Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 15, 2014


  1. Kræfthæmmende stoffer i vegetabilske fødevarer
  2. Hvad med urtete?
 

En modig start er halvt fuldendt.

— Giuseppe Garibaldi


Kræfthæmmende stoffer i vegetabilske fødevarer

En ny undersøgelse har vist, at bestemte stoffer i ferskner kan hæmme væksten af brystkræftceller og deres evne til at sprede sig.

Forskerne mener, at disse stoffer kan være del af den behandling, der mindsker risikoen for metastaser, som er den primære dødsårsag ved brystkræft og mange andre kræftformer. (1)

Den mængde, der virkede på mus i dette forsøg, svarer til, at vi mennesker spiser 2-3 ferskner dagligt.

Mange andre plantestoffer i vegetabilske fødevarer menes at have en lignende virkning. Så det handler nok mest om generelt at øge mængden af frugt og grønt i tilstrækkeligt omfang for at opnå den bedst mulige kræfthæmmende virkning fra kosten samtidig med, at man undgår de kræftfremmende faktorer.

Udsultning af kræftceller

Angiogenese betyder dannelse af små blodkar.

En måde at angribe kræftsvulster på er ved at hæmme angiogenese — altså at hæmme dannelsen af de små blodkar der giver næring til kræftsvulster.

En af forudsætningerne for at en kræftsvulst kan etablere sig og vokse er, at den får tilstrækkelig blodforsyning.

Ved at hæmme blodforsyningen (og dermed ilt og næringsstoffer) sulter kræftsvulsten, og vokser langsommere, holder op med at vokse eller begynder måske endda at blive mindre.(2)(3)

Flere forskere mener at kontrol af angiogenese med tiden kan blive et effektivt våben mod flere sygdomme. Det gælder fx sygdomme som kræft, leddegigt, psoriasis, sukkersyge og hjerte-karsygdomme, hvor angiogenese spiller en rolle. Og der forskes en del i, hvordan man med medicin og udvalgte fødevarer kan hjælpe kroppen med at afskære forsyningslinjerne til fx kræftsvulster, så de ikke får den næring, de behøver for at vokse.

Uden en ordentlig blodforsyning menes en tumor ikke at kunne vokse sig større end omkring størrelsen af kuglen på spidsen af en kuglepen.(3)

De stoffer, der kan hjælpe kroppen med at hæmme dannelsen af nye blodkar til kræftsvulster, findes i mange forskellige fødevarer, drikkevarer og krydderier.

Eftersom de fleste vegetabilske fødevarer, der indeholder kræfthæmmende stoffer, også på mange andre måder er sunde, er det oplagt for kræftramte at gøre alt, hvad de kan, for at øge mængden af sunde kræfthæmmende fødevarer og mindske/udelade kræftfremmende fødevarer og stoffer.

Ikke al frugt og grønt indeholder lige mange gavnlige stoffer, men for de fleste mennesker handler det mest om blot at få spist nok frugt og grønt, fx ved at vælge dem, de holder mest af.

Meget tyder på, at det gælder om at få mange forskellige kræfthæmmende stoffer fra mange forskellige slags frugt og grønt.

Sandsynligvis vil en lang række plantestoffer, forstærke hinandens virkning.(3)

I stedet for at gå efter et bestemt stof i en bestemt plante (og fx indtage det som ekstrakt), er det langt bedre at indtage store mængder og en stor variation af frugt og grøntsager, og på den måde opnå den bedste kræftforebyggende og kræfthæmmende virkning.

Kilder blandt andet:

(1) Giuliana Noratto. Polyphenolics from peach (Prunus persica var. Rich Lady) inhibit tumor growth and metastasis of MDA-MB-435 breast cancer cells in vivo. The Journal of Nutritional Biochemistry. 20 March 2014 (In Press)

(2) Starving Tumors of Their Blood Supply

(3) Forelæsning af Dr. William Li


Mail: Hvad med urtete?

(nedenfor en af de mails, jeg modtog efter artiklen Alternative kræftkure)

Hej John,

Interessant artikel :-)

Men vil du ikke lige forklare mig, hvorfor man ikke må drikke urtete?!

Med venlig hilsen
Trine Jørgensen

Hej Trine.

Mange kræftramte indtager udtræk af diverse urter — som te, dråber, pulver, kapsler og/eller piller — ofte i rimelig store mængder, fordi de er blevet overbeviste om, at stofferne i urterne kan helbrede kræft eller i hvert fald hjælpe dem med at få bugt med kræften.

Udtræk fra mere eller mindre ukendte urter er sjældent særlig grundig undersøgt, og i mange tilfælde kender vi langtfra alle virkninger og bivirkninger.

Så længe urteteer indeholder godkendte og uskadelige urter ser jeg ingen problemer i også at drikke urtete.

Men jeg er tit stødt på kræftpatienter, som kæmper for at drikke nok af et eller andet grimt-smagende udtræk, fordi det skulle være godt mod deres kræft.

Jeg har også oplevet patienter, som nærmest fik det dårligt at af drikke te eller tinktur med udtræk af forskellige urter — men som fik besked på, at det blot var tegn på udrensning, og de skulle fortsætte.

Grøn te, hvid te, sort te eller en kombination er generelt og sandsynligvis mindst lige så sunde eller sundere end urtete. Og vi ved allerede at grøn og sort te indeholder gavnlige og potentielt kræfthæmmende stoffer.

Det ville nok være muligt at sammensætte en te af forskellige kendte og uskadelige urter, der smager godt, og som indeholder potentielt kræfthæmmende stoffer.

Men som tommelfingerregel er det bedst at være varsom med at drikke urtete — især når de indeholder ukendte eller fremmedartede urter.

Med venlig hilsen
John Buhl


Vores planer mislykkes, fordi vi ikke har noget mål. Når en person ikke ved, hvilken havn han stiler efter, er ingen vind den rigtige vind.

— Seneca


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.