Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 50, 2015
- Ny kalorietabel og nye tabeller
- Mail: Behøver jeg at tage kosttilskud?
|
|
|
UGENS CITAT
Den, som spørger dumt,
ender med at blive klogere end den, som tror at vide alt.
-- Sokrates
Ny kalorietabel.dk og nye tabeller
Vi har i de sidste par måneder arbejdet på en ny og opdateret udgave
af kalorietabel.dk
Hjemmesiden og tabellerne er nu lette at se på iPad og andre mobile
enheder.
Alle fødevarer og tal er blevet gennemgået og opdateret. Nye
fødevarer er blevet tilføjet.
Der komme snart nye spændende sider på hjemmesiden -- og en lang
række vitamin og andre næringsstoffer vil løbende blive inkluderet i
tabellerne.
Proteiner og essentielle aminosyrer i vegetabilske fødevarer
Et af argumenterne imod en plantebaseret kost uden eller med kun få
animalske fødevarer er, at den mangler proteiner.
Det er ikke et seriøst argument, selv om det naturligvis er vigtigt
at få nok protein i kosten.
Et andet argument, vi ofte hører, er, at selv om vegetabilske
fødevarer ganske vist indeholder proteiner, kommer du til at mangle
nogle af proteinernes byggestene -- de essentielle aminosyrer --
medmindre du kombinerer kosten på en ganske bestemt måde, for at få alle
8 essentielle aminosyrer til hvert måltid.
De færreste er klar over, at vi let kan få nok proteiner og
essentielle aminosyrer fra vegetabilske fødevarer. Vi har derfor blandt
andet udarbejdet grundige tabeller, der viser vegetabilske fødevarers
indhold af proteiner og essentielle aminosyrer.
Her er en ny artikel om
proteiner og
essentielle aminosyrer
Her er listerne på kalorietabel.dk:
Proteiner i frugt og bær
Proteiner i grøntsager
Proteiner i bælgfrugter
Proteiner i kornprodukter
Proteiner i nødder og frø
Mail: Behøver jeg at tage kosttilskud?
Hej John.
Jeg vil gerne høre din mening mht. nødvendigheden af at indtage
kosttilskud. Jeg hører ofte, via mit arbejde, at diverse firmaer
lovpriser deres produkter og selvfølgelig gør de det. Men argumentet for
at skulle indtage deres produkter er, at vi ikke får nok af vitaminer,
mineraler og andre næringsstoffer fra vores fødevarer, da de er udpint
og kunstig fremstillet. Hvad er din holdning? Selv mener jeg, at vi
bliver dækket ind ved at spise sundt og varieret.
Mvh
Annie
Hej Annie
Der er undtagelser, men vores fødevarer er generelt set ikke udpinte
eller kunstigt fremstillet -- forudsat, naturligvis, at du fravælger
stærkt raffinerede og på andre måder dårlige produkter fra
fødevareindustrien.
Det er faktisk -- og af gode grunde -- ulovligt, at producenter
bruger som argument for at tage deres kosttilskud, at vi ikke længere
kan få nok næringsstoffer fra maden.
Netop fordi vi i vore dage og i vores del af verden har så let ved at
få fat på mad af næsten enhver slags, kan vi let få en større variation
af fødevarer og næringsstoffer, og kan let få større mængder af
vitaminer, mineraler og andet, end for fx bare 50 år siden.
Det forudsætter naturligvis, at vi vælger ordentlig mad!
De fleste mennesker spiser alt for mange næringsfattige fødevarer
(sukker, olie/fedt, slik, hvidt brød mv.), og vil derfor let kunne
opbygge mangeltilstande.
Og der kan være andre faktorer, der gør, at en person ikke er dækket
ind med specifikke næringsstoffer.
Veganere kommer til at mangle B12-vitamin, hvis de ikke tager
tilskud.
Mange danskere mangler D-vitamin -- i det mindste en del af året.
Nogle drikker flere liter væske dagligt, uanset om de er tørstige
eller ej (fordi de tror, det er sundt), og risikerer at skylle for mange
næringsstoffer ud via nyrerne.
De fleste spiser alt for lidt frugt og grønt, hvilket kan give mangel
på kalium, magnesium, forskellige plantestoffer mv.
Mange holder igen med salt (en god idé), men vores jord mangler jod.
Derfor er salt tilsat jod. De risikerer at komme til at mangle jod (det
er let at rette på ved af og til at inkludere lidt tang i kosten).
Fravælger man fisk er der risiko for mangel på jod, selen og måske
omega-3. Det er fint at fravælge fisk, men det er så vigtigt, at få de
næringsstoffer ved at inkludere nødder, nok grønne grøntsager mv.
Der er et utal af den slags individuelle faktorer, som gør, at det
kan være en fordel (eller nødvendigt) at supplere med udvalgte
næringsstoffer i form af kosttilskud.
Det er delvist rigtigt, at moderne produktionsmetoder kan mindske
næringsindholdet i maden -- i det mindste i nogle tilfælde.
Det er et reelt og kæmpe problem, at fødevareindustrien har det med
at ødelægge vores mad i produktionen og derefter fylde deres produkter
med sukker, salt, fedt, aromastoffer, smagsforstærkere eller andet, som
kan skade os.
Men det er blot endnu et argument for at vælge gode fødevarer, og
ikke et argument for at tage kosttilskud.
Der er naturligvis stor forskel på at spise franskbrød i stedet for
rigtig fuldkornsbrød (se
fuldkornsprodukter.dk).
Der er forskel på næringsindholdet i opdrættede fisk i forhold til
fisk fanget på åbent hav.
Der er stor forskel på grøntsager fra en dåse i forhold til friske
grøntsager.
Der er forskel på hvad en økologisk kylling, der har levet frit,
indeholder sammenlignet med en burhøne.
Osv.
Der er kæmpe forskel på en veltilrettelagt plantebaseret kost (den
sundeste kost) og en almindelig dansk kost med alt for mange raffinerede
og animalske fødevarer.
Mennesker, der vælger for mange underlødige fødevarer, risikerer både
at indtage for mange skadelige stoffer og at komme til at mangle en
række vigtige næringsstoffer.
Det kan være fornuftigt at tage en multivitamin hver eller hver anden
dag. Men den bedste løsning er at vælge og tilrettelægge en kost, der
indeholder det hele eller kun supplere med udvalgte næringsstoffer, som
man måske mangler.
Med venlig hilsen
John Buhl