Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 50, 2021
- Bedre for
planeten og din sundhed at spise mindre slik, kager, stegt mad og
forarbejdet kød
- Lavere risiko for sygdomme og
længere levetid for ældre, der holder sig fysisk aktive
- Dårlig søvn er forbundet med at
føle sig ældre og et mere negativt syn på at blive ældre
- Bedre beskyttelse af den blå
verden
- Kampen mod klimaforandringer
skifter gear
- Skoleelever får bæredygtige
madlavningsbøger.
|
UGENS CITAT
"Hvis du ikke
får alt, hvad du ønsker, så tænk på de ting, du ikke får, som du ikke
ønsker."
— Oscar Wilde
Bedre for planeten og din sundhed at spise mindre slik, kager, stegt mad
og forarbejdet kød
Det er ikke kun ved at udelukke eller begrænse indtagelsen af
animalske fødevarer, vi kan give helbredet og planeten en hjælpende
hånd. Det hjælper faktisk også at fravælge eller mindske indtagelsen af
kager og søde sager.
Ifølge en ny undersøgelse er reduktion af slik, kager, stegt mad og
forarbejdet kød i vores kost ikke kun bedre for vores helbred, men også
for planeten.
Diætist Sara Forbes fra University of South Australia (UniSA) — som
ledede en gennemgang, der undersøgte 20 undersøgelser om
miljøpåvirkningerne af fødevareforbrug i Australien og New Zealand —
siger, at resultaterne fremhæver behovet for mere bæredygtige kostvalg.
Produktion af kød, korn og mejeriprodukter udleder mest CO2. Frugt og
grønt er to af de kategorier af fødevarer, der udleder mindst CO2.
I New Zealand er de største drivhusgasudledere kød, skaldyr og æg (35
procent), efterfulgt af højt forarbejdede fødevarer såsom kager og is
(34 procent).
Kilde: University of South Australia. "Save the planet (and your
health) by steering clear of sweets and pastries." ScienceDaily.
ScienceDaily, 5 November 2021. <www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211105103801.htm>
Pressemeddelelse om undersøgelsen.
Læs
mere om ultraforarbejdede fødevarer her.
Lavere risiko for sygdomme og længere levetid for ældre, der holder
sig fysisk aktive
Et hold forskere fra Harvard fremlægger evolutionære og biomedicinske
beviser, der viser, hvorfor mennesker, der ikke er tilstrækkelig fysisk,
når de bliver ældre, øger sygdomsrisikoen og reducerer levetiden.
Tilstrækkelig fysisk aktivitet, når vi bliver ældre, mindsker
ophobning af skadelig fedt, og forbedrer kroppens reparations- og
vedligeholdelsesprocesser.
Kilde: Harvard University. "Taking it easy as you get older? Wrong:
New research outlines how longer lives are tied to physical activity."
ScienceDaily. ScienceDaily, 22 November 2021. <www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211122172720.htm>.
Dårlig søvn er forbundet med at føle sig ældre og et mere negativt
syn på at blive ældre
Forskere gennemgik data om 4.482 personer på 50 år og derover, der
blev spurgt, om de havde oplevet forskellige former for negative
aldersrelaterede ændringer, såsom dårligere hukommelse, mindre energi,
øget afhængighed af andres hjælp, nedsat motivation og at skulle
begrænse deres aktiviteter. De vurderede også deres søvnkvalitet.
Det viste sig, at folk, der vurderede deres søvn dårligst, også følte
sig ældre og opfattede deres egen fysiske og mentale aldring mere
negativ.
Kilde: University of Exeter. "Poor sleep linked to feeling older and
worse outlook on aging, which can impact health." ScienceDaily.
ScienceDaily, 22 November 2021. <www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211122135512.htm>.
Mere
om
søvn og søvnvaner.
Bedre beskyttelse af den blå verden
Vi hører ofte om, hvordan havet er ved at blive tømt for fisk og
kvalt i plastik. Men der er også mange tegn på, at verdens lande er
begyndt at tage havet mere seriøst og gør mere for at beskytte det.
Læs
mere på verdensbedstenyheder.dk
Kampen mod klimaforandringer skifter gear
I de seneste fem år er klimaforandringerne blevet meget konkret
virkelighed for millioner af mennesker verden over, også i de rige
lande. Det giver håb for handling.
Læs
mere på verdensbedstenyheder.dk
Skoleelever får bæredygtige madlavningsbøger
For andet år i træk får danske folkeskoler tilbudt gratis bøger til
Madkundskab, der sætter fokus på bæredygtighed, madspild og grønne
retter.
Spar Nord Fonden har doneret tusinde af bøger til danske folkeskoler,
der er proppet med bæredygtige opskrifter, der kan benyttes i faget
Madkundskab.
Læs
mere på verdensmaal.org