Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 49, 2008


  1. Mail: Er vitaminer i tabletter naturlige?
  2. YOGA – en vej til balance
  3. Mail: Tunge og gummer svier
  4. Lidt af hvert

Kære læser

Jeg modtager hver uge flere mails med spørgsmål om vitaminer og kosttilskud.

I denne og de næste uger diskuterer vi derfor igen kosttilskud. Både lidt om hvordan de fremstilles, hvornår de gavner, og hvornår de kan give bivirkninger.

Med venlig hilsen
John Buhl


"Bedøm ikke en mand ud fra hans meninger, men hvad hans meninger har gjort ham til."

-- Georg Christoph Lichtenberg


1) Mail: Er vitaminer i tabletter naturlige?

Først en mail fra en læser ...

Hej John

Som én, der prøver at leve 100 % vegetarisk, vil jeg spørge, om der i dit store udvalg af vitaminer er et produkt, der er fuldstændig fri for animalske og syntetiske stoffer?

Med venlig hilsen og på forhånd tak

Leif Iversen

Hej Leif

Suk! ... det burde forbydes at stille så besværlige spørgsmål ;-)

Af flere omgange har jeg forsøgt at få fremstillet en helt naturlig og/eller helt vegansk tablet.

Det korte svar er, at der ikke er animalske ingredienser i tabletter (bortset fra fiskeolie, gelatine kapsler og den slags, naturligvis).

De fleste producenter vil da også påstå, at deres produkter ikke indeholder noget animalsk ... lige indtil man går dem på klingen, hvorefter de ikke er 100 % sikker på om ikke nogle af tablethjælpestofferne eller andre råvarer kan indeholde noget af animalsk oprindelse. (Det er dog længe siden, jeg har undersøgt det grundigt, og tingene har måske ændret sig).

Hvis der er animalske ingredienser i tabletter er det så uendelig lidt, at det i hvert fald ikke betyder noget rent sundhedsmæssigt, og som udgangspunkt kan du gå ud fra, at der ikke er animalske ingredienser i kosttilskud, medmindre det er fiskeolie, kapsler af gelatine, levertran, ”Natur A&D” o.l.

Vitaminer er næsten altid kunstigt fremstillet (medmindre det er ekstrakter fra mad, hvilket af flere grunde næsten aldrig er realistisk). Og i multivitaminer er alle eller langt de fleste vitaminer ”syntetiske” -- altså fremstillet i et laboratorium, og ikke trukket ud af mad.

Alle produkter godkendt i Danmark er fri for farlige eller risikable tablethjælpestoffer o.l. ... det meste er almindelig stivelse og den slags der også må bruges i mad.

Med venlig hilsen
John Buhl

Mere om emnet ...

Hvis du kan finde et godkendt vitaminprodukt i Danmark med betegnelsen Naturlig C-vitamin, naturlige B-vitaminer mv. har du fundet naturlige vitaminer (du kan være helt sikker på, at producenter vil skrive "naturlig" på etiketten, hvis de på nogen måde må!).

Producenter af vitamin- og mineraltilskud trækker ikke næringsstofferne ud af grøntsager eller andre fødevarer, da det både er meget besværligt, dyrt og giver praktiske problemer med at få nok næringsstoffer presset ned i en realistisk mængde tabletter.

Nogle producenter vil påstå, at det er lige meget, om vitaminer kommer fra fødevarer, eller om de fremstilles i et laboratorium, fordi de rent kemisk er ens.

Kemisk set er der da heller ingen forskel på de vitaminer, der findes i en tablet og de vitaminer, du finder i maden. C-vitaminet (askorbinsyre) er i princippet det samme, uanset om du får det fra en tablet eller en appelsin. Det samme gælder alle andre vitaminer.

Derfor kaldte nogle producenter tidligere deres vitaminer for "natur-identiske", efter det blev forbudt at kalde vitaminer i tabletter for naturlige, hvilket dog også er misvisende.

Selv om der kemisk set ikke er forskel på de vitaminer, der findes i en tablet og dem du finder i maden, er der i hvert fald en væsentlig forskel: Vitaminerne i maden kommer sammen med et utal af andre naturlige stoffer, der sørger for en god og sikker optagelse og udnyttelse af vitaminet. Og når du får vitaminerne fra kosten, får du samtidig tusindvis af andre plantestoffer, hvoraf mange har gavnlige funktioner.

Mineralerne kommer normalt heller ikke fra planter, men som regel fra sten og bjerge, hvor de knuses til pulver, renses og senere slås til tabletter. Nogle producenter binder derefter mineralerne til aminosyrer for at forbedre optagelsen (aminosyrekelering).

For at forhindre at de enkelte vitaminer og mineraler ødelægger hinanden, når de bindes sammen i en tablet, tilsættes de nogle ekstra tablethjælpestoffer (hvoraf nogle også er nødvendige for at holde sammen på tabletten).

Der er især to problemer, der gør det svært eller umuligt at fremstille kosttilskud, der indeholder naturlige vitaminer og mineraler -- altså hvor vitaminerne trækkes ud af frugt, grøntsager og andre fødevarer:

  1. Hvis producenten valgte naturlige kilder til vitaminer skal brugeren bogstavelig talt tage 2-3 håndfulde tabletter blot for at få den anbefalede daglige tilførsel (ADT), altså den mængde vitaminer og mineraler, der normalt findes i blot en eller to almindelige multivitaminer.
  2. Tabletterne bliver så rasende dyre, at det er helt urealistisk at sælge dem.

Hvis du vil have dine vitaminer og mineraler fra piller, og det kan klart være en god idé at supplere kosten med vitamin- og/eller mineraltilskud, hvis din kost mangler disse næringsstoffer eller der er grunde til at ekstra mængder er gavnlige i en periode, må du samtidig være klar over, at det ikke tilnærmelsesvis er lige så godt og naturligt at få sine vitaminer og mineraler fra tabletter som fra kosten!

Du kan altså bruge tilskud af fx vitaminer og mineraler som et supplement til kosten, når det er nødvendigt eller gavnligt, men aldrig i den tro, at det er lige så godt eller naturligt som at få næringsstofferne fra maden.

Jeg modtager gerne spørgsmål, kommentarer og indlæg om emnet!


2) YOGA – en vej til balance

For et par år siden hørte jeg, at en god ven -- yogalærer Britt Søndergaard -- skrev på en yogabog, og efter lidt snak frem og tilbage blev vi enige om, at Nomedica skulle udgive den.

Britt har her skrevet en meget interessant bog om yoga, der går i dybden med, hvad yoga egentlig handler om. Bogen henvender sig både til begyndere og de der har dyrket yoga i mange år. 

”Yoga – en vej til balance” beskriver yogaens oprindelige formål og filosofi, og hvordan du får mest ud af at dyrke yoga.

Desuden indeholder bogen en praktisk del med øvelser, forslag til meditation og et sundere liv. Både nybegynderen og den øvede kan i denne bog hente inspiration til at få mest muligt ud af sin yoga.

Her er hvad forfatteren selv skriver om sin bog ...

Jeg har skrevet bogen, fordi jeg mener, at der mangler god litteratur om yogaens egentlige formål.

Jeg har dyrket yoga i over 20 år, hvor jeg mest har søgt inspiration i Østen og Indien. Her i Vesten forbinder vi yoga med forskellige yogastillinger, men dette er jo blot et af 8 trin, hvor de 7 andre trin er nødvendige og mindst lige så vigtige.

Der er mange bøger om yogastillinger på markedet. Denne bog har fokus på alt det andet, som yoga også handler om og henvender sig således ikke kun til folk, der dyrker yoga, men derimod til en større målgruppe.

Den kan fungere som en introduktion til en sundere og mere bevidst livsstil udenfor yogamåtten og indeholder øvelser og idéer til at skabe nye bedre vaner for at opnå en tilstand af naturlig balance, i både krop, sind og ånd.

Bogen har været en fantastisk proces både i at indhente men måske endnu vigtigere i udvælge viden og få alle brikker på plads, hvilket har været et langt og lærerigt projekt gennem de sidste 12 år.

Britt Søndergaard

Læs mere om Britts bog her

Køb Britts bog – evt. sammen med hendes meditations CD - her

PS: Alle tiders julegaveide, til den yogainteresserede!


3) Mail: Tunge og gummer svier

Kære John Buhl!

Tit har jeg overvejet at stille dig spørgsmål, men eftersom jeg lever i god overensstemmelse med dine forskrifter har jeg ingen problemer med helbredet. Derfor, det jeg vil omtale nu er en bagatel, men en meget irriterende bagatel.

Min tunge og delvis gummerne svier, specielt hvis jeg spiser noget syrligt, eller drikker rødvin.

Jeg har spurgt læge, tandlæge, apotek, og hvem som helst som kunne tænkes at kende fænomenet, og er blevet anbefalet skylning med Eudril, clorhexidin eller andet skyllemiddel til desinficering af mundhulen. Det hjælper blot ikke, det der lindrer mest er camille the, men svien fortsætter.

Det har stået på en 5-6 måneder nu, så jeg håber virkelig at du har forslag til en løsning, måske du kender til fænomenet fra tidligere tilfælde.

Måske det lige skal med at jeg er 73 år, erhvervsaktiv, går til gymnastik to gange om ugen, vægttræner hjemme, træner mine tre jagthunde i søg og apportering og er passioneret havemand.

Med venlig hilsen
Erik Kristensen

Kære Erik Kristensen

Det må være et irriterende problem ... som jeg desværre ikke ved, hvad du kan gøre ved.

Jeg bringer din mail i nyhedsbrevet, så får vi se om andre har råd/erfaring, du kan bruge!

Jeg ser to muligheder

1) Enten er du heldig(!), og dine smagsløg og slimhinder advarer dig om ikke at spise/drikke noget, der er usundt og kan skade dig. Nogle mennesker smager bare ting meget stærkere end andre, og kan ikke klare stærke krydderier og andet med en stærk/skarp smag. Det kunne teoretisk set også være en reaktion pga. allergi eller overfølsomhed overfor visse føde- og drikkevarer

2) Du kan måske gøre noget for at styrke dine slimhinder (jeg går ud fra at din læge har undersøgt dig og ikke fundet nogen betændelse, svamp e.l.). Det er dog svært at sige, hvad du kan gøre for at styrke dine slimhinder, hvis du allerede spiser meget sundt. Evt. holde dig fra alt, der kan irritere dine slimhinder bare lidt og KUN spise MEGET sundt i en periode.

Med venlig hilsen
John Buhl


Verden på hovedet & Jonathan havmåge ...

To film, som på hver deres måde giver lidt at tænke over!

Normalpris kr. 324,- Køb dem nu samlet til kun kr. 249,- SPAR 75,-


4) Lidt af hvert

WHO: Ingen grund til høje doser D-vitamin

En ekspertgruppe under WHO har netop gennemgået al forskning om D-vitamin og kræft og konkluderer, at der ikke er nogen grund til at anbefale kosttilskud med D-vitamin i høje doser eller berigelse af fødevarer. Det tyder nemlig på, at der er sundhedsrisiko ved både for lidt og for meget D-vitamin.
cancer.dk 4-12-2008

Søvn booster din hukommelse

Sørg for at få en god nats søvn -- den er nemlig essentiel for din evne til at huske og lære nye ting, viser ny forskning.
fri.dk 2-12-2008

Øl kan skade synet

Hvis du drikker fire øl eller flere om dagen, risikerer du at skade synet. Ny undersøgelse viser at især øl øger risikoen for øjensygdommen AMD
Ekstra Bladet 26-11-2008

En dårlig chef kan slå dig ihjel

Ny svensk undersøgelse viser, at folk, der har et dårligt forhold til deres chef, har en markant højere risiko for at dø af et hjertetilfælde.
Jyllands Posten 27-11-2008

Fastfood kan føre til Alzheimers

Svenske studier af mus giver begrundet mistanke om, at fastfood kan udløse den frygtede sygdom.
Jyllands-posten 1-12-2008


”Ved at tage hævn bliver en person kvit med sin fjende. Ved at lade det være, er han overlegen.”

-- Sir Francis Bacon


Ny dvd ...

Peaceful Warrior

En film baseret på bestsellerbogen med samme navn

'Mange film lover lykke, men for det meste i en flygtig form, som en rutsjebanetur, der ender i en tom fornemmelse. Så søger man videre efter det næste gys. Kun få film sætter spørgsmålstegn ved, hvad lykken egentlig går ud på, eller foreslår metoder til at holde den ved lige. Peaceful Warrior stiller dette spørgsmål, og dermed løfter den en ud af sindets verden. En vigtig og inspirerende film, som kan forandre folks liv.'
- Sting

Læs mere her


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.