Overforarbejdet mad feder mere end mad fremstillet af
ordentlige råvarer — også selv om måltidet har en fornuftig
sammensætning af næringsstoffer.
Det kan du
læse om her.
To forskellige kostplaner med næsten samme sammensætning
af næringsstoffer, kostfibre og kalorier — den ene kost var sammensat af
ultraforarbejdede fødevarer, den anden af uforarbejdede fødevarer —
påvirkede vægten vidt forskelligt.
De personer, der spiste den ultraforarbejdede mad,
spiste hurtigere og indtog i gennemsnit ca. 500 kcal mere dagligt og tog
ca. et kilo på i løbet af de to uger.
De personer, der spiste den uforarbejdede mad, tabte sig
derimod ca. et kilo i løbet af de to uger.
Det er muligt at dække behovet for næringsstoffer med
ultraforarbejdede fødevarer, men det kan alligevel gå ud over både vægt
og sundhed.
Ultraforarbejdede fødevarer giver blandt andet
problemer, fordi de spises hurtigere, tygges i kortere tid, kan fremme
skadelige tarmbakterier, giver mindre mæthed, kan indeholde forskellige
tilsatte ingredienser, der har skadelig virkning osv.
En artikel om undersøgelsen i slankenyt her:
Ultraforarbejdet mad forårsager overspisning og vægtstigning.
Amerikanerne spiser hovedsagelig ultraforarbejdede
fødevarer
Amerikanerne er overeksponeret for produkter med mange
kalorier, mættet fedt, sukker og salt. Det viser
en undersøgelse fra Northwestern Medicine, der rapporterer, at USA's
fødevare- og drikkevareforsyning i 2018 var ultraforarbejdet og generelt
usundt.
Forskerne analyserede 230.156 produkter og ved hjælp af
NOVA-klassificeringssystemet fandt de, at 71% af produkter som brød,
salatdressinger, snackfødevarer, slik, sukkerholdige drikkevarer og
meget mere er ultraforarbejdet. Blandt de 25 største producenter efter
salgsmængde blev 86% af produkterne klassificeret som ultraforarbejdet.
En stor del af danskernes kost består af
ultraforarbejdede fødevarer
Også i Danmark er de fleste fødevarer i supermarkederne
reelt ultraforarbejdede fødevarer, hvoraf de fleste er problematiske,
fordi de fremmer overvægt og skader helbredet.
De er en væsentlig årsag til, at omkring
halvdelen af danskerne er moderat eller svært overvægtige og, at
to ud af tre danskere er diagnosticeret med en kronisk sygdom (og
endnu flere har en håndfuld skavanker).
Sukkerrige drikkevarer inkl. sodavand klassificeres også
som ultraforarbejdede fødevarer. I Danmark drikker vi så meget sodavand,
at det for mange mennesker på sigt vil gå ud over deres helbred.
En ny undersøgelse har netop vist, at ...
Folk, der drikker sodavand – både light og almindelige
– lever kortere
De personer, som drak mere end 2 glas sodavand om dagen,
havde 17% højere risiko for at være døde efter 16 år sammenlignet med
personer, som drak under ét glas sodavand om måneden.
Ifølge undersøgelsen øger indtaget af sødede sodavand
også risikoen for overvægt, dårlig tandsundhed og næringsstoffortyndning,
så man risikerer at mangle næringsstoffer.
Folk, som drak kunstigt sødede sodavand, døde i højere
grad af hjerte-kar-sygdomme. Personer, der drak almindeligt sødede
sodavand, døde i højere grad af sygdomme i fordøjelsessystemet.
Læs artiklen på videnskab.dk
Også en tidligere undersøgelse fra 2002 konkluderede at
daglig indtagelse af sodavand med kunstige sødestoffer gav 44 % øget
risiko for at få et hjerteanfald eller et slagtilfælde, sammenlignet med
dem, der ikke drak light sodavand.
Læs mere i artikel:
Sukkerfri sodavand forbundet med øget risiko for hjerteanfald og
slagstilfælde.
Lidt af hvert
Angst og depression: Læger udskriver naturoplevelser på recept i
stedet for medicin
De 'grønne recepter' er en succes i Storbritannien.
To timer om ugen i naturen er forbundet med bedre helbred og øget
velvære. Derfor forsøger man at bruge tid udendørs som et
behandlingstiltag for psykisk sårbare personer.
Læger i Storbritannien bruger i stigende grad, at udskrive tid til natur-
og haveprojekter på recept som en del af Storbritanniens sundhedsvæsens
'grønne recepter'.
Læs
mere på videnskab.dk.