Grundig artikel om soja fra Harvard
De skriver blandt andet, at soja er et unikt fødemiddel, der er
grundigt undersøgt for dets østrogen- og antiøstrogenvirkninger på
kroppen. Undersøgelser kan synes at vise modstridende konklusioner om
soja, men det skyldes for det meste den store variation i, hvordan soja
studeres. Resultater fra nyere befolkningsundersøgelser tyder på, at
soja enten har en gavnlig eller neutral virkning på forskellige
sundhedsforhold. Soja er en næringsrig kilde til protein, som det er
sikkert at indtage flere gange om ugen, og det vil sandsynligvis give
sundhedsmæssige fordele - især når de spises som et alternativ til rødt
og forarbejdet kød.
Læs mere:
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/soy/
Nyt studie: Fuldkorn kan sænke risikoen for type 2-diabetes
Jo mere fuldkorn du spiser, jo mere sænker du din risiko for at
udvikle type 2-diabetes, viser omfattende dansk forskning.
Diabetesforeningen håber, at undersøgelsen kan få flere til at spise
mere fuldkorn.
https://diabetes.dk/aktuelt/nyheder/nyhedsarkiv/2018/nyt-studie-fuldkorn-kan-saenke-risikoen-for-type-2-diabetes.aspx
Enighed om kokosolie
En Harvard-professor kalder kokosolie for ren gift. Nogle forhandlere
og fortalere kalder kokosolie for et rent vidundermiddel.
Jeg skrev en artikel om emnet på vegetarkost.dk, hvor jeg nævner at
ingen seriøse forskere eller ernæringseksperter mener, at kokosolie er
et vidundermiddel.
Det tårnhøje indhold af mættet fedt i kokosolie får kolesteroltallet
til at stige og øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
Diætisten Jeff Novick mener, at det eneste mirakuløse ved kokosolie
er, hvordan det er lykkedes fødevareindustrien at gøre et så kalorierigt
og fedtrigt fødeemne til “superfood”. Som han skriver: »Det egentlige
kokosoliemirakel har intet at gøre med magiske helbredende eller
ernæringsmæssige egenskaber i kokosolie – men hvordan en fødevare med
højt indhold af fedt og kalorier blev forvandlet til superfood.«
Der er videnskabelig enighed om, at kokosolie er problematisk på
grund af det høje indhold af mættet fedt.
Hvis dit indtag af mættet fedt i forvejen er meget lavt, er der nok
ingen skadelige virkninger forbundet med at bruge kokosolie i små
mængder. Brug evt. lidt til stegning, som smagsgiver i ellers sunde
retter, hvor du synes den hører hjemme, men lad dig ikke narre til at
tro, at kokosolie har særlige sunde eller mirakuløse egenskaber.
Læs mere:
https://vegetarkost.dk/enighed-om-kokosolie/
Sunde kostændringer sparer ferskvand og gavner befolkningens sundhed
Sammenlignet med de mest almindelige kostvaner kan det vand, der
kræves for at producere vores mad, reduceres med mellem:
* 11% og 35% ved sunde kostvaner, der indeholder kød
* 33% og 55% ved sund vegetarisk kost, der også indeholder fisk (pescetarisk
kost)
* 35% og 55% ved sunde vegetariske kostvaner.
Animalske produkter - og især kød - kræver meget vand i produktionen.
Den gennemsnitlige europæiske kost er karakteriseret ved et generelt
overforbrug af især animalske produkter.
En sund kost vil indeholde mindre sukker, vegetabilske olier, kød og
animalske fedtstoffer samt flere frugt og grøntsager.
På grund af de mange negative virkninger af en intensiv
husdyrproduktion på jordens ressourcer og økosystemer, samt de voksende
krav fra ikke-vestlige lande for animalske produkter, er det nødvendigt
at skifte til en mere ressourceeffektiv (og sundere) vegetabilsk kost i
EU.
https://ec.europa.eu/jrc/en/news/change-your-diet-save-both-water-and-your-health
Marie Trydeman Knudsen, der forsker i bæredygtighed af fødevarer og
landbrugssystemer, udtager ifølge en artikel på
dr.dk om undersøgelsen - Der er tit en sammenhæng mellem sund kost
og klimamæssig god kost. Det er især, hvis det er en sundere livsstil,
der inkluderer mange grøntsager, da grøntsager hverken har et højt
vandaftryk eller klimaaftryk. Når du reducerer indtaget af okse-og
lammekød, så er der både et sundhedsmæssigt og klimamæssigt perspektiv i
det, siger hun.
Kommentar:
Det er så heldigt, at den kost som er sundest for dig også er sundest
for planeten: En plantebaseret kost — helt eller overvejende uden
animalske fødevarer og uden for meget fedt/olie og uden overforarbejdede
fødevarer.
Studier sår tvivl om effekt af mad med 'gode' bakterier
To nye studier viser, at mad eller kosttilskud med probiotika havde
mindre effekt end ventet.
Den forskning, der ligger til grund for påstande om, at produkter med
levende bakterier – typisk mælkesyrebakterier – er gode for tarmfloraen,
er knap så solid, som man ellers kan få indtryk af.
Der er udført mange studier om probiotika. Nogle af dem viser, at
bakterieprodukterne kan hjælpe. Men for nylig blev to studier
publiceret, som sår tvivl om, hvor nyttig probiotika er. Det ene studie
indikerer, at mælkesyrebakterierne ofte bare suser gennem tarmen uden at
gøre noget særligt. Det andet studie indikerer, at de bakterier, der ret
faktisk etablerer sig, til tider gør mere skade end gavn.
Læs
mere på videnskab.dk
Læs også artiklen:
Sund
tarmflora, godt helbred
Når du forbedrer dine tarmes sundhed, vil du sandsynligvis også
forbedre din sundhed på andre områder.
En fiberrig og varieret plantebaseret kost fremmer en sund
sammensætning af tarmbakterier. Især bladgrønt og bær er guf for de gode
bakterier i tarmen.