Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 04, 2020
- Mindre sukker
kan måske give humøret et løft og være med til at forebygge
depressioner
- 5 gode råd:
Drik ikke rødvin for hjertets skyld
- Forsker: Derfor
er det så vigtigt med et stop for salg af sprøjtemidler
- Sammenhæng
mellem fedme og ultraforarbejdede fødevarer
|
UGENS CITAT
"Mange mennesker
forsømmer den lille lykke, fordi de venter forgæves på den store."
— Dale Carnegie
Mindre sukker kan måske give humøret et løft og være
med til at forebygge depressioner
En ny undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet
Medical Hypotheses fra et team af kliniske psykologer ved University
of Kansas tyder på, at indtagelse af sukker (ikke naturligt sukker i
maden) kan udløse metaboliske, inflammatoriske og neurobiologiske
processer, der er forbundet med depression.
"Når vi spiser søde sager, fungerer de som et
lægemiddel," udtaler forskeren Stephen Ilardi, "De har en øjeblikkelig
humørsvingende effekt, men i høje doser kan de også have en paradoksal,
skadelig længerevarende konsekvens i form af at forværre humør, reducere
trivsel, øge inflammation og forårsage vægtstigning."
Forskerne fandt, at inflammation er den vigtigste
fysiologiske effekt af en sukkerig kost — og inflammation har negativ
indflydelse på mental sundhed og depressive lidelser.
Ilardi og hans medforskere fandt også, at den måde
sukker påvirker tarmbakterierne på kan være en potentiel bidragyder til
depression.
Visse skadelige mikrober i tarmene trives med tilsat
sukker. Og Ilardi forklarer, at disse mikrober kan producere kemikalier,
der skubber hjernen i retning af angst, stress og depression. De er også
meget inflammatoriske.
Ilardi anbefaler en minimalt forarbejdet kost, der er
rig på plantebaserede fødevarer og Omega-3 fedtsyrer, som bedst for
psykologisk sundhed. Hvad angår sukker anbefaler KU-forskeren at holde
igen med sukker året rundt.
Ilardi mener, at enhver mængde sukker over ca. 25 gram
tilsat sukker daglig, kan være skadelig.
Kilde: University of Kansas. "Want to avoid the holiday
blues? New report suggests skipping the sweet treats." ScienceDaily.
ScienceDaily, 12 December 2019. <www.sciencedaily.com/releases/2019/12/191212122532.htm>
Næsten alle danskere spiser mere end 25 gram sukker om
dagen.
Som beskrevet i denne artikel på dr.dk:
Ny forskning: Højt sukkerindtag gør mænd deprimerede kan et
overforbrug af sukker føre til psykiske problemer.
Læs også artiklerne:
Overspisning af sukker øger risikoen for inflammatorisk tarmsygdom
Kombinationen af mættet fedt og sukker er særlig slem
5 gode råd: Drik ikke rødvin for hjertets skyld
I mange år blev alkohol anbefalet til hjertet. Det var sundt med
rødvin for hjertets skyld, men den tid er forbi. Nye studier finder
sammenhænge mellem øget sundhedsmæssig risiko og større alkoholindtag.
I dag lyder anbefalingen, at intet alkoholindtag er risikofrit.
Sundhedsstyrelsens anbefaling bør altid overholdes. Maksimalt 14
genstande om ugen for mænd og 7 genstande om ugen for kvinder. Ved svært
hjertesvigt, hvor hjertets pumpekraft (EF) er meget nedsat, og hjertet
er svækket, må alkohol begrænses yderligere. Alkohol gavner ikke et
svækket hjerte.
Læs mere i
artiklen på hjerteforeningen.dk
Forsker: Derfor er det så vigtigt med et stop for salg af
sprøjtemidler
Over 50.000 borgere vil have stoppet privat brug af sprøjtemidler.
Politikerne skal nu tage stilling til, om de vil beskytte vores
grundvand og biodiversitet. Politisk set er det sværere at få forbud
igennem i landbruget, og netop derfor er det så vigtigt, at vi ikke også
sprøjter vores haver, skriver forsker Per Mølgaard.
Forslagsstillerne ønsker et forbud mod alle ukrudts- og insektmidler
samt andre pesticider, der er skadelige eller potentielt skadelige for
grundvand, biodiversitet og sundhed.
Giftstofferne påvirker grundvandet, bierne, biodiversiteten og vores
sundhed, og det kalder på lovgivning og handling. Vi er faretruende tæt
på at skulle rense det hidtil så enestående, gode, danske drikkevand.
Læs
mere i artiklen på videnskab.dk
Sammenhæng mellem fedme og ultraforarbejdede fødevarer
Efterhånden som den mad, vi indtager, bliver mere og mere
forarbejdet, kan fedme blive mere udbredt. Det konkluderer forsker Leigh
A. Frame fra George Washington University efter en gennemgang af de
overordnede tendenser inden for fødevarer.
Der er en tæt forbindelse mellem indtagelsen af ultraforarbejdede
fødevarer og fedme.
Det viser og bekræfter en ny undersøgelse, der samtidig viser, at
indtagelsen af frugt, grøntsager og fuldkorn giver lavere vægtstigning
eller vægttab.
Ultraforarbejdede fødevarer er forbundet med nedsat mæthed, hurtigere
indtagelse af måltider, forværring af biokemiske markører (herunder for
inflammation og kolesterol) og øget vægtstigning.
Læs
mere i slankenyt