Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 23, 2021
- Biomarkører peger på, at en
vegetarkost er sundere end en kost med kød
- En kost, der er rig på frugt og
grøntsager, mindsker risiko for svangerskabsforgiftning
- En sund plantebaseret kost
forbundet med lavere risiko for slagtilfælde
- Søvnproblemer kan øge risikoen
for demens og for tidlig død
- Styrketræning + ekstra protein
bygger muskler, uanset om proteinerne kommer fra animalske eller
vegetabilske fødevarer
|
UGENS CITAT
"Dit livs
bane bøjer i retning af dine vaner."
— James Clear
Biomarkører peger på, at en vegetarkost er sundere end en kost med kød
En stor undersøgelse har vist, at vegetarer har lavere niveauer af de
biomarkører, der er forbundet med blandt andet diabetes, kræft og
hjertesygdomme.
Vegetarer havde dog også lavere niveauer af visse gavnlige
biomarkører, der er forbundet med knogle- og ledsundhed, og de havde
højere niveau af fedt (triglycerider) i blodet.
Alt i alt viser undersøgelsen store sundhedsmæssige fordele ved at
vælge en plantebaseret kost, men den viser også, at nogle vegetarer med
fordel kan sørge for mere D-vitamin og calcium samt forhindre for meget
triglycerider i blodet.
Læs mere her.
En kost, der er rig på frugt og grøntsager, mindsker risiko for
svangerskabsforgiftning
En større gennemgang af relevante studier har vist, at blandt gravide
i lav- og mellemindkomstlande kan kostvaner med højt indhold af
grøntsager nedsætte risikoen for svangerskabsforgiftning med 62%, og høj
indtagelse af frugt mindske risikoen med 58%.
Kilde: Mai-Lei Woo Kinshella, Rajavel Elango m.fl. Maternal Dietary
Patterns and Pregnancy Hypertension in Low- and Middle-Income Countries:
A Systematic Review and Meta-analysis, Advances in Nutrition, 2021;,
nmab057, https://doi.org/10.1093/advances/nmab057
En sund plantebaseret kost forbundet med lavere risiko for
slagtilfælde
Der er evidens for, at en plantebaseret kost kan nedsætte risikoen
for diabetes, hjerte-kar-sygdomme og andre sygdomme. Men tidligere
studier er kommet frem til forskellige resultater, når det gælder
slagtilfælde.
I en ny undersøgelse analyserede forskere sundhedsdata om 209.508
kvinder og mænd og kom frem til, at større mængder sunde plantebaserede
fødevarer (og kun begrænsede mængder af mindre sunde plantebaserede
fødevarer) kan reducere risikoen for slagtilfælde med 10 %, sammenlignet
med en kost af lavere kvalitet.
En sund plantebaseret kost var i undersøgelsen en kost rig på
fødevarer som bladgrønt, fuldkorn og bønner, der kun indeholdt
begrænsede mængder raffinerede kornprodukter, kartofler og tilsat
sukker.
Kilde: Megu Y. Baden, Zhilei Shan, Fenglei Wang, Yanping Li, JoAnn E.
Manson, Eric B. Rimm, Walter C. Willett, Frank B. Hu, Kathryn M. Rexrode.
Quality of Plant-Based Diet and Risk of Total, Ischemic, and Hemorrhagic
Stroke. Neurology Apr 2021, 96 (15) e1940-e1953; DOI:
10.1212/WNL.0000000000011713
Pressemeddelelse om undersøgelsen
Søvnproblemer kan øge risikoen for demens og for tidlig død
Forskere undersøgte sammenhængen mellem søvnforstyrrelser og
søvnmangel blandt ældre og risiko for demens og død.
De fandt, at risikoen for demens var dobbelt så høj blandt deltagere,
der rapporterede, at de fik mindre end fem timers søvn, sammenlignet med
dem, der rapporterede 7-8 timers søvn pr. nat.
Forskerne fandt også sammenhæng mellem søvnforstyrrelse og søvnmangel
og risiko for at dø for tidligt.
Kilde: Rebecca Robbins, Charles A. Czeisler m.fl. Examining sleep
deficiency and disturbance and their risk for incident dementia and
all-cause mortality in older adults across 5 years in the United States.
Aging, 2021; DOI: 10.18632/aging.202591
Læs mere om gode søvnvaner
Styrketræning + ekstra protein bygger muskler, uanset om proteinerne
kommer fra animalske eller vegetabilske fødevarer
I et forsøg gennemførte 19 unge mænd, der spiste vegansk, og 19 unge
mænd, der var alt-spisere, et 12-ugers styrketræningsprogram.
Begge grupper fik justeret deres proteinindtag med enten soja- eller
valleprotein, så alle deltagerne dagligt fik 1,6 gram protein per kilo
kropsvægt.
Forskerne fandt ingen forskel i øget muskelstyrke eller
muskelstørrelse imellem de to grupper, hvilket tyder på, at det ikke har
betydning for muskelvækst eller muskelstyrke, om proteinerne kommer fra
animalske eller vegetabilske fødevarer.
Mere om undersøgelsen her
En tidligere undersøgelse, beskrevet i artiklen: Animalsk og
vegetabilsk protein kombineret med fysisk aktivitet stimulerer dannelsen
af muskelprotein i samme omfang kom frem til et lignende resultat.
Læs
mere her.
Disse undersøgelser kan bruges som en god anledning til, at begge
lejre spiser brød til — både dem der påstår, at animalske proteiner er
bedst til at bygge muskler og dem, der påstår, at vegetabilske proteiner
er bedst.
Proteiner kombineret med styrketræning bygger muskler, uanset hvor
proteinerne kommer fra.
Hvis der er en forskel, er den lille.