Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 06, 2024
- Spis fuldkorn og forebyg kræft
- Ultraforarbejdet fødevareforbrug
er forbundet med øget dødelighed og død pga. hjerte-kar-sygdomme
blandt personer med type 2-diabetes
- En tredjedel af normalvægtige har
usunde mængder af fedt på kroppen
- Patienter med inflammatorisk
tarmsygdom har forhøjet risiko for angst og depression
|
UGENS CITAT
"Hvis du kan
finde en måde at gøre et problem sjovt, behøver du aldrig mere bekymre
dig om viljestyrke."
— Mark Manson
Spis fuldkorn og forebyg kræft
Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du får 75 g. fuldkorn om dagen.
Hvis man spiser den anbefalede mængde fuldkorn, nedsætter man sin risiko
for tarmkræft med 17 pct. og forebygger en række livsstilssygdomme.
Kræftens Bekæmpelse har samlet en række opskrifter fra
Fuldkornspartnerskabet, så du nemt kan få den daglige anbefalede mængde
fuldkorn.
Fuldkorn forebygger kræft. Dels fordi fibrene i fuldkornet er gode
for tarmsystemet og fordøjelsen. Dels fordi fuldkorn mætter godt og
derfor hjælper os til at holde normalvægten, hvilket er med til at
forebygge kræft. Særligt er det velunderbygget, at fuldkorn beskytter
imod udvikling af tarmkræft. Derudover peger ny forskning på, at
kræftpatienter, der spiser meget fuldkorn, klarer sig bedre.
Læs
mere på cancer.dk
Kommentar:
Det bedste og sundeste fuldkornsbrød bager du selv.
Læs mere i Mortens bagebog.
Du kan
læse den gratis på ereolen.
Ultraforarbejdet fødevareforbrug er forbundet med øget dødelighed og
død pga. hjerte-kar-sygdomme blandt personer med type 2-diabetes
En undersøgelse har vurderet sammenhængen mellem indtagelse af
ultraforarbejdede fødevarer og dødelighed af alle årsager og
kardiovaskulær sygdom blandt deltagere med type 2-diabetes.
Den gennemsnitlige indtagelse af ultraforarbejdede fødevarer var 7,4
%. Højere indtagelse var forbundet med øget risiko for generelt
overdødelighed og død pga. hjerte-kar-sygdomme.
Hos deltagere med type 2-diabetes ved studiestart var højere
indtagelse af ultraforarbejdede fødevarer forbundet med reduceret
overlevelse og højere dødelighed pga. hjerte-kar-sygdomme, uafhængigt af
kostens indhold af næringsstoffer.
Forskerne konkluderer derfor, at kostråd til diabetikere også bør
inkludere at begrænse indtagelsen af ultraforarbejdede fødevarer.
Kilde: Marialaura Bonaccio, Augusto Di Castelnuovo, Licia Iacoviello
m.fl. Ultraprocessed food consumption is associated with all-cause and
cardiovascular mortality in participants with type 2 diabetes
independent of diet quality: a prospective observational cohort study.
The American Journal of Clinical Nutrition. Volume 118, Issue 3,
September 2023, Pages 627-636.
https://doi.org/10.1016/j.ajcnut.2023.07.004
Læs også:
Ultraforarbejdede fødevarer.
En tredjedel af normalvægtige har usunde mængder af fedt på kroppen
Forskere har fundet, at overskydende kropsfedt (fx for meget fedt på
maven) hos ellers normalvægtige er forbundet med høje niveauer af
sukker, fedt og kolesterol i blodet - som alle er væsentlige
risikofaktorer for en række kardiometaboliske sygdomme.
1/3 af deltagerne i studiet var normalvægtige, men havde alligevel en
usund kropsfedtprocent. Omvendt havde 30 % af mændene og 10 % af
kvinderne med et højt BMI faktisk en sund kropsfedtprocent.
Læs mere:
En tredjedel af normalvægtige har for meget fedt på kroppen
Patienter med inflammatorisk tarmsygdom har forhøjet risiko for
angst og depression
Et nye studie finder et statistisk sammenfald mellem inflammatorisk
tarmsygdom (IBD) og psykiske sygdomme, men denne type studie kan ikke
fastslå en årsagssammenhæng – altså i hvor høj grad tarmsygdommen
eventuelt fører til psykisk sygdom eller omvendt.
Studiet viser, at patienter med IBD har en højere risiko for at
udvikle depression og angst og for at bruge antidepressiv medicin
allerede fem år før diagnosen og fortsat i mindst ti år efter diagnosen.
I de 5 år før IBD-diagnosen var risikoen for både angst og depression
øget med 40 procent.
I de 10 år efter diagnosen var risikoen for angst øget med 30
procent, og risikoen for depression var øget med 50 procent
Læs
mere på videnskab.dk
Læs også:
Forbindelse mellem mental og fysisk sundhed i sidste nyhedsbrev.