Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 48, 2013
-
Nyt studie: For meget mælk kan svække knoglerne
-
Tidlig pubertet hos piger forbundet med fedme
|
|
|
Hvad ville
livet være værd, hvis ikke vi havde modet til at forsøge noget?
— Vincent van
Gogh
For meget mælk i teenageårene kan øge risikoen for hoftebrud hos
mænd
Mejeriindustrien — samt de ernæringseksperter og uddannelsessteder,
den samarbejder med — har overbevist det meste af befolkningen om, at vi
skal drikken godt med mælk hver dag hele livet for at sikre stærke
knogler.
Men, som vi her været inde på flere gange tidligere, er mælk ikke
nødvendigvis i sig selv effektiv til at styrke knogler eller forebygge
knogleskørhed, og høj indtagelse af mælk kan have en del uheldige
virkninger.
Nu viser en ny undersøgelse, at mælks evne til at forebygge
knogleskørhed i bedste fald er overvurderet.
Indtagelse af mælk som teenager mindsker ikke risikoen for hoftebrud
senere i livet men kan tværtimod øge risikoen for hoftebrud hos mænd.
Det er kendt, at indtagelse af mælk bidrager til øget højde, som er
en selvstændig risikofaktor for hoftebrud.
Forskerne analysere data om mere end 96.000 mænd og kvinder fra "the
Nurses' Health Study and the Health Professionals Follow-Up Study" for
at afgøre, hvilken virkning teenageres mælkeindtag havde på risikoen for
hoftebrud senere i livet.
Alle deltagere blev fulgt i mere end 22 år. Det viste sig
overraskende, at øget indtagelse af mælk fik risikoen for hoftebrug til
at stige blandt mænd.
De mænd, der havde indtaget fire eller flere glas mælk om dagen som
teenagere var i gennemsnit 1,9 cm højere som voksne end de mænd, der
indtog to eller færre glas om ugen, mens kvinder var 1,7 cm højere.
Generelt rapporterede mænd en højere indtagelse af mælk i deres
teenageår end kvinder (2,1 glas om dagen sammenlignet med 1.6).
Imidlertid var mælkeforbruget hos mænd i alderen mellem 13 og 18
forbundet med højere risiko for hoftebrud senere i livet, og for hvert
ekstra glas mælk dagligt steg denne risiko med 9 %.
Forskerne bemærker, at den øgede risiko for hoftebrud hos mænd
delvist var påvirket af deres højde — altså at mælk fremmer vækst og
højde, og højden i sig selv er en risikofaktor for hoftebrud senere i
livet.
Forskerne konkluderer fra undersøgelsen, at øget indtagelse af mælk i
løbet af teenageårene ikke nedsætter risikoen for hoftebrud, når vi
bliver ældre, men at det tværtimod øger mænds risiko for hoftebrud
senere i livet.
Kilde: Diane Feskanich, Heike A. Bischoff-Ferrari, A. Lindsay
Frazier, Walter C. Willett. Milk Consumption During Teenage Years and
Risk of Hip Fractures in Older Adults. JAMA Pediatr. Published online
November 18, 2013. doi:10.1001/jamapediatrics.2013.3821.
Abstract
Kommentar:
Indtagelse af mælk er både blevet sat i forbindelse med gode og
dårlige virkninger på helbredet.
De positive virkninger skyldes sandsynligvis, at mælk er rig på flere
næringsstoffer, som en del mennesker ellers kan komme til at mangle fra
en almindelig kost — blandt andet kalk.
Behovet for kalk er højere, hvis kosten er rig på animalske fødevarer
og/eller raffinerede fødevarer eller stimulanser.
Det kan altså ikke udelukkes at en almindelig kost uden mælk kan give
kalkmangel.
Læs artiklen:
Almindelig kost uden mælk kan give kalkmangel
Men det er ikke svært at tilrettelægge en kost, der indeholder nok
kalk, uden mejeriprodukter.
Læs artiklen:
Nok kalk uden mælk
Læs også artiklerne:
Mælk og prostatakræft — hvad viser forskningen?
Mælk kan øge risikoen for æggestokkræft
Der er mange ubesvarede spørgsmål, men vi ved allerede nok til, at
der er god grund til at holde igen med mælk og mejeriprodukter.
Veganere — vegetarer, som heller ikke indtager mælk og
mejeriprodukter — har ikke øget risiko for knogleskørhed, og er samtidig
generelt sundere og slankere end ikke-vegetarer.
Hvis du helt undgå mælk og mejeriprodukter er det vigtigt, at du på
anden måde får nok af de næringsstoffer, som mælk indeholder. Det er
ikke svært.
Stærke knogler bygges især af sund kost, nok motion og nok sol på
kroppen.
En anden uheldig virkning af for meget mælk til børn er, at mælk
sammen med andre animalske fødevarer muligvis øger risikoen for tidlig
pubertet.
Tidlig pubertet hos piger forbundet med fedme
Ny forskning viser, at fedme er den største indikator for tidligere
start af pubertet hos piger.
1.239 piger i alderen 6 til 8 år blev fulgt i en periode på 7 år.
Undersøgelsen styrker en voksende mængde forskning, der dokumenterer
den tidligere pubertetsstarten hos piger.
Piger med for tidlig pubertet er i risiko for en lang række
problemer, herunder lavere selvværd, øget risiko for depression,
norm-brydende adfærd og lavere akademiske præstation. Tidlig pubertet
øger også risikoen for fedme, højt blodtryk og flere kræftformer —
herunder bryst-, æggestok- og livmoderkræft.
Kilde: Frank M. Biro m.fl. Onset of Breast Development in a
Longitudinal Cohort. Pediatrics peds.2012-3773; published ahead of print
November 4, 2013, doi:10.1542/peds.2012-3773
Kommentar:
Mange faktorer påvirker hormoner og hvornår puberteten starter. Især
er der mistanke om at miljøgifte spiller en rolle. Det samme gør fysisk
aktivitet og kosten.
I følge en artikel af Dr. Joel Fuhrman er blandt andet følgende
faktorer medvirkende til for tidlig pubertet:
- For meget fedt på kroppen. Overskydende kropsfedt ændrer
niveauet af hormoner insulin, leptin, og østrogen, og disse faktorer
menes at være ansvarlig for en fremskyndelse af pubertet.
- For høj indtagelse af animalsk protein. Hvorimod der ikke er
risiko for tidlig pubertet ved indtagelse af vegetabilsk protein. Især
for meget kød og for store mængder mejeriprodukter kan give problemer.
Det skyldes især, at høj indtagelse af animalsk protein øger forekomsten
af væksthormonet IGF-1, som fremmer vækst og fremskynder puberteten.
- For høj indtagelse af sodavand
- For lidt bevægelse/motion.
Læs evt. artiklen her:
Girls are reaching puberty earlier than ever
Handl uden
forventninger
— Lao Tzu