Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 51, 2006
-
Det gode indeklima kommer udefra
-
Mindre protein giver måske mindre risiko for kræft
-
Næringsstoffer imod depressioner?
-
Mail: Hvilke grøntsager er bedst?
-
Læsertip
Kære læser
Få ting er vigtigere for din sundhed end den luft, du
indånder.
Et godt indeklima kan gøre en stor forskel. Noget om det
i denne og de næste uger.
Du er velkommen til at indsende spørgsmål, kommentarer
eller opskrifter/tips til nyhedsbrevet!
Glædelig jul :-))
Med venlig hilsen
John Buhl
”Det var ikke
før sent i livet, at jeg opdagede, hvor let det er at sige ”det ved jeg
ikke”.
– W. Somerset
Maugham, 1874-1965, britisk romanforfatter og skuespilforfatter
1) Det gode indeklima kommer udefra
En spændende opfindelse gør det nu muligt, at forbedre
indeklimaet hver gang solen skinner – også om vinteren!
Et specielt
solfangerpanel kan både give ren og tør luft, samt et gratis
varmetilskud!
http://www.nomedica.dk/solfangerpanel.htm
2) Mindre protein giver måske mindre risiko for kræft
Forskere har studeret en gruppe vegetarer, hvis kost var
forholdsvis lav på protein og kalorier. De fandt, at vegetarerne havde
lavere forekomst af adskillige hormoner og andre substanser, der er
blevet sat i forbindelse med flere kræftformer.
Vegetarerne havde bl.a. et lavt niveau af den
insulinagtige vækst faktor (IGF-1), hvilket er sat i forbindelse med
bryst-, protata-, og tyktarmskræft.
(Kilde: American Journal of Clinical Nutrition, December
2006).
Kommentar:
Der er flere forudfattede meninger om protein end noget
andet næringsstof. Ikke mindst er det stadig en udbredt opfattelse, at
animalske fødevarer er bedre kilder til protein, end vegetabilske
kilder, selv om alt tyder på det modsatte.
Det er bl.a. skrækken for at få for lidt protein, der
får mange til fortsat at spise kød.
Vi må håbe at der fremover kommer endnu flere
undersøgelser som ovennævnte, der kan være med til at aflive nogle af
myterne vedr. protein.
Vi spiser generelt for meget mad, for meget mættet fedt,
forkert balance mellem omega-3 og 6 (for lidt omega-3, for meget
omega-6), for mange raffinerede kulhydrater og alt for mange animalske
fødevarer.
Vi spiser generelt set alt for lidt frugt og grønt.
3) Næringsstoffer imod depressioner?
Australske forskere konkluderer, at god
ernæring kan spille en rolle for
den mentale sundhed.
Flere næringsstoffer – inkl. omega-3 fedtstoffer,
hyperikum og flere af B-vitaminerne kan potentielt set påvirke humøret
ved at øge optagelsen af kemiske budbringere i hjernen.
Balancen mellem omega-3 og omega-6 er muligvis også
vigtig, da for meget omega-6 hæmmer kroppens optagelse af omega-3.
Et andet stof i kosten, der evt. kan medvirke til at
forebygge depression, er tryptofan. Kroppen omdanner tryptofan til
neurotransmitteren serotonin, hvilket peget på, at tryptofan har en vis
indflydelse på humøret.
Kilde: Dianne Volker and
Jade NG
Depression: Does nutrition have an adjunctive treatment role? (pages
213–226)
Nutrition & Dietetics. Volume 63, issue 4.
DOI: 10.1111/j.1747-0080.2006.00109.x
Kommentar:
Der er generelt set nok tryptofan i vores kost – også
sunde vegetabilske fødevarer indeholder rigeligt – og hvis kosten
indeholder nok, hjælper det ikke at få mere.
Læs evt. mere om depressioner her:
http://www.nomedica.dk/depressioner.htm
Køb bøger på helseonline:
To bøger der gør det lettere at gå over til mere
vegetarkost: Vegetar Light og Kunsten at ændre vaner.
Køb
online: 269,00 (normalpris kr. 307,00)
Lær Zoneterapi, på en hurtig og enkel måde. Lær
samtidig kunsten at ændre vaner.
Køb
online: 228,00 (nomalpris: 268,00)
Sikker Slank & Kunsten at ændre vaner
Med disse to bøger lærer du både hvordan du taber dig på en sund
måde, og hvordan du effektivt tilegner dig nye vaner.
Køb
online: 299,00 (normalpris 338,00)
Kunsten at ændre vaner + Fat for life?
To bøger som gør det muligt for dig, som enten er meget overvægtig
eller har særlig svært ved at tabe dig, at tilegne dig de vaner, der vil
give dig succes med at nå og fastholde den vægt, du ønsker.
Køb
online: 325,75 (normalpris 368,00)
Kunsten at ændre vaner + Hvordan Rask?
To bøger der sammen gør det lettere at gennemføre radikale
forbedringer i kost og livsstil, og derved forebygge eller måske endda
helbrede sygdomme.
Køb
online: 274,75 (normalpris: 317,00)
Spar også penge ved at købe andre bøger og
helseprodukter online.
Læs mere på www.helseonline.dk
4) Mail: Hvilke grøntsager er bedst?
Hej John
Vi skrev tidligere om at frosne grønsager stort set
havde samme indhold af mineraler og vitaminer som friske, men nu har jeg
så alligevel et spørgsmål vedr. dette.
F.eks. rosenkål ... er det bedst at købe dem friske
eller er de frosne virkelig lige så gode, og her tænker jeg ikke på smag
men udelukkende mineral- og vitaminmæssigt ... der er nemlig sådan et
eller andet i mig som synes friske burde være bedre ... men jo en del
lettere hvis man nu kunne købe frosne og de er lige så gode. Og samme
spørgsmål vedr. grønkål - er der forskel på det man kan købe i frost
(små runde kugler) eller om man køber frisk grønkål og altså igen rent
mineral- og vitaminmæssigt? Og hvordan skal jeg tilberede disse
grønsager for at få mest muligt ud af dem?
Deraf også mit næste spørgsmål – for hvordan er det nu
med rå, let kogte, pandestegte og ovnbagte grønsager... har du sådan en
gylden regel om hvilke grønsager som er bedst rå og hvilke man får mere
ud af hvis de lige koges en anelse – og hvad med ovn og pandestegning?
Ved der er nogle grønsager som faktisk er bedre efter en varmebehandling
(let kogning) da der sker en eller anden proces – og andre er bedst rå -
men kan bare aldrig huske hvilke det er. Og hvordan er disse hvis man
steger i wok... vil gerne have mest muligt ud af grønsagerne ...
Hvor underligt det end lyder så er det lykkedes mig fra
den ene dag til den anden at ændre kostvaner – og uden problemer
overhovedet.
Tror det pludselig gik op for mig hvor slemt det stod
til at det fuldstændig har overskygget mine dårlige vaner.
Så nu spiser jeg intet slik overhovedet og har INGEN
problemer med at lave min kost om ...
Har også været til en diætist gennem sygehuset, men helt
ærligt så giver jeg ikke meget for det hun sagde. Der er 100 gange mere
hold i dine råd som jeg har fået både gennem dine bøger, men også gennem
nyhedsbreve mv. Flere af de ting hun kom med er helt hen i skoven og er
direkte modstridende til de ting du skriver. Jeg ved selv en del om
kost, og derfor er jeg også mere tilhænger af dine råd for de er
rigtige, men selvfølgelig er alle diætister jo heller ikke lige gode.
Selv læger kommer jo også fra tid til anden med forskellige og
modstridende råd, så jeg vælger altså at gå efter dine ...
På forhånd tak for hjælpen
Mvh
Annette
Hej Annette
Utrolig flot, at du har gennemført gennemgribende
ændringer!
Som beskrevet i bogen ”Kunsten at ændre vaner”, er
det ofte bedst OG lettest at
gennemføre omfattende ændringer med det samme!
Selv om frosne grøntsager stort set indeholder det samme
som de friske, så smager de friske bedre, og er nok også generelt set
lidt sundere. Men der er jo mange faktorer, der afgør hvor sund en
bestemt fødevare er. Det er givetvis sundere at spise grøntsager der har
været frosne, end grøntsager, der ikke længere er helt friske.
Det bedste må stadig være at spise friske grøntsager
(økologisk er bedst) frem for frosne. Men eftersom frosne grøntsager gør
det lettere og hurtigere at spise en masse forskellige grøntsager, er de
et glimrende supplement til de friske.
Det er vist ingen der helt ved hvilke grøntsager der er
bedst kogt/dampkogt e.l., frem for rå. Man ved blot at enkelte
næringsstoffer bliver lettere tilgængelige, når visse fødevarer koges
(fx betakaroten i gulerødder), men man kan ikke vurdere sundheden af
fødevarer ud fra bestemte næringsstoffer. Alle fødevarer indeholder
tusindvis af forskellige stoffer, og kan ikke kun vurderes ud fra et
enkelt eller nogle få.
Generelt set er rå bedst.
Her er nogle tips til, hvordan du bevarer vitaminerne i
grøntsagerne, og her:
http://www.altomkost.dk/Spoersmaal_svar_altomkost/vitamintab.htm
Det bedste, du
kan gøre, er at komme så tæt på en ideel kost, som muligt. Altså en
kost, der er meget rig på næringsstoffer i forhold til kalorieindholdet.
http://www.nomedica.dk/den_ideelle_kost.htm
Spis mest af de bedste fødevarer. Vælg også efter hvilke
sunde fødevarer, du har mest lyst til at spise!
Spis mest grøntsager. Der er frit valg på alle hylder!
Spis også råkost hver dag, der også indeholder salater hver dag. Iceberg,
Romainsalat, hovedsalat, tomater, gulerødder, frugtstykker, agurker mv.
Gerne store mængder rå fødevarer hver dag. Friske
frugter, grøntsager og moderate mængder nødder.
Spis så meget forskelligt som muligt. Køb det, der ser
mest frisk ud i supermarkedet, det du kan få økologisk af god kvalitet,
og ikke mindst det som du lige har lyst til.
Farverige frugter og bær indeholder store mængder af
vigtige antioxidanter og andet godt. Du kan året rundt købe frosne bær i
poser.
De mest farverige fødevarer er sædvanligvis de sundeste
(de mest næringsrige). Det gælder for bønner, frugt, bær og grøntsager.
Vælg fx rødløg i stedet for de almindelige. Vælg også de mere
fremmedartede frugter -- mango, kiki, papaya mv.
Du kan variere kosten på mange spændende måder. Begynd
også at besøge specialbutikker og prøv nogle af de fødevarer, vi ikke
normalt spiser ret mange af i Danmark. Tang er fx fyldt med
næringsstoffer og giver god smag i grønsagsretter, supper og endda i
råkostsalaten. Der findes også mange interessante svampe.
Fortsat held og lykke med dine nye vaner :-)
Med venlig hilsen
John Buhl
"Kærligheden
gør ikke blind. Kærligheden gør klarsynet."
– Roland
Barthes
5) Læsertip
Super nem og lækker suppe – især nu her i vintertiden!
2 gulerødder
1 pastinak
2 porrer
2 kartofler
En chili
Krydderier såsom ingefær, paprika, timian, rosmarin - hvad man nu kan
lide
Grøntsagssbouillon - gerne økologisk!
Evt. lidt oatly fløde
Krydderier varmes i en dyb gryde (ikke chili).
Grøntsagerne rives og steges sammen med krydderierne, hvorefter bouillon
hældes over så væsken dækker.
Suppen simrer 10 min. Chili skæret på langs, frøene fjernes og den
hældes i suppen, som koger endnu 10 min.
Til sidst blendes suppen og der tilsættes evt. oatly
fløde til at afrunde smagen. Her kan man selvfølgelig tilsætte mere
bouillon eller anden væske, hvis suppen skal være tyndere. Den må gerne
være lidt tyk.
Hvis suppen skal fungere som hovedret, kan der tilsættes
linser og spises godt brød til.
Velbekomme!
Mvh. Maria