Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 50, 2011
- Tid til D-vitamin?
- Mail: Restless legs
- Mail: For lidt mavesyre
|
|
|
Magelighed er
en dejlig, men foruroligende tilstand. Vi skal gøre noget for at være
lykkelig.
— Mahatma
Gandhi
Tid til D-vitamin?
D-vitamin er ikke kun nødvendig for optagelse af kalk og dannelse af
knogler og tænder, som man tidligere troede, men fx også for normal celledeling, normal funktion af
immunforsvaret og en sund betændelsesreaktion.
Får du for lidt D-vitamin optager du ikke nok kalk i tarmen via
kosten. Og når kroppen registrerer, at koncentrationen af kalk i blodet
er for lav henter den kalk fra dine knogler. Det kan bl.a. give
knogleskørhed.
Det er nødvendigt, at koncentrationen af kalk i blodet er konstant,
ellers kan cellerne ikke kommunikere ordentligt med hinanden. Kalk er
nemlig et af de stoffer, der sikrer kommunikation mellem cellerne.
Vigtigste kilde er solen. D-vitamin dannes, når sollys rammer
huden. D-vitamin fra solen kan ikke overdoseres, da kroppen blot lukke
ned for dannelsen af D-vitamin, når der er nok. Dit behov for
D-vitaminer bliver sandsynligvis dækket, hvis du opholder sig i direkte
sol 5-30 minutter nogle gange om ugen.
Der er ingen pålidelige vegetabilske kilder til D-vitamin. I
animalske fødevarer findes D-vitamin især i fede fisk.
D-vitamin mod sygdomme
D-vitamin har været et af de meste omtalte vitaminer i de senere år.
Det har nemlig vist sig, at D-vitamin sandsynligvis har forebyggende og
måske delvist helbredende virkning på flere sygdomme — blandt andet
kræft, leddegigt, hjerte-kar-sygdomme, sukkersyge og sklerose. Der er
også undersøgelser, der fx viser sammenhæng mellem D-vitaminmangel og
depression.
Indtil videre har forskerne opdaget en sammenhæng mellem disse og
sygdomme og et lavt niveau af D-vitamin i blodet. Men det er ikke
sikkert, at et lavt niveau af D-vitamin er årsag til disse sygdomme,
eller at D-vitamin i store doser kan forebygge disse sygdomme.
Det er fx også muligt, at nogle sygdomme er årsag til et lavt niveau
af D-vitamin i blodet — og det kan vel heller ikke udelukkes, at kroppen
i nogle tilfælde vælger at sænke indholdet af D-vitamin i blodet, fordi
det er hensigtsmæssigt ved visse tilstande og sygdomme.
Kosttilskud med D-vitamin
Vi kan kun danne D-vitamin i huden, når solen står forholdsvist højt
på himlen. Her på de nordlige breddegrader betyder det, at vi kun kan
danne D-vitamin i huden i sommerhalvåret.
Heldigvis vil din krop lagre det ekstra D-vitamin, du har optaget i
løbet af sommeren, men det er sandsynligvis ikke nok til hele vinteren.
Det er derfor som regel en god idé at tage D-vitamin i vinterhalvåret.
Ved overdosering af D-vitamin kan kalk vandre fra de hårde væv (fx
knogler) til de bløde væv, og kalk kan aflejres i bl.a. nyrerne. For
meget D-vitamin og/eller for meget kalk kan muligvis også fremme
aflejring af kalk i blodårerne.
Indtager du for meget D-vitamin over længere tid kan det som sagt i
værste fald føre til, at kalk ophober sig i de bløde organer. Det gælder
altså om, hverken at få for lidt eller for meget D-vitamin.
Medmindre du har brug for høje doser et stykke tid for at genoprette
en mangeltilstand, bør du nok holde dig til højst 35 mikrogram dagligt.
Fordi D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, optages det lettere,
hvis du indtager vitaminet sammen med mad, der indeholder lidt fedt.
Mail: Restless legs
Min mand får aldrig søvn og hvile på grund af smerter i benene -
Restless legs - det har stået på i et par år - smerterne bliver værre og
værre - Min mand foreslog sin læge - at han gerne vil have en henvisning
til en neurolog - men fik afslag.
Sygehuset ordinerede Tramadol Actavis 50 mg - det hjalp ikke på
smerterne - stadig uro og kramper. Min mand er nu blevet ordineret
Venoruton af sin læge.
Vi vil gerne høre din mening om sygdommen.
Venlig hilsen
S & A
Kære S & A
Det er de færreste, der ikke får løst problemet med Restless legs
eller får det væsentlig bedre efter omfattende ændringer!
Vigtigst er en sund veganerkost. Læs artiklerne i serien om
helbredende kost (1-11). Links her:
http://www.nomedica.dk/ugeskrift33_2011.htm
I nogle tilfælde kan det gøre en stor forskel at udelade ALT med
koffein (kaffe, te, cola e.l.). Efter en uge vil det gøre en forskel.
Masser af motion kan have en gavnlig virkning – især motion, der ikke
belaster benene for meget i starten (fx svømning, gymnastik, gåture
mv.).
Nogle former for medicin kan have urolige ben som bivirkning. Det
gælder fx antidepressiv medicin. Snak med lægen om det, hvis han får
anden medicin, end du nævner i din mail.
Jernmangel kan i sjældne tilfælde give urolige ben, men man bør ikke
tage jerntabletter medmindre, der er tale om jernmangel. Lægen kan
undersøge det.
Det er naturligvis også vigtigt at undgå rygning og alkohol.
Aesculaforce
Forte, der indeholder ekstrakt af hestekastaniefrø, er det mest
anvendte naturlægemiddel mod blandt andet kløe, nattekramper og uro i
benene. Ingen garanti for at det virker, men kan evt. lindre lidt.
Med venlig hilsen
John Buhl
Mail: For lidt mavesyre?
Jeg har fået konstateret for lidt mavesyre, har du et godt råd til
det?
Konstateret ved en irisanalyse, hvor jeg også fik konstateret
candidainfektion med utæt tarm (candidadiæt) angiveligt som følge af for
lidt mavesyre. Ingen decideret råd omkring for lidt mavesyre. Har selv
fundet frem til valleforce fra Bioforce; men føler ikke helt det er nok.
Symptomer en oplevelse af ikke at fordøje min mad ordentligt, kan
blive ved at smage maden, ikke refluks; men indimellem oppustethed.
Mange varme hilsner.
Susan
Hej Susan.
Jeg har svært ved at forholde mig til, at det skulle være muligt at
konstatere candidainfektion, utæt tarm og for lidt mavesyre fra en
irisdiagnose.
Hvis symptomerne er slemme, bør du nok gå til din læge og snakke med
ham om dine symptomer og de diagnoser, du har fået.
Hvis det er korrekt, at du har for lidt mavesyre, må det næste
spørgsmål være: Hvorfor det?
Kroppen sørger normalt let for, at der er nok mavesyre.
Mon ikke det kun er, når du spiser visse fødevarer, at du fornemmer,
maden ikke fordøjes ordentligt, eller du kan blive ved med at smage
maden. Prøv at finde og udelade de fødevarer, der giver dig problemer.
Oppustethed kan skyldes mange ting og kan også være en reaktion på at
spise fødevarer, der helt naturligt danner meget luft (kål, bønner mv.).
Måske spiser du fødevarer, du ikke tåler ret godt eller som er
usunde, måske spiser du for hurtigt osv.
Umiddelbart synes jeg, at du først og fremmest overholder disse
simple regler:
- Hold dig til sunde fødevarer
- Hold dig fra fødevarer, der danner meget luft
- Spis kun når du er sulten, og kun så længe du er sulten (pas på
med at overspise, spis hellere lidt for lidt, end lidt for meget til
dine måltider)
- Stress af, før du begynder at spise (hvis du er stresset,
bekymret e.l.), spis langsomt, tyg maden meget grundigt.
Med venlig hilsen
John Buhl
Visdom er at
vide, hvad der skal gøres. Dyd er at gøre det.
— David
Jordan, videnskabsmand