Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 02, 2022
- Hvad viser
videnskaben om den bedste kost?
|
UGENS CITAT
"Alle ting er
vanskelige, før de er lette."
— Kinesisk
ordsprog
Hvad viser videnskaben om den bedste kost?
Jeg modtager ofte spørgsmål om hvilken kost, der er bedst, eller
hvorfor så mange forskellige måder at spise på alle præsenteres som om,
de er de eneste rigtige.
Min overbevisning og mit svar til en læser med det spørgsmål, kan du læse nedenfor.
Mail:
Kan du hjælpe med at belyse, kvaliteten af de
studier som Morten Strange henviser til med konklusioner om, at kød og
fedt herunder mættet er godt for helbredet?
Ikke at du skal læse alt igennem men måske en
overordnet belysning af, hvorfor der er store studier som både anpriser
WFPB kost og ketogen/kødfyldt kost.
Kan begge kostretninger være gode, hvis de
består af kvalitetsfødevarer og sukker + processed mad udelades?
Vh Tina
Svar:
Der er bogstavelig talt hundredvis af forskellige påstande om,
hvordan det er bedst at spise.
En påstand om, at en særlig kost eller diæt er bedst, bliver næsten
altid præsenteret sammen med en række henvisninger til eksperter,
undersøgelser og andet, der umiddelbart ser ud til at dokumentere
påstanden.
Det er stort set altid muligt at finde frem til undersøgelser, som i
det mindste ved første øjekast ser ud til at understøtte det, man tror
på.
Det er en af grundene til, at så meget, der ikke er sandt, virker
troværdigt. Det er også en af grundene til, at vi let kan blive
forvirrede over de mange modstridende kostråd, vi læser og hører om.
Hvis man ukritisk tager selv dårlige undersøgelser for gode varer, er
det heller ikke svært at finde undersøgelser, der understøtter teorier
og ideer, der går direkte imod det, der ellers er faglig enighed om.
Det er næsten aldrig, hvad enkelte undersøgelser viser eller tyder
på, der er afgørende, men hvad den samlede mængde videnskabelige
undersøgelser af høj kvalitet viser.
Når den samlede videnskabelige litteratur vurderes, konkluderer
forskerne, at en plantebaseret kost er bedst (der er mange måder at
spise plantebaseret på, og der er ingen eller kun svag evidens for, at
nogle plantebaserede måder at spise på er sundere end andre).
En plantebaseret kost kan indeholde små til moderate mængder
animalske fødevarer eller være uden animalske fødevarer.
De nye
officielle danske kostråd er evidensbaserede og er et resultat af en
samlet vurdering af relevante videnskabelige undersøgelser af
sammenhængen mellem kost og sundhed.
Det vigtigste officielle kostråd er: Spis planterigt, varieret og
ikke for meget. Der er oplagt mange flere detaljer, som kan have
betydning, men det er en fin og simpel tommelfingerregel.
Det betyder jo ikke, at de officielle kostråd er perfekte eller får
det hele med. Der kan fx være mange individuelle faktorer, der spiller
en rolle og som kræver, at en person har bedst af en lidt anderledes
kost.
Tidligere blev en del af den videnskabelige litteratur ikke i
tilstrækkelig udstrækning taget med i betragtning, og kostrådene var nok
lidt for farvet af myndighedernes hensyn til dansk madkultur og
fødevareindustriens ønsker.
Det skrev jeg lidt om i artiklerne:
Er
kostrådene baseret på videnskab?
Madkultur eller de bedste kostråd?
Det har dog ændret sig, efter de nye kostråd har givet bælgfrugter
den plads, de fortjener i kostrådene, og der er kommet endnu mere fokus
på at spise planterigt.
Vi skal nu næsten have fat i et forstørrelsesglas for at finde
områder, hvor de officielle kostråd kan forbedres.
Jeg savner dog stadig mere i de officielle kostråd om, hvor vigtigt
det er at begrænse indtagelsen af
ultraforarbejdede fødevarer. Det tror jeg kommer med næste gang
rådene bliver opdateret.
Netop fordi de officielle kostråd er evidensbaserede, er der god
grund til at antage, at råd og påstande, som går direkte imod de
officielle kostråd, sandsynligvis er forkerte (eller, at de kun er
relevante i helt særlige situationer).
De officielle kostråd — den videnskabelige evidens — modsiger ikke en
kost, der udelukkende består af uforarbejdede eller letforarbejdede
vegetabilske fødevarer (en såkaldt WFPB eller Whole Food Plant Based
kost). Det er jo muligt at sammensætte en sund og dækkende kost uden
animalske fødevarer, hvilket også er nævnt i de officielle kostråd.
Det forholder sig helt anderledes med en kost, der er rig på kød og
mættet fedt. Der er god evidens for at for meget kød og mættet fedt kan
være endog meget usundt. Derfor er det også del af kostrådene at
begrænse mængden af kød og mættet fedt.
Den videnskabelige konsensus — det som den samlede videnskabelige
litteratur peger på — er, at den bedste kost er en plantebaseret kost.
Læs
mere
om sunde kostvaner.