Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Vegetar Light - fedtfattige vegetaropskifter

'Vegetar Light' er titlen på en ny vegetarisk kogebog med fedtfattige vegetaropskrifter.

Bogen er skrevet af Karina Schramm.

Den sigter mod at give et vegetarisk bud på lækker mad til dem, der ønsker at holde øje med vægten.

Bogen er uden billeder, men du får hele 114 lækre opskrifter.

2. oplag 2006, Nomedica.

138 sider. Kr. 138,-

Køb bogen her, eller bestil den hos din boghandler.

 

Udtalelser om bogen

Tak for en dejlig og inspirerende bog om vegetarmad. Jeg har allerede brugt bogen flittigt, og fornøjes gang på gang af de idérige opskrifter. Det er dejligt med ny inspiration. Dine opskrifter er nemme ”at gå til”, og opskrifterne er let forståelige. Ligeledes er det skønt at mange af de ingredienser som skal bruges i opskrifterne enten er varer som man allerede har i huset eller er varer som man nemt kan få fat i. Dejligt at vegetarmad ikke behøver at være en videnskab at skulle købe ind til og lave. Det er også skønt at der er sparet på de ”fede” ting. Du formår med dine opskrifter at gøre vegetar mad til noget let, lækkert og overskueligt.

Jeg vil til enhver tid anbefale din bog til andre vegetarer.

M.v.h.
Christina


Jeg har prøvet flere af opskrifterne. Jeg synes, at de er gode. Jeg har specielt haft succes med kageopskrifterne, som er blevet afprøvet på 70 børn, som spiller musical. De har været meget begejstrede. Børnene har været udsat for Krydder-gulerodskage, chokorangekage og tropiske muffins. Især chokooragekagen var en stor succes. Det er specielt godt, at fedtstof er erstattet med A38/formage frais/kærnemælk. Det sparer på de tomme kalorier.

Med venlig hilsen
Susanne Winkel


Opskrifterne er nemme og lige til at gå til. Ikke noget med brug af dyre eller sjældent brugte ingredienser. Jeg er ikke vegetar, men bruger opskrifterne som tilbehør til forskellige kødretter eller forretter. Også brødopskrifterne er afprøvet og fundet i orden - flere gange endda.
I din næste bog kunne der måske indsættes nogle fotos - det gør bogen mere tiltrækkende, hvis man er i tvivl - så kan man også se, om ens eget "facit" matcher dit! :-)

Kh Susanne


Lektørudtalelse om bogen Vegetar light - fedtfattige vegetaropskrifter af Karina Schramm (lektør er en bibliotekar, der bedømmer bøger til vejledning for bibliotekerne):

Til imødekommelse af alle gode fortsætter efter julens udskejelser foreligger her en bog med fedtfattige vegetaropskrifter.

Det er en fin og sympatisk samling, som retfærdigvis ikke er tænkt som en slankebog, men opstået af forfatterens erfaring om, at mange vegetaropskrifter faktisk er temmelig kalorieholdige, og ikke alle madlavere får i den hurtige vending lige tilpasset opskrifterne, så kalorieindholdet svarer til behovet.

Endvidere er der lagt vægt på, dels at ingredienserne er gængse produkter, som kan erhverves i almindelige butikker og som hører hjemme i en daglig husholdning, dels at tilberedningstiden er human overfor den fortravlede hverdagsdansker.

De fleste retter kan tilberedes på under ½ time, hvortil kommer koge/bagetid. Opskrifterne er opdelt i tilbehør, hovedretter, desserter og kager, brød og som en smuk gestus en enkelt opskrift på en kødret, som kan bruges i samspil med vegetarretterne. Det sidste skyldes forfatterens taknemmelighed overfor kødspisende værter, som ofte tager store hensyn og tilbereder vegetarmad til ære for hende. Allerbagerst en række gode råd og køkkentips.

Ellen Lind Jensen


Karina Schramm: Vegetar Light - Fedtfattige vegetaropskrifter.

Anmeldt af Bent J. Megzari-Andreasen. Vegetar, kok og stud. Prof. Bac. i ernæring og sundhed.

Mine forventninger var store da jeg skulle åbne en kogebog ved navnet Vegetar Light, for sådan en bog er jo præcist hvad der er brug for på hylderne i boghandlerne og en bog som jeg personligt har savnet på markedet.

Forfatteren skriver at det er ”down to earth” madlavning, og det må man sige at det er, på den gode måde. Opskrifterne er lette at gå til uden komplicerede vendinger og tilberednings-metoder. Desuden er der et ”godt tip” afsnit ved alle opskrifterne, som forfatteren kalder ”For resten” det er små tip til hvordan opskriften evt. kan ændres lidt, et serveringsforslag eller bare et godt tip til tilberedningen. En rigtig god idé som vil gøre stor gavn i køkkenerne.

Ud over tilbehør har forfatteren valgt at dele bogen op i desserter, kager og brød. Forretter og hovedretter er samlet sammen i afsnittet under hovedretter, hvilket kan virke en smule forvirrende hvis man ikke har læst indledningen. Bogen giver desuden et forslag til et basislager som brugeren bør have i sit køkken, så man kan kaste sig ud i opskrifterne vel vidende at man ikke mangler nogle af grund ingredienserne. En god detalje som gør madlavningen mere overskuelig.

Opskrifterne, som desværre kun er designet til et lakto/ovo vegetarisk køkken, er generelt lavet til en bruger som ikke forventer den store gastronomi og som kan lide simple dagligdags opskrifter uden de store finurligheder. Men når det er sagt syntes jeg også, at bogens rimelige varierede repertoire lægger op til at en del af opskrifterne kan bruges til en inspirerende overbygning til når man skal have gæster. Jeg synes dog at bogen ville sælge sig selv en del bedre med et par billedillustrationer.

Vegetar Light, som er en bog med fedtfattige opskrifter, indeholder dog ingen oplysninger om fedtindhold, kulhydratindhold, proteinindhold eller indholdet af kalorier i retterne. Forfatteren har bevidst undladt at medtage sådanne oplysninger, da hun mener at vi som brugere, bør komme væk fra den evige kontrol af maden og koncentrere os om at nyde den i stedet.

Men hvordan ved den daglige bruger, at opskrifterne rent faktisk er fedtfattige? Jeg mener at når man skriver en bog som hedder Vegetar Light, så forpligter det også til at informere brugeren. Alle kan i princippet skrive en kogebog og det skal de også have lov til, men når man træder ind på domænet fedtfattig, så ligger der også noget ernæringsrigtigt i udtalelsen. Det betyder også at jeg som bruger har en forventning om at forfatteren har forstand på ernæring. Jeg forventede derfor at åbne en bog hvor jeg kunne få en idé om hvad der skal til for at tilberede ernæringsrigtig fedtfattigt vegetarisk mad.

Jeg fik også en stor overraskelse til sidst i bogen, for det er den første vegetar kogebog som jeg har læst, hvor man kan finde én opskrift med kød i. Det vidner om at der er forskellige tilgange til vegetarisme og forfatteren skriver selv, at hun mener at det er vigtigt at give plads til kødspisere i sit eget hjem. Ikke en mening som jeg deler med hende. Vegetar Light, som indeholder 138 sider er alt i alt en bog som vil pynte i samlingen af lakto/ovo vegetariske opskriftbøger. Den kan give inspiration til den daglige madlavning og er bestemt ikke kun en bog til vegetarer, da bogens retter nemt kan bruges som forretter eller sideretter i et kødspisende hjem.


Læs evt. også vegetarforeningens interview med forfatteren her


Bogen kan købes her eller bestilles gennem almindelige boghandlere.


Selve bogen er uden billeder, men her er nogle billeder af retterne i bogen:


Bogen kan købes her eller bestilles gennem almindelige boghandlere.


Sidst revideret 2. april 2006

 

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.