Ugeskrift for lægfolk
Nyheder fra Nomedica
uge 50, 2020
- Sunde søvnvaner mindsker risiko
for hjertesvigt
- En kost rig på flavonoider kan
sænke blodtrykket
- Rødt kød øger risiko for
hjertesygdom, plantebaserede proteiner sænker risikoen
- »Kaos« i indholdet af
cannabisolier
- En sund veganerkost giver vægttab
og bedre insulinfølsomhed
|
UGENS CITAT
"At blive gammel
er en dårlig vane, som en travl mand slet ikke har tid til."
— André Mauroisi
Sunde søvnvaner mindsker risiko for hjertesvigt
Voksne med de sundeste søvnmønstre havde en 42% lavere risiko for
hjertesvigt uanset andre risikofaktorer sammenlignet med voksne med
usunde søvnmønstre, ifølge ny forskning offentliggjort i American Heart
Associations tidsskrift Circulation.
Sunde søvnmønstre er at stå tidligt op, sove 7-8 timer i døgnet,
ingen hyppig søvnløshed og ingen snorken eller overdreven søvnighed i
dagtimerne.
Undersøgelsen viste følgende lavere risiko for hjertesvigt:
8% lavere hos de, der stod tidligt op
12% lavere hos dem, der sov 7 til 8 timer i døgnet
17% lavere hos dem, der ikke havde hyppig søvnløshed
34% lavere hos dem, der ikke rapporterer søvnighed i dagtimerne.
American Heart Association. "Healthy sleep habits help lower risk of
heart failure." ScienceDaily. ScienceDaily, 16 November 2020. <www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201116075728.htm>.
En kost rig på flavonoider kan sænke blodtrykket
Et studie offentliggjort i
Scientific Reports undersøgte kosten hos 25.618 personer, hvor det,
de spiste, blev sammenlignet med deres blodtryk.
I modsætning til de fleste andre studier, der har undersøgt
sammenhængen mellem ernæring og sundhed, vurderede forskerne indtagelsen
af flavonoider via blodprøver frem for, hvad deltagerne selv rapportere
om deres kost.
Forskellen i blodtryk mellem de 10% af deltagerne med det laveste
flavanolindtag og de 10% af deltagerne med det højeste indtag var mellem
2 og 4 mmHg. Dette kan sammenlignes med de ændringer i blodtrykket, der
observeres hos dem, der følger en middelhavskost eller metoder til at
sænke blodtrykket som DASH-kosten.
Effekten var mest udtalt hos deltagere med forhøjet blodtryk.
Læs også:
Fødevarer rige på flavonoider mindsker risiko for Alzheimers sygdom
En artikel på hjerteforeningen beskriver, hvordan personer, som
vælger en kost, der er rig på flavonoider, har lavere risiko for at dø
af hjerte-kar-sygdom.
Bemærk at en kost, der er rig på sunde vegetabilske fødevarer — frugt
og bær, grøntsager, bælgfrugter og nødder — også er rig på flavonoider.
Rødt kød øger risiko for hjertesygdom, plantebaserede proteiner
sænker risikoen
Et
observationsstudie med 43.272 mandlige deltagere har netop vist, at
udskiftning af rødt kød med bønner, linser, ærter, nødder eller soja er
forbundet med en reduceret risiko for koronar hjertesygdom.
Efter at have taget hensyn til andre risikofaktorer for
hjerte-kar-sygdomme fandt forskerne, at for hver daglig portion rødt kød
var der en moderat øget risiko for koronar hjertesygdom på 11% og for
hver portion forarbejdet rødt kød var der en 15% højere risiko.
Omvendt var indtagelse af en daglig portion af vegetabilske
proteinkilder som såsom ærter, bønner, linser og soja forbundet med en
14% lavere risiko for koronar hjertesygdom.
»Kaos« i indholdet af cannabisolier
Olier med ekstrakter fra cannabisplanten er blevet populære
kosttilskud, men mange af olierne indeholder ulovlige mængder af det
euforiserende stof THC (tetrahydrocannabinol) — også selvom flere
producenter angiver, at deres produkt slet ikke indeholder THC, viser en
ny analyse foretaget af forskere fra Syddansk Universitet.
Flere virksomheder påstår, at CBD har gavnlige effekter mod en lang
række helbredsproblemer, og det markedsføres som »et vidundermiddel fra
naturen.«
Evidensen er imidlertid tvivlsom for en række af de påståede,
gavnlige effekter.
Fødevarestyrelsen understreger, at alle olierne sælges ulovligt, og
flere produkter bryder loven om euforiserende stoffer, viser analyse fra
danske forskere.
Læs
mere på videnskab.dk
En sund veganerkost giver vægttab og bedre insulinfølsomhed
I en
undersøgelse blev 244 deltagere tilfældigt delt op i to lige store
grupper.
122 af deltagerne spiste i 16 uger, som de plejede.
122 af deltagerne spiste i 16 uger en fedtfattig vegansk kost
bestående af grøntsager, korn, bælgfrugter og frugt (ca. 75% af
kalorierne kom fra kulhydrater, 15% fra proteiner og 10% fra fedt).
Ingen restriktioner om, hvor meget de kunne spise.
Efter 16 uger havde veganergruppen i gennemsnit tabt 5,9 kg (ingen
vægttab i kontrolgruppen).
Kostændringerne resulterede i mindre fedt i muskel- og leverceller og
øget insulinfølsomhed (hvilket betyder lavere risiko for type 2-diabetes
og andre helbredsproblemer).
Forskerne konkluderede blandt andet, at en sund fedtfattig
veganerkost kan være en effektiv behandling af overvægt.