Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 08, 2020
- Naturligt stof
i grøntsager hjælper mod fedtleversygdom
- Forsker: Derfor er din brændeovn
en dræber
- Svært overvægtige oplever mere
nydelse fra deres mad
- Svært overvægtige bliver oftere
kronisk syge end rygere
|
UGENS CITAT
"Kritik er noget,
vi let kan undgå ved ikke at sige noget, ikke gøre noget og ikke være
noget."
— Aristoteles
Naturligt stof i grøntsager hjælper mod
fedtleversygdom
En ny undersøgelse viser, hvordan
ikke-alkoholisk fedtleversygdom, kan kontrolleres af indol, en
naturlig forbindelse, der findes i tarmbakterier og i korsblomstrede
grøntsager som kål, grønkål, blomkål og rosenkål.
Ikke-alkoholisk fedtleversygdom opstår, når leveren
bliver "marmoreret" med fedt, undertiden på grund af usund kost, der fx
indeholder meget mættet fedt. Hvis Ikke-alkoholisk fedtleversygdom ikke
behandles korrekt, kan tilstanden føre til livstruende leversygdom,
herunder skrumpelever eller leverkræft.
Mange forskellige faktorer bidrager til ikke-alkoholisk
fedtleversygdom. En af de væsentlige medvirkende årsager er en usund
kalorierig kost med meget mættet fedt.
Fedtlever er syv til 10 gange mere almindelig hos
mennesker med fedme end i den generelle befolkning. Derudover forårsager
fedme inflammation i kroppen.
Tarmbakterier kan også have en effekt — enten positiv
eller negativ — på udviklingen af fedtlever.
Hos 137 forsøgspersoner opdagede forskerne en sammenhæng
mellem højere vægt og lavere indolniveauer i blodet. Derudover var
indolniveauerne hos dem, der var svært overvægtige, væsentligt lavere
end hos dem, der blev betragtet som slanke. Hos dem med lavere
indolniveauer var der også en højere mængde fedtaflejring i leveren.
Også et dyreforsøg viste, at indoler markant reducerer
fedtophobning og inflammation i leveren.
Kilde: Chaodong Wu m.fl. Indole Alleviates Diet‐induced
Hepatic Steatosis and Inflammation in a Manner Involving Myeloid Cell
PFKFB3. Hepatology. First published:17 January 2020
https://doi.org/10.1002/hep.31115
Også om undersøgelsen her.
Læs også:
Trænger din lever til en periode med sundere kost?
Forsker: Derfor er din brændeovn en dræber
Størstedelen af den samlede luftforurening i Danmark kommer fra
udlandet, men når det gælder danskernes egen udledning af partikler,
kommer størstedelen fra vores brændeovne.
Udover astma og KOL, øger partikler fra brændeovne blandt andet
risikoen for blodpropper i hjertet, diabetes, kræft i mave og tarme,
blærekræft, nyrekræft og væksthæmning af gravide kvinders børn. Det er
særligt børn, svækkede og ældre, der mærker konsekvenserne af
luftforureningen i Danmark. Men hos alle danskere sker der en ophobning
af de skadelige partikler i kroppen igennem livet, forklarer forskeren
Torben Sigsgaard i
artikel på stiften.dk.
Det er blevet vurderet, at 400 personer hvert år dør for tidligt pga.
brændeovne.
Det nationale center for miljø og energi vurderer nu, at brændefyring
koster Danmark op mod 8 milliarder kroner årligt i sundhedsudgifter og
skader.
Kommentar:
Hvis de ekstra sundhedsudgifter, som brændeovne er skyld i, skulle
betales af dem, der bruger brændeovnene, er der nok ikke så mange, der
vil fortsætte med at tænde op!
Sat lidt på spidsen er det ikke kun dem, der bruger brændeovne, der
risikerer at blive syge eller dø for tidligt af farlige partikler, men
også deres naboer.
Professoren udtaler i en anden artikel, at
"Argumenter fra brændeovneforkæmpere er noget frygteligt sludder"
Svært overvægtige oplever mere nydelse fra deres mad
Tilbøjeligheden til at overspise kan til dels være et resultat af den
tilfredshed, der kommer fra at spise.
I et forsøg fandt forskerne som forventet, at fornemmelsen af nydelse
generelt faldt efter hvert stykke chokolade, både hos overvægtige og
normalvægtige. Men deltagere med svær overvægt havde højere oprindelig
smagsopfattelse, og vurderede efterfølgende stykker højere end
normalvægtige deltagere, og deres vurderinger faldt i et mere gradvist
tempo sammenlignet med normalvægtige deltagere.
Dette kan delvis forklare, hvorfor svært overvægtige mennesker spiser
mere end mennesker, der ikke lider af svær overvægt.
Læs
mere på slankenyt.dk
Svært overvægtige bliver oftere kronisk syge end rygere
Et studie viste for nogen tid siden, at svært overvægtige oftere end
dagligrygere får flere kroniske sygdomme samtidig - også kaldet
multisygdom.
Både svær overvægt og indtagelse af for mange kalorier (især fra
usunde fødevarer) belaster kroppens organer.
Det er heldigvis muligt at gøre meget for at forebygge de sygdomme,
der ofte følger med svær overvægt, også uden vægttab.
Læs
mere på slankenyt.dk