Nomedica - den naturlige løsning

Om Nomedica Hvordan rask? Hvordan slank? Emner Butik
Til Nomedica startside Nomedica på Facebook   Ugeskrift for Lægfolk ARKIV  

 


Ugeskrift for lægfolk

Nyheder fra Nomedica uge 26, 2019


  • Ny evidens: Ultraforarbejdede fødevarer fremmer en række sygdomme
  • Lidt af hvert

UGENS CITAT

"Den evige forhindring for menneskeligt fremskridt er vanen."

— John Stuart Mill


Ny evidens: Ultraforarbejdede fødevarer fremmer en række sygdomme

Ultraforarbejdede fødevarer skader helbredet.

Forskere mener nu, at det er presserende, at det bliver del af de officielle kostråd at begrænse indtagelsen af ultraforarbejdede fødevarer.

Ultraforarbejdede fødevarer er stærkt forarbejdede industriproducerede fødevarer, der ofte bliver tilsat forskellige stoffer (farvestoffer, smagsforstærkere, emulgatorer og konserveringsmidler), der giver en bestemt smag, konsistens og udseende. Ultraforarbejdede fødevarer har sædvanligvis også et højt indhold af tilsat sukker, fedt og/eller salt, og mangler forskellige næringsstoffer og kostfibre.

Tidligere undersøgelser har fundet en sammenhæng mellem ultraforarbejdede fødevarer og højere risiko for fedme, højt blodtryk, højt kolesteroltal og nogle kræftformer.

To nye store europæiske undersøgelser finder sammenhænge mellem indtagelse af ultraforarbejdede fødevarer og risiko for hjerte-kar-sygdom og død.

Et studie fra Frankrig, der involverede 105.159 personer, viste, at 10% mere ultraforarbejdede fødevarer i kosten var forbundet med signifikant højere niveauer af total kardiovaskulær sygdom, koronar hjertesygdom og cerebrovaskulær sygdom (en stigning på henholdsvis 12%, 13% og 11%).

Et andet studie, der involverede 19.899 spanske universitetsstuderende, viste, at højere indtag af ultraforarbejdede fødevarer (mere end 4 portioner om dagen) var forbundet med en 62% øget risiko for død (alle årsager) sammenlignet med lavere indtag (mindre end 2 portioner om dagen). For hver ekstra daglig portion af ultraforarbejdede fødevarer steg dødelighedsrisikoen med 18%.

Kilde: BMJ. "New evidence links ultra-processed foods with a range of health risks: Policies that limit ultra-processed food intake are urgently needed, say researchers." ScienceDaily. ScienceDaily, 29 May 2019. <www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190529221040.htm>.

Også en anden undersøgelse viste for nylig, at et højt indtag af ultraforarbejdede fødevarer er forbundet med en øget dødelighed. En 10% stigning i indtagelse af ultraforarbejdede fødevarer var forbundet med en 14% højere risiko for død i løbet af de to år undersøgelsen varede.

Tilsatte kostfibre hjælper nok ikke

Et almindeligt trick, der bruges i industrien, for at få de overforarbejdede fødevarer til at virke sundere, er at tilsætte raffinerede kostfibre til produkterne, men det hjælper nok ikke.

Kostfibre tilsat overforarbejdede fødevarer har måske endda negativ virkning. En undersøgelse viste nemlig, at tilføjelse af raffinerede kostfibre til forarbejdede fødevarer måske har negative virkninger for menneskers sundhed, såsom at fremme leverkræft.

Læs også artiklen: Forarbejdede fødevarer øger risiko for autoimmune sygdomme fra 2016, som beskriver hvordan forarbejdede fødevarer kan svække tarmens modstandsdygtighed over for bakterier, toksiner og andre skadelige stoffer, hvilket igen øger sandsynligheden for at udvikle autoimmune sygdomme.

Det er blandt andet forarbejdede fødevarers indehold af bestemte tilsætningsstoffer, der bruges af fødevareindustrien til at forbedre smag, lugt, konsistens og holdbarhed, der ser ud til at give problemer.

En artikel fra 2015 i slankenyt: Udbredt tilsætningsstof øger måske risikoen for tarmsygdomme og fedme beskriver, hvordan de såkaldte emulgatorer, som industrien ofte bruger i forarbejdede og ultraforarbejdede fødevarer for at give en bestemt konsistens og forlænge holdbarheden, kan ændre tarmfloraens sammensætning og derved fremme udviklingen af inflammatorisk tarmsygdom og metabolisk syndrom.

Et forsøg med mus viste, at emulgatorer kan ændre tarmfloraen og derved øge forekomsten af fedme og visse sygdomme.

Nogle eksempler på ultraforarbejdede fødevarer, som der er god grund til at begrænse og helst helt fravælge, er sodavand, langtidsholdbare brødprodukter, søde morgenmadsprodukter samt andre sukkerholdige og raffinerede kornprodukter, færdiglavede gryderetter, dehydrerede grøntsagssupper, kyllingnuggets, margarine, energibarer, de fleste former for snacks, færdige desserter og buddinger, mange af de forarbejdede kødprodukter, samt en del veganske kød-, æg- og mælkeerstatninger.


Lidt af hvert

Gå dig sundere og i bedre humør – sådan gør du
”En rask gåtur hver dag har flere fordele, end de fleste er klar over. Den giver blandt andet velværet et løft, sænker vægten og forebygger livsstilssygdomme. Gå på varieret underlag, så du styrker balancen og de muskler, der skal stabilisere dine led,” er et råd fra fysioterapeut Rikke Øxenberg Hansen ifølge en artikel på gigtforeningen.dk

Aktive rammer giver mere bevægelse i skoletiden
Fysisk inaktivitet blandt børn og unge er et stigende problem, men det kan gøre en stor forskel, hvis man indretter skolegårde og indendørsarealer på skolerne til leg og bevægelse. Det viser to store evalueringer. Især de børn, der normalt ikke er så aktive i skoletiden, tager de nye rammer i brug.
Læs mere på cancer.dk


   

Gratis nyhedsbreve:

Ugeskrift for lægfolk er et gratis nyhedsbrev om sund kost, livsstil mv. Udkommer hver uge via e-mail.
Tilmeld dig her >>

Slankenyt er et gratis nyhedsbrev om overvægt og slankekure.
Tilmeld dig her >>

Vegetarbladet er et gratis nyhedsbrev om vegetarkost. Tilmeld dig her >>


Om overvægt og slankekure
Hvordan slank? (den vigtigste side om emnet)
Den grundlæggende årsag til overvægt
Vægtkontrol
Hurtigere vægttab
Slankenyheder


Hvordan rask?
Gennemgå disse sider i rækkefølge:
Hvordan rask?
1) Spis dig sundere
2) Undgå stimulanser
3) Sov godt
4) Dyrk motion
5) Få nok sol og frisk luft
6) Rask uden medicin


Sygdomme og symptomer
Hvad er sygdom?
Sygdoms trinvise udvikling


Medicin
Lægemidler
Helbreder medicin?
Bivirkninger
Nedtrapning af medicin
Naturmedicin


Om sundhed og velvære
Hvad er sundhed
Kroppens immunforsvar
Den ideelle kost
kost og sundhed


Bøger:

Hvordan Rask?
Bogen beskriver de ændringer i kost, livsstil mv., der styrker kroppens helbredende evner.
Læs mere her.


Kunsten at ændre vaner  | e-bog
En bog om hvorfor det er så svært at ændre vaner, og hvad du gør for alligevel at klare det!
Læs mere her


Zoneterapi - lær det selv | e-bog
Læs mere her


Sikker Slank
Ned i vægt på en sund og sikker måde.
Læs mere her.


Bøger og helseprodukter online

Spar 5 - 30 % på populære kosttilskud, naturlægemidler mv. her: helseonline.dk


Teksterne på nomedica.dk er skrevet/redigeret af John Buhl.

Har du spørgsmål, kommentarer e.l., kan du skrive til mig på john(a)nomedica.dk

 

Copyright Nomedica v/John Buhl. | Persondatapolitik

Vigtige brugerbetingelser: Indholdet på Nomedica.dk er udelukkende til informationsbrug. Oplysningerne må på ingen måde bruges som erstatning for nødvendig lægebehandling. De må ikke og kan ikke bruges som grundlag for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Læs mere her.