Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 16, 2020


  • C-vitamin mod coronavirus?

UGENS CITAT

"Frihed fra trangen til et svar er afgørende for at forstå et problem.”

— Jiddu Krishnamurti (1895-1986)


C-vitamin mod coronavirus?

C-vitaminer i frugt og grøntsager

Frugt og grønt er rig på C-vitamin

Den mest anbefalede og brugte alternative "kur", til at booste immunsystemet eller til behandling af COVID-19, er høje doser af C-vitamin.

Eftersom jeg har modtaget flere mails om emnet — inkl. kritik af min skepsis vedr. indtagelse af C-vitamin til styrkelse af immunforsvaret eller til behandling af COVID-19 — kommer her en længere smøre med min holdning til emnet sammen med nogle relevante links og referencer.

Først må vi lige gøre det helt klart: Ingen ved om eller i hvilken udstrækning C-vitamin er relevant til forebyggelse eller behandling af COVID-19.

Som altid, når der ikke er sikker viden om noget, er der en frygtelig masse "eksperter", som med stor sikkerhed forklarer andre, hvordan tingene hænger sammen.

I nogle tilfælde (heldigvis ikke så mange, men de forekommer!) støder vi på anbefalinger, som er skadelige eller direkte farlige at følge. Det gælder ikke C-vitamin (medmindre man følger helt skøre råd om anvendelse), eftersom C-vitamin er relativt ugiftigt i selv pænt høje doser.

I mange artikler om C-vitamin i forbindelsen med COVID-18 henvises der til undersøgelser, som viser, at C-vitamin er vigtig for immunsystemet. Der henvises også nogle gange til udtalelser om, at "Kina bruger C-vitamin mod COVID-19".

En del artikler, der anbefaler C-vitamin som forebyggelse eller behandling at COVID-19, lister en række referencer til videnskabelige undersøgelser, der angiveligt dokumenterer, at C-vitamin er en god forebyggelse/behandling ved COVID-19. Det virker troværdigt, og fordi stort set ingen har tid eller gider fordybe sig i videnskabelige referencer (og det ER da også meget tidskrævende), antager mange, at der er videnskabelig dokumentation for, at C-vitamin er sagen ved COVID-19.

Kan C-vitamin hjælpe patienter, der er kritisk syge med coronavirus?

Måske .. i nogle tilfælde.

Baseret på rapporter om, at C-vitamin har hjulpet patienter i Kina, bliver alvorligt syge patienter på New York statens største hospital givet massive doser af C-vitamin. Ifølge artiklen: New York hospitals treating coronavirus patients with vitamin C i New York Post

Dr. Andrew G. Weber, en pulmonolog og specialist i kritisk pleje, udtaler, at vitamin C-niveauer hos coronavirus-patienter falder dramatisk, når de lider af sepsis (blodforgiftning), en inflammatorisk reaktion, der opstår, når deres krop overreagerer på infektionen, og de patienter, der modtog C-vitamin, klarede sig markant bedre end dem, der ikke fik C-vitamin.

”Det giver al mening i verden at forsøge at opretholde dette niveau af C-vitamin,” udtaler han.

Behandlingen består af 1.500 mg intravenøst C-vitamin tre eller fire gange om dagen, baseret på eksperimentelle behandlinger administreret til personer med coronavirus i Shanghai, Kina.

Læs mere i New York Post

Som nævnt i et tidligere nyhedsbrev Coronavirus (covid-19) er der et klinisk forsøg i gang, og vi kender snart den reelle effekt af store mængder C-vitamin intravenøst som behandling af kritisk syge med COVID-19.

Vi krydser fingre for at intravenøs anvendelse af C-vitamin kan være en hjælp til hårdtramte patienter, og at behandlingen kun har få bivirkninger.

Det er logisk nok, at C-vitamin — intravenøst administreret af læger — kan have en positiv effekt hos kritisk syge COVID-19 patienter, der har lavt niveau af C-vitamin i blodet. Så snart (indenfor få måneder) der er mere vished om virkninger og bivirkninger, vil læger i større udstrækning begynde at administrere intravenøst C-vitamin, når det er relevant.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at intravenøs C-vitamin — administreret af læger til COVID-19 patienter med blodforgiftning, som oplever et drastisk fald af C-vitamin i blodet — ikke viser noget om, hvorvidt det evt. er gavnligt for raske ikke smittede at tage ekstra C-vitamin.

Det siger heller ikke noget om, hvorvidt det er gavnligt for smittede at tage C-vitamin, hvis de ikke er kritisk syge med blodforgiftning og har lavt niveau af C-vitamin i blodet.

Ingen ved om C-vitamin, hvis du allerede får nok fra kosten, har nogen som helst forebyggende effekt, eller om høje doser C-vitamin kan være med til at forhindre et kritisk forløb ved smitte.

Ingen ved heller om de kæmpedoser C-vitamin, som nogle tager "for at styrke immunforsvaret" eller forebygge smitte, gør mere skade end gavn. Det er mere end bare lidt tvivlsomt, at kæmpe doser C-vitamin kan forebygge smitte eller forbedre immunforsvaret.

Hvis du tager kosttilskud med C-vitamin, så overhold doseringen. Lad være med at eksperimentere med de enorme doser, vi finder nævnt flere steder på nettet.

Det, vi ved, er, at det er en rigtig god ide at spise rigelige mængder frugt og grøntsager, så du både får godt med C-vitamin og mange andre vigtige nærings- og plantestoffer — endda på langt den sundeste måde.


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.