Tarmbakterier forbundet med hjertesvigt
Hjertesvigtspatienter mangler flere bakteriegrupper i tarmene, som
producerer den betændelseshæmmende fedtsyre butyrat. Det viser et nyt
norsk studie ifølge en artikel på videnskab.dk.
Norske forskere har opdaget, at hjertesvigtpatienter har en
anderledes tarmmikrobiota (tarmbakterier) end raske personer. Den var
mindre mangfoldig, og hele 15 bakteriegrupper var ikke til stede, og
størstedelen af disse bakteriegrupper har det fælles, at de producerer
stoffet butyrat -- smørsyre -- som har gavnlig effekt på kroppen.
Butyrat er er hovednæringskilde for cellerne i tarmvæggen, og
fedtsyren har også en betændelseshæmmende effekt i tarmen.
Mindre butyrat betyder måske, at stoffer fra tarmen lækker ud i
blodet. Forskerne fandt nemlig en sammenhæng mellem mængden af
butyratproducerende bakterier i tarmen og koncentrationen af
betændelsesstoffer i blodet.
Det kan tænkes, at butyratmangel fører til betændelser i tarmen hos
hjertesvigtpatienter, fordi den betændelseshæmmende effekt forsvinder.
Det er også muligt, at tarmcellerne begynder at fungere dårligere, så
barrieren mellem tarmindholdet og resten af kroppen bliver så svækket,
at stoffer fra tarmen lækker ud i blodstrømmen og udløser en
immunrespons i hele kroppen.
Forskerne ved endnu ikke om tarmmikrobiotaen er en medvirkende årsag
til hjertesvigt eller om det er sygdommen, som ændrer tarmmikrobiotaen.
Læs
mere på videnskab.dk
Kommentar:
Du kan gøre meget for at give de gavnlige bakterier, som producerer
kortkædede fedtsyrer (blandt andet butyrat), gode livsbetingelser.
Ved at vælge en varieret plantebaseret kost — hvor du overvejende
eller kun spiser frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter og nødder —
får du også en masse gode kostfibre. Det har stor betydning, fordi de
bakterier, som fremstiller butyrat, især gør det ud fra kostfibre. De
lever af kostfibre, og du fremmer gode betingelser for disse bakterier
og øger deres vækst ved at spise vegetabilske fødevarer.
En af grundene til, at det er gavnligt at øge din indtagelse af
kostfibre, er altså, at de kortkædede fedtsyre-producerende bakterier er
dybt afhængige af dem.
De såkaldte vestlige kostvaner — der er rig på fedt, sukker og
animalske fødevarer, og samtidig har et lavt indhold af kostfibre — er
forbundet med en øget risiko for blandt andet inflammatoriske
tarmsygdomme og hjerte-kar-sygdomme.
Omvendt vil en sund og fiberrig kost hjælpe med at forebygge
sygdomme.
Læs også artiklen:
Hvorfor kostfibre er så vigtige
Som beskrevet i en tidligere artikel —
Motion forbedrer tarmmikrobiotaen (tarmfloraen) — ser det ud til, at
også motion forbedrer tarmmikrobiotaen ved at resultere i en større
andel af de mikrober, der producerer butyrat
Motion og en plantebaseret kost er altså en særlig god kombination.
Lidt af hvert
Boldspil er motiverende medicin hele livet igennem
Mange stopper med at dyrke boldspil efter teenageårene. Men
forskning viser, at det er en rigtig god idé for helbredet at blive ved
– også helt ind i pensionistalderen. Boldspil er godt for langt mere end
blot udholdenhed - stort set alle aspekter af din fysik forbedres.
Læs mere:
https://videnskab.dk/krop-sundhed/boldspil-er-motiverende-medicin-hele-livet-igennem
Drop pessimismen – det går faktisk ret godt
De fleste af os hænger fast i en forældet forestilling om verdens
virkelige tilstand, lyder det i en ny bog fra en folkekær svensk ekspert
i visualisering af data. Han nævner blandt andet, at andelen af verdens
befolkning, som lever i ekstrem fattigdom, er halveret.
Læs mere:
https://ing.dk/artikel/drop-pessimismen-gar-faktisk-ret-godt-212449
Er meget amalgam i tænderne farligt?
Amalgam er en legering mellem kviksølv og et eller flere andre metaller.
Det er kviksølvet, der sikrer, at blandingen er blød nok til, at den kan
formes og fyldes i hullet, før den stiver og bliver en del af
tandsættet.
»Hvis du ikke har nogen sundhedsmæssige problemer, som du kan koble til
amalgamfyldningerne, gør du klogt i at lade dem sidde, dér hvor de
sidder,« fortæller Lars Björkman, forsker ved Uni Research i Bergen.
Størstedelen af det kviksølv, som man kan afsløre ved en blodprøve
stammer fra maden, som vi spiser.
Ude i naturen kan kviksølv danne forbindelser med andre stoffer, til
såkaldt methylkviksølv, hvilket er langt mere farligt at få i sig end
rent kviksølv.
Læs mere:
https://videnskab.dk/krop-sundhed/er-meget-amalgam-i-taenderne-farligt
Kommentar: Spiser du fisk og skaldyr får du mere
kviksølv derfra end fra noget andet. Hvis du fravælger fisk for at undgå
kviksølv eller for at fiskenes og verdenshavenes skyld, er det især
omega-3, du skal være påpasselig med at få på andre måder.
Læs mere om det:
https://helseonline.dk/omega-3/