hvorfor gå igennem noget så drastisk som en operation, når en bedre kost kan give det samme resultat, måske endda bedre?

Hvorfor anbefaler lægerne kun medicin, når kosten betyder så utroligt meget for vores helbred?

Jeg vil gerne slutte af med at anbefale en velovervejet vegetarisk kost, især til mennesker, der har problemer med maven, for meget mavesyre eller "reflux". Det har hjulpet mig meget mere end medicin.

Venlige hilsener
Rikke Hemmingsen


Mange mennesker, der ønsker at blive vegetar, har svært ved at komme godt i gang.

Kombinationen af to bøger gør det hele lettere: Vegetar Light og Kunsten at ændre vaner.

Vegetar Light er en vegetarisk kogebog med 114 lækre fedtfattige vegetaropskrifter.

Kunsten at ændre vaner forklarer, hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du kan gøre for alligevel at klare det.

Køb begge bøger online til kun kr. 269,00
Normalpris kr. 307,00


3) MAIL: Inspiration til vegetarkost

Hej John.

Til din orientering kan jeg oplyse dig om, at foreningen Anima har lavet en vejledning til at påbegynde en vegetarisk levevis.

Den kan bestilles gratis via deres hjemmeside

At vejledningens argumentation tager udgangspunkt i dyrenes velfærd, ændre ikke ved dens værdi, som vejviser for vegetariske begyndere.

Med Venlig hilsen
Steen Jørgensen


4) Kønshormoner fra svin forurener

Danske forskere har som de første fundet kønshormoner fra svinegylle i dræn under gyllebehandlede forsøgsmarker.

Kønshormonerne, som søer i danske griseproduktioner udskiller med urinen, kan være en årsag til, at fisk i vandløbene bliver tvekønnede.
(Pauli Andersen, Berlingske 21-11-2006)


5) Glade mennesker mindre forkølede

I et eksperiment blev sunde frivillige udsat for forkølelses- eller influenzavirus, hvorefter forskerne opdagede, at de mennesker, som generelt havde et positivt livssyn, var mindre tilbøjelige til at blive syge.

Det viste sig også, at glade mennesker som blev forkølet, betragtede deres symptomer som mindre alvorlige, end man kunne forvente ud fra objektive målinger.

(Kilde: Psychosomatic Medicine 2006,doi:10.1097/01.psy.0000245867.92364.3c online: 13-11-2006)


6) Mail: Magnesium til børn med ADHD?

Til P. med dreng på 10 med ADHD. Sundhedsguiden har en artikel om "Børn med ADHD mangler Magnesium", hvor der står om de forsøg man har lavet med Magnesium og børn - ret interessant synes jeg. (Vitalrådet 17.03.06)

Med venlig hilsen
Janne Nygaard.

Kommentar:

Du kan læse om undersøgelsen her

To kommentarer til undersøgelsen:

  1. Den er ikke specielt godt udført, og skal tages med forbehold

  2. En sund kost (hovedvægt på vegetabilske fødevarer), som jeg anbefaler, indeholder masser af magnesium og gør magnesiumtilskud unødvendig.
    http://www.nomedica.dk/sund_kost.htm 

Men ellers interessant nok.

Med venlig hilsen
John Buhl


7) Mail: Hvad er der galt med olie?

Hej John.

Jeg kan altså ikke få ind i mit hoved, at man skal gå uden om planteolier (rapsolie, olivenolie og lign.) Jeg læser andre steder at det er vigtigt at få ml. 25-40 gr. af disse fedtstoffer om dagen (bl.a. i bladet I Form) af hensyn til at huden ikke skal "udtørre" og andre organer kan fungere?

Jeg plejer at komme 1-2 tsk. over min salat til frokost af skræk for ikke at få nok - jeg spiser en del frugt og grønt, men også groft brød (for meget, tror jeg - og så har jeg svært ved ikke at dykke i slikskålen engang imellem, det er efter rygestop for 2 år siden)

Tak for en god hjemmeside
Jomfruen.

Hej Jomfruen

Ja, man hører meget. Huden udtørrer ikke og organer holder ikke op med at fungere, fordi du lader være med at tilsætte olie til din mad!

1-2 tsk. på salaten er ikke et problem, men lad være med at gøre det af skræk for ikke at få nok fedt. Du er bedre tjent med at få de essentielle fedtstoffer fra maden. De vigtige fedtsyrer, som du har brug for, findes nemlig i al sund mad (grøntsager, bælgfrugter, fuldkorn, nødder og endda frugt).

Du kan derfor let få nok af de essentielle fedtsyrer fra kosten uden at tilsætte olie, og det er langt bedre at få dem på den måde!

De eneste fedtstoffer som mange får for lidt af (fordi de ikke spiser sundt nok) er omega-3. Læs evt. mere om det her:
http://www.nomedica.dk/ugeskrift18_2006.htm 

Med venlig hilsen
John Buhl


8) 100.000 danskere fyrer forkert i deres brændeovne

Næsten hver femte af alle danske brændeovnsejere fyrer forkert. Dårlige fyringsvaner og afbrænding af eksempelvis affald betyder, at der slipper store mængder sundhedsskadelige partikler ud i luften.

Miljøstyrelsen har udarbejdet gode råd til, hvordan du fyrer i din brændeovn.

Den vigtigste er, at du aldrig fyrer med affald. Reklamer, glittede magasiner, mælkekartoner samt malet eller trykimprægneret træ må aldrig puttes i
brændeovnen.
(Morgenavisen 24 timer 15-11-2006)

Læs mere:
www.fyrfornuftigt.dk
www.groentansvar.dk


9) Forureningen fra brændeovne eksploderer

En ny opgørelse fra Danmarks Miljøundersøgelser viser, at brændeovne er langt den største kilde til forurening med sundhedsskadelige partikler.

Danmarks Miljøundersøgelse har tidligere anslået, at partikelforureningen fra brændeovne koster samfundet 1,1 milliarder kroner årligt. Pengene går blandt andet til at behandle patienter for de luftvejs- og hjertekarsygdomme, som brændeovnene giver danskerne.

(Magnus Bredsdorff, Ingeniøren 21-11-2006)


10) Test af program til lindring af stress

Testpersoner søges til at afprøve et mobilprogram som kan hjælpe med at reducere stress, spændinger og bekymringer

Programmet: Audible Power Injection, er et mobil program som kan hjælpe med at reducere stress, spændinger og bekymringer. Dette gøres ved at lytte til en stemme der instruere i at gøre forskellige mentale øvelser der hjælper til at slappe af. Programmet husker selv på hvornår det er tid til at slappe af.

Tekniske krav: For at kunne være med i testen skal du have en mobiltelefon af mærket Nokia. Telefonen skal kunne afspille MP3 filer, samt have minimum 3MB ledig plads i hukommelsen. Programmet er indtil videre kun testet på en Nokia N70.

Personlige krav: Der er ingen krav til arbejdsplads, stilling, køn eller stress niveau.

Varighed: Testen tager 3 til 7 dage. Og kræver ikke andet end at der skal lytte nogle gange om dagen til en lydfil, og derefter udfyldes et spørgeskema.

Om personen bag testen: Jeg er medialogi studerende og er ved at skrive mit speciale (10. semester), som omhandler stress, og om det er muligt at skabe en mobil applikation der kan bruges som hjælpemiddel til at reducere stress.

Kontakt: Hvis du er interesseret kan du komme i kontakt med mig på [email protected] 

Mærk venligst mailen API test.

Pia Worm


"Tålmodighed, standhaftighed og sved udgør
en uovervindelig kombination for succes."

Napoleon Hill, forfatter

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.