Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 27, 2020
- Proteinrige diæter kan skade
nyrerne
- Nok protein uden at overdrive er
bedst
- Helt almindelige grøntsager
mindsker risikoen for, at gravide føder for tidligt
- Forskere: Nedlukninger i Europa
forhindrede over tre millioner dødsfald
|
UGENS CITAT
"Fejltagelse
er succes, hvis vi lærer fra den".
— Malcolm Forbes
Proteinrige diæter kan skade nyrerne
En meget proteinrig kost øger risikoen for blandt
andet nyresygdom.
I nogle kredse er carnivore-diæter (kød-diæter) eller proteinrige
keto-diæter populære. Der er mange grunde til, at den type diæter er
risikable på længere sigt. Et af de mest kendte risici ved en meget
proteinrig diæt er, at den på sigt skader nyrerne.
En diæt med et særligt højt proteinindhold, der ofte anbefales som en
måde at tabe sig på eller med en påstand om, at det skulle være sundt,
ser ud til at være skadelig for nyrerne hos personer med tilsyneladende
normal nyrefunktion. Det viser to separate undersøgelser.
Mange tidligere undersøgelser har vist, at en kost med højt
proteinindhold kan skade nyrefunktionen, og det er grunden til, at
nefrologer (læger med speciale i nyrer og nyresygdomme) anbefaler
patienter med tidligt stadium af kronisk nyresygdom at holde sig til en
kost med lavt proteinindhold.
Men mennesker, der har mild grad af kronisk nyresygdom, som de ikke
er opmærksomme på eller personer med høj risiko for at få sygdommen,
følger måske en proteinrig kost, fordi de mener, at det er sundt.
Diæter som Atkins, Zone, South Beach og Ketogene diæter indeholder
ofte 20% til 25% protein eller mere af det samlede daglige energiindtag.
Men i betragtning af to nye undersøgelser og andre data mener
forskerne, at det er meget vigtigt at gøre det klart, at proteinrige
diæter ikke er så sikre, som det påstås, og at de kan resultere i
hurtigere forværring af nyrefunktion hos personer, der har øget risiko
for kronisk nyresygdom.
Læs mere om undersøgelserne:
High-Protein Diet Could Be Harmful, Even for Healthy Kidneys
Især mange overvægtige vælger en særlig proteinrig kost, fordi de er
blevet fortalt, at proteiner kan hjælpe dem ned i vægt.
Men især svært overvægtige har øget risiko for kronisk nyresygdom, og
skal derfor være varsom med ikke at indtage mere eller ret meget mere
protein, end de har brug for.
Meget proteinrige kure -- især når proteinerne kommer fra animalske
fødevarer -- er af flere grunde at spille hasard med helbredet. Få
ekstra proteiner fra vegetabilske kilder, når ekstra protein er
nødvendig eller gavnligt.
Læs evt. også artiklen:
En
sund plantebaseret kost er godt for nyrerne, som beskriver, hvordan
en
plantebaseret eller vegetarisk kost kan have sundhedsmæssige fordele for
mennesker med nyresygdom, og endda være med at forhindre, at tidlig
nyresygdom forværres.
Læs mere om sundt vægttab i e-bogen:
Godt i gang med Sikker Slank (gratis)
Nok protein uden at overdrive er bedst
En undersøgelse viser, at en kost med mere end den anbefalede mængde
proteiner kun gavner dem, der aktivt taber sig ved at fjerne kalorier
fra kosten eller som styrketræner for at opbygge mere mager muskelmasse.
Mere end 1.500 ernæringsartikler blev screenet på tværs af
tidsskriftsdatabaser for at identificere 18 undersøgelser med 22
interventionsgrupper og 981 deltagere, der behandlede dette emne.
Undersøgelsen bekræfter også, at den anbefalede mængde på 0,8 gram
protein per kg kropsvægt per dag er tilstrækkelig for de fleste
mennesker.
Når mennesker er i en neutral metabolisk tilstand - ikke taber sig
eller styrketræner - påvirker det at spise mere protein ikke deres
kropssammensætning.
Under visse betingelser, herunder styrketræning og vægttab, kan
moderat mere protein være nyttigt.
Kilde: Purdue University. "How does protein fit in your holiday diet
or New Year's resolutions?." ScienceDaily. ScienceDaily, 3 December
2019. <www.sciencedaily.com/releases/2019/12/191203154231.htm>.
Kommentar:
Vi har haft emnet om proteiner oppe flere gange tidligere, eftersom
jeg i mange år har været frustreret over, hvordan selv fagfolk har
overtalt overvægtige og svært overvægtige til at indtage
sundhedsskadelige mængder af protein, som reelt alligevel ikke har nogen
effekt eller nævneværdig effekt på vægten.
Proteinhysteriet har vist efterhånden lagt sig, men mange overvægtige
har vænnet sig til at spise alt for meget protein, og vil have gavn af
både at indtage mindre protein og vælge vegetabilske kilder til protein.
Disse kure med overdrevne mængder af proteiner medvirker til gigt,
kræft, nyresygdom og andre sygdomme.
NOK protein er vigtigt. Væsentlig mere end nok er ikke en god ide.
Helt almindelige grøntsager mindsker risikoen for, at gravide føder
for tidligt
Ph.d. kandidat fra University of Queensland, Dereje Gete,
analyserede næsten 3500 kvinders kost og fandt, at et højt indtag af
gulerødder, blomkål, broccoli, græskar, kål, grønne bønner og kartofler
inden befrugtningen hjalp kvinderne med at undgå for tidlig fødsel.
”Traditionelle grøntsager er rige på antioxidanter eller
antiinflammatoriske næringsstoffer, som har en betydelig rolle i at
reducere risikoen for negative fødselsresultater,” udtaler Gete.
Forskere: Nedlukninger i Europa forhindrede over tre millioner
dødsfald
Hvis lederne på tværs af 11 europæiske lande havde ladet stå til, var
yderligere over tre millioner mennesker døde i Europa under første bølge
af corona-pandemien,
konkluderer forskere.