Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 51, 2014
- Blot en halv times ugentlig motion kan gøre en stor forskel
- Kost & sundhed
- Pas på de små
- Antibiotika & Resistente bakterier
- Overvægt & vægttab
|
|
|
Det at give
er mere værd end gaven
— Pierre
Corneille
Blot en halv times ugentlig motion kan gøre en stor forskel
— hvis du motionerer på en bestemt måde
Hermed er alle undskyldninger om, at vi ikke har tid til at dyrke
motion, annulleret!
Professor Martin Gibala fra McMaster University og hans kolleger har
nemlig gennemført et forsøg, der viser, at blot et enkelt minuts intens
motion, som del af en ellers nem 10-minutters træningsperiode tre gange
om ugen, kan forbedre fitness og sundhed.
En gruppe på 14 stillesiddende og overvægtige, men ellers raske mænd
og kvinder, deltog i et forsøg.
De fik taget muskelbiopsier, målt deres udholdenhed, blodtryk og
blodsukker.
De gennemførte derefter et interval-træningsprogram på motionscykler.
Hver motionsperiode bestod af tre x 20 sekunders meget intens
cykling, hvor deltagerne i 20 sekunder trådte så hårdt de kunne i
pedalerne efterfulgt af to minutters langsom og let cykling. Deltagerne
varmede op i to minutter og afkølede i tre minutter til sidst — så det i
alt blev til 10 minutters samlet træningstid, hvor altså blot et minut
(3 x 20 sekunder) var intens motion.
I seks uger gennemførte deltagerne tre af disse motionsperioder om
ugen, hvilket altså svarer til blot 30 minutters ugentlig motion.
De fik derefter igen taget muskelbiopsier, målt deres udholdenhed,
blodtryk og blodsukker.
Det viste sig, at de havde øget deres udholdenhed med 12 procent i
gennemsnit, hvilket er en væsentlig forbedring på så kort tid. De havde
også generelt et sundere blodtryk og højere niveauer af visse biokemiske
stoffer i deres muskler, som øger antallet og aktiviteten af
mitokondrier. Mitokondrier er cellernes "energifabrikker". Flere
mitokondrier betyder bedre udholdenhed og kondition.
De mandlige frivillige havde også signifikant forbedret deres
blodsukkerkontrol, hvilket dog ikke (uvist af hvilken grund) var
tilfældet hos de kvindelige deltagere i forsøget.
Kilde: Martin J. Gibala m.fl. Three Minutes of All-Out Intermittent
Exercise per Week Increases Skeletal Muscle Oxidative Capacity and
Improves Cardiometabolic Health. PLOS One. November 03, 2014DOI:
10.1371/journal.pone.0111489.
Hele undersøgelsen kan læses på engelsk her
Kost & sundhed
Vegetarkost er godt for helbredet — og bedst for klimaet
Vegetarkost udleder mindre drivhusgasser end nogen anden kosttype og er
samtidig forbundet med lavere risiko for sukkersyge, viser ny forskning.
Vegetarkosten er forbundet med 42 procent lavere risiko for at udvikle
type 2-diabetes end en gængs vestlig diæt. En vegetarkost med fisk
reducerer risikoen med cirka 25 procent, og en middelhavskost reducerer
risikoen med cirka 18 procent. Alle tre kosttyper er dog forbundet med
20-25 procent lavere risiko for at få hjerte-kar-sygdom, men her klarer
middelhavskosten sig til gengæld lidt bedre end de to andre. Derudover
er de tre kosttyper også forbundet med 8-12 procent lavere risiko for
kræft, men her klarer vegetarkosten med fisk sig bedst. (videnskab.dk
11. december 2014)
Sæt krydderi på helbredet
Krydderier er ikke medicin, men kan udmærket have sundhedsmæssige
effekter – også effekter, ingen endnu ved noget om, siger professor i
ernæring. (magasinet-sundhed.dk 20.2.2014)
Dansk frugt og grønt indeholder stadig færrest sprøjterester
Dansk frugt og grønt indeholder fortsat færre sprøjterester end
udenlandsk. Flere forskellige sprøjterester findes desuden oftere i
samme prøve af udenlandsk frugt og grønt sammenlignet med danske varer.
(Food.dtu.dk 12.12.2014)
DTU-forskere: Spis dansk og økologisk for at undgå pesticidrester
Danmark kan være stolt over sine grøntsager og frugt - især økologiske -
der indeholder markant færre pesticidrester end udenlandske produkter.
(Ingeniøren 12.12.2014)
Pas på de små
Ny udredning: Økologi kræver kål frem for kød
Det kan godt lade sig gøre at lave økologisk mad til børnene i landets
daginstitutioner, uden at det koster flere penge, bekræfter ny udredning
lavet for Fødevareministeriet. Det kræver dog flere grove grøntsager og
mindre kød. (okologi.dk 10.12.2014)
Kommentar:
Jamen det er da så let nok, og på alle måder en win-win situation.
Både mere økologi og mindre kød er en fordel for børnene.
Det er faktisk ret vigtigt, eftersom pesticider i fødevarer er værst
for børn.
Gravide og børn bør ikke spise frisk tun
Hidtil har anbefalingen været, at gravide højst kunne spise 100 gram af
de store rovfisk som tun, gedde og haj om ugen. Men da den anbefaling
ikke er forsigtig nok, justerer Fødevarestyrelsen nu anbefalingerne til
gravide, ammende, kvinder der forsøger at blive gravide og børn op til
14-års alderen helt at droppe frisk tun og andre rovfisk. Problemet er
nemlig at store rovfisk generelt indeholder meget kviksølv, og selv et
lavt indtag kan give kviksølv i mængder, der skader udviklingen af
fostres og børns hjerner.
(Fødevarestyrelsen 11.12.2014)
Kommentar:
Det var på høje tid, at myndighederne fik revideret de anbefalinger.
Kviksølv er ekstremt skadeligt i den periode, hvor hjernen udvikler sig
hos de små.
Som det fremgår af artiklen anbefaler Fødevarestyrelsen stadig, at vi
spiser fisk, så vi får nok omega-3 fedtsyrer til at udvikle hjernen og
som kilde til D-vitamin.
Jeg mener, at det er på tide, at myndighederne slapper lidt af med
deres anbefaling af fisk.
Fisk er en af vores mest forurenede fødevarer (kviksølv, dioxin mv.)
samtidig med, at havene lider pga. overfiskeri — eller vi spiser fisk
fra dambrug, som i stor stil forurener, og hvor fiskene ikke længere er
raske men får billigt junk-foder og store mængder medicin/antibiotika.
Mon ikke gravide og de små er bedre tjent med at få omega-3 og
D-vitamin på en anden og sundere måde. Men det er vigtigt, at
gravide og børn får nok omega-3 og nok D-vitamin.
Antibiotika & Resistente bakterier
Fakta om MRSA og antibiotika i svineproduktionen
Otte ud af ti danske slagtesvin er ramt af den multiresistente
svinebakterie MRSA CC 398, som kan smitte mennesker. Svineproduktionen
står for 78 % af det samlede forbrug af antibiotika til danske dyr.
(Danmarks Naturfredningsforening)
Styrelse giver landmænd lov til at droppe MRSA-test
Fødevarestyrelsen accepterer, hvis svineavlere ikke ønsker at deltage i
en undersøgelse af resistente MRSA-bakterier i de danske stalde.
Undersøgelsen er forsinket. Det er op til landmændenes egen gode
samvittighed, om de vil lade Fødevarestyrelsen foretage de stikprøver,
der skal kaste lys over, hvor udbredte MRSA-bakterier er i de danske
svinestalde. (Ingeniøren 10.12.2014)
Kommentar:
Hov! Det er ellers ret gode og specielle vilkår for svineavlerne.
Jeg sælger kosttilskud, og hvis Fødevarestyrelsen ønsker at tage en
stikprøve til analyse af et eller andet produkt, har jeg ingen mulighed
for at sige nej.
Og heldigvis for det!
Fødevarestyrelsen skal naturligvis kontrollere de fødevarer og
produkter, som de mener bør tjekkes.
Men det gælder åbenbart ikke, når det handler om de potentielt
livsfarlige resistente MRSA-bakterier!
Forklaringen er ifølge artiklen "... traditionelt er vores samarbejde
med landbruget baseret på dialog".
Men mon ikke en del af forklaringen med overforbrug af antibiotika,
resistente bakterier og andre problemer i landbruget i virkeligheden
skyldes, at der er for mange nisser i Fødevarestyrelsen ... vatnisser!
Rigsrevisionen kikker på sagen ...
Rigsrevisionen vil kulegrave Fødevarestyrelsen i sag om svine-MRSA
Rigsrevisionen undrer sig over, at styrelsens indsatser ikke har virket.
(Politiken 11.12.2014)
Overvægt & vægttab
Så mange kilo koster julen på sidebenene
Risalamande, flæskesvær og andesteg. Den klassiske danske julemad er
fed.(Politiken 11.12.2014)
Læs flere nyheder om overvægt og vægttab på
slankenyt.dk
Den som ikke
har julen i hjertet, vil aldrig finde den under et træ
— Roy L.
Smith