Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 09, 2020
- En sund plantebaseret kost er
godt for nyrerne
- EU bruger mange millioner Euro
hver år på at fremme kødspisning
- Piger verden over går tidligere i
pubertet
- Vægttab reducerer risiko for
brystkræft.
|
UGENS CITAT
"At
argumentere og vinde er at nedbryde virkeligheden for den person, du
argumenterer imod.
Det er smertefuldt at miste din virkelighed, så vær venlig, selv om du
har ret."
— Haruki Murakami
En sund plantebaseret kost er godt for nyrerne
The National Kidney Foundation skriver i artiklen:
Plant-Based Diet or Vegetarian Diet – What is the Difference?, at en
vegetarkost kan være sundt, så længe du planlægger dine måltider
omhyggeligt, og sørger for at få nok vigtige næringsstoffer.
En plantebaseret eller vegetarisk kost kan have
sundhedsmæssige fordele for mennesker med nyresygdom - hvis du ved,
hvordan man gør det med omhu. Den kan endda hjælpe med at forhindre, at
tidlig nyresygdom forværres.
Og i artiklen:
The Beginner's Guide to Starting a Plant-Based Diet (When You Have
Kidney Disease) skriver de, at en plantebaseret kost inkluderer at
spise mere plantekost som fuldkorn, frugt, grøntsager, nødder,
bælgfrugter (bønner, ærter og linser) og sunde planteolier (såsom
olivenolie eller rapsolie) og mindre animalsk mad som mejeriprodukter,
æg, fisk og kød.
Voksende evidens viser, at plantebaserede måder at spise
på kan hjælpe med at forhindre helbredsproblemer som hjertesygdomme og
yderligere nyreskade hos mennesker med nyresygdom.
Nogle undersøgelser viser, at mennesker, der lever med
nyresygdom, som følger en plantebaseret kost, lever længere end dem,
hvis kost er mere baseret på animalske fødevarer.
At starte en plantebaseret kost betyder dog ikke, at du
er nødt til at blive vegetar og fjerne alle kilder til animalsk protein
fra din kost.
En undersøgelse har vist, at udskiftning af animalsk
protein med planteprotein ved to ud af tre måltider per dag kan være nok
til at give sundhedsmæssige fordele ved en plantebaseret kost hos
patienter med kronisk nyresygdom.
Læs evt. hele artiklen
Læs også:
Mindre kød, sundere nyrer
En
kost med mange syredannende fødevarer påvirker nyrerne negativt
Proteinkure kan skade nyrerne
Frugt
og grønt hjælper med at beskytte nyrerne
EU bruger mange millioner Euro hver år på at fremme kødspisning
Ifølge en
artikel i The Guardian bruger EU mange penge på at fremme
kødspisning.
EU er blevet beskyldt for en "uforsvarlig" tilgang til menneskers
sundhed og klimakrisen ved at bruge millioner af euro hvert år på
kampagner for at få os til at spise mere kød.
Cirka 60 mio. euro (450.000.000 kroner) er blevet brugt i de sidste
tre år på 21 kampagner for markedsføring af kød.
Den erklærede ambition for mange af projekterne har været at standse
et fald i kødforbruget midt i en voksende tendens til vegetarisme blandt
Europas unge.
Husdyrsektoren er ansvarlig for ca. 14,5% af de samlede menneskelige
afledte drivhusgasemissioner. Forskere har fremlagt bevis for en
forbindelse mellem kræft og en kost, der inkluderer svine-, okse- og
lammekød.
Piger verden over går tidligere i pubertet
Danske forskere står bag ny undersøgelse, som viser, at piger går
markant tidligere i puberteten end før.
Undersøgelsen viser, at siden 1977 er piger på verdensplan i gennemsnit
gået i puberteten tre måneder tidligere for hvert årti.
Senere i livet giver tidlig pubertet en øget risiko for brystkræft.
Der er også højere sandsynlighed for hjertesygdomme og diabetes.
Læs
mere på dr.dk
Måske nedenstående er en af flere forklaringer på denne kedelige
tendens:
Sødestoffer med lavt kalorieindhold er ikke gode for gravide og
spædbørn
Et forskerhold har opdaget, at indtagelsen af sødestoffer med lavt
kalorieindhold under graviditeten øger mængden af kropsfedt i deres
afkom og forstyrrer deres tarmmikrobiota.
"Sødestoffer med lavt kalorieindhold betragtes som sikre at indtage
under graviditet og amning, men evidens fra studier af mennesker tyder
på, at de kan øge kropsvægten og andre kardiovaskulære risikofaktorer,"
udtaler den ledende forsker dr. Raylene Reimer.
Brugen af sødestoffer med lavt kalorieindhold er steget stødt, især
hos kvinder og børn, men et dagligt forbrug hos gravide er forbundet med
store babyer og tidlig menstruation hos piger under 10 år - en kendt
risikofaktor for kroniske sygdomme.
Det er muligt, at sødestoffer påvirker vægten ved at ændre på
tarmmikrobiotaen.
Denne effekt blev observeret ved både kunstige sødestoffer som
aspartam og det mere naturlige alternativ stevia.
Kilde: University of Calgary. "Low-calorie sweeteners do not mean low
risk for infants: New research shows the impact 'diet' ingredients have
on body weight and gut microbiota." ScienceDaily. ScienceDaily, 29
January 2020. <www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200129174510.htm>
Vægttab reducerer risiko for brystkræft
Forskerne gennemgik ti relevante studier med i alt 180.885 kvinder.
De konkluderede, at kvinder, der taber sig efter 50-årsalderen, og
holder vægten nede, har lavere risiko for brystkræft. Selv et lille
vægttab, der fastholdes, er med til at forebygge brystkræft.
Læs
mere på slankenyt