Danskernes kolesteroltal i top efter jul, men det er der råd for
Sundere kolesteroltal med plantebaseret kost.
Her efter jul er danskernes kolesteroltal i gennemsnit 20 % højere
end om sommeren. Det viser en ny undersøgelse, der er sammensat af
forskere fra Klinisk Biokemisk afdeling på Herlev og Gentofte Hospital
og Institut for Klinisk Medicin Københavns Universitet.
Risikoen for at have et forhøjet kolesteroltal er derfor 6 gange
højere efter juleferien. 9 ud af 10 deltagere i den såkaldte
Herlev-Østerbroundersøgelse havde for højt kolesteroltal efter jul.
”Vores undersøgelse tyder kraftigt på, at kolesteroltallet bliver
påvirket af al den fede mad, som vi spiser, når vi fejrer jul. Det er
meget overraskende, at så mange har et højt kolesteroltal lige efter
juleferien”, udtaler læge og ph.d. Anne Langsted, som er en af
forfatterne til artiklen, ifølge en
pressemeddelelse om undersøgelsen
For meget kolesterol i blodet øger risikoen for åreforkalkning og
giver derfor øget risikoen for at blodprop i hjertet og hjernen.
En plantebaseret kost, uden eller med kun ganske lidt animalske
fødevarer og kun lidt overforarbejdede eller raffinerede fødevarer,
hjælper i de fleste tilfælde med at sænke et højt kolesteroltal.
Læs også:
Mere
om kolesterol
Også en svensk undersøgelse mindede os om, at overflod af fedt og
animalske fødevarer i julen — flæskesteg, and og meget andet — sætter
hjertet på overarbejde.
Studiet viste, at risikoen for et hjerteanfald i juledagene samlet
set er 15 % højere end gennemsnittet. Det er især de ældre og syge, der
er udsat. Risikoen for et hjerteanfald peaker juleaften omkring kl.
22.00.
Læs mere i artiklen:
Svensk undersøgelse: Juleaften er højtid for hjerteanfald >>
Det er kendt, at en plantebaseret kost uden eller kun med begrænsede
mængder animalske fødevarer kan sænke kolesteroltallet og på andre måder
gavne hjertet.
Faktisk er en kost uden animalske fødevarer mere effektiv til
forebyggelse af hjertesygdom end den kost, som den amerikanske
hjerteforening anbefaler (meget den samme kost, som den danske
hjerteforening anbefaler).
Det viser en ny undersøgelse
100 patienter med kranspulsårersygdom blev fulgt i 8 uger. De fulgte
enten en kost uden animalske fødevarer eller den kost, som den
amerikanske hjerteforening anbefaler, der tillader mindre mængder magert
kød, fisk, æg og fedtfattige mejeriprodukter.
Den gruppe patienter, der fulgte den veganske kost, opnåede de bedste
resultater.
I den veganske gruppe faldt inflammationsmarkøren (High-sensitivity
C-reactive protein) med i gennemsnit 28 %. I den gruppe patienter, der
fulgte den AHA-anbefalede kost, faldt inflammationsmarkøren i blodet med
7 %.
Inflammation er forbundet med øget risiko for hjerte-kar-sygdomme.
En
anden undersøgelse viste for et års tid siden, at kolesterolmarkører
falder med 5 % ved dagligt at erstatte to portioner animalsk protein i
kosten med to portioner plantebaseret protein.
Det er heldigvis let for de fleste hurtigt at modvirke effekten af
julens "udskejelser" ved i en periode at spise og leve ekstra sundt. Fx
ved:
- at spise mindre animalsk
- spise mindre sukker og fedt
- spiser mere frugt og grønt
- dyrke mere motion.
Læs også artiklerne:
Mere om kolesterol
Forskere har studeret en befolkning med den laveste forekomst af
hjertesygdomme — hvad kan vi lære?
Lidt af hvert
Finn træt af brændeovns-røg: Det river og flår i lungerne
Ægtepar ønsker forbud mod brændeovne: Både ude og inde generes ældre
par af bagboens hygge-fyring i brændeovnen.
Der findes omkring 750.000 brændeovne i Danmark. Godt en halv million af
dem er af den gamle og særligt forurenende slags.
Læs
mere på ekstrabladet.dk
Hygge-røg fra brændeovne koster over 550 mennesker livet om året
Brændeovnene forurener mere end samtlige biler i Danmark - vi må
vænne os af med brændeovns-hyggen, siger overborgmester Frank Jensen
Læs
mere på ekstrabladet.dk
Lyt ikke til konspirationsteorier: Uden fluor risikerer du at leve
et tandløst liv
At fluor virker mod huller i tænderne er veldokumenteret. Her er
alt, du skal vide om mineralet.
Fluor beskytter tænderne mod bakterier og er ikke så farligt, som nogle
tror.
Læs
mere på videnskab.dk