"Erfaringen er en god læremester, men hun sender
afsindig dyre regninger".
Ingen væsentlige uenigheder om sund kost blandt førende
ernæringsforskere
Førende ernæringsforskere er enige om sund kost
I et interview med
dr. David L. Katz i forbindelse med hans nyeste bog The Truth About
Food udtaler han blandt andet, at overskrifter i medierne får det til at
se ud som om, at det videnskabelige samfund er forvirret med hensyn til
kost og ernæring. Det er ikke tilfældet.
Han nævner tre vigtige punkter:
1: Der er ingen forvirring blandt eksperter.
Folk argumenterer om detaljerne, men savner det store overblik. Nogle
kan få forskellige råd fra deres læge eller deres træner eller deres ven
på sociale medier, men du bør ikke stole på en persons mening. Verdens
førende eksperter er enige.
Der er en klar global konsensus fra verdens ernæringsforskere og
eksperter om det sundeste kostmønster. Ikke overraskende er dette
kostmønster det samme som de hundredårige spiser i de såkaldte
Blue Zone områder det meste af deres liv.
2: En kost rig på planter (bælgfrugter, grøntsager, nødder,
frugt, fuldkorn) og fattig på overforarbejdede fødevarer er bedst for
sundhed og lang levetid.
3: Over 80% af kronisk sygdom og tidlig død kunne forhindres
ved at følge dette sunde kostmønster, få regelmæssig fysisk aktivitet og
ikke at ryge.
Læs
hele interviewet her
Læs evt. også artiklen:
Kostforvirring (2): Hvorfor er eksperterne så uenige?
Nu vi er ved emnet, kan vi tage et aktuelt eksempel på, hvordan nogle
mediers omtale af forskning kan skabe forvirring (selv om dette eksempel
ikke er så slemt som mange af de andre, vi er vidne til).
Medierne misforstår: Du bliver ikke sundere af at undgå gluten
"Mindre gluten kan give bedre tarme", skrev flere medier forleden.
Men det passer ikke helt, siger forsker bag studie.
Konklusionen af forskningen er ikke, at gluten i sig selv er usundt,
som man ellers kunne læse i bl.a. Politiken og på dr.dk, som bragte en
Ritzau-artikel om forskningen.
Hvis en rask person får det bedre af at spise en såkaldt glutenfri
kost, skyldes det ikke, at man undgår gluten, men nærmere, at man
generelt spiser på en måde, som de sunde tarmbakterier – og dermed vores
tarme – har godt af.
Hvis du vil forbedre din kost, er det mere relevant at spise mere
fuldkorn frem for at holde dig fra gluten.
https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/medierne-misforstaar-du-bliver-ikke-sundere-af-undgaa-gluten
Også videnskab.dk skrev om undersøgelsen ...
Forsker: Det er ikke sundt at undgå gluten
Nylige studier har ikke fundet sundhedsfordele ved en glutenfri diæt.
Faktisk er det muligvis direkte usundt, medmindre man lider af cøliaki.
For personer, der ikke lider af cøliaki, er der ikke evidens for, at
en glutenfri kost gavner helbredet. Faktisk forholder det sig muligvis
stik modsat. Udeladelsen af fuldkorn resulterer i et lavt fiberindtag,
der kan være skadeligt.
I undersøgelsen oplevede størstedelen af forsøgsdeltagerne en
forbedring; uanset om de havde spist en glutenfri kost eller en kost med
et henholdsvist højt eller lavt glutenindhold. Forskerne konkluderede,
at der ikke var evidens for, at gluten alene var ansvarlig, men at
reduktionen af FODMAP-sukkerarter/kulhydrater kunne forklare
symptomforbedringen.
Endnu en mulig årsag til at man føler, at man får det bedre med en
glutenfri kost, er alle de ting, man ikke indtager; eksempelvis kiks,
kager og øl.
https://videnskab.dk/krop-sundhed/forsker-glutenfri-diaet-er-kun-for-gluten-allergikere
Lidt af hvert
Hovedpine: En times træning om ugen virker
Styrketræner du én time om ugen, kan du halvere dine smerter og
antallet af dage med spændingshovedpine, uanset om du træner en time i
træk eller deler træningen op. Det viser ny forskning.
Læs
mere på ing.dk
Efterårets mørke kan give en snert af vinterdepression
En undersøgelse viser, at over halvdelen af den danske befolkning
føler sig mere trætte og uoplagte i vinterhalvåret i forhold til i
sommerhalvåret. Og 38 procent føler sig mere nedtrykte og triste, når
mørket lægger sig over os om vinteren.
Kom ud — hver dag i en halv til en hel time. Morgen- og formiddagslyset
er det bedste og virker antidepressivt. Men eftermiddagslys er bedre end
ingen lys. Spis for eksempel din madpakke udenfor i frokostpausen, eller
planlæg en telefonsamtale udenfor.
Læs
mere på politiken.dk
Vaccineforsker: Vi har brug for Gøtzsche
Afdelingschef og professor i Global Sundhed ved Statens Serum
Institut og Syddansk Universitet Christine Stabell Benn er en af de knap
4.000 personer, der i skrivende stund har underskrevet et brev til
sundhedsministeren til støtte for professor Peter Gøtzsche.
Læs
mere på sundhedspolitisktidsskrift.dk