Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 51, 2012


  1. Homøopatiske midler — virker de? (2)
  2. Mail: Omega-3 fra hørfrø eller fisk?
 

Det at give er mere værd end gaven.

— Pierre Corneille, Le Menteur


Homøopatiske midler — virker de? (2)

Efter artiklen om homøopati i sidste uge fik jeg en del mails med kommentarer fra læsere, som absolut ikke er enige.

Der kom også et par kommentarer på Facebook. På min egen side og på Nomedicas side.

Du er også meget velkommen til at komme med din mening.

En del læsere har nævnt, at der skam findes undersøgelser, der dokumenterer, at homøopatiske midler virker.

Vi kan naturligvis altid udvælge de undersøgelser, der viser en vis virkning, på samme måde som vi kan udvælge de undersøgelser der viser, at de ikke virker.

Der er foretaget masser af studier af homøopati. Du kan gå ind på pubmed.gov og skrive homeopathy.

God læselyst :-)

Det er tæt på umuligt for nogen af os at gennemgå, forstå og tolke alle disse undersøgelser — medmindre du er forsker og har en forfærdelig masse tid til din rådighed. Men det vi kan gøre er at tage et kik på de største og bedst udførte undersøgelser, og læse konklusionerne.

Du kan begynde med den gennemgang af studier af homøopatiske midler, som konkluderer, at homøopatiske midler ikke virker bedre end placebo. Læs her.

Frit oversat og forkortet fra Wikipedia.org:

I 2002 bekræftede en systematisk gennemgang af undersøgelser af høj kvalitet, at der ikke er overbevisende dokumentation for, at noget homøopatisk middel har en klinisk virkning ud over placebo.

I 2005 offentliggjorde The Lancet en meta-analyse af 110 placebo-kontrollerede homøopatiforsøg og konkluderede, at den kliniske effekt af homøopati er intet mere end placebo effekter.

En 2006 meta-analyse af seks undersøgelser, som evaluerede homøopatiske behandlinger til at reducere bivirkninger efter kræftbehandling fandt, at der var utilstrækkelige beviser til støtte for klinisk effekt af homøopatisk behandling i kræftbehandling.

En systematisk gennemgang af homøopati til børn og unge i 2007 fandt manglende beviser for, at homøopatiske midler havde en virkning.

The Cochrane Library har ikke fundet beviser eller tilstrækkelige beviser for en virkning af homøopatisk behandling overfor astma, demens, slidgigt eller migræne. (Du kan gå ind på siden her, og skrive homeopathy i søgefeltet, hvis du ønsker yderligere oplysninger)

Sundhedsorganisationer såsom den britiske National Health Service, American Medical Association og FASEB har erklæret, at der ikke er overbevisende videnskabelige beviser, der understøtter brugen af homøopatisk behandling.

Det gavner ingen — og især ikke patienter — at tro på, at homøopatiske midler (som jo reelt kun består af vand eller sukker uden aktive stoffer) kan helbrede, når de fleste videnskabelige undersøgelser viser, at der ikke er en virkning ud over placebo.

Martin skrev på Facebook: "Mig bekendt er homøopati den mest brugte alternative behandlings form på verdensplan. Kan man virkelig snyde så mange mennesker uden at det har en virkning?"

Godt spørgsmål fra Martin.

Vi må huske på, at det er meget let at lade sig narre. Fordi mange mennesker får det bedre, efter de har indtaget et homøopatisk middel (eller et hvilket som helst middel), antager vi, at midlet virker. Men spørgsmålet er, om virkningen kan tilskrives midlet, om patienten alligevel ville have fået det bedre eller om det er troen på pillerne, der giver en virkning.

Mit problem med homøopatiske midler (og meget andet, der heller ikke virker eller næsten ikke virker) er, at syge mennesker i god tro vælger disse præparater i håb om at blive raske — og måske i håb om, at de så ikke behøver at ændre de vaner, der forårsager deres problemer med helbredet.

Det er vigtigt, at syge mennesker får den rette diagnose og den rette behandling.

Det er også vigtigt, at de får ændret de vaner, der har givet dem problemer med helbredet.

I mange tilfælde vil præparater — både dem der virker, og dem der ikke gør — indirekte forhindre, at patienter får gjort nok ved det, som virkelig betyder noget for helbredet (kost, motion, søvn mv.).


Mail: Omega-3 fra hørfrø eller fisk?

Først tak for et inspirerende, velunderbygget, lødigt og overskueligt nyhedsbrev. Det er vældig rart - i en 'jungle' af mere eller mindre velmenende og tendentiøse kost- og leveanbefalinger.

Jeg spiser dagligt en spiseskefuld nymalet hørfrø (økologisk kvalitet) på min frugt-morgenmad. Er det problematisk i forhold til cadmium indholdet? Og er der andre problematiske 'bivirkninger' ved hørfrø? Jeg mener at have hørt om et andet indeholdt stof, der ophobes i uheldige mængder ved regelmæssigt indtag af hørfrø?

Jeg lever vegetarisk - spiser altså heller ikke fisk - men har i forsøg på at fjerne led/senesmerter i hofte og knæ, slået mig på fiskeolie (800 mg/daglig. Heraf EPA 360 mg og DHA 240 mg) Smerterne i led og senehæftninger er mindsket mærkbart i både styrke og hyppighed, og jeg overvejer at der er en positiv sammenhæng?!

Hvad mener du om disse to spørgsmål?

De bedste hilsner
Randi

Hej Randi

Det er ikke nødvendigvis uproblematisk at spise hørfrø i store mængder — især pga. cadmium, men de indeholder også et naturligt giftstof, der kan danne blåsyre. Læs evt. mere her

I små mængder mener jeg ikke, at der er problemer med at lade knust hørfrø indgå i kosten.

Men hellere små mængder af og til og så evt. bruge hørfrøolie, hvis du har ekstra behov for omega-3 (evt. som kosttilskud i kapsler).

Hørfrøolie er også en mere koncentreret kilde til omega-3 end knust hørfrø. Omtrent halvdelen af olien i hørfrø er omega-3, og det er næsten lige så meget som de fiskeoliekapsler, du kan købe med højkoncentreret omega-3.

Der findes jo også omega-3 i grønne grøntsager, valnødder og andre vegetabilske fødevarer. Du behøver ikke at satse på kun at få omega-3 fra knust hørfrø.

Det kan godt tænkes, at der er en sammenhæng mellem din indtagelse af fiskeolie og mindre smerter i led og senehæftninger.

Omega-3 virker hæmmende på inflammation (hvilket som regel er årsagen til ledsmerter), og omega-3 fra fisk er lettere at udnytte for kroppen end omega-3 fra planter.

Du kan evt. prøve med en kombination af lidt knust hørfrøolie og hørfrøolie (lidt større mængde, end du får fra din fiskeolie), og se om det også lindrer på dine symptomer.

Nogle mennesker mærker en bedre betændelseshæmmende virkning fra fiskeolie end fra hørfrøolie, men i mange tilfælde vil lidt ekstra hørfrøolie — og ellers meget sunde kostvaner give den samme virkning.

Med venlig hilsen
John Buhl


I juletiden har man tid til at have tid.

— Asta Lie Isaachsen


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.