Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 50, 2014


 1. Var det madlavning, der gjorde os til mennesker?
 2. Medicin — på vej mod fornuft
 3. Kost & sundhed
 4. Pas på de små
 5. Psyke & humør
 6. Stress
 7. Miljø & klima
 

Vær ikke alt for tilbageholden og kræsen med dine handlinger. Alt liv er et eksperiment.

— Ralph Waldo Emerson


Var det madlavning, der gjorde os til mennesker?

For nogle uger siden var der en interessant artikel om biolog og abeekspert Richard Wranghams teori om tilberedning af mad i Politiken.

Ifølge artiklen mener han, at det var madlavning, der gjorde os til mennesker, fordi vi derved kunne løfte os ud af det fængsel, det er at tygge og fordøje mad de fleste af døgnets vågne timer, som chimpanserne gør.

Richard Wranghams eksperimenter viser, at det eneste, der kunne give os nok energi var en voldsom opvarmning af maden over et bål.

Mad, der er delvis nedbrudt af opvarmning, giver op mod 50 pct. mere energi, ligesom det øger tilgængeligheden af proteiner og kulhydrater. (Politiken 16.11.2014)

Richard Wranghams kommentarer om rå mad er måske en smule overfladiske i artiklen, men det er korrekt, at rå mad let giver et problem med at få nok kalorier.

Det er dog netop et godt argument for, at vi i vores del af verden vil have gavn af at spise langt mere rå mad, så vi får/optager færre kalorier.

Jo flere rå fødevarer, du indtager, desto lettere er det generelt at komme ned i vægt og holde vægten nede, og så giver rå mad trods alt næringsstofferne i den præcise form og kombination, som de findes i ubehandlede/utilberedte fødevarer.

Som nævnt i artiklen fordøjer vi kun en del af rå fødevarer. Resten bliver fordøjet af bakterier i tyktarmen eller ryger ud med afføringen.

Men det, at gavnlige bakterier i tyktarmen får mere at leve af fra rå fødevarer, er afgjort en stor fordel, som Richard Wranghams muligvis undervurderer.

Min konklusion vedr. rå mad:

 1. Råkost slanker. Mange mennesker vejer for meget, og i vore dage er det hele vent på hovedet. Vi har netop ikke brug for at spise mad med mange kalorier, men tværtimod øve os i at begrænse kalorieindtagelsen.
 2. Råkost indeholder masser af kostfibre (som mange får for lidt af). Alle fødevarer, der kan spises rå — frugt, grøntsager og nødder — indeholder kostfibre.
 3. Rå fødevarer giver dig mad med uændrede næringsstoffer — med den præcise sammensætning, som den forefindes i naturen. Og du får godt med plantestoffer, som ikke er blevet ødelagt af kogning og anden forarbejdning. Det vil i sig selv være en god modvægt mod det overflod af raffinerede og industriproducerede færdigprodukter, som de fleste indtager i alt for store mængder.
 4. Dog vil en del vitaminer og andet godt i maden blive lettere tilgængelig efter opvarmning. Derfor vil en kost, der både indeholder store mængder rå frugt og grøntsager samt skånsomt tilberedte (fx dampkogte, kogte eller lynstegte) grøntsager, bælgfrugter og fuldkornsprodukter, være bedst for de fleste. Men hvis du ønsker udelukkende at spise rå mad, ser jeg ingen problemer i det, blot du sørger for at få nok af alle næringsstoffer.

Medicin — på vej mod fornuft

Børn med OCD kan kureres uden medicin
Halvdelen af alle børn med den invaliderende lidelse OCD kunne kureres uden brug af medicin i en ny, dansk undersøgelse. Børnene fik bekæmpet deres tvangstanker med kognitiv adfærdsterapi. (videnskab.dk 5.12.2014)

Skelsættende dom: Tvangsfiksering brød menneskerettigheder
Dom tvinger psykiatrien til at være mere omhyggelig med den måde, patienter fikseres på, siger sundhedsjurist
(Information 8.12.2014)

Marianne fik sklerose efter vaccine: Nu er toplæge afsløret i dobbeltspil
En dansk toplæge, der har spillet en afgørende rolle i en erstatningssag i forbindelse med en omstridt vaccine mod svineinfluenza, er nu blevet afsløret i at have økonomiske tråde til producenten bag vaccinen. (BT 4.12.2014)

Som nævnt for et par uger siden under Medicin — på vej mod fornuft er det ekstremt vigtigt, at alle økonomiske bånd mellem praktiserende læger og medicinalindustrien helt brydes.

En læge må ikke have nogen som helst personlig interesse i at anvise eller anbefale en bestemt behandling, præparat eller vaccination.

Kost & sundhed

Mængden af frugt og grønt snyder danskerne
En undersøgelse fra analyseinstituttet GFK viser, at mere end halvdelen af deltagerne mener, at de spiser nok frugt og grønt i hverdagen. Men når det kommer til stykket, er det kun seks procent af os, der spiser de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen. (Jyllands Posten 8.12.2014)

Valnødder kan sætte en dæmper på kræftsvulsters udvikling
Et nyt studie viser, at et stort indtag af valnødder kan have en positiv virkning på blandt andet prostatakræft. (videnskab.dk 2.12.2014)

TV: Drak ti colaer om dagen - det skete der med hans krop
Veltrænede George Prior oplevede drastiske fysiske forandringer, da han kastede sig ud i et 30 dage langt Coca Cola-eksperiment. (Ekstra Bladet 3.12.2014)

Pas på de små

Unge sløjfer morgenmaden og snupper en energidrik
Danske børn og teenagere skifter morgenmaden ud med en energidrik på vej til skole. En decideret farlig tendens, der kan give alvorlige følgevirkninger, advarer eksperter. (Metroxpress 7.12.2014)

Brevkasse: Den 10-årige kan ikke sidde stille!
Den 10-årige knægt keder sig hurtigt i skolen - og så er det pludselig nemt at lave lidt ballade sammen med kammeraterne. Så hvad gør man, spørger forældrene? (dr.dk 9.12.2014)

Hjælp, har mit barn ADHD - eller bare meget energi?
Det er ‘oppe i tiden’ at frygte, at dit barn har ADHD – men måske har han i virkeligheden blot brug for lidt mere ro i sin hverdag. (BT 8.12.2014)

Ros gør det lettere at takle børns adhd
Ny metode til at klare adhd-børns udfordrende adfærd er succesfuld. (Politiken 8.12.2014)

3D-effekter kan ødelægge børns øjne
Den franske sundhedsstyrelse opfordrer til forbud mod børns brug af 3D-effekter, da det ifølge ny forskning kan ødelægge deres dybdesyn. (Ingeniøren 5.12.2014)

Psyke & humør

Vinterdeprimeret eller bare træt?
I de mørke måneder kan det være svært at skelne mellem følelsen af ekstra træthed og en egentlig vinterdepression. En tommelfingerregel er dog, at trætheden ikke bør begrænse det almindelige hverdagsliv. Masser af lys kan heldigvis hjælpe både den trætte og den vinterdeprimerede. (BT 1.12.2014)

Hjernen opfatter fiktive personer, som var de virkelige
Er en bog godt fortalt, lever man sig som læser helt ind i den og kan føle med historiens personer. Nu har hjerneforskere vist, at vores hjerner faktisk opfatter fiktive personer i bøger, som var de virkelige mennesker. (videnskab.dk 3.12.2014)

Stress

Klarlund: Stress kan gøre dig forkølet
Stressede personer har mere end dobbelt så høj risiko for at blive forkølede eller ramt af influenza sammenlignet med ikke-stressede personer. (Politiken 3.12.2014)

Sådan forebygger du stress
Her en artikel af Bo Netterstrøm, dr.med., speciallæge i arbejdsmedicin med konkrete råd til, hvordan du kan håndtere stress hjemme og på jobbet. (sygesikring.dk 11.2014)

Miljø & klima

Brændefyring er et af de dyreste miljøproblemer
Brændefyring er den absolut mest sundhedsskadelige varmekilde og et af de dyreste miljøproblemer i Danmark, som hvert år koster omkring 200 danskere livet og sundhed for flere milliarder. Manglende handling skyldes uvidenhed i befolkningen og hos politikerne. (Det Økologiske Råd 5.12.2014)

Frankrig har nu taget skridt til i det mindste at gøre noget ved problemet ...

Pejse forbydes i 435 franske byer
Afbrænding af træ i pejs forurener luften med skadelige partikler. Luftforurening er et stigende problem i Frankrig, og derfor forbydes optænding i pejs nu i blandt andet Paris.
Ifølge franske miljømyndigheder skal det nedbringe mængden af små forureningspartikler, som menes at være medansvarlige for 42.000 franske dødsfald om året. (Ingeniøren 8.12.2014)

Kommentar:

Er det fordi de danske politikere er bange for at miste stemmer, at de ikke lovgiver ordentligt, så den forurening nedsættes eller helt ophører?

Mere af det samme
Flere svin i stalden og mere gylle på marken, siger Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti i et valgoplæg. Håbet er, at det skulle løse landbrugets massive problemer, men som Einstein siger, kan man ikke løse et problem med samme tankegang, der skabte det. (Jyllands Posten 8.12.2014)


Man kan godt have en høj arbejdsmoral, selv om man springer over, hvor gærdet er lavest. Det er kun sportsfolk og andre idioter, der med vilje springer over, hvor det er højest.

— Jesper Klein


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.