Vegetar Light - fedtfattige vegetaropskifter
 |
'Vegetar Light' er titlen på en ny vegetarisk kogebog med
fedtfattige vegetaropskrifter.
Bogen er skrevet af Karina Schramm.
Den sigter mod at give et vegetarisk bud på
lækker mad til dem, der ønsker at holde øje med vægten.
Bogen er uden billeder, men du får hele 114 lækre opskrifter.
2. oplag 2006,
Nomedica.
138 sider. Kr. 138,-
Køb bogen her, eller bestil den hos din boghandler. |
Udtalelser om bogen
Tak for en dejlig og inspirerende bog om vegetarmad. Jeg har allerede
brugt bogen flittigt, og fornøjes gang på gang af de idérige opskrifter.
Det er dejligt med ny inspiration. Dine opskrifter er nemme ”at gå til”,
og opskrifterne er let forståelige. Ligeledes er det skønt at mange af
de ingredienser som skal bruges i opskrifterne enten er varer som man
allerede har i huset eller er varer som man nemt kan få fat i. Dejligt
at vegetarmad ikke behøver at være en videnskab at skulle købe ind til
og lave. Det er også skønt at der er sparet på de ”fede” ting. Du formår
med dine opskrifter at gøre vegetar mad til noget let, lækkert og
overskueligt.
Jeg vil til enhver tid anbefale din bog til andre vegetarer.
M.v.h.
Christina
Jeg har prøvet flere af opskrifterne. Jeg synes, at de er gode. Jeg har
specielt haft succes med kageopskrifterne, som er blevet afprøvet på 70
børn, som spiller musical. De har været meget begejstrede. Børnene har
været udsat for Krydder-gulerodskage, chokorangekage og tropiske muffins.
Især chokooragekagen var en stor succes. Det er specielt godt, at
fedtstof er erstattet med A38/formage frais/kærnemælk. Det sparer på de
tomme kalorier.
Med venlig hilsen
Susanne Winkel
Opskrifterne er nemme og lige til at gå til. Ikke noget med brug af dyre
eller sjældent brugte ingredienser. Jeg er ikke vegetar, men bruger
opskrifterne som tilbehør til forskellige kødretter eller forretter.
Også brødopskrifterne er afprøvet og fundet i orden - flere gange endda.
I din næste bog kunne der måske indsættes nogle fotos - det gør bogen
mere tiltrækkende, hvis man er i tvivl - så kan man også se, om ens eget
"facit" matcher dit! :-)
Kh Susanne
Lektørudtalelse om bogen Vegetar light - fedtfattige
vegetaropskrifter af Karina Schramm (lektør er en bibliotekar, der
bedømmer bøger til vejledning for bibliotekerne):
Til imødekommelse af alle gode fortsætter efter julens udskejelser
foreligger her en bog med fedtfattige vegetaropskrifter.
Det er en fin og sympatisk samling, som retfærdigvis ikke er tænkt
som en slankebog, men opstået af forfatterens erfaring om, at mange
vegetaropskrifter faktisk er temmelig kalorieholdige, og ikke alle
madlavere får i den hurtige vending lige tilpasset opskrifterne, så
kalorieindholdet svarer til behovet.
Endvidere er der lagt vægt på, dels at ingredienserne er gængse
produkter, som kan erhverves i almindelige butikker og som hører hjemme
i en daglig husholdning, dels at tilberedningstiden er human overfor den
fortravlede hverdagsdansker.
De fleste retter kan tilberedes på under ½ time, hvortil kommer
koge/bagetid. Opskrifterne er opdelt i tilbehør, hovedretter, desserter
og kager, brød og som en smuk gestus en enkelt opskrift på en kødret,
som kan bruges i samspil med vegetarretterne. Det sidste skyldes
forfatterens taknemmelighed overfor kødspisende værter, som ofte tager
store hensyn og tilbereder vegetarmad til ære for hende. Allerbagerst en
række gode råd og køkkentips.
Ellen Lind Jensen
Karina Schramm: Vegetar Light - Fedtfattige vegetaropskrifter.
Anmeldt af Bent J. Megzari-Andreasen. Vegetar, kok og stud. Prof. Bac.
i ernæring og sundhed.
Mine forventninger var store da jeg skulle åbne en kogebog ved navnet
Vegetar Light, for sådan en bog er jo præcist hvad der er brug for på
hylderne i boghandlerne og en bog som jeg personligt har savnet på
markedet.
Forfatteren skriver at det er ”down to earth” madlavning, og det må
man sige at det er, på den gode måde. Opskrifterne er lette at gå til
uden komplicerede vendinger og tilberednings-metoder. Desuden er der et
”godt tip” afsnit ved alle opskrifterne, som forfatteren kalder ”For
resten” det er små tip til hvordan opskriften evt. kan ændres lidt, et
serveringsforslag eller bare et godt tip til tilberedningen. En rigtig
god idé som vil gøre stor gavn i køkkenerne.
Ud over tilbehør har forfatteren valgt at dele bogen op i desserter,
kager og brød. Forretter og hovedretter er samlet sammen i afsnittet
under hovedretter, hvilket kan virke en smule forvirrende hvis man ikke
har læst indledningen. Bogen giver desuden et forslag til et basislager
som brugeren bør have i sit køkken, så man kan kaste sig ud i
opskrifterne vel vidende at man ikke mangler nogle af grund
ingredienserne. En god detalje som gør madlavningen mere overskuelig.
Opskrifterne, som desværre kun er designet til et lakto/ovo
vegetarisk køkken, er generelt lavet til en bruger som ikke forventer
den store gastronomi og som kan lide simple dagligdags opskrifter uden
de store finurligheder. Men når det er sagt syntes jeg også, at bogens
rimelige varierede repertoire lægger op til at en del af opskrifterne
kan bruges til en inspirerende overbygning til når man skal have gæster.
Jeg synes dog at bogen ville sælge sig selv en del bedre med et par
billedillustrationer.
Vegetar Light, som er en bog med fedtfattige opskrifter, indeholder
dog ingen oplysninger om fedtindhold, kulhydratindhold, proteinindhold
eller indholdet af kalorier i retterne. Forfatteren har bevidst undladt
at medtage sådanne oplysninger, da hun mener at vi som brugere, bør
komme væk fra den evige kontrol af maden og koncentrere os om at nyde
den i stedet.
Men hvordan ved den daglige bruger, at opskrifterne rent faktisk er
fedtfattige? Jeg mener at når man skriver en bog som hedder Vegetar
Light, så forpligter det også til at informere brugeren. Alle kan i
princippet skrive en kogebog og det skal de også have lov til, men når
man træder ind på domænet fedtfattig, så ligger der også noget
ernæringsrigtigt i udtalelsen. Det betyder også at jeg som bruger har en
forventning om at forfatteren har forstand på ernæring. Jeg forventede
derfor at åbne en bog hvor jeg kunne få en idé om hvad der skal til for
at tilberede ernæringsrigtig fedtfattigt vegetarisk mad.
Jeg fik også en stor overraskelse til sidst i bogen, for det er den
første vegetar kogebog som jeg har læst, hvor man kan finde én opskrift
med kød i. Det vidner om at der er forskellige tilgange til vegetarisme
og forfatteren skriver selv, at hun mener at det er vigtigt at give
plads til kødspisere i sit eget hjem. Ikke en mening som jeg deler med
hende. Vegetar Light, som indeholder 138 sider er alt i alt en bog som
vil pynte i samlingen af lakto/ovo vegetariske opskriftbøger. Den kan
give inspiration til den daglige madlavning og er bestemt ikke kun en
bog til vegetarer, da bogens retter nemt kan bruges som forretter eller
sideretter i et kødspisende hjem.
Læs evt. også vegetarforeningens interview med forfatteren
her
Bogen kan købes
her eller
bestilles gennem almindelige boghandlere.
Selve bogen er uden billeder, men her er nogle billeder af retterne i
bogen:
Bogen kan købes
her eller
bestilles gennem almindelige boghandlere.
Sidst revideret 2. april 2006 |