Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 51, 2014


  1. Blot en halv times ugentlig motion kan gøre en stor forskel
  2. Kost & sundhed
  3. Pas på de små
  4. Antibiotika & Resistente bakterier
  5. Overvægt & vægttab
 

Det at give er mere værd end gaven

— Pierre Corneille


Blot en halv times ugentlig motion kan gøre en stor forskel

— hvis du motionerer på en bestemt måde

Hermed er alle undskyldninger om, at vi ikke har tid til at dyrke motion, annulleret!

Professor Martin Gibala fra McMaster University og hans kolleger har nemlig gennemført et forsøg, der viser, at blot et enkelt minuts intens motion, som del af en ellers nem 10-minutters træningsperiode tre gange om ugen, kan forbedre fitness og sundhed.

En gruppe på 14 stillesiddende og overvægtige, men ellers raske mænd og kvinder, deltog i et forsøg.

De fik taget muskelbiopsier, målt deres udholdenhed, blodtryk og blodsukker.

De gennemførte derefter et interval-træningsprogram på motionscykler.

Hver motionsperiode bestod af tre x 20 sekunders meget intens cykling, hvor deltagerne i 20 sekunder trådte så hårdt de kunne i pedalerne efterfulgt af to minutters langsom og let cykling. Deltagerne varmede op i to minutter og afkølede i tre minutter til sidst — så det i alt blev til 10 minutters samlet træningstid, hvor altså blot et minut (3 x 20 sekunder) var intens motion.

I seks uger gennemførte deltagerne tre af disse motionsperioder om ugen, hvilket altså svarer til blot 30 minutters ugentlig motion.

De fik derefter igen taget muskelbiopsier, målt deres udholdenhed, blodtryk og blodsukker.

Det viste sig, at de havde øget deres udholdenhed med 12 procent i gennemsnit, hvilket er en væsentlig forbedring på så kort tid. De havde også generelt et sundere blodtryk og højere niveauer af visse biokemiske stoffer i deres muskler, som øger antallet og aktiviteten af mitokondrier. Mitokondrier er cellernes "energifabrikker". Flere mitokondrier betyder bedre udholdenhed og kondition.

De mandlige frivillige havde også signifikant forbedret deres blodsukkerkontrol, hvilket dog ikke (uvist af hvilken grund) var tilfældet hos de kvindelige deltagere i forsøget.

Kilde: Martin J. Gibala m.fl. Three Minutes of All-Out Intermittent Exercise per Week Increases Skeletal Muscle Oxidative Capacity and Improves Cardiometabolic Health. PLOS One. November 03, 2014DOI: 10.1371/journal.pone.0111489.
Hele undersøgelsen kan læses på engelsk her


Kost & sundhed

Vegetarkost er godt for helbredet — og bedst for klimaet
Vegetarkost udleder mindre drivhusgasser end nogen anden kosttype og er samtidig forbundet med lavere risiko for sukkersyge, viser ny forskning. Vegetarkosten er forbundet med 42 procent lavere risiko for at udvikle type 2-diabetes end en gængs vestlig diæt. En vegetarkost med fisk reducerer risikoen med cirka 25 procent, og en middelhavskost reducerer risikoen med cirka 18 procent. Alle tre kosttyper er dog forbundet med 20-25 procent lavere risiko for at få hjerte-kar-sygdom, men her klarer middelhavskosten sig til gengæld lidt bedre end de to andre. Derudover er de tre kosttyper også forbundet med 8-12 procent lavere risiko for kræft, men her klarer vegetarkosten med fisk sig bedst. (videnskab.dk 11. december 2014)

Sæt krydderi på helbredet
Krydderier er ikke medicin, men kan udmærket have sundhedsmæssige effekter – også effekter, ingen endnu ved noget om, siger professor i ernæring. (magasinet-sundhed.dk 20.2.2014)

Dansk frugt og grønt indeholder stadig færrest sprøjterester
Dansk frugt og grønt indeholder fortsat færre sprøjterester end udenlandsk. Flere forskellige sprøjterester findes desuden oftere i samme prøve af udenlandsk frugt og grønt sammenlignet med danske varer. (Food.dtu.dk 12.12.2014)

DTU-forskere: Spis dansk og økologisk for at undgå pesticidrester
Danmark kan være stolt over sine grøntsager og frugt - især økologiske - der indeholder markant færre pesticidrester end udenlandske produkter. (Ingeniøren 12.12.2014)

Pas på de små

Ny udredning: Økologi kræver kål frem for kød
Det kan godt lade sig gøre at lave økologisk mad til børnene i landets daginstitutioner, uden at det koster flere penge, bekræfter ny udredning lavet for Fødevareministeriet. Det kræver dog flere grove grøntsager og mindre kød. (okologi.dk 10.12.2014)

Kommentar:

Jamen det er da så let nok, og på alle måder en win-win situation.

Både mere økologi og mindre kød er en fordel for børnene.

Det er faktisk ret vigtigt, eftersom pesticider i fødevarer er værst for børn.

Gravide og børn bør ikke spise frisk tun
Hidtil har anbefalingen været, at gravide højst kunne spise 100 gram af de store rovfisk som tun, gedde og haj om ugen. Men da den anbefaling ikke er forsigtig nok, justerer Fødevarestyrelsen nu anbefalingerne til gravide, ammende, kvinder der forsøger at blive gravide og børn op til 14-års alderen helt at droppe frisk tun og andre rovfisk. Problemet er nemlig at store rovfisk generelt indeholder meget kviksølv, og selv et lavt indtag kan give kviksølv i mængder, der skader udviklingen af fostres og børns hjerner.
(Fødevarestyrelsen 11.12.2014)

Kommentar:

Det var på høje tid, at myndighederne fik revideret de anbefalinger. Kviksølv er ekstremt skadeligt i den periode, hvor hjernen udvikler sig hos de små.

Som det fremgår af artiklen anbefaler Fødevarestyrelsen stadig, at vi spiser fisk, så vi får nok omega-3 fedtsyrer til at udvikle hjernen og som kilde til D-vitamin.

Jeg mener, at det er på tide, at myndighederne slapper lidt af med deres anbefaling af fisk.

Fisk er en af vores mest forurenede fødevarer (kviksølv, dioxin mv.) samtidig med, at havene lider pga. overfiskeri — eller vi spiser fisk fra dambrug, som i stor stil forurener, og hvor fiskene ikke længere er raske men får billigt junk-foder og store mængder medicin/antibiotika.

Mon ikke gravide og de små er bedre tjent med at få omega-3 og D-vitamin på en anden og sundere måde. Men det er vigtigt, at gravide og børn får nok omega-3 og nok D-vitamin.

Antibiotika & Resistente bakterier

Fakta om MRSA og antibiotika i svineproduktionen
Otte ud af ti danske slagtesvin er ramt af den multiresistente svinebakterie MRSA CC 398, som kan smitte mennesker. Svineproduktionen står for 78 % af det samlede forbrug af antibiotika til danske dyr. (Danmarks Naturfredningsforening)

Styrelse giver landmænd lov til at droppe MRSA-test
Fødevarestyrelsen accepterer, hvis svineavlere ikke ønsker at deltage i en undersøgelse af resistente MRSA-bakterier i de danske stalde. Undersøgelsen er forsinket. Det er op til landmændenes egen gode samvittighed, om de vil lade Fødevarestyrelsen foretage de stikprøver, der skal kaste lys over, hvor udbredte MRSA-bakterier er i de danske svinestalde. (Ingeniøren 10.12.2014)

Kommentar:

Hov! Det er ellers ret gode og specielle vilkår for svineavlerne.

Jeg sælger kosttilskud, og hvis Fødevarestyrelsen ønsker at tage en stikprøve til analyse af et eller andet produkt, har jeg ingen mulighed for at sige nej.

Og heldigvis for det!

Fødevarestyrelsen skal naturligvis kontrollere de fødevarer og produkter, som de mener bør tjekkes.

Men det gælder åbenbart ikke, når det handler om de potentielt livsfarlige resistente MRSA-bakterier!

Forklaringen er ifølge artiklen "... traditionelt er vores samarbejde med landbruget baseret på dialog".

Men mon ikke en del af forklaringen med overforbrug af antibiotika, resistente bakterier og andre problemer i landbruget i virkeligheden skyldes, at der er for mange nisser i Fødevarestyrelsen ... vatnisser!

Rigsrevisionen kikker på sagen ...

Rigsrevisionen vil kulegrave Fødevarestyrelsen i sag om svine-MRSA
Rigsrevisionen undrer sig over, at styrelsens indsatser ikke har virket. (Politiken 11.12.2014)

Overvægt & vægttab

Så mange kilo koster julen på sidebenene
Risalamande, flæskesvær og andesteg. Den klassiske danske julemad er fed.(Politiken 11.12.2014)

Læs flere nyheder om overvægt og vægttab på slankenyt.dk


Den som ikke har julen i hjertet, vil aldrig finde den under et træ

— Roy L. Smith


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.