Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 49, 2021


  • Motion øger kroppens eget cannabislignende stof, som reducerer kronisk inflammation
  • Hvordan du mindsker jodindholdet i tang.

UGENS CITAT

"På trods af enhver kliché om at følge sit hjerte, bør vi ikke nødvendigvis stole på vores følelser. Faktisk burde vi gøre det til en vane at stille spørgsmålstegn ved dem."

— Mark Manson


Motion øger kroppens eget cannabislignende stof, som reducerer kronisk inflammation

Forskere testede 78 mennesker med gigt. 38 af dem udførte 15 minutters muskelstyrkende øvelser hver dag i seks uger, og 40 gjorde ingenting.

Ved afslutningen af undersøgelsen havde deltagere, der gennemførte de daglige muskelstyrkende øvelser, ikke kun reduceret deres smerter, men havde også flere mikrober i deres tarme af den slags, der producerer anti-inflammatoriske stoffer, lavere niveauer af cytokiner og højere niveauer af endocannabinoider (kroppens egne cannabislignende stoffer).

Stigningen i endocannabinoider var stærkt forbundet med ændringer i tarmmikrober og antiinflammatoriske stoffer produceret af bestemte tarmmikrober. Faktisk skyldtes mindst en tredjedel af de antiinflammatoriske virkninger af tarmmikrobiomet stigningen i endocannabinoider.

"Efterhånden som interessen for cannabidiololie og andre kosttilskud stiger, er det vigtigt at vide, at simple livsstilsinterventioner som træning kan modulere endocannabinoider." udtaler dr. Amrita Vijay, seniorforfatter til undersøgelsen.

Kilde: University of Nottingham. "Exercise increases the body’s own ‘cannabis-like' substance which reduces chronic inflammation." ScienceDaily. ScienceDaily, 17 November 2021. <www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211117100053.htm>.

Pressemeddelelse om undersøgelsen.

Kommentar:

Undersøgelsen bekræfter og understreger betydningen af motions gavnlige virkninger. Undersøgelsen vil nok også (helt misvisende) blive brugt som argument for at indtage cannabisprodukter.

Der er — i det mindste indtil videnskaben er mere tydelig — mange gode grunde til at fravælge cannabisprodukter som kosttilskud eller medicin, medmindre specifikt ordineret af en læge, og der ikke er bedre løsninger.

Cannabisprodukter kan have bivirkninger og på sigt endda alvorlige bivirkninger.

Forhandlere af cannabisprodukter argumenterer ofte for deres produkter med påstande om, at kroppen jo selv fremstiller lignende aktive stoffer, som dem, vi finder i cannabis.

Argumentet holder ikke.

Kroppen kan selv fremstille mange stoffer, der minder om såkaldte medicinske stoffer -- inkl. morfinlignende stoffer kaldet endorfiner. Det betyder jo ikke, at det fx er smart eller hensigtsmæssigt at tage morfin, blot fordi kroppen selv kan fremstille et lignende stoffer, når der er brug for det.

Kroppen udskiller dopamin, endorfiner, noradrenalin og andre signalstoffer og hormoner efter behov, som i høj grad kan påvirke, hvor meget smerte, vi føler, og hvordan vi ellers har det.

Når kroppen selv fremstiller disse stoffer, er det fordi kroppen ser en fordel i at udskille dem. Det hele foregår kontrolleret og i mængder, der gavner mere, end de skader.

Det er en hel anden historie, når vi begynder at indtage medicinske stoffer, der minder om disse stoffer, for at mindske stress, få større muskler, lindre smerter eller lignende.

Når vi indtager disse stoffer (eller stoffer der ligner dem meget), er det ikke kroppen, der regulerer mængden, og meget kan gå galt.

Når vi indtager hormoner og signalstoffer som medicinske stoffer, åbner vi døren for et hav af potentielle problemer. Derfor bør vi kun indtage disse stoffer, når det er relevant, og når de er ordineret af en kvalificeret læge.

Tilstrækkelig motion, sund kost, god søvn og andre livsstilsfaktorer kan være med til på en naturlig og hensigtsmæssig måde at sikre, at kroppens egen produktion og udskillelse af forskellige hormoner og signalstoffer er i balance.

Læs eventuelt også om livsstilsmedicin her.


Hvordan du mindsker jodindholdet i tang

Tang er sprængfyldt med gode næringsstoffer. Et potentielt problem med at spise tang er dog, at tang kan være så rig på jod, at vi risikerer at indtage så meget jod, at det bliver giftigt og forstyrre vores skjoldbruskkirtel og stofskifte.

Nu har en række danske og norske forskere fundet en løsning. Ved at dyppe tangen kortvarigt i 60 til 80 grader varmt vand, vil næsten alt jod gå over i vandet.

Man vil derfor kunne spise en portion tang uden at være i fare for at få jodforgiftning.

Samtidig er tangens høje indhold af omega-3 fedt- og aminosyrer er upåvirket af det varme vand.

Læs mere på videnskab.dk


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.