Ny evidens: Ultraforarbejdede fødevarer fremmer en række sygdomme
Ultraforarbejdede fødevarer skader helbredet.
Forskere mener nu, at det er presserende, at det bliver del af de
officielle kostråd at begrænse indtagelsen af ultraforarbejdede
fødevarer.
Ultraforarbejdede fødevarer er stærkt forarbejdede
industriproducerede fødevarer, der ofte bliver tilsat forskellige
stoffer (farvestoffer, smagsforstærkere, emulgatorer og
konserveringsmidler), der giver en bestemt smag, konsistens og udseende.
Ultraforarbejdede fødevarer har sædvanligvis også et højt indhold af
tilsat sukker, fedt og/eller salt, og mangler forskellige næringsstoffer
og kostfibre.
Tidligere undersøgelser har fundet en sammenhæng mellem
ultraforarbejdede fødevarer og højere risiko for fedme, højt blodtryk,
højt kolesteroltal og nogle kræftformer.
To nye store europæiske undersøgelser finder sammenhænge
mellem indtagelse af ultraforarbejdede fødevarer og risiko for
hjerte-kar-sygdom og død.
Et studie fra Frankrig, der involverede 105.159 personer, viste, at
10% mere ultraforarbejdede fødevarer i kosten var forbundet med
signifikant højere niveauer af total kardiovaskulær sygdom, koronar
hjertesygdom og cerebrovaskulær sygdom (en stigning på henholdsvis 12%,
13% og 11%).
Et andet studie, der involverede 19.899 spanske
universitetsstuderende, viste, at højere indtag af ultraforarbejdede
fødevarer (mere end 4 portioner om dagen) var forbundet med en 62% øget
risiko for død (alle årsager) sammenlignet med lavere indtag (mindre end
2 portioner om dagen). For hver ekstra daglig portion af
ultraforarbejdede fødevarer steg dødelighedsrisikoen med 18%.
Kilde: BMJ. "New evidence links ultra-processed foods with a range of
health risks: Policies that limit ultra-processed food intake are
urgently needed, say researchers." ScienceDaily. ScienceDaily, 29 May
2019. <www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190529221040.htm>.
Også en
anden undersøgelse viste for nylig, at et højt indtag af
ultraforarbejdede fødevarer er forbundet med en øget dødelighed. En 10%
stigning i indtagelse af ultraforarbejdede fødevarer var forbundet med
en 14% højere risiko for død i løbet af de to år undersøgelsen varede.
Tilsatte kostfibre hjælper nok ikke
Et almindeligt trick, der bruges i industrien, for at få de
overforarbejdede fødevarer til at virke sundere, er at tilsætte
raffinerede kostfibre til produkterne, men det hjælper nok ikke.
Kostfibre tilsat overforarbejdede fødevarer har måske endda negativ
virkning. En undersøgelse viste nemlig, at tilføjelse af raffinerede
kostfibre til forarbejdede fødevarer måske har negative virkninger for
menneskers sundhed, såsom at fremme leverkræft.
Læs også artiklen:
Forarbejdede fødevarer øger risiko for autoimmune sygdomme fra 2016,
som beskriver hvordan forarbejdede fødevarer kan svække tarmens
modstandsdygtighed over for bakterier, toksiner og andre skadelige
stoffer, hvilket igen øger sandsynligheden for at udvikle autoimmune
sygdomme.
Det er blandt andet forarbejdede fødevarers indehold af bestemte
tilsætningsstoffer, der bruges af fødevareindustrien til at forbedre
smag, lugt, konsistens og holdbarhed, der ser ud til at give problemer.
En artikel fra 2015 i slankenyt:
Udbredt tilsætningsstof øger måske risikoen for tarmsygdomme og fedme
beskriver, hvordan de såkaldte emulgatorer, som industrien ofte bruger i
forarbejdede og ultraforarbejdede fødevarer for at give en bestemt
konsistens og forlænge holdbarheden, kan ændre tarmfloraens
sammensætning og derved fremme udviklingen af inflammatorisk tarmsygdom
og metabolisk syndrom.
Et forsøg med mus viste, at emulgatorer kan ændre tarmfloraen og
derved øge forekomsten af fedme og visse sygdomme.
Nogle eksempler på ultraforarbejdede fødevarer, som der er god grund
til at begrænse og helst helt fravælge, er sodavand, langtidsholdbare
brødprodukter, søde morgenmadsprodukter samt andre sukkerholdige og
raffinerede kornprodukter, færdiglavede gryderetter, dehydrerede
grøntsagssupper, kyllingnuggets, margarine, energibarer, de fleste
former for snacks, færdige desserter og buddinger, mange af de
forarbejdede kødprodukter, samt en del veganske kød-, æg- og
mælkeerstatninger.
Lidt af hvert
Gå dig sundere og i bedre humør – sådan gør du
”En rask gåtur hver dag har flere fordele, end de fleste er klar over.
Den giver blandt andet velværet et løft, sænker vægten og forebygger
livsstilssygdomme. Gå på varieret underlag, så du styrker balancen og de
muskler, der skal stabilisere dine led,” er et råd fra fysioterapeut
Rikke Øxenberg Hansen ifølge
en artikel på gigtforeningen.dk
Aktive rammer giver mere bevægelse i skoletiden
Fysisk inaktivitet blandt børn og unge er et stigende problem, men
det kan gøre en stor forskel, hvis man indretter skolegårde og
indendørsarealer på skolerne til leg og bevægelse. Det viser to store
evalueringer. Især de børn, der normalt ikke er så aktive i skoletiden,
tager de nye rammer i brug.
Læs
mere på cancer.dk