Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 09, 2016


  • Udbredt misinformation (3)
  • Dårlig søvn kan føre til angst og depression
  • Forsker: Placeboeffekten er lægevidenskabens paradoks
  • Ny stor undersøgelse: Effekten af homøopati er ren placebo
  • 5 måder at skære ned på saltet
  • Kartofler som et bæredygtigt alternativ til animalsk protein
 

UGENS CITAT

"Et råddent æg fordærver hele kagen."
-- ordsprog"


Udbredt misinformation (3)

Læs også artiklerne:

Udbredt misinformation

Udbredt misinformation (2)

Mail: Om æg

Spændende artikler om misinformation, men du nævner lidt spydigt æg! Men der er bevis for at æg IKKE forhøjer kolesteroltallet og er super sunde!
Du må hellere opdatere din viden om æg :-)

Venlig hilsen
T.A.

Hej T.

Der kan siges meget både for og imod æg.

Alt er relativt.

Det gælder også, hvorvidt et fødemiddel er sundt, mindre sundt eller usundt for den enkelte person.

I lande og befolkningsgrupper, hvor de mangler proteiner er der ingen tvivl om, at æg, mælkeprodukter og andre fødevarer -- som vi i vores del af verden allerede indtager for meget af -- kan være gavnlige.

Æg kan sagtens være relativt sunde -- fx hvis en person mangler nogle af de næringsstoffer, som æg indeholder eller er rige på (aminosyrer, fedt, omega-6, visse vitaminer og mineraler), og i andre situationer være usunde -- fx når kosten allerede indeholder for meget fedt, for meget mættet fedt, for meget kolesterol, for meget protein eller allerede har en skæv balance mellem omega-3 og omega-6, som forværres af æg.

Bemærk, at de fleste menneskers kost i Danmark netop allerede indeholder for meget fedt, for meget mættet fedt, for meget kolesterol, for meget protein og indeholder alt for meget omega-6 i forhold til omega-3. Det vil derfor for de flestes vedkommende ikke forbedre deres kost at spise æg. Tværtimod.

Jeg er altid skeptisk overfor nye konklusioner om et fødemiddel, der pludselig svinger fra at være et fødemiddel, man bør begrænse sin indtagelse af, til et fødemiddel, som man nærmest ubekymret kan spise løs af.

Der er især grund til skepsis, når de fleste undersøgelser, der kommer frem til et positivt resultat, er sponsoreret af de virksomheder eller organisationer, som har en interesse i, at vi spiser mere af det.

Når det i særlig grad er de eksperter, der er tilknyttet en bestemt fødevareproducent eller interesseorganisation, som roser et bestemt fødemiddel, er der også grund til at være på vagt og undersøge tingene lidt nærmere.

Der har på det sidste været en del mere eller mindre (især mindre) seriøse artikler om æg. I denne uge har jeg læst tre, så ideen om, at vi roligt eller med fordel kan spise æg kommer nu vidt omkring.

Det er endnu ikke helt afklaret, i hvilken udstrækning æg påvirker fx åreforkalkning og meget andet i kroppen, men det er rigtigt, at kolesterol i kosten (som æg er særlig rig på) ikke længere betragtes som den store skurk i forbindelse med hjerte-kar-sygdomme (men som en af flere faktorer). Det meste tyder på, at de fleste kan spise nogle få æg om ugen (måske op til et æg dagligt) uden problemer med kolesterol i blodet eller øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. Der er både undersøgelser, som viser, at blot ganske få æg ugentlig øger risikoen signifikant, og undersøgelser, der tyder på, at selv flere æg dagligt ikke nødvendigvis er et problem for nogle mennesker.

Æg er -- på samme måde som fx mælkeprodukter -- et tveægget sværd. Disse fødevarer er meget næringsrige samtidig med, at de indeholder potentielt problematiske ingredienser.

Det har blandt andet også været beskrevet i danske medier, at diabetikere kan få mere D-vitamin i blodet ved at spise æg. Baseret på denne undersøgelse

God nyhed, vel?

Lige bortset fra ....

1) Forsøget blev foretaget på rotter. Vi ved ikke om det gælder mennesker.

2) Hvis det samme gælder for mennesker, skal du spise 17-18 æg dagligt for at komme op på den mængde, der blev brugt i forsøget. Det går galt!

3) Diabetikere bør netop ikke satse på at få D-vitamin ved at spise æg, eftersom undersøgelser har vist, at æg kan øge risikoen for diabetes.

4) Diabetikere har ofte problemer med nyrerne hvilket betyder, at æg en rigtig dårlig løsning. Store mængder animalsk protein kan være ren gift for patienter med dårlige nyrer. Læs evt. e-bogen: Proteinhysteri

Hvorfor er disse vigtige grunde til netop at være betænkelig eller forsigtig med at bruge æg ved diabetes ikke nævnt? Mon det har noget at gære med, at undersøgelsen var finansieret af "the Egg Nutrition Center"?

Læs også:

Æg øger risiko for diabetes og hjerte-kar-sygdom

Risikoen for hjertesygdom stiger med indtagelsen af æg


Dårlig søvn kan føre til angst og depression

REM-søvnen er den af de fem sovefaser, hvor man drømmer mest. I denne fase er ens vejrtrækning overfladisk, hjertet slår hurtigere og blodtrykket stiger.

Mangel på god REM-søvn har længe været associeret med kronisk søvnløshed, men nu viser hollandske forskere, at det også kan forringe folks evne til at overkomme følelsesmæssig smerte og derved øge risikoen for kronisk depression og angst.

Forskerne konkluderede, at jo mere forstyrret REM-søvnen var, des sværere havde deltagerne ved at tilsidesætte følelsesmæssige problemer. På længere sigt kan det føre til angst og depression. Læs mere på videnskab.dk

Læs også mere om god søvn her

Forsker: Placeboeffekten er lægevidenskabens paradoks

Der findes et væld af alternative behandlingsformer, der ikke har nogen videnskabeligt dokumenteret effekt, men hvor den enkelte alligevel oplever effekt. Læs mere på politiken.dk

Ny stor undersøgelse: Effekten af homøopati er ren placebo

Den alternative behandlingsform homøopati har ingen effekt ud over placeboeffekten, skriver den britiske avis The Independent. Det fremgår af en evaluering af 176 forsøg med homøopatiske lægemidler, som den britiske forsker i effektiv medicin Paul Glaszious har foretaget. Den britiske undersøgelse har haft i alt 68 forskellige sygdomme under luppen, og det kunne ikke påvises, at homøopati var mere effektiv end placebo ved nogen af dem.
Læs artiklen på politiken.dk

5 måder at skære ned på saltet

Vi spiser alt for meget salt, og det betyder øget risiko for forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme. Vil du gerne skrue ned for saltet, så læs mere i Søndagsavisen

Kartofler som et bæredygtigt alternativ til animalsk protein

Forskning vil gøre det muligt at erstatte animalske proteiner med kartoffelprotein udvundet i forbindelse med produktion af kartoffelmel. Således udnyttes kartoflerne bedre og bidrager til en mere bæredygtig bespisning af verdens stadigt større befolkning. Læs mere


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.