Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 51, 2006

  1. Det gode indeklima kommer udefra

  2. Mindre protein giver måske mindre risiko for kræft

  3. Næringsstoffer imod depressioner?

  4. Mail: Hvilke grøntsager er bedst?

  5. Læsertip


Kære læser

Få ting er vigtigere for din sundhed end den luft, du indånder.

Et godt indeklima kan gøre en stor forskel. Noget om det i denne og de næste uger.

Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer eller opskrifter/tips til nyhedsbrevet!

Glædelig jul :-))

Med venlig hilsen
John Buhl


”Det var ikke før sent i livet, at jeg opdagede, hvor let det er at sige ”det ved jeg ikke”.

– W. Somerset Maugham, 1874-1965, britisk romanforfatter og skuespilforfatter


1) Det gode indeklima kommer udefra

En spændende opfindelse gør det nu muligt, at forbedre indeklimaet hver gang solen skinner – også om vinteren!

Et specielt solfangerpanel kan både give ren og tør luft, samt et gratis varmetilskud!

http://www.nomedica.dk/solfangerpanel.htm 


2) Mindre protein giver måske mindre risiko for kræft

Forskere har studeret en gruppe vegetarer, hvis kost var forholdsvis lav på protein og kalorier. De fandt, at vegetarerne havde lavere forekomst af adskillige hormoner og andre substanser, der er blevet sat i forbindelse med flere kræftformer.

Vegetarerne havde bl.a. et lavt niveau af den insulinagtige vækst faktor (IGF-1), hvilket er sat i forbindelse med bryst-, protata-, og tyktarmskræft.

(Kilde: American Journal of Clinical Nutrition, December 2006).

Kommentar:

Der er flere forudfattede meninger om protein end noget andet næringsstof. Ikke mindst er det stadig en udbredt opfattelse, at animalske fødevarer er bedre kilder til protein, end vegetabilske kilder, selv om alt tyder på det modsatte.

Det er bl.a. skrækken for at få for lidt protein, der får mange til fortsat at spise kød.

Vi må håbe at der fremover kommer endnu flere undersøgelser som ovennævnte, der kan være med til at aflive nogle af myterne vedr. protein.

Vi spiser generelt for meget mad, for meget mættet fedt, forkert balance mellem omega-3 og 6 (for lidt omega-3, for meget omega-6), for mange raffinerede kulhydrater og alt for mange animalske fødevarer.

Vi spiser generelt set alt for lidt frugt og grønt.


3) Næringsstoffer imod depressioner?

Australske forskere konkluderer, at god ernæring kan spille en rolle for den mentale sundhed.

Flere næringsstoffer – inkl. omega-3 fedtstoffer, hyperikum og flere af B-vitaminerne kan potentielt set påvirke humøret ved at øge optagelsen af kemiske budbringere i hjernen.

Balancen mellem omega-3 og omega-6 er muligvis også vigtig, da for meget omega-6 hæmmer kroppens optagelse af omega-3.

Et andet stof i kosten, der evt. kan medvirke til at forebygge depression, er tryptofan. Kroppen omdanner tryptofan til neurotransmitteren serotonin, hvilket peget på, at tryptofan har en vis indflydelse på humøret.

Kilde: Dianne Volker and Jade NG
Depression: Does nutrition have an adjunctive treatment role? (pages 213–226)
Nutrition & Dietetics. Volume 63, issue 4.
DOI: 10.1111/j.1747-0080.2006.00109.x

Kommentar:

Der er generelt set nok tryptofan i vores kost – også sunde vegetabilske fødevarer indeholder rigeligt – og hvis kosten indeholder nok, hjælper det ikke at få mere.

Læs evt. mere om depressioner her:
http://www.nomedica.dk/depressioner.htm


Køb bøger på helseonline:

To bøger der gør det lettere at gå over til mere vegetarkost: Vegetar Light og Kunsten at ændre vaner. Køb online: 269,00 (normalpris kr. 307,00)

Lær Zoneterapi, på en hurtig og enkel måde. Lær samtidig kunsten at ændre vaner. Køb online: 228,00 (nomalpris: 268,00)

Sikker Slank & Kunsten at ændre vaner
Med disse to bøger lærer du både hvordan du taber dig på en sund måde, og hvordan du effektivt tilegner dig nye vaner. Køb online: 299,00 (normalpris 338,00)

Kunsten at ændre vaner + Fat for life?
To bøger som gør det muligt for dig, som enten er meget overvægtig eller har særlig svært ved at tabe dig, at tilegne dig de vaner, der vil give dig succes med at nå og fastholde den vægt, du ønsker. Køb online: 325,75 (normalpris 368,00)

Kunsten at ændre vaner + Hvordan Rask?
To bøger der sammen gør det lettere at gennemføre radikale forbedringer i kost og livsstil, og derved forebygge eller måske endda helbrede sygdomme. Køb online: 274,75 (normalpris: 317,00)

Spar også penge ved at købe andre bøger og helseprodukter online.
Læs mere på www.helseonline.dk


4) Mail: Hvilke grøntsager er bedst?

Hej John

Vi skrev tidligere om at frosne grønsager stort set havde samme indhold af mineraler og vitaminer som friske, men nu har jeg så alligevel et spørgsmål vedr. dette.

F.eks. rosenkål ... er det bedst at købe dem friske eller er de frosne virkelig lige så gode, og her tænker jeg ikke på smag men udelukkende mineral- og vitaminmæssigt ... der er nemlig sådan et eller andet i mig som synes friske burde være bedre ... men jo en del lettere hvis man nu kunne købe frosne og de er lige så gode. Og samme spørgsmål vedr. grønkål - er der forskel på det man kan købe i frost (små runde kugler) eller om man køber frisk grønkål og altså igen rent mineral- og vitaminmæssigt? Og hvordan skal jeg tilberede disse grønsager for at få mest muligt ud af dem?

Deraf også mit næste spørgsmål – for hvordan er det nu med rå, let kogte, pandestegte og ovnbagte grønsager... har du sådan en gylden regel om hvilke grønsager som er bedst rå og hvilke man får mere ud af hvis de lige koges en anelse – og hvad med ovn og pandestegning? Ved der er nogle grønsager som faktisk er bedre efter en varmebehandling (let kogning) da der sker en eller anden proces – og andre er bedst rå - men kan bare aldrig huske hvilke det er. Og hvordan er disse hvis man steger i wok... vil gerne have mest muligt ud af grønsagerne ...

Hvor underligt det end lyder så er det lykkedes mig fra den ene dag til den anden at ændre kostvaner – og uden problemer overhovedet.

Tror det pludselig gik op for mig hvor slemt det stod til at det fuldstændig har overskygget mine dårlige vaner.

Så nu spiser jeg intet slik overhovedet og har INGEN problemer med at lave min kost om ...

Har også været til en diætist gennem sygehuset, men helt ærligt så giver jeg ikke meget for det hun sagde. Der er 100 gange mere hold i dine råd som jeg har fået både gennem dine bøger, men også gennem nyhedsbreve mv. Flere af de ting hun kom med er helt hen i skoven og er direkte modstridende til de ting du skriver. Jeg ved selv en del om kost, og derfor er jeg også mere tilhænger af dine råd for de er rigtige, men selvfølgelig er alle diætister jo heller ikke lige gode. Selv læger kommer jo også fra tid til anden med forskellige og modstridende råd, så jeg vælger altså at gå efter dine ...

På forhånd tak for hjælpen

Mvh
Annette

Hej Annette

Utrolig flot, at du har gennemført gennemgribende ændringer!

Som beskrevet i bogen ”Kunsten at ændre vaner”, er det ofte bedst OG lettest at gennemføre omfattende ændringer med det samme!

Selv om frosne grøntsager stort set indeholder det samme som de friske, så smager de friske bedre, og er nok også generelt set lidt sundere. Men der er jo mange faktorer, der afgør hvor sund en bestemt fødevare er. Det er givetvis sundere at spise grøntsager der har været frosne, end grøntsager, der ikke længere er helt friske.

Det bedste må stadig være at spise friske grøntsager (økologisk er bedst) frem for frosne. Men eftersom frosne grøntsager gør det lettere og hurtigere at spise en masse forskellige grøntsager, er de et glimrende supplement til de friske.

Det er vist ingen der helt ved hvilke grøntsager der er bedst kogt/dampkogt e.l., frem for rå. Man ved blot at enkelte næringsstoffer bliver lettere tilgængelige, når visse fødevarer koges (fx betakaroten i gulerødder), men man kan ikke vurdere sundheden af fødevarer ud fra bestemte næringsstoffer. Alle fødevarer indeholder tusindvis af forskellige stoffer, og kan ikke kun vurderes ud fra et enkelt eller nogle få.

Generelt set er rå bedst.

Her er nogle tips til, hvordan du bevarer vitaminerne i grøntsagerne, og her:
http://www.altomkost.dk/Spoersmaal_svar_altomkost/vitamintab.htm

Det bedste, du kan gøre, er at komme så tæt på en ideel kost, som muligt. Altså en kost, der er meget rig på næringsstoffer i forhold til kalorieindholdet.
http://www.nomedica.dk/den_ideelle_kost.htm

Spis mest af de bedste fødevarer. Vælg også efter hvilke sunde fødevarer, du har mest lyst til at spise!

Spis mest grøntsager. Der er frit valg på alle hylder! Spis også råkost hver dag, der også indeholder salater hver dag. Iceberg, Romainsalat, hovedsalat, tomater, gulerødder, frugtstykker, agurker mv.

Gerne store mængder rå fødevarer hver dag. Friske frugter, grøntsager og moderate mængder nødder.

Spis så meget forskelligt som muligt. Køb det, der ser mest frisk ud i supermarkedet, det du kan få økologisk af god kvalitet, og ikke mindst det som du lige har lyst til.

Farverige frugter og bær indeholder store mængder af vigtige antioxidanter og andet godt. Du kan året rundt købe frosne bær i poser.

De mest farverige fødevarer er sædvanligvis de sundeste (de mest næringsrige). Det gælder for bønner, frugt, bær og grøntsager. Vælg fx rødløg i stedet for de almindelige. Vælg også de mere fremmedartede frugter -- mango, kiki, papaya mv.

Du kan variere kosten på mange spændende måder. Begynd også at besøge specialbutikker og prøv nogle af de fødevarer, vi ikke normalt spiser ret mange af i Danmark. Tang er fx fyldt med næringsstoffer og giver god smag i grønsagsretter, supper og endda i råkostsalaten. Der findes også mange interessante svampe.

Fortsat held og lykke med dine nye vaner :-)

Med venlig hilsen
John Buhl


"Kærligheden gør ikke blind. Kærligheden gør klarsynet."

– Roland Barthes


5) Læsertip

Super nem og lækker suppe – især nu her i vintertiden!

2 gulerødder
1 pastinak
2 porrer
2 kartofler
En chili
Krydderier såsom ingefær, paprika, timian, rosmarin - hvad man nu kan lide
Grøntsagssbouillon - gerne økologisk!
Evt. lidt oatly fløde

Krydderier varmes i en dyb gryde (ikke chili). Grøntsagerne rives og steges sammen med krydderierne, hvorefter bouillon hældes over så væsken dækker.
Suppen simrer 10 min. Chili skæret på langs, frøene fjernes og den hældes i suppen, som koger endnu 10 min.

Til sidst blendes suppen og der tilsættes evt. oatly fløde til at afrunde smagen. Her kan man selvfølgelig tilsætte mere bouillon eller anden væske, hvis suppen skal være tyndere. Den må gerne være lidt tyk.

Hvis suppen skal fungere som hovedret, kan der tilsættes linser og spises godt brød til.

Velbekomme!
Mvh. Maria


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.