Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 49, 2021
- Motion øger kroppens eget
cannabislignende stof, som reducerer kronisk inflammation
- Hvordan du mindsker jodindholdet
i tang.
|
UGENS CITAT
"På trods af
enhver kliché om at følge sit hjerte, bør vi ikke nødvendigvis stole på
vores følelser. Faktisk burde vi gøre det til en vane at stille
spørgsmålstegn ved dem."
— Mark Manson
Motion øger kroppens eget cannabislignende stof, som reducerer kronisk
inflammation
Forskere testede 78 mennesker med gigt. 38 af dem udførte 15
minutters muskelstyrkende øvelser hver dag i seks uger, og 40 gjorde
ingenting.
Ved afslutningen af undersøgelsen havde deltagere, der gennemførte de
daglige muskelstyrkende øvelser, ikke kun reduceret deres smerter, men
havde også flere mikrober i deres tarme af den slags, der producerer
anti-inflammatoriske stoffer, lavere niveauer af cytokiner og højere
niveauer af endocannabinoider (kroppens egne cannabislignende stoffer).
Stigningen i endocannabinoider var stærkt forbundet med ændringer i
tarmmikrober og antiinflammatoriske stoffer produceret af bestemte
tarmmikrober. Faktisk skyldtes mindst en tredjedel af de
antiinflammatoriske virkninger af tarmmikrobiomet stigningen i
endocannabinoider.
"Efterhånden som interessen for cannabidiololie og andre kosttilskud
stiger, er det vigtigt at vide, at simple livsstilsinterventioner som
træning kan modulere endocannabinoider." udtaler dr. Amrita Vijay,
seniorforfatter til undersøgelsen.
Kilde: University of Nottingham. "Exercise increases the body’s own
‘cannabis-like' substance which reduces chronic inflammation."
ScienceDaily. ScienceDaily, 17 November 2021. <www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211117100053.htm>.
Pressemeddelelse om undersøgelsen.
Kommentar:
Undersøgelsen bekræfter og understreger betydningen af motions
gavnlige virkninger. Undersøgelsen vil nok også (helt misvisende) blive
brugt som argument for at indtage cannabisprodukter.
Der er — i det mindste indtil videnskaben er mere tydelig — mange
gode grunde til at fravælge cannabisprodukter som kosttilskud eller
medicin, medmindre specifikt ordineret af en læge, og der ikke er bedre
løsninger.
Cannabisprodukter kan have bivirkninger og på sigt endda alvorlige
bivirkninger.
Forhandlere af cannabisprodukter argumenterer ofte for deres
produkter med påstande om, at kroppen jo selv fremstiller lignende
aktive stoffer, som dem, vi finder i cannabis.
Argumentet holder ikke.
Kroppen kan selv fremstille mange stoffer, der minder om såkaldte
medicinske stoffer -- inkl. morfinlignende stoffer kaldet endorfiner.
Det betyder jo ikke, at det fx er smart eller hensigtsmæssigt at tage
morfin, blot fordi kroppen selv kan fremstille et lignende stoffer, når
der er brug for det.
Kroppen udskiller dopamin, endorfiner, noradrenalin og andre
signalstoffer og hormoner efter behov, som i høj grad kan påvirke, hvor
meget smerte, vi føler, og hvordan vi ellers har det.
Når kroppen selv fremstiller disse stoffer, er det fordi kroppen ser
en fordel i at udskille dem. Det hele foregår kontrolleret og i mængder,
der gavner mere, end de skader.
Det er en hel anden historie, når vi begynder at indtage medicinske
stoffer, der minder om disse stoffer, for at mindske stress, få større
muskler, lindre smerter eller lignende.
Når vi indtager disse stoffer (eller stoffer der ligner dem meget),
er det ikke kroppen, der regulerer mængden, og meget kan gå galt.
Når vi indtager hormoner og signalstoffer som medicinske stoffer,
åbner vi døren for et hav af potentielle problemer. Derfor bør vi kun
indtage disse stoffer, når det er relevant, og når de er ordineret af en
kvalificeret læge.
Tilstrækkelig motion, sund kost, god søvn og andre livsstilsfaktorer
kan være med til på en naturlig og hensigtsmæssig måde at sikre, at
kroppens egen produktion og udskillelse af forskellige hormoner og
signalstoffer er i balance.
Læs eventuelt også
om
livsstilsmedicin her.
Hvordan du mindsker jodindholdet i tang
Tang er sprængfyldt med gode næringsstoffer. Et potentielt problem
med at spise tang er dog, at tang kan være så rig på jod, at vi
risikerer at indtage så meget jod, at det bliver giftigt og forstyrre
vores skjoldbruskkirtel og stofskifte.
Nu har en række danske og norske forskere fundet en løsning. Ved at
dyppe tangen kortvarigt i 60 til 80 grader varmt vand, vil næsten alt
jod gå over i vandet.
Man vil derfor kunne spise en portion tang uden at være i fare for at
få jodforgiftning.
Samtidig er tangens høje indhold af omega-3 fedt- og aminosyrer er
upåvirket af det varme vand.
Læs
mere på videnskab.dk