Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 03, 2021
- Nye kostråd
anbefaler en plantebaseret kost
- Middelhavskost mindsker risiko
for forværring af prostatakræft
- God søvn, motion samt rå frugter
og grøntsager gavner den mentale sundhed
- Mere fedt på benene forbundet med
nedsat risiko for forhøjet blodtryk
- Studie fandt ingen fordele ved at
spise efter sin blodtype.
|
UGENS CITAT
"Det er ikke
vinden, der styrer din sejlads, men hvordan du sætter dine sejl."
–– Kinesisk
ordsprog
Nye kostråd anbefaler en plantebaseret kost
Danmark har fået nye kostråd med fokus på en planterig kost — inkl.
råd om at inkludere bælgfrugter og nødder i kosten, og nedsætte
indtagelsen af kød og mælk.
De nye kostråd er endnu mere evidensbaserede end de tidligere
kostråd, og matcher fint den videnskabelige litteratur om ernæring.
Du kan læse kostrådene her
Der er naturligvis detaljer og aspekter af kostrådene, som kan og vil
blive diskuteret her i den kommende tid -- men alt i alt har vi fået
fremragende officielle kostråd :-)
Det er almindeligt, at sundhedsmyndighederne i en eller anden
udstrækning "farver" kostrådene efter, hvad de mener er passende for
vores kultur og vel også i en eller anden udstrækning efter, hvor
ihærdig særinteresser forsøger at påvirke kostrådene.
Nogle vil mene, at kostrådene stadig er påvirket af vores kultur og
den industri, der sidder med ved bordet, når nye kostråd udarbejdes.
Hvis det er tilfældet, er det nu svært at få øje på indflydelser, der
ikke er videnskabelig funderet.
En sund plantebaseret kost kan sagtens indeholde små til moderate
mængder animalske fødevarer (som det fx er tilfældet med de nye
kostråd), hvis man ønsker det. Der er mange måder, vi kan vælge at
tilrettelægge en sund kost på. Alle kan være med :-)
Læs evt. også e-bogen:
Plantebaseret kost for alle.
Middelhavskost mindsker risiko for forværring af prostatakræft
Mænd med prostatakræft, der vælger en kost, som indeholder mere
frugt, grøntsager, bælgfrugter, korn og fisk, har en reduceret risiko
for, at deres prostatakræft forværres til et punkt, hvor mange ville
overveje aktiv behandling.
Forskerne fulgte 410 mænd med prostatakræft.
En såkaldt middelhavskost-score blev beregnet i forhold til 9
fødevaregrupper.
For hver stigning på ét point score for, hvor tæt deltagerne var på
at spise en middelhavskost, var der mere end 10% lavere risiko for
forværring af kræften.
"Middelhavskosten har konsekvent været forbundet med lavere risiko
for kræft, hjerte-kar-sygdomme og dødelighed. Denne undersøgelse hos
mænd med tidligt stadium af prostatakræft får os endnu et skridt tættere
på at give evidensbaserede kostanbefalinger for at optimere resultaterne
hos kræftpatienter, der sammen med deres familier, har mange spørgsmål
på dette område," udtaler Carrie Daniel-MacDougall, ph.d., lektor i
epidemiologi og seniorforfatter af undersøgelsen.
Kilder:
sciencedaily.com,
pressemeddelelse om undersøgelsen
Kommentar:
Forskellen på en såkaldt middelhavskost og en kost, der efterlever de
nye danske kostråd er lille. Det er derfor sandsynligt, at en kost efter
de nye kostråd er lige så sund som en middelhavskost.
Det er også sandsynligt, at enhver form for sund plantebaseret kost
vil have en lignende positiv virkning.
God søvn, motion samt rå frugter og grøntsager gavner den mentale
sundhed
Et studie, der involverede 1.111 unge voksne fra New Zealand og USA,
har vist, at både for lidt søvn (mindre end otte timer) og for meget
søvn (mere end 12 timer) var forbundet med højere grad af depressive
symptomer og lavere trivsel. Søvnkvaliteten var dog vigtigere end
søvnmængden.
Sammen med kvalitetssøvn var motion og at spise mere rå frugter og
grøntsager - i den rækkefølge - tre livsstilsfaktorer, der var forbundet
med bedre mental sundhed og velvære hos unge voksne.
Undersøgelsen viser en sammenhæng, men flere undersøgelser er nødvendige
for at vise præcise årsagssammenhænge.
Mere fedt på benene forbundet med nedsat risiko for forhøjet
blodtryk
Voksne med mere fedt på benene - med en højere procentdel af det
samlede kropsfedtvæv i deres ben - var mindre tilbøjelige end dem med en
lavere procentdel til at have forhøjet blodtryk, ifølge ny undersøgelse.
Analyse af data om ca. 6.000 voksne viste, at dem med mere fedt på
benene var 61 % mindre tilbøjelige til at have den type højt blodtryk,
hvor begge tal er forhøjede end dem med lidt fedt på benene.
American Heart Association. "Fatter legs linked to reduced risk of
high blood pressure." ScienceDaily. ScienceDaily, 10 September 2020. <www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200910150338.htm>.
Også tidligere undersøgelser har vist sundhedsmæssige fordele ved at
have fedt på ben, lår og bagdel -- hvorimod fedt om maven (imellem de
indre organer) kan gå ud over helbredet.
Studie fandt ingen fordele ved at spise efter sin blodtype
Forskere fra the Physicians Committee sammenlignede vægt,
kropssammensætning og kolesterolniveauer med blodtyper hos deltagere,
der enten fulgte en veganerkost eller som ikke ændrede kosten.
Forskerne konkluderer på baggrund af undersøgelsen, at blodtype (A, B
eller 0) ikke havde indflydelse på de sundhedsmæssige fordele ved en
vegansk kost -- hverken hvad angår kropsvægt, kropsfedt, kolesteroltal
eller glykæmisk kontrol.
Kilder:
prcm.org,
jandonline.org
Læs evt. også artiklen:
Ingen
hold i de populære blodtypediæter