|
Vegetarkost
Animalske fødevarer er alle fødevarer, der kommer fra dyr
eller fisk – altså fx kød, fjerkræ, fisk, æg og mælkeprodukter.
Vegetabilske fødevarer er planteføde. Altså fx korn, gryn,
mel, bønner, ærter, frø, nødder, grøntsager, svampe, frugter og bær.
En vegetar er en person, der primært eller kun spiser
vegetabilske fødevarer.
Der findes flere slags vegetarer, men de har alle det til fælles, at
de i større eller mindre grad udelukker animalske fødevarer fra kosten:
- Semivegetar: Spiser hovedsagelig vegetabilske fødevarer,
men af og til også lidt kød, fjerkræ og andre animalske fødevarer.
- Lakto-ovo-vegetar: Spiser hovedsagelig vegetabilske
fødevarer, men af og til også mælkeprodukter og æg.
- Laktovegetar: Spiser hovedsagelig vegetabilske fødevarer,
men af og til også mælkeprodukter.
- Pescovegetar: Spiser hovedsagelig vegetabilske fødevarer,
men en af vegetarformerne plus fisk.
- Veganer: Spiser udelukkende vegetabilske fødevarer, og
altså hverken kød, fjerkræ, fisk, æg eller mejeriprodukter.
Veganerkosten er altså helt fri for animalske fødevarer. Veganerkost
er sandsynligvis den sundeste form for vegetarkost, men den stiller
også lidt større krav til, at du tilrettelægger kosten rigtigt. En
blot nogenlunde vel tilrettelagt veganerkost er sprængfyldt med
gavnlige vitaminer, mineraler og et utal af andre sundhedsfremmende
plantestoffer. En dårlig tilrettelagt veganerkost – hvor fx en stor
del af kalorierne kommer fra sukker og andre raffinerede kulhydrater
– giver derimod stor risiko for mangel på visse vitaminer og
mineraler.
Vegetarkost og sundhed
Mange bliver vegetarer, fordi de ønsker at blive sundere. Måske
ønsker de at helbrede eller forebygge bestemte sygdomme.
Videnskabelige undersøgelser har da også vist, at vegetarmad
nedsætter risikoen for bl.a. kroniske sygdomme som fedme,
hjerte-karsygdomme, forhøjet blodtryk, sukkersyge, visse former for
kræft og nyrelidelser. Vegetarer er generelt set også slankere, har
lavere kolesteroltal og lavere blodtryk end kødspisere.
Selv om vegetarer som regel lever sundere på flere måder – fx i forhold
til rygning, alkohol og motion – spiller kosten en klar rolle. Det er
især kostens rige indhold af antioxidanter og andre gavnlige
plantestoffer – samt fraværet af animalske proteiner og animalske
fedtstoffer – der gør den sund.
Vegetarkost er dog ikke automatisk sund mad. Vegetarer bør lige som
alle andre spare på fedt, sukker, salt, alkohol, kaffe, sodavand mv. og
sørge for at spise varieret.
Vegetarkost giver mange sundhedsmæssige fordele, når den er varieret
og fornuftig sammensat.
Vegetarkost og ernæring
I modsætning til hvad mange tror, opfylder en fornuftig vegetarkost
til fulde alle kroppens behov for næringsstoffer. En kost baseret på
planteføde indeholder masser af sunde fedtstoffer, kostfibre,
fytokemikalier (bl.a. antioxidanter og andre potentielle
kræftforebyggende stoffer), vitaminer og mineraler.
Du kan dog få problemer med zink, selen, jod, vitamin B12, vitamin D
og kalcium, medmindre du er omhyggelig med at spise nok sunde
vegetabilske fødevarer.
Du kan med andre ord let sammensætte en vegetarkost, der indeholder
alle de vitaminer og andre næringsstoffer, din krop har brug for. Ja
faktisk er en fornuftig vegetarkost langt mere næringsrig pr. kalorie,
end en typisk dansk kost.
De fleste mennesker indtager alt for mange kalorier, for mange
animalske fødevarer, for meget fedt (og den forkerte slags), for meget
kolesterol, for få kostfibre og for få plantestoffer. Alt sammen noget
en god vegetarkost kan rette op på.
Læs mere om vegetarkost på
vegetarkost.dk
Sidst revideret 2. april 2006 |