Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 42, 2014
- Du kan lære at foretrække sund mad
- Q10 mod hjertesvigt
- Resistente bakterier | Antibiotika
- Sødestoffer
- Faste
|
|
|
Den mad, du
spiser, kan enten være den sikreste og mest effektive form for medicin
eller den langsomste form for gift.
— Ann Wigmore
Du kan lære at foretrække sund mad
Et helt nyt studie peger på, at du kan træne din hjerne til at
foretrække sunde kalorielette fødevarer frem for usunde fødevarer med et
højere kalorieindhold.
Studiet, der involverede hjernescanning, viste, at du kan vende den
vanedannende effekt af usund mad samtidig med, at du øger lysten til
sunde fødevarer.
For at finde ud af, om hjernen kan trænes til at foretrække sunde
fødevarer, studerede forskerne hjernens belønningssystem hos 13
overvægtige og svært overvægtige mænd og kvinder, hvoraf otte deltog i
et nyt slankeprogram designet af forskere på Tufts University og fem
deltagere, i en kontrolgruppe, som ikke var indskrevet på programmet.
Begge grupper gennemgik hjernescanninger i begyndelsen og slutningen
af en periode på seks måneder.
Blandt deltagerne, der deltog i slankeprogrammet, afslørede
hjernescanninger ændringer i områder af hjernens belønningscenter, der
er forbundet med indlæring og afhængighed.
Efter seks måneder havde dette område fået øget følsomhed overfor
sunde fødevarer med lavere kalorieindhold, hvilket indikerer en øget
nydelse og tilfredshed med at spise sundere fødevarer.
Området i hjernen viste også nedsat følsomhed over for de usunde
fødevarer med højere kalorieindhold.
Kilde: Susan B. Roberts m.fl. Pilot randomized trial demonstrating
reversal of obesity-related abnormalities in reward system responsivity
to food cues with a behavioral intervention. Nutrition & Diabetes (2014)
4, e129; doi:10.1038/nutd.2014.26
Published online 1 September 2014. Og:
Training Your Brain to Prefer Healthy Foods
Kommentar:
Det er en lille men vigtig undersøgelse, som bekræfter, at det kun er
overgangen til nye vaner, der er svær, hvis du griber tingene rigtigt
an.
Læs bogen
Kunsten at ændre vaner
De fleste, der er konsekvente, når de ændrer kostvaner, vil allerede
indenfor 6 uger miste lysten til usunde fødevarer og foretrække de nye
sundere kostvaner.
Det er ved hjælp af regelmæssige gentagelser, at hjernen indlærer nye
vaner.
Hvis du fx bliver ved med at spise mindst 600 gram frugt og grønt
dagligt — også selv om du egentlig ikke rigtig gider eller har lyst —
bliver det pludselig til en naturlig del af din kost, som du begynder at
holde af.
Du lærer at holde af grøntsager ved at spise mange af dem og gerne på
forskellige måder og i stor variation.
Q10 mod hjertesvigt
En ny undersøgelse har vist, at hjertepatienter, som fik coenzym Q10,
havde en markant lavere risiko for at dø. Desuden havde de færre
hospitalsindlæggelser på grund af hjertesvigt, og deres symptomer var
forbedret i forhold til de patienter, som ikke fik Q 10.
420 patienter med hjertesvigt deltog i undersøgelsen, som varede i to
år. Halvdelen af patienterne fik 100 mg Q10 tre gange dagligt. Den anden
halvdel fik et tilsvarende antal identiske kapsler, men uden Q10
(placebo).
Den gruppe patienter, der fik Q10, halverede omtrent risikoen for
væsentlige negative kardiovaskulære hændelser (43% lavere risiko) og de
halverede næsten risikoen for at dø i perioden (også 43 % lavere
risiko).
Kilde: Svend A. Mortensen m.fl. The Effect of Coenzyme Q10 on
Morbidity and Mortality in Chronic Heart Failure
Results From Q-SYMBIO: A Randomized Double-Blind Trial. JCHF. 2014;():.
doi:10.1016/j.jchf.2014.06.008.
Abstract ScienceDaily:
First drug to significantly improve heart failure mortality in over a
decade
Kommentar:
På Biosyms hjemmeside — et af de firmaer, der sælger Q10-kapsler a
100 mg — står der bl.a. om Q 10:
Coenzym Q10 (eller blot Q10) er et vitaminlignende stof, som spiller
en vigtig rolle for dannelsen af energi i kroppens celler. Q10 findes i
høje koncentrationer i organer og væv med et højt energiforbrug, dvs.
specielt i musklerne. Netop derfor er hjertet det organ i kroppen, som
har det højeste indhold af Q10. ...
Tilstedeværelsen af Q10 er dermed en forudsætning for, at kroppen kan
udnytte energien fra vores kost.
Q10 forekommer naturligt i kroppen, da kroppen selv kan danne Q10.
Men denne evne aftager med alderen.
Resistente bakterier | Antibiotika
Advarsler ignoreres
Dr. Brad Spellberg fik tårer i øjnene, da han mindedes sit forgæves
forsøg på at behandle en ung mor til to ... Ingen lægemidler kunne
bekæmpe bakterien, der angreb hendes krop. "Hun døde," sagde
Spellberg "der var intet at gøre." ...
Et stigende antal af bakterieinfektioner, som engang var let at
behandle, modstår nu moderne medicins arsenal af antibiotika.
Det skyldes det fortsatte misbrug og overforbrug af antibiotika til
både mennesker og dyr.
Kilde:
Antibiotic Resistance Warnings Remain Unheeded, Experts Say
Resistente bakterier slår nu dagligt mange mennesker ihjel.
Læs også om resistente bakterier og antibiotika i
sidste uges nyhedsbrev
Læger udskriver unødvendig medicin sent på dagen
Jo længere arbejdsdagen skrider frem, des mere træt bliver man. Et nyt
studie viser, at læger i højere grad udskriver unødvendig
antibiotika-medicin til respiratoriske sygdomme, jo længere deres
arbejdsdag skrider frem. (videnskab.dk)
Flere multiresistente bakterier på danske hospitaler
Der var i 2013 en stor stigning i antallet af patienter, der fik
infektioner med multiresistente bakterier som VRE og CPE på de danske
hospitaler. (Statens Serum Institut)
Stop
for flere svin
De danske svinefabrikker producerer årligt 30 mio. svin, hvoraf mindst
halvdelen er inficerede med MRSACC398-bakterier. Alligevel gjorde den
siddende regering det muligt at øge svinenes antal med halvanden mio. i
august i år. (gylle.dk)
Økogrise får en tiendedel antibiotika
Økologiske svineproducenters forbrug af antibiotika ligger konstant
lavt. Samlet set får en økogris kun en tiendedel af den antibiotika, som
en konventionel behandles med, viser ny opgørelse fra Fødevarestyrelsen.
(okologi.dk)
Sødestoffer
Videnskab.dk skrev:
Skelsættende nyt om sødestoffer: Kan øge risiko for fedme
Kunstige sødemidler kan øge risikoen for overvægt og type 2-diabetes,
viser omfattende nye forsøg med både mus og mennesker. Sødestofferne
påvirker tilsyneladende tarmbakteriernes sammensætning og funktion,
konkluderer forskerne. (videnskab.dk)
Ikke alle er enig i videnskab.dks artikel og udlægning af
undersøgelsen.
Anders Nedergaard skrev på sin blog:
“Så nu giver sødemidler forhøjet blodsukker?” (og tak for lort,
Videnskab.dk)
Du har sikkert lagt mærke til at sødemidler i er vælten igen – det har
jeg noget at sige om.
... sidenhen har jeg opdaget noget horribel videnskabsjournalistik om
artiklen ovre på videnskab.dk, der drev mig tilbage i blækhuset. ...
(KropBlog.dk)
Vi klapper lige hesten og konkluderer, at det sidste ord endnu ikke
er sagt om sødemidler.
Det er under alle omstændigheder bedst at begrænse indtagelsen af
sødestoffer — kunstige som naturlige.
Faste
Faste kan være sundt - især hvis du vejede for lidt som nyfødt
Nyfødte spædbørn, der vejer for lidt, kan tilsyneladende have godt af
at reducere fødevareindtaget i perioder resten af deres liv, viser ny
dansk forskning, som netop er publiceret i tidsskriftet Diabetologica. (videnskab.dk)
Kommentar:
Der er mange måder at faste på og mange forskellige meninger om,
hvilken metode der er bedst.
Jeg har tidligere skrevet om faste i nyhedsbrevet. Blandt andet i
artiklerne:
Fastekure
Positive ændringer i kroppen under faste
Hvis succes
ikke er på dine egne betingelser - hvis det ser godt ud for verden, men
ikke føles godt i dit eget hjerte - er det slet ikke succes.
— Anna
Quindlen