Fedt i blodet giver risiko for betændelse i bugspytkirtlen
Selv et lettere forøget indhold af fedt i blodet giver øget risiko
for at udvikle betændelse i bugspytkirtlen. Det viser ny forskning fra
Københavns Universitet.
Et normalt fedtindhold i blodet ligger typisk på 0-2 mmol pr. liter,
mens 2-10 klassificeres som mildt til moderat forøget.
Forskerne var meget overraskede over at allerede ved et indhold på 2
mmol pr. liter er risikoen for betændelse i bugspytkirtlen øget, og ved
5-10 mmol pr. liter er risikoen ni gange så høj.
Betændelse i bugspytkirtlen er en hyppig og meget smertefuld
tilstand, der rammer omkring 2-3.000 danskere om året, og forekomsten er
stigende.
Mildt til moderat forhøjet fedtindhold i blodet giver langt flere
sygdomme, end vi hidtil har troet.
Læs hele
pressemeddelelsen på sund.ku.dk>>
Hvis du har mod på en lang skriv om, hvorfor jeg mener, at en
kulhydratrig og fedtfattig kost er smart, kan du læse teksten på
hclf.dk
En typisk vestlig kost -- og altså den kost, som de fleste spiser i
Danmark -- er meget energitæt og i mange tilfælde alt for rig på fedt,
hvilket øger tendensen til for meget fedt i blodet.
Regelmæssig indtagelse af energitæt (kalorietæt) mad øger blandt
andet risikoen for fedme og type 2 diabetes, og en
tidligere undersøgelse viste, at en energitæt kost er forbundet med
øget risiko for kræft i bugspytkirtlen. De deltagere i undersøgelsen,
som spiste mest kalorietætte fødevarer, havde 72% øget risiko for at få
kræft i bugspytkirtlen sammenlignet med de deltagere, der spiste mindst
kalorietætte fødevarer.
Der er altså også sundhedsmæssige grunde til at vælge fedtfattig mad
med lav kalorietæthed -- altså godt med frugt, grøntsager, bælgfrugter
og fuldkorn.
Videnskabelig opbakning til vegetarkost
En faglig udtalelse fra "Academy of Nutrition and Dietetics" (Den
amerikanske Diætistforening) baseret på videnskabelige undersøgelser
beskriver blandt andet, at en fornuftig tilrettelagt vegetarkost
(herunder veganerkost) er sund, ernæringsmæssigt tilstrækkelig, og kan
give sundhedsmæssige fordele i forbindelse med forebyggelse og
behandling af visse sygdomme.
Rapporten konkluderer også, at en plantebaseret kost er passende i
alle stadier af livet, inkl. under graviditet, amning, småbørnsalderen,
barndommen, ungdommen, voksenalderen, alderdommen og for atleter.
Plantebaserede kostvaner er mere miljømæssigt bæredygtig end en kost
rig på animalske produkter, fordi de kræver færre naturressourcer og er
forbundet med langt mindre miljøskader.
Vegetarer og veganere har lavere risiko for sygdomme som iskæmisk
hjertesygdomme, type 2-diabetes, forhøjet blodtryk, visse former for
kræft og fedme.
Lavt indtag af mættet fedt og højt indtag af grøntsager, frugt,
fuldkorn, bælgfrugter, sojaprodukter, nødder og frø (alle rige på fibre
og fytokemikalier) er karakteristisk for vegetariske og veganske måder
at spise på, der medfører lavere total kolesterol, lavere LDL kolesterol
(det dårlige kolesterol) og bedre blodsukkerkontrol. Disse faktorer
bidrager til reduktion af kronisk sygdom.
Veganere har brug for pålidelige kilder til vitamin B-12, som f.eks.
berigede fødevarer eller kosttilskud.
Der er mange videnskabelige referencer til hvert afsnit i rapporten.
Fagfolk bør læse og forstå hele rapporten, som både beskriver fordele
ved en plantebaseret kost og nogle af de ernæringsmæssige udfordringer,
der kan være forbundet med en kost uden animalske fødevarer.
Hele rapporten på engelsk her
Regelmæssig indtagelse af sukkersødede drikkevarer forbundet med
forstadie til diabetes
En undersøgelse har vist, at regelmæssig indtagelse af sukkersødede
drikkevarer (omkring en sodavand om dagen) giver en 46 procent øget
risiko for at udvikle prædiabetes over en periode på 14 år, i forhold
til dem der ikke drikker sukkersødede drikkevarer eller kun drikker
lidt.
Der blev ikke fundet nogen forbindelse mellem indtagelse af light
sodavand og risiko for prædiabetes eller øget insulinresistens.
Forskerholdet bemærker dog, at nogle tidligere undersøgelser har fundet
en sammenhæng mellem light sodavand og risiko for type 2-diabetes, og
der er behov for yderligere undersøgelser, for at afsløre de langsigtede
sundhedsmæssige konsekvenser af kunstigt sødede drikkevarer.
Kilde: Nicola M McKeown m.fl. Sugar-Sweetened Beverage but Not Diet
Soda Consumption Is Positively Associated with Progression of Insulin
Resistance and Prediabetes. JN The Journal of Nutrition. First published
November 9, 2016, doi: 10.3945/jn.116.234047
Kommentar:
Light sodavand er naturligvis langt fra at være sunde, men de er
trods alt bedre end de almindelige med sukker.
Lidt af hvert
Genetisk kobling: Spis mindre, og lev længere
Et forskerhold med dansk deltagelse har fundet den genetiske kobling
mellem faste og et langt liv. Opdagelsen kan have betydning for vores
forståelse af alderdom og en lang række sygdomme, siger forsker.
Man har længe vidst, at der er en biologisk sammenhæng mellem faste og
et langt liv - jo mere du faster, jo længere lever du. Blandt andet
mener forskere, at det kan være en medvirkende årsag til, at japanere
lever så længe, som de gør. De spiser simpelthen mindre end os andre.
Nu har en amerikansk-dansk forskergruppe endelig fundet en genetisk
kobling mellem faste og et langt liv, og det giver en helt ny indsigt i
kroppens aldringsprocesser og i forskellige sygdomme, eksempelvis
stofskiftesygdomme.
Læs
mere på videnskab.dk
D-vitamin-status hos nyfødte og risiko for MS senere i livet
Ifølge
en ny undersøgelse kan børn født med lave niveauer af D-vitamin være
mere tilbøjelige til at udvikle multipel sklerose (MS) senere i livet
end børn med højere niveauer af D-vitamin.
Kommentar: Det er vigtigt, at gravide får nok D-vitamin fra solen
eller kosttilskud.
Skadelig røg: Professor vil indføre strikse regler for brændeovne
Vores svenske naboer i Malmø har indført strikse regler for fyring i
brændeovn. Dansk professor vil have lignende regler i Danmark.
Læs
mere på ekstrabladet.dk
Læger var ikke med til at vurdere antibiotika til svin
Læger undrer sig over, at Fødevarestyrelsen gik uden om dem, da man
skulle beslutte, hvilke antibiotika svineavlerne kan bruge mest af.
Læs
mere på dr.dk