Tilberedning af grøntsager gør forskellen
Den væsentligste grund til at mange har svært ved at spise flere
grøntsager og anden sund mad er, at de ikke har lært at tilberede og
spise sund mad, så de kan lide den.
Alt for mange spiser det samme igen og igen — og har derfor svært ved
at holde fast i nye kostvaner.
Prøv at gøre sund mad spændende og varieret, og bliv ved med at spise
mange sunde fødevarer til alle eller næsten alle måltider, også selv om
du evt. ikke er helt vild med maden i starten.
Hvis du holder ud og blot bliver ved og ved med de sunde kostvaner --
alt imens du gør, hvad du kan, for at få maden til at smage så godt som
muligt -- vil du efterhånden begynde at kunne lide den mere og mere.
Hvad du kan lide og ikke lide er nemlig i størst udstrækning en
vanesag.
Eksperimenter og lær, hvordan du så vidt muligt får den konsistens og
smag frem i dine sunde retter, som du holder af.
Det handler fx ofte om at stege/lynstege eller koge/dampkoge
grøntsager lige tilpas, så smagen har udviklet sig mest muligt, men ikke
så længe, at grøntsager bliver slatne og udkogte.
Når dine grøntsager er kogt eller lynstegt lige tilpas — og i den
kombination og med de krydderier og krydderurter, du kan lide — vil du
have lettere ved at spise større mængder.
En del grøntsager bliver hårde eller kedelige i smagen, hvis de koger
for lidt, men koger du dem for meget, bliver de slatne, og kan miste
smag.
Nogle grøntsager får mere (eller en anden) smag, når de koger lidt
længere.
I mange tilfælde vil en kombination af bløde og sprøde grøntsager
gøre retten ekstra lækker. Du kan derfor prøve at stræbe efter en
kombination af gennemkogte og sprøde grøntsager, og du kan fx prøve at
kombinere rå med kogte og lynstegte grøntsager.
I mange tilfælde bliver måltidet mere interessant og med flere
smagsnuancer, hvis du oplever flere konsistenser i samme måltid.
Rent smagsmæssigt er det generelt bedre at lynstege eller dampkoge
dine grøntsager frem for at koge dem. Men det handler først og fremmest
om, at du finder den konsistens og smag, du holder mest af.
Både ernæringsmæssigt og smagsmæssigt er det bedst at bruge gode
friske råvarer frem for frostposer, selv om frosne grøntsager er en
glimrende løsning, når det skal være let og hurtigt.
Vælg gerne grøntsager med mange farver. Tilsæt gerne lidt citron e.l.
— det giver en lidt frisk syrlig smag, og C-vitaminerne i fx citroner,
grapefrugt, lime, appelsiner o.l., øger optagelsen af jern fra
grøntsagerne.
Du kan pynte og give smag med farverige bær (kirsebær, blåbær,
jordbær, solbær mv.).
Du kan hakke lidt nødder og drysse på toppen.
Du kan tilsætte krydderurter efter din smag.
Prøv at servere dine grøntsager, så de ser flotte ud. Brug gerne
grøntsager i mange forskellige farver. Synet betyder noget. Du kan også
vælge at pynte med spiselige blomster, blomsterblade, frugtstykker e.l.
Det er et ekstra plus, hvis du kan få det grønne til at dufte godt
(blandt andet med krydderurter).
Lidt af hvert
Sådan opbevarer du frugt og grønt
Hvis man ikke opbevarer frugt og grønt rigtigt, kan råvarerne nemt
blive dårlige og miste smagen
Læs
mere på sondagsavisen.dk
Syv måder til at stoppe med at bekymre dig over, hvad andre synes
om dig
Det er menneskeligt at spekulere over, hvad andre mennesker synes om
dig. Men du bør ikke bekymre dig. Her er syv måder, hvorpå du kan give
dig selv lidt fred i forhold til andres meninger
Læs
mere på karriere.jobfinder.dk
Jagten på vækst forvrænger vores opfattelse af det gode liv
Vi er nødt til at gentænke det gode liv og undersøge mulighederne
for et samfund, der ikke er drevet af acceleration og blind vækst.
Læs
mere på politiken.dk
Nye målinger peger på mere radon i danske boliger
I over halvdelen af en række nye målinger overskrider radonniveauet
Sundhedsstyrelsens anbefalede grænse for radon i boliger.
Læs
mere på ing.dk
Bliver alle svært overvægtige syge?
Svær overvægt kan lede til alvorlige metaboliske sygdomme såsom
diabetes, leverinflammation og hjertekarsygdomme. Men det er ikke alle,
der lider af fedme, der er syge. Faktisk har 10-25 % af alle svært
overvægtige ingen sygdomme. Årsagen kan muligvis findes i tre specifikke
gener.
Læs
mere på sund.ku.dk
Glas- og gaffelmærket er din ven
Frostposer, køkkenredskaber, skåle og fade skal være mærket med, at
de er beregnet til fødevarer - fx med 'glas- og gaffelsymbolet'.
Det gælder dog ikke fx et glas eller en kop, hvor det er oplagt, hvad du
skal bruge dem til. Det gælder heller ikke, hvis brugsanvisningen
fortæller, at paletten er beregnet til at vende spejlæg eller at
plastfilmen kan bruges til at emballere kyllingesandwichen.
Hvis der er en brugsanvisning, så følg den.
Læs
mere på foedevarestyrelsen.dk
Miljøet lider under vores madvalg – er bælgfrugter en del af
løsningen?
Kød er miljøbelastende, fordi husdyr fortærer mange gange den mængde
energi, de leverer i form af kød.
Læs
mere på videnskab.dk
Global opvarmning og plantemad – en ny strategi.
Miljøfolk overser plantekost som det mest effektive værktøj mod
klimaændringer i vor tid
... miljøorganisationerne forsømmer det, der kunne være den mest
effektive strategi for reduktion af den globale opvarmning i vores
levetid: en plantebaseret kost.
Læs mere på
drmcdougalldanmark.wordpress.com
Sådan undgår du uønsket kemi fra køkkengrej
Redskaberne i dit køkken er lavet af mange forskellige materialer.
For eksempel melamin, plast, porcelæn, stål, træ, pap og papir. Guiden
her giver svar på, hvordan du skal behandle de forskellige materialer
for at undgå uønsket kemi i din mad.
Læs
mere på foedevarestyrelsen.dk