Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


     

Adfærdsproblemer
- er der naturlige løsninger?

Læs også:
Hyperaktive børn
DAMP

Det har på mange måder vist sig at være risikabelt, at diagnosticere og behandle børn med adfærdsproblemer.

Spørgsmålet er da også, om de psykologer, pædagoger og andre "eksperter", som forventes at hjælpe børnene, ikke netop selv er en del af problemet!

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) og DAMP (Deficits in Attention Motor Control and Perception) er eksempler på diagnostiske betegnelser, der har retfærdiggjort at millioner af raske børn verden over pludselig er blevet til psykiatriske patienter, der ordineres Ritalin (nervemedicin med en virkning, der minder om kokain).

Det er en farlig tendens, at sygeliggøre børn. Børnenes reaktioner er ofte en naturlig reaktion på de påvirkninger og vilkår, de udsættes for.

At dæmpe eller undertrykke disse reaktioner med medicin - så børnene opfører sig mere "normalt" eller er mere medgørlige - er en udvikling, der kan have katastrofale følger for de børn, det går ud over. De små - som jo ingen mulighed har for at sige fra - risikerer helt uforskyldt at få ruineret deres liv, næsten før det er begyndt.

Det er uacceptabelt, at medicin bruges som erstatning for god opdragelse, sunde levevilkår, sund ernæring eller god undervisning. Forkert kost, smerter, allergi, uløste konflikter, moderne "pædagogisk opdragelse" og mange andre faktorer, kan give børn adfærdsproblemer.

Her er nogle generelle punkter, som man efter min mening skal overveje - delvist baseret på erfaring og positive tilbagemeldinger fra forældre, der har prøvet et eller flere af disse råd:

 1. Lad ikke psykiatere eller andre, som ikke ved hvad de gør, bedøve dit barn med medicin. Uanset hvad du ellers gør så arbejd på at forbedre barnets trivsel og levevilkår
 2. Er der noget fysisk galt, som er blevet overset? Vedvarende let ørepine, mavepine o.l. kan f.eks. irritere og gøre barnet mere aggressiv
 3. For lidt eller for dårlig søvn kan gøre visse børn mere besværlige. Det er derfor særlig vigtig at hyperaktive børn får nok søvn
 4. Vær kærlig men bestemt i opdragelsen. Det duer altså ikke, hvis børn først opdager, at de kan styre forældrene, og får hvad de vil have, hvis de bare plager længe nok eller er umulige. Beløn ALDRIG negativ opførsel. Beløn KUN positiv opførsel, udførte pligter osv. Giv aldrig efter overfor hysterisk plageri for husfredens skyld. Fokusér på de gode og positive egenskaber ved barnet. Ros barnet for alt det gode han/hun gør osv.
 5. Sund og næringsrig kost er vigtig, og kan gøre en meget stor forskel! Pas især på med sukker, hvidt mel og andre raffinerede kulhydrater. Hos nogle mennesker giver det forstyrrelser - og kan irritere nervesystemet så meget, at barnet bliver "hyperaktiv". Allergi/overfølsomhed overfor visse føde- og drikkevarer kan være en vigtig faktor
 6. Giv barnet mulighed og lov til at afreagere i form a leg, sport, fysisk aktivitet. Brug evt. mere tid sammen med barnet. Mindre tid ved tv., video og computer. Mere tid til snak, leg og fysisk aktivitet
 7. Vær opmærksom på hvad barnet reagerer negativt overfor, og gør noget ved problemet. Nogle børn bliver "umulige", når de keder sig, hvis de ser uhyggelige film i fjernsynet, efter de har været sammen med bestemte mennesker osv.
 8. Styr dine egne følelser og reaktioner! Et umuligt barn kan tirre sine forældre til at blive umulige forældre. Nogle gange vil umulige forældre tirre et barn til at få "adfærdsproblemer"!
 9. Husk at børn er forskellige. Hvert barn har sin egen personlighed. Måske er mærkelig adfærd en naturlig reaktion på det, som er barnets egentlige problem
 10. Mindre fjernsyn. Bruger barnet for meget tid foran skærmen, så sæt en grænse for hvor meget tid det må bruge på tv, video og computerspil. Giv evt. en belønning, når barnet overholder tidsgrænsen. Det er måske langt vigtigere, end du tror
 11. Nogle af de børn, som har meget svært ved at følge med i skolen pga. adfærdsproblemer, har måske adfærdsproblemer fordi de har svært ved at følge med! Koncentreret og god specialundervisning, der lærer disse børn at læse, skrive mv., så de ikke kommer for meget bagud i skolen, kan i nogle tilfælde gøre underværker

Børnenes kost kræver særlig opmærksomhed

Kosten betyder ikke lige meget for alle børn med adfærdsproblemer, men i nogle tilfælde kan forholdsvis enkle ændringer i kosten resultere i et lille mirakel.

Børn bliver let trætte, urolige og irritable, hvis deres kost enten mangler vigtige næringsstoffer (vitaminer, mineraler, fedtsyrer e.l.) eller hvis den indeholder ingredienser, som irriterer deres nervesystem. Giv barnet en god multi-vitamintablet. Sørg også for at kosten indeholder nok af de vigtige omega-3 fedtsyrer, som især findes i fisk, men også i nødder og frø (især hørfrø) og grønne grøntsager.

Det sker ofte at børn bliver umulige, fordi de indtager fødevarer, der indeholder noget de reagerer kraftigt overfor - ingredienser som irriterer deres system. Tilsætningsstoffer til maden, kunstige sødestoffer, gluten, koffein og sukker for at nævne de mest almindelige. Også mejeriprodukter kan give problemer hos nogle børn.

Spiser barnet meget sukker (slik, sodavand mv.) og/eller spiser meget hvidt brød er det måske det eneste, du behøver at ændre for at se væsentlige forbedringer.

Læs også:
Hyperaktive børn
DAMP

Sidst revideret 16. juni 2004

 
     

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.