|
Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 46, 2015
Den noble slags
mennesket fremhæver de gode kvaliteter i andre, og fremhæver ikke de
dårlige. Den ringere gør det modsatte.
-- Confucius (551-479
BC)
Et spektrum af valg (2)
Oversat af Trine Jørgensen og Robert Svendsen
Dette er fortsættelsen af artiklen af Dean Ornish:
Spectrum of Choices
Første del fik du i
sidste uge
- - -
Resumé fra sidste uges artikel:
Fødevarer er hverken gode eller dårlige, men
nogle er mere sunde for dig end andre. Spektret af valgmuligheder er
stort. De sundeste fødevarer finder du i gruppe 1 og de mindst sunde i
gruppe 5.
Du har en bred vifte af muligheder. Generelt
vil det være sådan, at jo længere du du går i retning af gruppe 1
nedenfor og, jo hurtigere du gør det, jo flere fordele vil du opnå og jo
hurtigere vil du opnå dem. Men det er ikke alt eller intet.
Når vi vælger flere af vores fødevarer fra den
sundere ende af spektret, får det os til at føle os bedre tilpas. Det
gør også mindre skade på naturen og hjælper med at reducere den globale
opvarmning og frigør mere agerjord, som kan bruges til opdyrkning af
fødevarer til dem, der har mest brug for det. Pointen med at
kategorisere et spektrum af valgmuligheder er, at give dig oplysninger,
du kan bruge til at træffe dine egne valg.
- - -
Et spektrum af fødevarevalg:
Gruppe 1
|
Sundest
|
Beskrivelse |
Laveste indhold af dårlige stoffer, højeste
indhold af gode stoffer |
Frugter |
Friske. Vælg lokalt dyrket frisk frugt, når
det er muligt. Æbler, bananer, bær, tranebær, kirsebær, ribs,
figner, druer, guava, kiwi, citron, lime, litchi, mango, melon,
appelsiner, papaya, kakifrugter, granatæbler, kvæder, rabarber,
stjernefrugt, mandariner, vandmelon, græskar, sapote, tørret
frugt uden tilsat sukker (kirsebær, tranebær, dadler, mango,
papaya, rosiner) |
Grøntsager |
Friske, frosne eller på dåse (med lavt
natriumindhold). Vælg lokalt dyrkede friske grøntsager, når det
er muligt. Artiskokker, rucola, asparges, bambusskud,
peberfrugter (rød, grøn, gul eller orange), bok choy, broccoli,
kål, gulerødder, selleri, blomkål, blegselleri, chili, kinesisk
selleri, majs, agurk, mælkebøtteblade, edemame (sojabønner),
aubergine, endivie, fennikel, hvidløg, ingefær, vinblade, grønne
bønner, grønne bladgrøntsager, jicama, palmekål, porrer, salat,
svampe, sennepsblade, kinesisk kål, okra, løg, pastinak,
pickles, kartofler, radicchio, forårsløg, tang, skalotteløg,
spinat, squash (sommer og vinter), soltørrede tomater (ikke i
olie), bladbede, tomater, tomatpuré, tomatsauce, vandkastanjer,
brøndkarse |
Korn/kornprodukter |
100 procent fuldkornsbrød, bagels, engelske
muffins, pitabrød, 100 procent fuldkorns fedtfattige kiks (Finn
Crisp, Wasa), amaranth, byg, brune ris, boghvede, bulgur, majs,
majstortillas (ikke stegt), couscous (hel hvede,)
morgenmadsprodukter og brød med højt fiberindhold (indeholdende
mindst 4 gram fibre pr 100 kalorier og mindre end 5 gram
sukker), hirse, havregryn, havre, pasta fremstillet af hele
korn, polenta, kartofler, quinoa, riskiks (hele korn), rug,
sobanudler, spelt, søde kartofler, tabouleh, tortillas
(fedtfri), hvede, hvedekorn, hvedetortillas (fedtfri), vilde
ris, yamsrødder |
Bælgplanter |
Friske, tørrede, frosne, på dåse (ikke
tilsat salt), på glas (ikke tilsat salt), vakuumpakket (ikke
tilsat salt): Sorte bønner, sortøjede bøner, cannellini eller
butterbeans, kikærter, hestebønner, hvide bønner, linser,
limabønner, mungbønner, navy bønner, ærter, pintobønner, røde
bønner (kidneybønner), spirede bønner, voksbønner |
Protein |
Æggehvider eller flydende ægerstatninger.
Hummus lavet uden olie eller Tahin, soja og soja alternativer:
Tofu, tempeh, natto, edemame, soja hotdogs, fedtfrie sojapølser,
vegetarburgere |
Mejeriprodukter og -erstatninger |
Beriget havremælk, beriget rismælk, beriget
sojamælk, skummetmælk, kærnemælk, fedtfri creme fraiche, fedtfri
flødeost, fedtfri hytteost, fedtfri yoghurt, kondenseret mælk,
fedtfri kokosvand, fedtfri tørmælkspulver |
Fedtstoffer/olier |
Fiskeolie (omega 3 fedtsyrer), fedtfri
salatdressinger (som ikke er mejeriprodukter), Non-stick
madlavningsspray |
Urter, krydderier og andre
aromatilsætningsstoffer |
Bonito flager, ølgær, grøntsagsbouillon,
kapers, chiliflager, chutneys, fennikelfrø, hørfrø, friske eller
tørrede krydderurter og krydderier, såsom allehånde, kanel,
basilikum, spidskommen, karry, koriander, persille, oregano
osv., hvidløg, grønne chili (dåse), hoisin sauce og blommesauce,
maltpulver, miso, sennep, naturlig vanille, peber, almindelige
og aromatiserede eddiker, birkes, risvinseddike, salsa, gær,
hvedekim |
Sødemidler |
Stevia |
Drikkevarer |
Grøn te (iste og varm te), koffeinfri
urtete (iste og varm te), frugtsaft (op til 250 ml dagligt), øl
(op til 33 cl dagligt), vin (op til 180 ml dagligt), sake |
Gruppe 2
|
Næst sundest
|
Beskrivelse |
Noget højere indhold af enkeltumættet og
flerumættet fedt. Lavt saltindhold. Fedtfattige mejeriprodukter |
Frugter |
Frosne og på dåse (lagret i vand eller egen
saft, uden tilsat sukker), avocado, oliven |
Grøntsager |
Dåse grøntsager med normalt natriumindhold |
Korn/kornprodukter |
Hvedemelstortilla med reduceret fedtindhold |
Bælgplanter |
Dåsebønner eller vacuumpakkede bønner og
linser med normalt natriumindhold, bagte bønner |
Mejeriprodukter og -erstatninger |
Fedtfattige mejeriprodukter (1%), sødet
fedtfri og 1% yoghurt, fedtfri frossen yoghurt, fedtfri
buddinger og slik (op til 2 portioner dagligt), parmesanost som
smagsforstærker |
Fedtstoffer/olier |
Rapsolie, hørfrøolie, olivenolie,
saflorolie, sesamolie, nødder og nøddesmør: Mandler (usaltet),
cashewnødder (usaltet), blandede nødder (usaltet), peanuts
(usaltet), pekannødder (usaltet), græskar frø (usaltet),
sesamfrø, solsikkefrø (usaltet), valnødder |
Urter, krydderier og andre
aromatilsætningsstoffer |
Bouillonterninger/-granulat, sesamfrø,
sojasauce (lav-natrium), barbequesauce, risvinseddike,
almindelig salt, sofrito, mørk chokolade (små mængder) |
Sødemidler |
Splenda, usødet marmelade, gelé eller
konserves |
Drikkevarer |
Koffeinfri sort te, sukkerfri cola og andre
sodavand (hvis sødet med stevia eller Splenda), koffeinfri
kaffe, koffeinfri te |
Gruppe 3
|
Mellem
|
Beskrivelse |
Nogle skaldyr, mere fedt, nogle raffinerede
kulhydrater, højere saltindhold |
Frugter |
Tørret frugt med tilsat sukker, dåsefrugt
lagret i sirup, kokoskød, rå eller strimlet (tørret) |
Korn/kornprodukter |
Almindelige hvedemelstortillas, angelfood
kage, fedtfri blandede kiks, riskiks, hvide ris, hvidt brød,
bagels, pitabrød eller engelske muffins, almindelig pasta, hvidt
mel |
Protein |
Ansjos (friske), fjeldørred, kutlinger,
dåsetun, havkat, kaviar, muslinger, torsk, krabber, krebs,
skrubbe, hellefisk, sild, hummer, mahimahi (stor guldmakrel),
havtaske, muslinger, orange savbug (soldatfisk),
stillehavsskrubbe, stillehavssøtunge, sej, vild alaskalaks og
stillehavslaks, rødspætter, sardiner i vand, kammuslinger,
havaborre, rejer, snapper, blæksprutter, stribet bars, stør,
tilapia, ørred, frisk tun |
Mejeriprodukter og -erstatninger |
Fedtfattige mejeriprodukter (2 procent),
fedtfattig ost (2 procent), kondenseret mælk, fedtfattig (2
procent). |
Fedtstoffer/olier |
Light eller fedtfattige margariner fri for
transfedtsyrer, fedtfattig mayonnaise, majsolie, jordnøddeolie,
sesamolie, sojaolie |
Urter, krydderier og andre
aromatilsætningsstoffer |
Bouillonterninger/-granulat (alm.
saltindhold), bordsalt |
Sødemidler |
Majssirup, hvid, rør-, eller råsukker eller
sirup, majssirup, honning, ahornsirup, melasse, sødet marmelade,
gelé eller konserves |
Gruppe 4
|
Mindre sunde
|
Beskrivelse |
Fødevarer, der indeholder ekstra fedt,
animalsk protein med højere fedtindhold og færre beskyttende
næringsstoffer |
Protein |
Fjerkræ (lyst kød kylling, kalkun),
produkter fremstillet af lyst kylling og kalkun, såsom
fjerkræ-baseret pålæg, fjerkræ-baseret pølse, fjerkræ-baserede
hotdogs, kalkunpålæg, tun, ansjos i olie, østers, fisk med
højere kviksølvindhold (kongemakrel, haj, sværdfisk, gylden
snapper) |
Mejeriprodukter og -erstatninger |
Light kokosmælk, fuldfede mejeriprodukter
(4 procent), fuldfed gedemælk |
Fedtstoffer / olier |
Margarine (almindelig), mayonnaise
(almindelig) |
Urter, krydderier og andre smagsstoffer |
Kyllingebouillon |
Gruppe 5
|
Mindst sunde
|
Beskrivelse: |
Højest indhold af dårlige næringsstoffer,
lavest indhold af gode næringsstoffer |
Korn / morgenmadsprodukter |
Stegt brød, stegte desserter, kager,
tærter, donuts, kager, småkager, stegte ris, stegte nudler,
stegte tortillas, kiks, croissanter |
Bælgfrugter |
Svinekød og bønner |
Protein |
Bacon, oksekød, pålægsskinke, pastrami,
roastbeef, djævleæg, æggesalat, æggeblommer, elgkød, stegt
kylling, stegt fisk eller skaldyr, skinke, sylte, hotdogs lavet
af svinekød eller oksekød, lam, indmad, svinekød, pølse lavet af
okse- eller svinekød, vildt |
Mejeriprodukter og -erstatninger |
Fuldfede oste, kokosmælk, piskefløde, smør |
Fedtstoffer / olier |
Transfedtsyrer, tropiske olier: Kokosolie,
palmekerneolie, palmeolie |
Urter, krydderier og andre smagsstoffer
|
Oksebouillon |
Fortsætter i næste uge ...
|