Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 37, 2012


  1. Kød og forarbejdet kød øger risiko for slagtilfælde
  2. Tranebær mod blærebetændelse
  3. Gurkemeje kan beskytte mod diabetes
  4. Mail: Melatonin
 

Bevidsthed er ikke en præstation. Det er en livsstil.

— Ariel and Shya Kane


Kød og forarbejdet kød øger risiko for slagtilfælde

Rødt og forarbejdet kød øger risikoen for slagtilfælde. Det viser en ny meta-analyse offentliggjort af American Heart Association.

Risikoen for slagtilfælde steg med 11 procent for hver portion rødt kød indtaget som en del af en persons daglige kost, og 13 procent for hver daglig portion af forarbejdet kød.

Det var en meget omfattende analyse, der i alt inkluderede 329,495 mennesker i Europa, Japan og USA.

Kilde: Kaluza J, et al. Red meat consumption and risk of stroke: a meta-analysis of prospective studies. Stroke Published online July 31, 2012. DOI: 10.1161/STROKEAHA.112.663286. Abstract

Kommentar:

Indtagelse af rødt kød — herunder oksekød, svinekød, lam, skinke, hotdogs, pølser, kødpålæg og bacon — øger ikke kun risikoen for slagtilfælde, som denne meta-analyse viser, men er også blevet sat i forbindelse med blandt andet øget risiko for nogle kræftformer, hjerte-kar-sygdomme og diabetes, samt øget dødelighed fra hjerte-kar-sygdomme og kræft.

Kød i kosten giver en proteinrig kost, og i de fleste tilfælde langt mere protein, end kroppen har brug for, men hvis du ønsker at bevare det samme høje indhold af protein i kosten, udelader du flere raffinerede fødevarer fra kosten (sukker, hvidt brød, slik, chips, olie, mv.) og spiser mere bønner, linser, ærter og grøntsager. Hvis du ønsker animalsk protein så erstat kød og forarbejdet kød med lidt kylling og fisk.

Find evt. tips til mindre kød og mere grønt i kosten på vegetarbladet.dk


Tranebær mod blærebetændelse

Tranebærsaft er rig på visse anti-bakterielle stoffer. Og en ny undersøgelse viser at den kan hjælpe med at forhindre gentagne urinvejsinfektioner hos børn.

Forskerne fandt, at tranebærjuice, der indeholdt en høj koncentrationer af proanthocyanidiner (det stof der menes at give tranebær deres anti-bakterielle egenskaber) sænkede børnenes risiko for gentagne urinvejsinfektioner med to tredjedele, sammenlignet med en juice uden tranebær.

Kvinder har længe brugt tranebærsaft og kosttilskud med tranebærekstrakt som en hjælp til at forhindre tilbagevendende urinvejsinfektioner.

Der er ingen garanti for, at den tranebærsaft, du køber, indeholder nok proanthocyanidiner, til at virke som i denne undersøgelse, da de ofte er meget fortyndede, blandet med anden saft eller tilsat en masser sukker.

Kilde: K. Afshar, L. Stothers, H. Scott, A.E. MacNeily. Cranberry Juice for the Prevention of Pediatric Urinary Tract Infection: A Randomized Controlled Trial. The Journal of Urology. Volume 188, Issue 4, Supplement , Pages 1584-1587, October 2012

Kommentar:

Prøv evt. om du kan købe tranebærsaft uden tilsat sukker i en helsekostforretning eller i supermarkedets helsekostafdeling. Der er nok størst chance for, at du finder en tranebærsaft med højt indhold af aktive stoffer.

Et godkendt naturlægemiddel med tranebær er Vitabutin tranebær.

Brug ikke tranebær eller naturlægemidler med tranebær til at behandle børn, før du har aftalt det med lægen.


Gurkemeje kan beskytte mod diabetes

Gurkemeje er et krydderi fra en ingefærlignende plante, der er kendt for sin stærke gule farve. Gurkemeje bruges mest som et blandingskrydderi i karry, men kan også bruges alene. Gurkemeje giver retten en let gullig farve.

Et mindre studie viser, at kosttilskud med indhold af gurkemeje kan forebygge diabetes type 2 hos personer med høj risiko for at udvikle sygdommen. Det fremgår af et studie offentliggjort i tidsskriftet Diabetes Care.

Krydderiet gurkemeje indeholder curcumin, som bruges i naturmedicin for sine betændelseshæmmende egenskaber. Hvorfor curcumin kan have en forebyggende effekt mod diabetes, ved forskerne endnu ikke. Men det skyldes muligvis, at den betændelseshæmmende virkning af curcumin beskytter de insulin-producerende betaceller mod beskadigelse.

I studiet modtog 240 personer med forstadie til diabetes 250 mg placebo eller gurkemeje-tabletter seks gange dagligt i 9 måneder. Efter 9 måneder havde 19 af de 116 deltagere i placebogruppen udviklet diabetes, mens ingen af de 119 forsøgspersoner i gurkemejegruppen havde udviklet sygdommen.

Kilde: Somlak Chuengsamarn, Suthee Rattanamongkolgul, Rataya Luechapudiporn, Chada Phisalaphong, Siwanon Jirawatnotai.
Curcumin Extract for Prevention of Type 2 Diabetes. Diabetes Care July 6, 2012. Published online before print July 6, 2012, doi: 10.2337/dc12-0116

Kommentar:

Selv om der skal mere forskning til, og resultatet af denne undersøgelse skal bekræftes af yderligere undersøgelser, er det nok en god idé, at mennesker med forstadier til diabetes og måske også diabetikere bruger krydderiet i deres madlavning, og måske i nogle tilfælde tage ekstra tilskud som ekstrakter.

Gurkemeje indeholder mellem tre og fem pct. af stoffet curcumin, som er det aktive stof i gurkemeje med antioxidant virkning. Undersøgelser har vist, at det meste af curcumin ikke bliver optaget i kroppen, men passerer uændret gennem fordøjelseskanalen. Producenter af kosttilskud med gurkemeje (evt. med forhøjet indhold af det aktive stof) vil ofte påstå, at de aktive stoffer i kosttilskud med gurkemeje/curcumin optages og udnyttes bedre. Det er muligvis rigtigt.

Det er svært at afgøre, hvor stor forskellen er på at bruge krydderiet i madlavningen og tage det som specielforarbejdet kosttilskud — eller hvor stor forskel der er på de forskellige kosttilskud med gurkemeje. Men der er i hvert fald forskel på prisen. 100 gram økologisk gurkemeje koster lidt under 40 kr., og 100 kapsler med ekstrakt i kapsler kan koste omkring 350 kr.

Læs evt. mere om diabetes.


Mail: Melatonin

Jeg tager melatonin tabletter, har gjort det i mange år, måske dumt!?! ... har nu svært ved at slippe dem igen (får søvnproblemer), kan jeg blive ved med at tage tabletterne. Kan de skade?

Mvh
Lone

Hej Lone

Den bedste måde at regulere og afbalancere kroppens egen melatonin på er ved at sikre en god døgnrytme og følge andre af de forslag, der er nævnt i bogen Søvnproblemer — er der en naturlig løsning?

Jeg synes, du skal snakke med den læge, som har ordineret tabletterne til dig, og i samråd med ham/hende komme væk fra tabletterne igen!

Med venlig hilsen
John Buhl


Vær stille, eller sig noget bedre end stilhed

— Pythagoras


Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.