Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 40, 2018


  • Grundig artikel om soja fra Harvard
  • Nyt studie: Fuldkorn kan sænke risikoen for type 2-diabetes
  • Enighed om kokosolie
  • Sunde kostændringer sparer ferskvand og gavner befolkningens sundhed
  • Studier sår tvivl om effekt af mad med 'gode' bakterier
     

UGENS CITAT

"At forstå spørgsmålet er det halve svar."

— Sokrates


Grundig artikel om soja fra Harvard

De skriver blandt andet, at soja er et unikt fødemiddel, der er grundigt undersøgt for dets østrogen- og antiøstrogenvirkninger på kroppen. Undersøgelser kan synes at vise modstridende konklusioner om soja, men det skyldes for det meste den store variation i, hvordan soja studeres. Resultater fra nyere befolkningsundersøgelser tyder på, at soja enten har en gavnlig eller neutral virkning på forskellige sundhedsforhold. Soja er en næringsrig kilde til protein, som det er sikkert at indtage flere gange om ugen, og det vil sandsynligvis give sundhedsmæssige fordele - især når de spises som et alternativ til rødt og forarbejdet kød.

Læs mere: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/soy/


Nyt studie: Fuldkorn kan sænke risikoen for type 2-diabetes

Jo mere fuldkorn du spiser, jo mere sænker du din risiko for at udvikle type 2-diabetes, viser omfattende dansk forskning. Diabetesforeningen håber, at undersøgelsen kan få flere til at spise mere fuldkorn.
https://diabetes.dk/aktuelt/nyheder/nyhedsarkiv/2018/nyt-studie-fuldkorn-kan-saenke-risikoen-for-type-2-diabetes.aspx


Enighed om kokosolie

En Harvard-professor kalder kokosolie for ren gift. Nogle forhandlere og fortalere kalder kokosolie for et rent vidundermiddel.

Jeg skrev en artikel om emnet på vegetarkost.dk, hvor jeg nævner at ingen seriøse forskere eller ernæringseksperter mener, at kokosolie er et vidundermiddel.

Det tårnhøje indhold af mættet fedt i kokosolie får kolesteroltallet til at stige og øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Diætisten Jeff Novick mener, at det eneste mirakuløse ved kokosolie er, hvordan det er lykkedes fødevareindustrien at gøre et så kalorierigt og fedtrigt fødeemne til “superfood”. Som han skriver: »Det egentlige kokosoliemirakel har intet at gøre med magiske helbredende eller ernæringsmæssige egenskaber i kokosolie – men hvordan en fødevare med højt indhold af fedt og kalorier blev forvandlet til superfood.«

Der er videnskabelig enighed om, at kokosolie er problematisk på grund af det høje indhold af mættet fedt.
Hvis dit indtag af mættet fedt i forvejen er meget lavt, er der nok ingen skadelige virkninger forbundet med at bruge kokosolie i små mængder. Brug evt. lidt til stegning, som smagsgiver i ellers sunde retter, hvor du synes den hører hjemme, men lad dig ikke narre til at tro, at kokosolie har særlige sunde eller mirakuløse egenskaber.
Læs mere: https://vegetarkost.dk/enighed-om-kokosolie/ 


Sunde kostændringer sparer ferskvand og gavner befolkningens sundhed

Sammenlignet med de mest almindelige kostvaner kan det vand, der kræves for at producere vores mad, reduceres med mellem:

* 11% og 35% ved sunde kostvaner, der indeholder kød
* 33% og 55% ved sund vegetarisk kost, der også indeholder fisk (pescetarisk kost)
* 35% og 55% ved sunde vegetariske kostvaner.

Animalske produkter - og især kød - kræver meget vand i produktionen.

Den gennemsnitlige europæiske kost er karakteriseret ved et generelt overforbrug af især animalske produkter.

En sund kost vil indeholde mindre sukker, vegetabilske olier, kød og animalske fedtstoffer samt flere frugt og grøntsager.

På grund af de mange negative virkninger af en intensiv husdyrproduktion på jordens ressourcer og økosystemer, samt de voksende krav fra ikke-vestlige lande for animalske produkter, er det nødvendigt at skifte til en mere ressourceeffektiv (og sundere) vegetabilsk kost i EU.
https://ec.europa.eu/jrc/en/news/change-your-diet-save-both-water-and-your-health

Marie Trydeman Knudsen, der forsker i bæredygtighed af fødevarer og landbrugssystemer, udtager ifølge en artikel på dr.dk om undersøgelsen - Der er tit en sammenhæng mellem sund kost og klimamæssig god kost. Det er især, hvis det er en sundere livsstil, der inkluderer mange grøntsager, da grøntsager hverken har et højt vandaftryk eller klimaaftryk. Når du reducerer indtaget af okse-og lammekød, så er der både et sundhedsmæssigt og klimamæssigt perspektiv i det, siger hun.

Kommentar:

Det er så heldigt, at den kost som er sundest for dig også er sundest for planeten: En plantebaseret kost — helt eller overvejende uden animalske fødevarer og uden for meget fedt/olie og uden overforarbejdede fødevarer.


Studier sår tvivl om effekt af mad med 'gode' bakterier

To nye studier viser, at mad eller kosttilskud med probiotika havde mindre effekt end ventet.

Den forskning, der ligger til grund for påstande om, at produkter med levende bakterier – typisk mælkesyrebakterier – er gode for tarmfloraen, er knap så solid, som man ellers kan få indtryk af.

Der er udført mange studier om probiotika. Nogle af dem viser, at bakterieprodukterne kan hjælpe. Men for nylig blev to studier publiceret, som sår tvivl om, hvor nyttig probiotika er. Det ene studie indikerer, at mælkesyrebakterierne ofte bare suser gennem tarmen uden at gøre noget særligt. Det andet studie indikerer, at de bakterier, der ret faktisk etablerer sig, til tider gør mere skade end gavn.

Læs mere på videnskab.dk

Læs også artiklen: Sund tarmflora, godt helbred

Når du forbedrer dine tarmes sundhed, vil du sandsynligvis også forbedre din sundhed på andre områder.

En fiberrig og varieret plantebaseret kost fremmer en sund sammensætning af tarmbakterier. Især bladgrønt og bær er guf for de gode bakterier i tarmen.


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.