Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 48, 2007
-
Kræftforskere fraråder kød
-
Mail: spørgsmål om stenalderkost
-
Lidt af hvert
Kære læser
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer
e.l. til nyhedsbrevet.
God weekend!
Med venlig hilsen
John Buhl
"Koncentration kan fremelskes. Man kan lære at udøve viljestyrke,
disciplinere ens krop og træne ens sind.”
-- Anil
Ambani, forretningsmand, milliardær
Jeg har modtaget en del spørgsmål vedr. kød og kræft
(især efter
ugeskrift for lægfolk fra uge 46).
Du har nok også læst en del om emnet i den danske presse
i løbet af de sidste par uger.
Nogle har dog stadig den opfattelse, at kød er sundt,
bare det er økologisk eller fedtfattigt.
Men faktisk bliver det hurtigt for meget, uanset om
kødet er økologisk eller magert.
Det er sket lidt af en kovending i løbet af de sidste
år. Efter at der i mange år kun var en forholdsvis lille håndfuld
forskere, der advarede mod, at kød (og evt. andre animalske fødevarer)
medvirker til kræft, har piben i de sidste år fået en anden lyd.
I den sidste tid, har du bl.a. kunne læse om nye
konklusioner fra kræftforskere.
Det er et toneangivende amerikansk
kræftforskningsinstitut, der nu anbefaler at forbruget af rødt kød
skæres ned til et absolut minimum.
(Business.dk 22-11-2007)
Rødt kød og kødpålæg bandlyses nu på det kraftigste.
Kødpålæg bør helt undgås, hvis cancer skal forebygges bedst muligt.
(Berlingske 22-11-2007)
En omfattende undersøgelse dokumenterer nu en sammenhæng
mellem rødt kød - det vil sige alt kød fra firbenede dyr - og tarmkræft.
Hver gang, du dagligt spiser 50 gram af det røde kød, så øger du
risikoen for tarmkræft med 15 procent.
(Berlingske 22-11-2007)
De nye anbefalinger fra
World Cancer Research Fund
International (WCRF) og
The American Institute for
Cancer Research (AICR) går ud på, at det ugentlige forbrug af rødt
kød -- altså alt kød på nær fisk og fjerkræ -- skæres ned til et
minimum. De anbefaler maksimalt 300 gram om ugen.
Det er ikke et rart budskab for de fleste danskere, da
vi her i landet spiser ALT for meget kød (hele tre gange så meget som
anbefales som det maksimale).
Der er flere mulige årsager til, at kød medvirker til
kræft.
-
De kemiske forbindelser, der dannes i maven og
optages i blodet (N-nitrosoforbindelser), når vi spiser kød
-
Høj temperatur ved tilberedning fremmer udviklingen
af eksempelvis kræftfremkaldende stegemutagener. Det gælder uanset
om det er rødt kød, fisk eller fjerkræ der tilberedes ved høj
temperatur
-
Det høje indhold af hem-jern -- en bestemt type jern
der findes i kød. Det kan øge dannelsen af frie radikaler, som kan
give skader på blandt andet proteiner og DNA
-
Mættet fedt. I den omfattende rapport om kræft og
livsstil, omtalt i
Ugeskrift for
lægfolk uge 46, mener forskerne at skurken sandsynligvis især er
de mættede fedtsyrer, som kød fra køer og svin indeholder.
Kyllingekød og fisk er med sine flerumættede fedtsyrer sundere set i
forhold til risikoen for kræft
-
Bogen
The China
Study beskriver en lang række videnskabelige undersøgelser der
ikke alene viser, at animalske fødevarer medvirker til kræft, men
også tyder på, at animalsk protein i sig selv måske spiller en
rolle.
Der er altså flere mulige forklaringer på, hvorfor
animalske fødevarer -- og især rødt kød og forarbejdet kød -- fremmer
udviklingen af kræft.
Danskere skal på kødafvænning, hvis vi skal forbedre de
nedslående kræftstatistikker vi har her i landet.
Uanset hvilke kostvaner, du vælger, så sørg for at du
hovedsageligt spiser sunde vegetabilske fødevarer og holder igen med kød
og forarbejdede kødprodukter som kødpålæg.
Det behøver ikke være så svært endda at spise mere grønt
og væsentlig mindre kød.
Læs lidt om
at ændre vaner her
Udtalelse om What the Bleep
” What the bleep do we know?”
Erfaring og viden er det vigtigste
i et menneskes liv.
Erfaring kan vi slet ikke undgå,
hvis vi lever og oplever.
Men viden kræver en egen indsats.
Når man ser filmen opstår der egne
oplevelser og egne tanker, men der opstår flere spørgsmål end der er
svar.
Derfor er denne film meget vigtig
og så berigende ...
Fordi nye spørgsmål åbner en helt
ny verden.
Denne nye verden skal bruges til
at søge viden.
Men se den flere gange.
Anden og tredje gang åbner nye
muligheder, nye oplevelser, nye spørgsmål og nye svar og ny viden.
Tænk på det gamle ord:
Når vi har erfaring nok til at
leve vort liv, er vi gamle nok til at dø.
Arne Keller
Kommentar
Jeg hører også gerne fra andre, der enten har set
What the Bleep
eller The Secret.
Hvad mener du om disse film?
Har du erfaringer med at anvende disse film – eller
deres budskab – i dit liv?
Jeg hører gerne fra dig :-)
Ekstramaterialer til filmen What the Bleep do we (k)now?! /
Verden på hovedet er nu også oversat til dansk!
Normalt er ekstramaterialer til en film – altså
interviews med skuespillere, filmproducenter mv. – ikke oversat på en
dvd.
Det er derfor heller ikke tilfældet med filmen ”What the
Bleep do we (k)now!? / Verden på hovedet.
Men netop med denne film er der mange, der gerne vil
forstå hvad skuespillere og filmproducenter siger i de ca. 45 min
ekstramaterialer, der findes på dvd’en efter selve filmen.
Vi har derfor fået dette ekstramateriale oversat til
dansk!
Du kan dog ikke se disse ekstra oversættelser som
undertekster på selve filmen. Men du kan
få dem tilsendt gratis via
e-mail (som en vedhæftet pdf-fil, når du køber filmen på
Helseonline.dk.
Selve filmen er naturligvis med danske undertekster.
Køb film og
filen med ekstra materialer oversat til dansk her >>
Hej John,
Jeg vil give dem ret, som har sagt/skrevet, at det er
lige til at blive snot-forvirret af alle de forskellige råd,
undersøgelser, videnskab/u-videnskab mv., der i dag hersker på markedet
for fødevarer.
Derfor er mit spørgsmål til dig, om det virker
gennemførligt, at spise Stenalderkost i vore dages samfund.
Jeg er i forvejen hæmmet voldsomt af diverse allergier
og undersøges pt. for Cøliaki, så regler og begrænsninger er for mig
hverdag.
Hvordan ser du på det? Er det en løsning?
Med venlig hilsen
Tina
Hej Tina
Jeg ved ikke, hvor gennemførlig stenalderkosten er, men
særlig sund er den næppe.
Der er foretaget utrolig mange undersøgelser vedr.
kosten. De peger stort set alle i samme retning, nemlig at de sundeste
fødevarer er frugt, grønt og andre uraffinerede vegetabilske fødevarer
(fuldkorn, bælgfrugter, nødder). Økologisk er bedst.
Samtidig er der en forvirrende bunke diæter og
kost-retninger, der mest er baseret på tro og holdninger (fx
stenalderkost).
Mit bud
på den bedste kost her
Med venlig hilsen
John Buhl
Børn sendes i børnehave på Panodil
Vores børn fodres med smertestillende medicin. Siden
håndkøbs-medicinen blev sat til salg i butikker, kiosker og på
tankstationer, er forbruget steget 33 procent.
Samtidig er antallet af børn mellem 0 og 11 år, der
bliver indlagt med en forgiftning pga. smertestillende medicin, steget
til mere end det dobbelte. Medicinen kan bl.a. give varige leverskader
Politiken 23-10-2007
http://politiken.dk/tjek/dagligliv/boern/article437558.ece
Medicin: Kun når, og så længe, det er nødvendigt
Det ofte sværere at nedtrappe en medicinsk behandling,
end at starte den.
Medicinske patienter bør jævnligt tilbydes en
medicin-gennemgang, med henblik på at sikre, at han/hun ikke får
behandles unødigt -- eller måske forkert -- med medicin.
irf nyhedsbrev 20-11-2007
Rekord i forbrug af stærk medicin
Forbruget af antipsykotisk medicin sætter nye rekorder,
alt imens Sundhedsstyrelsen prøver at få landets psykiatere til at holde
igen med udskrivningen. Nye tal fra Lægemiddelstyrelsen viser, at
forbruget er steget til højeste niveau nogensinde i Danmark.
Jyllands
Posten 25-11-2007
Rygning kan gøre dig skaldet tidligere
Rygning fremskynder hårtabet hos mennesker, der i
forvejen er disponeret for skaldethed. Og jo flere cigaretter man ryger,
desto hurtigere går det med at tabe håret.
Jyllands
Posten 25-11-2007
Aktiv graviditet giver sporty børn
Mødre, som er aktive under graviditeten, får børn, som
dyrker mere motion, viser britisk undersøgelse.
Forskerne konkluderer, at kvinder, som er aktive under
graviditeten, ofte fortsætter med at dyrke motion efter fødslen. Dermed
bliver de gode rollemodeller for deres børn og opmuntrer dem til at få
gode og sunde vaner.
Jyllands
Posten 26-11-2007
Kinesisk kosttilskud kan være livsfarligt
De irske sundhedsmyndigheder har fundet stoffet giftig
syre fra planten Aristolochia i fire kinesiske produkter, der er
betegnet som traditionel kinesisk naturmedicin og fås i butikker i
Irland.
Fødevarestyrelsen frygter, at også danske forbrugere kan
have købt de kinesiske piller via udenlandske hjemmesider på
Internettet.
Det giftige stof fra planten, der på dansk kaldes
slangerod, kan give nyreskader og kræft.
Politiken 26-11-2007
“Jeg ønskede
altid at være den bedste, jeg kunne være, til hvad end jeg gjorde. Jeg
ønskede ikke at være den bedste golfspiller i verden. Jeg ønskede blot
at være så god, som jeg kunne være".
-- Greg
Norman, golfmester