Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 15, 2014
- Kræfthæmmende stoffer i vegetabilske fødevarer
- Hvad med urtete?
|
|
|
En modig
start er halvt fuldendt.
— Giuseppe
Garibaldi
Kræfthæmmende stoffer i vegetabilske fødevarer
En ny undersøgelse har vist, at bestemte stoffer i ferskner kan hæmme
væksten af brystkræftceller og deres evne til at sprede sig.
Forskerne mener, at disse stoffer kan være del af den behandling, der
mindsker risikoen for metastaser, som er den primære dødsårsag ved
brystkræft og mange andre kræftformer. (1)
Den mængde, der virkede på mus i dette forsøg, svarer til, at vi
mennesker spiser 2-3 ferskner dagligt.
Mange andre plantestoffer i vegetabilske fødevarer menes at have en
lignende virkning. Så det handler nok mest om generelt at øge mængden af
frugt og grønt i tilstrækkeligt omfang for at opnå den bedst mulige
kræfthæmmende virkning fra kosten samtidig med, at man undgår de
kræftfremmende faktorer.
Udsultning af kræftceller
Angiogenese betyder dannelse af små blodkar.
En måde at angribe kræftsvulster på er ved at hæmme angiogenese — altså
at hæmme dannelsen af de små blodkar der giver næring til kræftsvulster.
En af forudsætningerne for at en kræftsvulst kan etablere sig og vokse
er, at den får tilstrækkelig blodforsyning.
Ved at hæmme blodforsyningen (og dermed ilt og næringsstoffer) sulter
kræftsvulsten, og vokser langsommere, holder op med at vokse eller
begynder måske endda at blive mindre.(2)(3)
Flere forskere mener at kontrol af angiogenese med tiden kan blive et
effektivt våben mod flere sygdomme. Det gælder fx sygdomme som kræft,
leddegigt, psoriasis, sukkersyge og hjerte-karsygdomme, hvor angiogenese
spiller en rolle. Og der forskes en del i, hvordan man med medicin og
udvalgte fødevarer kan hjælpe kroppen med at afskære forsyningslinjerne
til fx kræftsvulster, så de ikke får den næring, de behøver for at
vokse.
Uden en ordentlig blodforsyning menes en tumor ikke at kunne vokse sig
større end omkring størrelsen af kuglen på spidsen af en kuglepen.(3)
De stoffer, der kan hjælpe kroppen med at hæmme dannelsen af nye blodkar
til kræftsvulster, findes i mange forskellige fødevarer, drikkevarer og
krydderier.
Eftersom de fleste vegetabilske fødevarer, der indeholder kræfthæmmende
stoffer, også på mange andre måder er sunde, er det oplagt for
kræftramte at gøre alt, hvad de kan, for at øge mængden af sunde
kræfthæmmende fødevarer og mindske/udelade kræftfremmende fødevarer og
stoffer.
Ikke al frugt og grønt indeholder lige mange gavnlige stoffer, men for
de fleste mennesker handler det mest om blot at få spist nok frugt og
grønt, fx ved at vælge dem, de holder mest af.
Meget tyder på, at det gælder om at få mange forskellige kræfthæmmende
stoffer fra mange forskellige slags frugt og grønt.
Sandsynligvis vil en lang række plantestoffer, forstærke hinandens
virkning.(3)
I stedet for at gå efter et bestemt stof i en bestemt plante (og fx
indtage det som ekstrakt), er det langt bedre at indtage store mængder
og en stor variation af frugt og grøntsager, og på den måde opnå den
bedste kræftforebyggende og kræfthæmmende virkning.
Kilder blandt andet:
(1) Giuliana Noratto. Polyphenolics from peach (Prunus persica var. Rich
Lady) inhibit tumor growth and metastasis of MDA-MB-435 breast cancer
cells in vivo. The Journal of Nutritional Biochemistry. 20 March 2014
(In Press)
(2)
Starving Tumors of Their Blood Supply
(3)
Forelæsning af Dr. William Li
Mail: Hvad med urtete?
(nedenfor en af de mails, jeg modtog efter artiklen
Alternative kræftkure)
Hej John,
Interessant artikel :-)
Men vil du ikke lige forklare mig, hvorfor man ikke må drikke urtete?!
Med venlig hilsen
Trine Jørgensen
Hej Trine.
Mange kræftramte indtager udtræk af diverse urter — som te, dråber,
pulver, kapsler og/eller piller — ofte i rimelig store mængder, fordi
de er blevet overbeviste om, at stofferne i urterne kan helbrede kræft
eller i hvert fald hjælpe dem med at få bugt med kræften.
Udtræk fra mere eller mindre ukendte urter er sjældent særlig grundig
undersøgt, og i mange tilfælde kender vi langtfra alle virkninger og
bivirkninger.
Så længe urteteer indeholder godkendte og uskadelige urter ser jeg ingen
problemer i også at drikke urtete.
Men jeg er tit stødt på kræftpatienter, som kæmper for at drikke nok af
et eller andet grimt-smagende udtræk, fordi det skulle være godt mod
deres kræft.
Jeg har også oplevet patienter, som nærmest fik det dårligt at af drikke
te eller tinktur med udtræk af forskellige urter — men som fik besked
på, at det blot var tegn på udrensning, og de skulle fortsætte.
Grøn te, hvid te, sort te eller en kombination er generelt og
sandsynligvis mindst lige så sunde eller sundere end urtete. Og vi ved
allerede at grøn og sort te indeholder gavnlige og potentielt
kræfthæmmende stoffer.
Det ville nok være muligt at sammensætte en te af forskellige kendte og
uskadelige urter, der smager godt, og som indeholder potentielt
kræfthæmmende stoffer.
Men som tommelfingerregel er det bedst at være varsom med at drikke
urtete — især når de indeholder ukendte eller fremmedartede urter.
Med venlig hilsen
John Buhl
Vores planer
mislykkes, fordi vi ikke har noget mål. Når en person ikke ved, hvilken
havn han stiler efter, er ingen vind den rigtige vind.
— Seneca