I
en undersøgelse fik forskere to grupper af mennesker til at spiste
omtrent samme mængde frugt og grøntsager, men med den forskel, at den
ene gruppe spiste en relativ lav variation og den anden gruppe spiste en
stor variation af frugt og grøntsager.
Alle deltagere i forsøget fik 8-10 portioner frugt og
grøntsager dagligt (eller hvad der vel svarer til 800 - 1.000 gram
dagligt).
De deltagere, der fik den største variation af frugt og
grøntsager, oplevede signifikant reduktion i DNA oxidation, og forskerne
konkluderede, at mindre mængder af mange fytokemikalier kan have større
gavnlige virkninger end større mængder af færre fytokemikalier.
Fytokemikalier er en betegnelse for de tusindvis af
plantestoffer i vegetabilske fødevarer, der ikke er næringsstoffer, men
som alligevel kan have vigtige funktioner i kroppen.
En
anden undersøgelse har vist, at større variation af frugt og grønt
var forbundet med lavere niveau af inflammation i kroppen.
Også når det gælder kognitiv funktion er større
variation i frugt og grønt forbundet med en større forbedring.
I
en undersøgelse konkluderede forskerne at variation, mere end den
samlede mængde af frugt og grønt i kosten, kan give kognitiv beskyttelse
hos midaldrende og ældre voksne.
____
Frugt og grønt er generelt set de sundeste kategorier af
fødevarer, vi har.
Store mængder af frugt og grønt og stor
variation af frugt og grønt er to af de mest overkommelige og
sundeste kostvaner, vi kan indføre.
Der er sandsynligvis ingen fordel forbundet med at
indtage en stor variation af frugt og grøntsager hver dag, men det er en
god ide over nogle dage og uger at sikre en god variation af frugt og
grøntsager.
Hvis du sænker din indtagelse af usunde fødevarer alt
imens du øger mængden og variationen af frugt og grøntsager i din kost,
bliver det næsten ikke bedre :-).
En stillesiddende livsstil i 20 år forbundet med
dobbelt så høj risiko for at dø i perioden sammenlignet med at være
aktiv
To årtier med en stillesiddende livsstil er forbundet
med en dobbelt så høj risiko for for tidlig død sammenlignet med at være
fysisk aktiv. Det viser en undersøgelse.
I alt 23.146 mænd og kvinder blev inkluderet i studiet.
Mennesker, der var inaktive i både 1984-1986 og
2006-2008, havde en dobbelt så høj risiko for død af alle årsagen og 2,7
gange større risiko for at dø af hjerte-kar-sygdom.
Studieforfatter dr. Trine Moholdt fra det norske
videnskabelige universitet, Trondheim, udtaler: "Vores konklusioner
indebærer, at du skal fortsætte med at være fysisk aktiv for at opnå de
maksimale sundhedsmæssige fordele fra fysisk aktivitet i form af
beskyttelse mod for tidlig død af enhver årsag og død af
hjerte-kar-sygdomme. Du kan også reducere din risiko ved at blive fysisk
aktiv senere i livet, selv om du ikke har været aktiv tidligere."
Kilde: European Society of Cardiology. "Sedentary
lifestyle for 20 years linked to doubled early mortality risk compared
to being active." ScienceDaily. ScienceDaily, 31 August 2019. <www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190831155849.htm>
Kommentar:
At være fysisk inaktiv er på mange måder en væsentlig
trussel for helbredet — omvendt vil næsten enhver øget daglig fysisk
aktivitet gavne. Selv få minutters øget daglig motion eller fysisk
aktivitet kan gøre en forskel.
Som vi har været inde på flere gange tidligere kan selv
lidt øget fysisk aktivitet/motion — i forhold til næsten ingen fysisk
aktivitet — eller blot at sidde mindre ned, gøre en stor forskel. Der
skal ikke så meget til, før motion begynder at gøre en stor forskel.
Læs mere i artiklen:
Lidt
motion, stor forskel
Lidt af hvert
Ny opdagelse kan forklare, hvordan tarmbakterierne påvirker
helbredet
Forskerne brugte nye teknikker til at lede efter hidtil ukendte
bakterieproducerede stoffer - og de fandt svimlende mængder.
Flere studier har vist, at personer med kroniske sygdomme ofte har en
anderledes sammensætning af tarmbakterier end raske personer.
Det nye studie viser, at mikroberne producerer store mængder af en
hidtil ukendt gruppe proteiner. En signifikant del af disse stoffer kan
muligvis have effekt på kroppen.
Forskerne mener, at der er grund til at tro, at mikroorganismerne bruger
proteinerne til vedligeholdelse, viruskontrol, tilpasning af habitat
samt til at 'snakke' eller 'skændes' med andre mikrober. Og ikke mindst,
til at tale med os.
Læs
mere på videnskab.dk
Kommentar:
En sund fiberrig kost er også med til at sikre gavnlige
tarmbakterier.