En håndfuld nødder dagligt nedsætter risikoen for en lang række
lidelser
En analyse af alle undersøgelser om indtagelse af nødder og
sygdomsrisiko viser, at 20 g nødder om dagen - svarende til en håndfuld
- kan sænke folks risiko for hjertekarsygdomme med næsten 30%, deres
risiko for kræft med 15%, og deres risiko for tidlig død med 22%.
Et gennemsnitligt indtag på mindst 20 g nødder dagligt var også
forbundet med en ca. 50% nedsat risiko for at dø af respiratorisk
sygdom, og næsten 40% nedsat risiko for diabetes.
Undersøgelsen fandt også, at et indtag på mere end 20 g om dagen ikke
så ud til at give yderligere sundhedsfordele.
I de studier, der blev gennemgået og analyseret, havde
forsøgspersoner spist valnødder, mandler, hasselnødder, cashewnødder,
pistacienødder, pekannødder, paranødder og jordnødder, og alle former
for nødder så ud til at have en beskyttende virkning (også fx
jordnødder, som ret beset ikke er en nød).
Kilde: Dagfinn Aune, Teresa Norat m.fl. Nut consumption and risk of
cardiovascular disease, total cancer, all-cause and cause-specific
mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of
prospective studies
BMC Medicine201614:207. Published: 5 December 2016. DOI:
10.1186/s12916-016-0730-3. Pressemeddelelse om undersøgelsen:
A handful of nuts a day cuts the risk of a wide range of diseases
Kommentar:
Nødder og frø indeholder mange gavnlige fedtstoffer, proteiner,
vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer.
De sunde plantestoffer i nødder medvirker til, at kroppen holder sig
sund og rask.
Nogle nødder og frø er rige på de vigtige omega-3 fedtsyrer, som er
del mennesker får for lidt af. Det gælder især valnødder, hørfrø og
chiafrø.
Lidt af hvert
Hvor sulten, du er, afgør ikke nødvendigvis din indtagelse af
kalorier
En ny undersøgelse har afsløret, at der ingen sammenhæng er mellem,
hvor sultne vi føler os, og mængden af kalorier, vi indtager. En
undersøgelse, foretaget af forskere fra University of Sheffield, viser,
at fødevarer, der påstås at have appetit-regulerende egenskaber, ikke
ændrer på vores kalorieindtag.
Læs
mere på slankenyt.dk
Stenalderens spisekammer var spækket med grøntsager og stivelse
Studie fra Israel viser for første gang de planter, vores forfædre
spiste i den ældre stenalder for 800.000 år siden.
Læs
mere på videnskab.dk
Kødindustrien har problemer
Sociale medier er blevet et uhåndterligt mareridt for kødindustrien.
Kødindustrien ses som en trussel mod miljøet, dyrevelfærd,
fødevaresikkerhed og menneskers sundhed, herunder som en af årsagerne
til stigende antibiotikaresistens.
Læs
mere på qz.com
Choktal: Unge falder for falske nyheder på Facebook
Falske nyheder på Facebook og andre sociale medier er et større
problem end antaget, viser ny forskning.
Et nyt studie fra Stanford Graduate School of Education ved Stanford
University viser nemlig, at selv unge, internetvante skoleelever er
foruroligende dårlige til at skelne en ægte nyhed fra en falsk.
Læs
mere på videnskab.dk
Husk nu at tjekke, hvem der har betalt forskningen!
Hvis du vil have et hint, om du kan stole på konklusionerne i en
forskers arbejde, er du nødt til at se på, hvor pengene kommer fra.
Vigtigst af alt skal vi – både læsere og journalister og også gerne
politikere – lære at tjekke, hvem der har skudt penge i forskningen.
Læs
mere på videnskab.dk
CBS-forskere kræver undersøgelse: Skrev Bæredygtigt Landbrug dele
af kollegas undersøgelse?
Akademisk Råd på CBS forlanger en undersøgelse af, om en
kontroversiel rapport fra en af universitetets forskere blev påvirket af
interessekonflikter, fordi Bæredygtigt Landbrug betalte en del af
gildet.
Læs
mere på ing.dk
Trætte og fulde bilister er lige farlige i trafikken
Ny forskning viser, at bilister, der nøjes med 5-6 timers søvn har
næsten dobbelt så stor risiko for at køre galt som de bilister, der
sover de syv timer, der er anbefalet.
Læs
mere på videnskab.dk
Skal raske tage D-vitamintilskud?
Vi skal ikke følge i englændernes fodspor og anbefale
D-vitamintilskud til alle, mener dansk ekspert, mens en anden ekspert
efterlyser en nuanceret dansk debat om D-vitamin.
Læs
mere på videnskab.dk
Selv et ganske lille solarieforbrug kan give kræft
Det kan give kræft at gå i solarium, også selvom man kun sjældent
lægger sig under rørene med uv-stråling. Særlig farlig er strålingen for
børn og unge, konkluderer en ny videnskabelig rapport fra
EU-kommissionen.
Der er stærk sammenhæng mellem uv-stråling fra solarier og risikoen for
hud- og modermærkekræft. Sådan lyder en af konklusionerne i en ny
videnskabelig rapport fra EU-kommissionen. Den slår samtidig fast, at
der ikke kan sættes en sikker nedre grænse for strålingsniveauet i
solarier. Det sikre solarium findes ikke.
Læs
mere på cancer.dk
En god nats søvn
Når vi sover, går kroppen i gang med at reparere celler, og hjernen
rydder op i tankerne. For lidt søvn eller en forstyrrelse af døgnrytmen
kan påvirke både humør, immunforsvar
og stofskifte. Man kan heldigvis gøre noget selv for at sove godt.
Læs
mere på cancer.dk
Mangel på REM søvn øger lysten til søde og fede fødevarer
En ny undersøgelse viser, at for lidt søvn fører til øget indtagelse
af usunde fødevarer -- især af sukker og fedt.
Læs
mere på sciencedaily.com
Tallene på bordet: Så meget sundere bliver du af at cykle
Der er store helbredsmæssige gevinster ved at bruge cyklen som
dagligt transportmiddel. Derfor opfordrer forskere nu myndighederne til
at gøre mere for at få folk op på jernhesten.
Læs
mere på videnskab.dk
Du husker bedre, når du trækker vejret indad
Tag en dyb vejrtrækning. Det kan få dig til at slappe af - men det
er ikke det eneste, det gør. Ny forskning viser nemlig, at en dyb
indånding gennem næsen sætter skub i hukommelsen og stimulerer hjernen.
Læs
mere på videnskab.dk
Overgangsalderen slider på dine lunger ligesom rygning
Ny undersøgelse af klimakteriets effekt på kvinders lunger
understreger betydningen af at beskytte lungerne.
Når kvinder kommer i overgangsalderen, så svækkes deres lunger i samme
omfang, som hvis de havde røget 20 cigaretter om dagen i ti år.
Læs
mere på jyllands-posten.dk
Kommentar: Den mest oplagte forebyggelse er vel så vidt muligt, at
undgå partikelforurening fra tobak, industri, trafik og brændeovne.
Mindre oplagt er det, at en sund kost, god søvn og nok motion også i
stor udstrækning er med til at holde lungerne sunde.