Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 13, 2023
- Middelhavskost forbundet med
nedsat risiko for demens
- Indtagelse af fastfood forbundet
med øget risiko for leversygdom
- Digital markedsføring påvirker
børn og unges fødevarevalg
- Fødevareindustrien, detailhandel
og politikere bør gøre det lettere at træffe de sunde valg.
|
UGENS CITAT
"Der er tre
slags mennesker i verden:
1. Dem, som får ting til at ske.
2. Dem, som kigger på, at ting sker.
3. Dem, som spørger: "hov, hvad skete der?"
— Mark
Manson
Middelhavskost forbundet med nedsat risiko for demens
Forskere analyserede data fra 60.298 personer, der blev fulgt i
næsten et årti. Der blev diagnosticeret 882 tilfælde af demens i
perioden.
Det viste sig, at de personer, der spiste en middelhavslignende kost,
havde op til 23 % lavere risiko for demens sammenlignet med de personer,
der ikke gjorde.
Selv personer med højere genetisk risiko for demens, reducerede deres
risiko for sygdommen ved at spise en middelhavslignende kost.
Forskerne konkluderer, at en middelhavskost, der har et højt indtag
af sunde plantebaserede fødevarer, er en god strategi til at reducere
risikoen for demens.
Den ledende forsker, Janice Ranson fra University of Exeter, udtaler:
"Resultaterne fra denne store befolkningsbaserede undersøgelse
understreger de langsigtede hjernesundhedsmæssige fordele ved at indtage
en middelhavskost, som er rig på frugt, grøntsager, fuldkorn og sunde
fedtstoffer.
Kilde: Shannon, O.M., Ranson, J.M., Gregory, S. et al. Mediterranean
diet adherence is associated with lower dementia risk, independent of
genetic predisposition: findings from the UK Biobank prospective cohort
study. BMC Med 21, 81 (2023).
https://doi.org/10.1186/s12916-023-02772-3
Pressemeddelelse om undersøgelsen:
Mediterranean diet associated with decreased risk of dementia
Indtagelse af fastfood forbundet med øget risiko for leversygdom
Forskere opdagede, at personer med fedme eller diabetes, som indtager
20 % eller mere af deres daglige kalorier fra fastfood, har alvorligt
forhøjede niveauer af fedt i deres lever sammenlignet med dem, der
indtager mindre eller ingen fastfood. Og den generelle befolkning har
moderate stigninger i leverfedt, når en femtedel eller mere af deres
kost er fastfood.
Resultaterne afslører også, at en relativt beskeden mængde fastfood,
som er rig på (raffinerede) kulhydrater og fedt, kan skade leveren.
"Hvis folk spiser et måltid om dagen på en fastfood-restaurant, tror de
måske, at de ikke gør skade," udtaler Ani Kardashian, hovedforfatter af
undersøgelsen. "Men hvis det ene måltid svarer til mindst en femtedel af
deres daglige kalorier, sætter de deres lever i fare."
Kilde: University of Southern California - Health Sciences. "Consumption
of fast food linked to liver disease: Risk of liver damage is highest
for those with obesity or diabetes." ScienceDaily. ScienceDaily, 10
January 2023. <www.sciencedaily.com/releases/2023/01/230110103508.htm>.
Digital markedsføring påvirker børn og unges fødevarevalg
Når børn og unge møder digital markedsføring af fødevarer med et højt
indhold af fedt, salt og sukker får de en større præference for
produkterne, og deres indtag af dem øges.
Mange danske børn og unge har et for usundt kostmønster og har et for
stort indtag af mad og drikke med højt indhold af fedt, salt og sukker.
Usunde kostvaner og overvægt giver en øget risiko for at udvikle
hjerte-kar-sygdom.
Sunde vaner er afgørende for at fremme børn og unges sundhed, velvære
og trivsel, ligesom gode vaner grundlagt i barndom og ungdomslivet for
manges vedkommende bliver taget med senere i livet.
Læs
mere på hjerteforeningen.dk
Læs også:
Uetisk markedsføring af sundhedsskadelige fødevarer
Fødevareindustrien, detailhandel og politikere bør gøre det lettere
at træffe de sunde valg
Selvfølgelig har vi selv et ansvar for, hvad vi spiser, og hvor ofte
vi bevæger os. Men det er en skadelig og ukonstruktiv forsimpling af et
meget komplekst problem, hvis vi alene placerer ansvaret hos den
enkelte.
Overvægt skyldes et samspil mellem gener, vores livsstil og det
omgivende samfund. Det er derfor bidende nødvendigt, at vi indretter
vores samfund på en måde, så alle tager et medansvar for stigningen i
antallet af personer med overvægt i Danmark.
Vi er oppe imod markedskræfter, der tjener penge på, at vi spiser
mere usundt. Med høj ekspertise i adfærdsmanipulation, hjerneforskning
og markedsføring bliver junkfood produceret og solgt 24/7, så det er
svært at modstå.
Fødevareindustrien, detailhandel og politikere må bidrage til, at det
i fremtiden bliver lidt lettere at træffe de sunde valg.
Læs
mere på cancer.dk