Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 48, 2008


  1. Nok søvn godt for hjertet
  2. Mindre risiko for kræft i tyndtarmen med en kost fattig på mættet fedt
  3. Mails vedr. ADHD
  4. Lidt af hvert

Kære læser

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer e.l. til nyhedsbrevet.

God weekend!

Med venlig hilsen
John Buhl


”Du kan opnå hvad som helst, hvis du er villig til at betale prisen.”

-- Vince Lombardi, amerikansk fodboldtræner


1) Nok søvn godt for hjertet

For lidt søvn forbundet med hjertesygdom.

Mennesker med højt blodtryk der sover mindre end 7½ timer om natten har øget risiko for at få et hjerteanfald, en hjerneblødning eller dø af hjertestop over en fireårig periode.

Data fra 1.255 mænd og kvinder med højt blodtryk, mellem 33 og 97 år gamle med en gennemsnitsalder på 70, blev analyseret.

Forskerne brugte transportable blodtryksmålere, der registrere blodtryksændringer i 24 timer. Deltagerne blev derefter fulgt i 50 måneder.

Mænd og kvinder der sov mindre end 7½ time pr. nat havde 68 % øget risiko for af få et hjerteanfald, en hjerneblødning eller dø af hjertestop, sammenlignet med mennesker der sov 7½ time eller mere om natten.

Kilde: Short Sleep Duration as an Independent Predictor of Cardiovascular Events in Japanese Patients With Hypertension. Archives of Internal Medicine, 10. november. 2008;168(20):2225-2231.


NY bog om yoga ...

Yoga – en vej til balance

Yogalærer Britt Søndergaard har skrevet en bog om yoga, der både er let at gå til og samtidig er en grundig indføring i yogaens grundlæggende filosofi.

Bogen viser, hvordan yoga er meget mere end fysisk træning og yogastillinger.

Læs mere om bogen her >>


2) Mindre risiko for kræft i tyndtarmen med en kost fattig på mættet fedt

En kost, der er rig på mættet fedt, øger risikoen for kræft i tyndtarmen.

Ved at analysere data fra ½ million mænd og kvinder, der blev fulgt i 8 år, viste det sig, at høj indtagelse af mættet fedt var forbundet med øget risiko for kræft i tyndtarmen.

Mennesker med den højeste indtagelse af mættet fedt havde tre gange så høj risiko for at få kræft i tyndtarmen som dem med den laveste indtagelse af mættet fedt.

Kilde: A Prospective Study of Meat and Fat Intake in Relation to Small Intestinal Cancer. Cancer Research 68, 9274-9279, November 15, 2008. doi: 10.1158/0008-5472.CAN-08-2015

Kommentar:

Mættet fedt findes især i animalske fødevarer, og den bedste måde at undgå for meget mættet fedt på er ved at undgå eller begrænse indtagelsen af kød, mejeriprodukter (især de fede), fjerkræ, æg og til dels også fisk – samtidig med at du øger indtagelsen af frugt, grøntsager og andre sunde vegetabilske fødevarer (kokosolie er dog meget rig på mættet fedt).


Ny dvd ...

Peaceful Warrior

En film baseret på bestsellerbogen med samme navn

'Mange film lover lykke, men for det meste i en flygtig form, som en rutsjebanetur, der ender i en tom fornemmelse. Så søger man videre efter det næste gys. Kun få film sætter spørgsmålstegn ved, hvad lykken egentlig går ud på, eller foreslår metoder til at holde den ved lige. Peaceful Warrior stiller dette spørgsmål, og dermed løfter den en ud af sindets verden. En vigtig og inspirerende film, som kan forandre folks liv.'
- Sting

Læs mere her


3) Mails vedr. ADHD

Jeg får stadig en del mails om ADHD efter artiklen i nyhedsbrevet for nogle uger siden om to eksperters bog om ADHD, hvor de bl.a. skriver, at de positive virkninger af medicin overdrives og de potentielt skadelige virkninger underdrives.

Her er nogle af dem ...

Kære John

Jeg har læst beskrivelsen af bogen, men ikke bogen. Det giver et meget stort indblik i deres mening og gøren forældre til skamme.

Jeg er faktisk meget enig med de 2 andre, der har givet kommentar om dit indlæg omkring ADHD. Jeg er ikke enig med dig i, at de ikke sviner forældrene til. Det mener jeg lige præcis de gør. Jeg ved godt, at man kan få ADHD-lignende symptomer af manglende stimuli eller ensformige stimuli som f.eks. manglende aktiv leg og megen TV eller computer. Det er dog ikke alle børn, hvor det skyldes det.

Min søn har ADHD og NLD (nonverbal learning dissorder). Han får ikke medicin, da de symptomer han har fra NLD’en med stor sandsynlighed vil blive forværret. Vi har gået ind og ændret kosten både i forhold til sukker, raffinerede produkter, farvestoffer og salicylat som alt sammen kan have en negativ påvirkning. Samtidig får han eye-q et fiskeolieprodukt, der er evidens for. Og ja det har gjort livet lettere for ham og alle andre i familien og omgivelserne. Stadig er han flyvsk, ukoncentreret og har svært ved at begå sig socialt. Fagligt er der ingen problemer. Vi bruger de pædagogiske principper de taler om. Stadig har han de problemer – dog ikke i så udtalt grad. Han har stadig brug for massiv støtte – både til skolearbejde og almindelige dagligdagsgøremål. Han går i stå og ved ikke hvad han nu skal. Kan ikke planlægge den næste handlig og det til trods for, at vi stiller krav. Vi stiller disciplinære krav, men han har svært ved at efterleve dem.

De skriver i artiklen omkring bogen, at børn ser for meget TV og ikke får grænser. Ja sådan er det i nogle tilfælde. Vi har altid begrænset TV og andre medier. Vi har altid stillet krav om fysisk aktivitet. Vi har altid sat grænser og han har haft tydeligere grænser end mange andre børn i hans alder. Til trods for vores indsatser hører han til den gruppe, der stadig har problemer. Mærkeligt nok har lillebror ikke fået de samme vanskeligheder til trods for en rimelig ens pædagogik, der alligevel tager lidt hensyn til den enkelte.

Ja vi skal som forældre være på banen, men det er ikke altid nok.

Jeg gad vide hvilke børn undersøgelsen er lavet på. Er der fuld evidens i deres undersøgelse?

Hilsen den vrede mor, der atter får skyld for ikke at sætte grænser for sit barn og lader det se for meget TV. Det er ikke den mor jeg eller andre i min omgangskreds ser mig som og jeg omgiver mig ikke kun med familier med ADHD-problematikker.

Venlig hilsen
Kirsten

Hej Kirsten

Børn med ADHD eller det der ligner, kræver ekstremt meget af forældrene, og jeg kan da godt forstå at nogle forældre kan føle sig trådt på, når fagfolk skriver en bog, der udfordrer ADHD-diagnosen og den gængse behandling med medicin.

Jeg er nu overbevist om, at forfatterne ønsker at hjælpe forældrene med et svært problem, fordi de har erfaringer med hvor langt man kan nå uden brug af medicin og sygeliggørelse.

Det kunne være interessant, hvis du læste hele bogen og derefter skriver tilbage, om den også indeholder tips, du kan bruge.

Bogen er på engelsk og kan bl.a. købes her, hvor du også kan læse nogle sider inde i bogen.

Med venlig hilsen
John Buhl

MAIL: ADHD

Hej John.

Jeg synes, det er meget brutalt at begynde at sætte spørgsmålstegn ved en sygdom, som mange mennesker kæmper med hver dag. Jeg har selv lige fået diagnosen Adhd, og mit liv har jo været alt andet end nemt. At pludselig finde ud af, hvordan tingene hænger sammen er en enormt stor lettelse. Når man altid har vidst, at der var noget galt, og livet har været en enorm kamp, hvilket kunne have været anderledes, hvis jeg havde fået en diagnose og noget hjælp før. Så er det som at få en sten fra skuldrende at få sat ord på. Men at nogen på den måde skriver, at den måske ikke eksisterer sætter en masse tanker og følelser i gang. Og jeg kan forestille mig, at mange med ADHD vil begynde at tænke, nå så er det bare min egen skyld, at jeg er sådan, og jeg burde være ligesom alle andre, hvorfor er jeg det så ikke osv. osv. Når man skriver sådan noget, har man ingen som helst forståelse for, hvordan det er at leve med sådan en sygdom.

Uanset om sygdommen kan afhjælpes med kærlighed og gode rammer (Hvilket jeg i øvrigt kan skrive under på ikke er sandt), så gør dette ikke sygdommen til ikke-eksisterende.

Man kan altid sætte spørgsmålstegn ved behandling, hvad der er bedst osv. Men det er jo noget helt andet. Så kan man jo gå ind over en lang række sygdomme, psykiske sygdomme osv. og begynde at pille dem ned for at gøre livet endnu sværere for de syge.
I øvrigt forekommer det mig som en aldeles latterlig teori, at videospil og tv skulle have nogen som helst indvirkning, hvis ikke en positiv, da det kan hjælpe til at slappe af.

Men det er en helt anden diskussion.

En sygdom opstår ikke bare af ingenting, det er fordi, der er nogen mennesker der har det svært. Og har nogen problemer som ikke er normale. En sygdom opstår ikke bare fordi nogen siger, skal vi ikke opfinde en sygdom der skal hedde ADHD? Det skal man bare lige huske i den der overfladiske, barbariske, konkurrerende medicin og lægeverden der skyder omkring sig med "ny viden".

KH. Syrene.

Hej Syrene.

Du har naturligvis ret i, at ADHD ikke opstår af ingenting, og der er givetvis flere og meget forskellige mulige årsager.

Forfatterne er helt med på, at ADHD eksisterer (har man de problemer, har man jo de problemer, uanset hvad man kalder det). De sætter spørgsmålstegn ved den ide og praksis, at man tager en række symptomer eller problemer, give dem et navn (uden at kende årsagen) og derefter finde medicin, der kan lindre. De giver samtidig en række bud på, hvordan det er muligt at mindske eller klare symptomerne på anden måde end ved at tage medicin.

Jeg kan helt sætte mig ind i, hvilken befrielse det har været for dig, at få sat navn på og opnået en vis forståelse for, hvad der har givet dig problemer.

Med venlig hilsen
John Buhl

Mail: ADHD og overfølsomhed

Hej John.

Hermed et par kommentarer til bogen:

"The Diseasing of America's Children: Exposing the ADHD Fiasco and Empowering Parents to Take Back Control"

Forældre til børn med adfærds- og indlæringsvanskeligheder står i et hav af daglige udfordringer indenfor familiens fire vægge.

Derudover bliver vi ofte mødt med hovedrystende miner, vrede kommentarer og færre invitationer til samvær med venner og familie.

I børnehave/skoletiden er det en hårfin balancegang om dagene forløber hensigtsmæssigt for alle og sundhedssystemet kan kun hjælpe til ved at stille en diagnose og medicinere om nødvendigt.

John har tidligere været inde på hvad det kan betyde at få stillet en diagnose. I tilfældet ADHD er der ikke nogle objektive måleparametre for, hvornår man har denne tilstand. Ingen biokemiske forandringer, ingen EEG forandringer, ingen tegn på hjerneskade osv. -- derfor baseres diagnosen udelukkende på et lægefagligt skøn over de vanskeligheder, der bliver rapporteret fra forældrene/børnene.

I bogens overskrift er der et klogt opråb til os forældre: Tag kontrol.

Lægens diagnoser og medicin helbreder ikke ADHD, ADD og lignende problemer.

I de lægefaglige skrifter har man siden 1908 og frem til i dag publiceret undersøgelser, der viser en sammenhæng mellem adfærds- og indlæringsvanskeligheder og kosten.

Ligeledes har vitaminer/mineraler samt fiskeolie og gode tarmbakterier haft betydning for et godt behandlingsresultat hos børn.

MFA vaccinen har været under mistanke for at give mén. Bly og andre tungmetaller lagret i kroppen kan også være en medårsag.

Den massive påvirkning fra TV, computer, mobil … ikke at glemme. Psykiske ubalancer og familieadfærd skal også overvejes som årsag.

Min pointe er at en lang række muligheder for at finde de tilgrundliggende årsager til barnets problemer kun kan blive undersøgt og forsøgt fjernet ved forældrenes indsats og detektivarbejde på området. Ingen andre gør det for os.

Jeg er forælder til tvillinger nu 18 år med Rubinstein Taybi syndrom en medfødt kromosomdefekt, på linje med Down syndrom (mongolisme).

Gennem tiden har jeg lært at behandle mange vanskeligheder af fysisk og psykisk karakter vha. kosten. Tics blev diagnosticeret som epilepsi og behandlet med medicin i et år. Det viste sig at være overfølsomhed for æg. Ingen æg – ingen tics. Uro og voldsom adfærd er stoppet med at hive stikket ud af fjernsynet. Renlighed nat og dag klares med hvedefri kost. Forkølelse og øreproblemer er væk med mælkefri kost.

Børn har vidt forskellige årsager til at lide af adfærds- og indlæringsvanskeligheder. Måske er gådens løsning helt enkel, derfor: Tag kontrollen tilbage !!

Det giver håb, fornyede kræfter til handling og en skøn familiesucces når det har ført til et godt resultat.

Mange hilsner
Bente Meyer
Center for Selvhelbredelse

Kommentar:

Jeg hører gerne flere kommentarer om emnet og gerne flere forældres erfaringer med ADHD (eller lignende diagnoser)!


Verden på hovedet & Jonathan havmåge ...

To film, som på hver deres måde giver lidt at tænke over!

Normalpris kr. 324,- Køb dem nu samlet til kun kr. 249,- SPAR 75,-


4) Lidt af hvert

Tv gør dig ikke lykkeligere

Omfattende amerikansk undersøgelse fastslår, at ulykkelige mennesker ser mere tv, men det fører kun til større nedtrykthed.

Mennesker, der føler sig ulykkelige, ser mere tv. De mennesker, der anser sig selv for lykkelige, bruger mere tid på at læse bøger og være sammen med andre.
Jyllands-Posten 18-11-2008

Motion er afgørende for at holde hjernen ung

Hjernens aldersbetingede svækkelse kan vendes, så den bliver fysisk bedre, og nu har forskere fundet ud af at styre processen - med motion. Produktionen af nervestamceller hos mus øges med 200 procent ved en times daglig motion, og forskerne regner med, at en lignende sammenhæng er at finde hos mennesker.
Ingeniøren 19-11-2008

Motion giver mænd en ekstra gevinst

Tykke og tynde mænd kan vinke farvel til deres overdødelighed, hvis de dyrker motion, viser ny dansk forskning. Kvinder får tilsyneladende ikke samme ekstra gevinst.
Videnskab.dk 18-11-2008

Træn gigten væk

Smerter i knæ, hofter eller håndled generer mange danskere hver dag. Budskabet fra en svensk læge lyder på, at det i mange tilfælde blot skal trænes væk
Jyllands-Posten 24-11-2008

Styrketræning forebygger øm nakke

Kvinder, der let får ondt i skuldre og nakken på arbejdet, får det langt bedre, hvis de laver styrketræning.
Politiken.dk 18-11-2008

Forskere: Lægemiddelindustrien bør vende tilbage til naturen

Den globale lægemiddelindustri er i krise. Tiden er inde til at bringe naturstoffer tilbage på banen, mener danske forskere.
videnskab.dk 20-11-2008

Livsvigtige piller var støv overtrukket af maling og møbellak

Eksperter skønner, at 50 til 70 pct. af den medicin, der sælges via internettet, er forfalsket.
BT 18-11-2008

Hjælp til mænd med potensproblemer

Hver anden mand over 40 år har problemer med potensen. Og hver tiende har det så slemt, at han ikke kan dyrke sex. Heldigvis kan rigtig mange af dem hjælpes.
Ekstra Bladet 18-11-2008

Vi er trætte af kollegabrok

Hver anden dansker synes, at det er træls, når kollegaen brokker sig.
Berlingske 23-11-2008

Hjertelæger advarer mod smertestillende

Raske risikerer livet med håndkøbsmedicin
Hver femte dansker tager smertestillende piller, som fordobler risikoen for blodprop.
politiken 20-11-2008

Kys dig stressfri

Par som klemmer, kysser og er intime i hverdagen har færre stresshomoner end andre, viser nye undersøgelser.
fri.dk 24-11-2008


”Ingen steder kan et menneske finde et mere roligt og fredeligt fristed end i sin sjæl.”

-- Marcus Aurelius, 121-180, romersk kejser og filosof


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.