Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 49, 2014


  1. Får du nok D-vitamin?
  2. Medicin — på vej mod fornuft
  3. Kost & kostvaner
  4. Klima & miljø | hormonforstyrrende stoffer
 

Hvad jeg må gøre er alt, der bekymrer mig, ikke hvad folk tænker.

— Ralph Waldo Emerson


Får du nok D-vitamin?

Er du en af den halve million danskere, der mangler D-vitamin?

Som du nok har hørt og læst i løbet af de sidste uger, har en ny undersøgelse vist, at mangel på D-vitamin kan have alvorlige følger.

Ingeniøren skrev blandt andet om undersøgelsen i artiklen: Stor dansk undersøgelse: For lidt D-vitamin øger dødeligheden.

Det er livsfarligt at få for lidt D-vitamin. Faktisk så farligt, at folk med 30 nanomol d-vitamin pr liter plasma har en 40 procent forøget risiko for at dø af kræft og en 30 procent større risiko for at dø tidligere, end de ellers ville have gjort, hvis de havde haft de 50 nanomol pr liter, som Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Forskere fra Københavns Universitet og Herlev Hospital har fundet resultaterne ved hjælp af data om 96.000 fra de to store befolkningsundersøgelser: Østerbroundersøgelsen og Herlev-Østerbroundersøgelsen. (Ingeniøren 19.11.2014)

Dr.dk skrev blandt andet om undersøgelsen i artiklen: Sådan får du D-vitamin

Sommersolen er den vigtigste kilde til D-vitamin, men i vinterhalvåret – fra oktober til april – er solens stråling i Danmark ikke stærk nok til, at der dannes D-vitamin i huden, og man tærer på D-vitaminlageret dannet om sommeren.

Det er meget svært at få dækket sit D-vitaminbehov via kosten alene, og kostundersøgelser viser også, at vi kun får dækket en mindre del af vores D-vitaminbehov den vej. (dr.dk 19.11.2014)

Videnskab.dk skrev omfattende om undersøgelsen i artiklen: Gener kan styre dit niveau af D-vitamin – og få dig til at dø tidligere.

Ny dansk forskning indikerer, at det øger risikoen for at dø tidligere, hvis man har genvarianter, som er forbundet med et lavt niveau af D-vitamin i blodet. Ingen ved, om kosttilskud med D-vitaminer kan modvirke effekten.

I øjeblikket anbefaler Sundhedsstyrelsen, at danskerne har mindst 50 nanomol D-vitamin i blodet per liter.

Beregninger i det nye studie tyder på, at en person, der kun har 30 nanomol D-vitamin per liter, har en 40-procents forøget risiko for at dø af kræft i forhold til folk, der har det anbefalede niveau. Og en øget dødelighed på samlet set 30 procent. (videnskab.dk 19.11.2014)

Det er netop på denne tid af året, at vi skal sørge for at få nok D-vitamin.

Den eneste gode kilde til D-vitamin i kosten er fisk (især fede fisk).

Men med fisk får du også tungmetaller og andet, du er bedre foruden.

Der er derfor en grænse for, hvor meget D-vitamin, du kan og bør få fra fisk. Det er sandsynligvis bedre at satse på at få D-vitamin fra kosttilskud i vinterhalvåret.

Tag tilskud af D-vitamin sammen med maden, så optager du lettere vitaminet.

For lidt D-vitamin i blodet øger risikoen for knogleskørhed, diabetes, hjerte-kar-sygdomme, kræft, leddegigt, sklerose og måske også depression

D-vitamin fra solen kan ikke overdoseres, da kroppen blot lukke ned for dannelsen af D-vitamin, når der er nok.

Det er altså en rigtig dårlig idé at være for længe ude i skarp sol om sommeren i håb om at få mere D-vitamin oplagret på den måde. Det gør du ikke. Få nok sol om sommeren uden at blive rød og forbrændt.

Ifølge Fødevarestyrelsen bør voksne ikke indtage mere end 50 mikrogram dagligt, og børn ikke mere end 25 mikrogram.

Fordi D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, optages det lettere, hvis du indtager vitaminet sammen med mad, der indeholder lidt fedt.


Medicin — på vej mod fornuft

Artikel på videnskab.dk: Din medicin er proppet med naturens giftstoffer

Giftstoffer fra planter er grundstenen i langt det meste medicin. Planter i lægemidler er ikke det rene hokuspokus. De spiller en stor rolle i behandlingen, og vi kan i fremtiden se frem til flere produkter med rod i naturen.
(videnskab.dk 30.11.2014)

Kommentar:

Naturlægemidler har reelle virkninger (ellers kan de ikke godkendes som naturlægemidler), men ikke alle er klar over, at de fleste koncentrerede stoffer (ekstrakter) i naturlægemidler også (på samme måde som i medicin fremstillet i et laboratorium) kan har bivirkninger.

Ofte er risikoen for bivirkninger væsentlig mindre — og både virkninger og bivirkninger er mildere.

Men helt generelt er det så ikke lidt spøjst, at vi anbefaler en sund livsstil (at spise sundt, undgå giftstoffer, dyrke motion mv.) for at holde os raske samtidig med, at vi har tillid til, at giftstoffer kan behandle sygdomme?

Heldigvis er det hele ved at ændre sig, og forskere verden over opdager i stigende grad, hvordan vi kan tilrettelægge kost, livsstil, søvnvaner, fornuftige fastekure mv. til at behandle selv alvorlige sygdomme i stedet for at bruge medicin.

Giftstoffer gør stort set aldrig patienter raske, men de kan ændre på sygdomsbilleder, undertrykke smerter mv., så patienter og læger får en illusion om en bedring.

I sjældne tilfælde er giftstoffer nødvendige ved sygdom — fx når de skal slå bakterier ihjel, lindre på ulidelige smerter, dræbe kræftceller mv., men for det meste gør medicin blot ondt værre. Især på længere sigt.

Der er altså ikke nødvendigvis noget forkert i at bruge giftige eller potentielt giftige stoffer i sygdomsbehandling — blot vi er bevidste om, hvad vi gør, og er helt klar over både de kortsigtede og langsigtede konsekvenser.


Kost & kostvaner

Selenstoffer styrker immunforsvarets kamp mod kræft
Forskere fra Københavns Universitet har vist, at visse selenstoffer – som findes naturligt i fx hvidløg og broccoli – effektivt blokerer det særlige immunstimulerende molekyle, der spiller en alvorlig rolle for aggressive kræftformer som modermærkekræft, prostatakræft og visse typer leukæmi. (DTU 24. november 2014)

Ekspert: Derfor skal du spise kartofler
Kartoflen har længe været udskældt, men det er der slet ingen grund til. Og er du på kur, skal du bare spise dem kolde, siger ekspert. Men undgå at spise kartofler, der er begyndt at spire eller har grønne pletter, som er et tegn på, at kartoflen har et højt niveau af giften solanin, som kan give diaré eller hovedpine. (avisen.dk 24.11.2014)

Sådan begrænser du akrylamid fra kartofler, korn og kaffe
Kulhydratholdige fødevarer danner ved ristning, stegning og bagning over 120 grader det kræftfremkaldende stof akrylamid. Hovedparten af danskernes indtag af akrylamid kommer fra pomfritter og andre stegte kartoffelprodukter og kaffe. En anden fødevare med akrylamid er ristet brød. (Fødevarestyrelsen)

Dansk studie: Granatæble og galangarod forbedrer sædkvaliteten med 62 procent
Dårlig sædkvalitet er et alvorligt problem i Danmark, og flere og flere par bliver afhængige af fertilitetsbehandling for at få et barn. Nu viser et dansk studie, at frugt og rødder kan løse problemet for nogle. (Ingeniøren 1.12.2014)

Hele undersøgelsen kan læses på Plos One her

Forsker: Konkurrencen om den danske nationalret er i bedste fald ligegyldig
Fødevareministerens nationalretskonkurrence løber åbne døre ind og splitter, snarere end samler, befolkningen, siger en professor i marketing. Og det er kun et land med ondt i nationalfølelsen, der har brug for at kåre en nationalret, mener han. (videnskab.dk 1.12.2014)

Klima & miljø | hormonforstyrrende stoffer

Førende forsker advarer mod farlig kemi
Flere og flere får hormon-relaterede sygdomme. Ifølge en fremtrædende forsker står menneskeheden over for en af sine største udfordringer. (dr.dk 27.11.2014)

Jeg er et svin
Vi er egoistiske, grådige og vækstsyge – og vi udviser ingen reelle tegn på et fælles ansvar for Jordens tilstand – og især de forandringer, der truer forude. (Berlingske 27. november 2014)

Luftforurening koster Europa op mod 1,4 billioner kroner ...om året
Bare én procent af den europæiske industri - især kulkraftværker - er skyld i halvdelen af den luftforurening, der hvert år koster de europæiske lande op mod 1,4 billioner kroner. Og transporten er ikke medregnet. (Ingeniøren 26.11.2014)

Forskere: Vi tillader for høje doser giftig kemi
Udbredte genmutationer gør ti procent af befolkningen mere sårbare over for skadelige stoffer end flertallet. De beskyttes ikke af de eksisterende grænseværdier, advarer forskere. (Ingeniøren)

Lavere grænseværdier er en kamp fra hus til hus
Ny viden om geners indvirken på menneskers følsomhed for miljøgifte sætter grænseværdierne under pres. Men at ændre dem er en sej kamp, siger både forskere og politikere. (Ingeniøren 14.11.2014)

Om du så flytter i en jordhule resten af livet, kan du ikke undgå hormonforstyrrende stoffer
Undersøgelse fra Rigshospitalet viser, at stort set samtlige danskere har de mest udbredte hormonforstyrrende kemikalier i kroppen. (Ingeniøren 11.11.2014)

10 fantastiske ting, du kan bruge eddike til
Det er nemt, det er billigt - og så er det godt i forhold til miljøet. Her er ti ting, du kan bruge eddike til. (dagens.dk)


Apati kan overvindes med begejstring, og begejstring kan vækkes ved to ting: for det første, en idé, som tager fantasien med storm; og for det andet, en konkret og forståelig plan til at bære denne idé til handling.

— Arnold Toynbee (1889-1975)


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.